Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 7 integrerte stereoforsterkere

Fete fremtidsforsterkere

Du trenger en forsterker med digitalinngang, og med disse får du mye fetere lyd på kjøpet.

Skrevet av / 08.04.13 - 17:13
7 integrerte stereoforsterkere
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Hva har en TV, Blu-ray-spiller, CD-spiller, nettverksspiller og en spillkonsoll til felles? Digital lyd. Så når man skal koble disse kildene til et fullblods lydanlegg, hvorfor skal man da holde på med analoge lydtilkoblinger? Hvis du er på utkikk etter ny stereoforsterker til favoritthøyttalerne dine, kan det være mye å tjene på å velge en med digitale tilkoblinger.

Konservativt
Men stereomarkedet har vært konservative saker. Inntil ganske nylig var det få stereoforsterkere med digitalinnganger å oppdrive, spesielt i de mer tilgjengelige prisklassene. Skulle du ha digitale innganger uten å knuse sparegrisen og si opp BSU-kontoen, var det surroundreceiver som gjaldt. Ulempen er at en surroundreceiver som regel ikke gir like god lyd for pengene som en stereoforsterker, derfor har vi alltid anbefalt å velge stereoforsterker fremfor surround, om du kun skal koble opp to høyttalere.

Nye tider
Tiden har nå snudd på stereofronten, med mer moderne forsterkere. Det kommer stadig flere modeller på markedet med digitalinnganger, og noen av dem kan til og med strømme musikk trådløst over nettverket.

Renere signalvei
Fordelen med digitale innganger er enkel: man ønsker alltid renest mulig signalvei, og det er i det analoge domenet at de største ødeleggelsene skjer. Derfor er det en fordel om lydsignalet har så kort ferd som mulig, med dertil få plugger og ledninger, etter konvertering fra digitalt til analogt. Ved å bruke digitale kabler fra lydkilden til forsterkeren, skjer konverteringen rett før forsterkningen. Dette er en lydmessig fordel i seg selv, men kan også spare deg for dyre kabler. For ikke å snakke om det rent praktiske og estetiske med at høyre og venstre kanal er samlet i én enkelt digitalkabel, i stedet for to analoge.

Det er dessuten ganske begredelige digital-til-analog-konvertere innebygd i TV-en, dekoderen og spillkonsollen, og har du en billig Blu-ray-spiller og nettverksspiller, kan disse også ha mye å hente på bedre konvertering.

Digitalinngangene på hi-fi-forsterkerne er som regel ganske bra saker, og vil derfor ytterligere kunne løfte lydkvaliteten. Sitter du derimot på en påkostet CD-spiller, kan det hende denne vil låte bedre med analoge kabler, prøv deg frem!

5.000 kroner
I søken etter forsterkere under 10.000 kroner, har vi funnet et fint og tett prissjikt rundt 5.000. Unntakene er den rimeligste Philips Fidelio-forsterkeren til 3.000 kroner og Pioneer A-70 til 8.000 kroner. Men når Philips lanserer sin første rene stereoforsterker på lenge, skal vi ta dem på alvor. Samtidig har vi ventet i spenning på den heftige Pioneer A-70, som er bygget som en tanks.

I dette prissjiktet kan du gjøre et skikkelig kupp om du ønsker det beste ut fra høyttalerne dine. De beste forsterkerne i denne klassen kan gjøre en like god jobb i stereo som den typiske surroundreceiveren til nesten det dobbelte. Men kanskje ikke med like mye kraft. Ikke forvent at den holder stålkontroll på et helt orkester for fulle mugger eller gjenskaper hele dets uendelighet av overtoner. Det krever større og kraftigere saker med enda høyere oppløsning. Men forsterkeren skal likevel kunne gi en troverdig illusjon av tilstedeværelse.

Husk at ulike høyttalere setter ulike krav til forsterkeren. Et par tungdrevne høyttalere med lav følsomhet og et komplekst delefilter kan nok trenge dyrere forsterkning.

Slik testet vi
I testperioden har samtlige forsterkere fått bryne seg på digitale musikksignaler fra en god og stabil lydkilde, nemlig multispilleren Electrocompaniet EMP 2. Vi har spilt flere typer CD-er, både rock, visemusikk og dynamisk jazz. Sangstemmene har vært både kvinner og menn, som setter krav til oppløsning i hvert sitt frekvensregister. Ettersom Cambridge A561 kun har USB-inngang og ikke koaksial eller optisk, så har denne fått musikk fra en MacBook Pro koblet med USB. Den samme testmusikken har da vært brukt, rippet via iTunes i ukomprimert AIFF-format.

Etter lang og intensiv lytting under denne månedens gruppetest av høyttalere, kom vi frem til at System Audio Mantra 50 egnet seg fint til disse forsterkerne. Den er ikke altfor tungdreven, samtidig som den med sin rytmikk og oppløsning lett avslører forskjellene mellom forsterkerne.

Produkter i denne test

Rotel RA-11

Musikk for alle penga

Den slanke Rotel RA-11 låter langt fra slik, men er i stedet meget rytmisk og engasjerende.

Flott mellomtone Dynamikk Funksjonalitet
Litt mer kraft, takk.
Les hele testen

NuForce DDA-100

Helt digital

NuForce DDA-100 har ikke en eneste analoginngang og er i så måte en heldigital forsterker. Som låter fantastisk.

Meget oppløst Praktisk
Dypbasskontroll Begrenset kraft
Les hele testen

Philips Fidelio AW2000

Billig og kul

Nettverksforsterkeren fra Philips trodde vi først ikke hadde noe i denne testen å gjøre. Vi tok feil.

God klangbalanse Fokusert mellomtone Strømming
Mye plast Begrenset kraft Litt lite nyansert
Les hele testen

NAD C356BEE DAC

Basspumpa

Forsterkeren fra NAD har mer kraft enn sine konkurrenter, og holder koken selv ved høyt lydnivå.

Kraftig Kan også brukes som effektforsterker
Mangler detaljer
Les hele testen

Onkyo A-9050

På det jevne

Denne forsterkeren gjengir alt klart og tydelig, selv ved lavt lydnivå. Den mangler bare litt varme.

God dynamikk
Mangler litt oppløsning
Les hele testen

Cambridge 651A

Rett på sak

Forsterkeren fra Cambridge går ikke rundt grøten, men presenterer lyden direkte og rett på sak.

Velbalansert lyd Låter bra når lavt
Ikke blant de kraftigste
Les hele testen

Pioneer A-70

Tett på komplett

Når man introduserer en ny toppmodell, hvorfor ikke like greit sørge for at den er markedets beste i sin klasse? Pioneer har skjønt det.

Dynamikk Oppløsning Funksjonalitet
Kunne vært enda kraftigere
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Det enkleste er det beste

Verdensklasse!

dCS Network-DAC 2.0: Har du råd, har du lov!

Boksåpneren

Prisgunstig inngangsbillett

Klassens beste kjøp

Spiller med glødende engasjement

Moderne nostalgi

Musikkstreameren knuser alle fordommer

Scroll to Top