annonse

6 kompaktanlegg med strømming

Når musikken blir trådløs

Musikken kommer ikke fra lenger fra CD-er. Strømming er det nye begrepet som beskriver trådløs avspilling av musikk – og du kan være med på moroa for nesten ingen penger!

Når hele musikksamlingen ligger på en harddisk og den optiske CD-en er fjernet fra det musikalske regnestykket, har det klart et par fordeler. For det første er all musikken tilgjengelig ved et tastetrykk. For det andre kan du bruke stueveggen til noe annet enn hylleplass for CD-er, og du slipper at plater ligger og slenger ved stereoen. Og best av alt: det kan låte like bra! Forutsatt at musikken er lagret i CD-kvalitet.

Enda mer praktisk er det å abonnere på en strømmingstjeneste som for eksempel Wimp eller Spotify. De gir tilgang til nærmest uendelig med musikk, som spilles av på direkten over internett. Det har aldri vært lettere å oppdage ny musikk, og du slipper å lagre på harddisk. Ulempen er at disse pr. i dag ikke tilbyr tapsfri komprimering, så lydkvaliteten er ikke helt på høyde med CD. Men bra nok til daglig bruk. Strømming er ikke noe nytt (du husker kanskje den nettbaserte RealAudio Player fra 1995, som strømmet musikk i en oppløsning av 24kbps?). Men det er først nå at vi for alvor begynner å se hi-fi-komponenter som kan kobles trådløst til nettet og strømme fra datamaskinen.

I denne testen tar vi for oss kompaktanlegg som strømmer musikk i hver sin grad. Felles for alle er at de er trådløse, så du trenger ingen nettverkskabel.

Anleggene
De to enkleste anleggene, fra Creative og Panasonic, bruker Bluetooth i stedet for hjemmenettverk. Fordelen er at du kan strømme trådløst direkte fra din Bluetooth-avspiller (mobiltelefon eller datamaskin), uavhengig av nettilkobling. Ulempen er begrenset lydkvalitet, grunnet lavere båndbredde.

Philips og Sony bruker det trådløse nettverket og lister opp musikkbiblioteket fra en nettverkstilkoblet PC eller harddisk (NAS) i tegnruten. Du blar i samlingen med fjernkontrollen. Litt mer tungvint, men potensielt vesentlig bedre lyd.

Anleggene med Logitech Squeezebox og Sonos nettverksspiller er spesialiserte og lukkede systemer som bruker PC-en eller Mac-en som musikkilde, via obligatorisk programvare. Mange musikkformater støttes, inkludert tapsfritt Flac og Apple Lossless, i tillegg til ukomprimert. Squeezebox støtter inntil 24-bit/96 kHz oppløsning, mens Sonos er begrenset til 16-bit/44,1 kHz (CD-kvalitet). Til gjengjeld støtter Sonos-anlegget Apple AirPlay, som gjør musikken enda lettere tilgjengelig.

Dette trenger du
Anleggene baserer seg på datamaskinen som musikkilde. Derfor trenger du en PC eller Mac med musikksamlingen din på. Musikken ligger altså lokalt lagret på din harddisk. Creative- og Panasonic-anleggene bruker Bluetooth, og kan derfor strømme musikk fra hvilken som helst musikkspiller med Bluetooth.Ønsker du å strømme musikk fra tjenester som Wimp og Spotify, er det Logitech Squeezebox eller Sonos som gjelder. Da trenger du en konto hos Wimp eller Spotify, og denne settes enkelt opp mot ditt lydprodukt, og plasserer musikkverdenen for dine føtter.Anlegget fra Sony har AirPlay innebygget. Da trenger du en datamaskin med iTunes, som enkelt strømmer direkte til anlegget. Dette fungerer også fint fra en iPod, iPad eller iPhone. Har du Android-telefon, kan du installere appen DoubleTwist, slik at denne også kan bruke AirPlay.

annonse

Markedspriser
Når det gjelder priser på anleggene, er det alltid litt vanskelig. Noen importører oppgir veiledende pris, andre henviser til gjennomsnittlige markedspriser. Vi har her forsøkt å finne markedsprisene. Disse varierer stadig, ta derfor våre priser som veiledende, og ta deg litt tid til å finne de beste tilbudene.

annonse
Produkter i testen
Sonos Connect:Amp, Bridge og Dali Zensor 1
Dynamikk og oppløsning
Sonos har svært populære strømmingssystem med multiromløsning. Dalis nye budsjetthøyttalere gir dessuten meget god lyd for pengene.
Logitech Squeezebox Touch og Z623
Trådløs og kraftig PC-lyd
Logitech Squeezebox Touch har enkelt brukergrensesnitt og dekoder de fleste lydfiler. Logitechs kraftigste PC-høyttalere gir dessuten mektig lyd.
Sony CMT-G2NiP
Fleksibelt og rimelig
Sonys stereoanlegg strømmer musikk trådløst fra PC-en, og innebygget AirPlay gjør at du kan strømme direkte fra et mobilt Apple-produkt.
Philips Streamium MCi8080
Anlegget som kan ”alt”
Dette anlegget kan strømme musikk trådløst til hele hjemmet, fra PC eller USB-harddisk. DVD-spiller er også innebygd, her er med andre ord alt du trenger.
Panasonic SC-HC55
Passer på veggen
Panasonics stereoanlegg SC-HC55 er slankt og passer glatt inn i bokhylla. Eller monter det på veggen. Enkelt, praktisk, og lett i bruk.
Creative ZiiSound D5x og DSx
Lyd for utbygging
Creative sin nye serie Bluetooth-høyttalere kan bygges ut til trådløs multirom uten at du trenger hjemmenettverk. Vi tester D5x med subwoofer DSx.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  2
  Kommentarer

  0 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Følgere
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  0 Comment authors
    Motta varsel  
  siste eldste mest populære
  Varsle meg om
  annonse

  Les også

  Microsofts nye 15" bærbare har blitt pumpet opp en del.

  Microsoft Surface Laptop 3 er kommet i en ny 15"-utgave med AMD-prosessor. Det er en spennende nyhet som dessverre ikke lever helt opp til sitt potensial.

  Et mye bedre speilreflekskamera

  Speilrefleksen lever i beste velgående, i Canons nyeste systemkamera for både nybegynnere og entusiaster.

  Konsollen er også en mobil

  Andre generasjon av Asus' gamer-mobil er toppklasse – og forbeholdt de få.

  Smart budsjettvalg

  Moto G har både blitt billigere og gir mer for pengene enn tidligere.

  Klassisk proffkamera

  La ikke det klassiske retrodesignet lure deg, dette er et helrått kamera.

  Bomber og granater! 10 øreklokker for heseblesende gamere

  Enten du er en l33t eller n00b: Vi har testet ti gaming headset du har råd til!

  Beats har IKKE gått i bassfella

  Hvem hadde trodd at produsenten som elsker feit bass kunne lage noe så nøytralt?

  Muskuløs multikunstner

  Trenger du en kraftig forsterker med DAC og mange innganger, finner du svaret her.

  Hvilken Samsung-TV er det aller beste kjøpet?

  Hvilken Samsung-TV er det aller beste kjøpet? Vi tester oss gjennom jungelen av QLED-skjermer!

  Imponerende kamerarekord

  Mi Note 10 banker konkurrentene med hele fem kameraer og 108 Mp oppløsning.