annonse

6 kompaktanlegg med strømming

Når musikken blir trådløs

Musikken kommer ikke fra lenger fra CD-er. Strømming er det nye begrepet som beskriver trådløs avspilling av musikk – og du kan være med på moroa for nesten ingen penger!

annonse

Når hele musikksamlingen ligger på en harddisk og den optiske CD-en er fjernet fra det musikalske regnestykket, har det klart et par fordeler. For det første er all musikken tilgjengelig ved et tastetrykk. For det andre kan du bruke stueveggen til noe annet enn hylleplass for CD-er, og du slipper at plater ligger og slenger ved stereoen. Og best av alt: det kan låte like bra! Forutsatt at musikken er lagret i CD-kvalitet.

Enda mer praktisk er det å abonnere på en strømmingstjeneste som for eksempel Wimp eller Spotify. De gir tilgang til nærmest uendelig med musikk, som spilles av på direkten over internett. Det har aldri vært lettere å oppdage ny musikk, og du slipper å lagre på harddisk. Ulempen er at disse pr. i dag ikke tilbyr tapsfri komprimering, så lydkvaliteten er ikke helt på høyde med CD. Men bra nok til daglig bruk. Strømming er ikke noe nytt (du husker kanskje den nettbaserte RealAudio Player fra 1995, som strømmet musikk i en oppløsning av 24kbps?). Men det er først nå at vi for alvor begynner å se hi-fi-komponenter som kan kobles trådløst til nettet og strømme fra datamaskinen.

I denne testen tar vi for oss kompaktanlegg som strømmer musikk i hver sin grad. Felles for alle er at de er trådløse, så du trenger ingen nettverkskabel.

Anleggene
De to enkleste anleggene, fra Creative og Panasonic, bruker Bluetooth i stedet for hjemmenettverk. Fordelen er at du kan strømme trådløst direkte fra din Bluetooth-avspiller (mobiltelefon eller datamaskin), uavhengig av nettilkobling. Ulempen er begrenset lydkvalitet, grunnet lavere båndbredde.

Philips og Sony bruker det trådløse nettverket og lister opp musikkbiblioteket fra en nettverkstilkoblet PC eller harddisk (NAS) i tegnruten. Du blar i samlingen med fjernkontrollen. Litt mer tungvint, men potensielt vesentlig bedre lyd.

Anleggene med Logitech Squeezebox og Sonos nettverksspiller er spesialiserte og lukkede systemer som bruker PC-en eller Mac-en som musikkilde, via obligatorisk programvare. Mange musikkformater støttes, inkludert tapsfritt Flac og Apple Lossless, i tillegg til ukomprimert. Squeezebox støtter inntil 24-bit/96 kHz oppløsning, mens Sonos er begrenset til 16-bit/44,1 kHz (CD-kvalitet). Til gjengjeld støtter Sonos-anlegget Apple AirPlay, som gjør musikken enda lettere tilgjengelig.

Dette trenger du
Anleggene baserer seg på datamaskinen som musikkilde. Derfor trenger du en PC eller Mac med musikksamlingen din på. Musikken ligger altså lokalt lagret på din harddisk. Creative- og Panasonic-anleggene bruker Bluetooth, og kan derfor strømme musikk fra hvilken som helst musikkspiller med Bluetooth.Ønsker du å strømme musikk fra tjenester som Wimp og Spotify, er det Logitech Squeezebox eller Sonos som gjelder. Da trenger du en konto hos Wimp eller Spotify, og denne settes enkelt opp mot ditt lydprodukt, og plasserer musikkverdenen for dine føtter.Anlegget fra Sony har AirPlay innebygget. Da trenger du en datamaskin med iTunes, som enkelt strømmer direkte til anlegget. Dette fungerer også fint fra en iPod, iPad eller iPhone. Har du Android-telefon, kan du installere appen DoubleTwist, slik at denne også kan bruke AirPlay.

annonse

Markedspriser
Når det gjelder priser på anleggene, er det alltid litt vanskelig. Noen importører oppgir veiledende pris, andre henviser til gjennomsnittlige markedspriser. Vi har her forsøkt å finne markedsprisene. Disse varierer stadig, ta derfor våre priser som veiledende, og ta deg litt tid til å finne de beste tilbudene.

Produkter i testen
Sonos Connect:Amp, Bridge og Dali Zensor 1
Dynamikk og oppløsning
Sonos har svært populære strømmingssystem med multiromløsning. Dalis nye budsjetthøyttalere gir dessuten meget god lyd for pengene.
Logitech Squeezebox Touch og Z623
Trådløs og kraftig PC-lyd
Logitech Squeezebox Touch har enkelt brukergrensesnitt og dekoder de fleste lydfiler. Logitechs kraftigste PC-høyttalere gir dessuten mektig lyd.
Sony CMT-G2NiP
Fleksibelt og rimelig
Sonys stereoanlegg strømmer musikk trådløst fra PC-en, og innebygget AirPlay gjør at du kan strømme direkte fra et mobilt Apple-produkt.
Philips Streamium MCi8080
Anlegget som kan ”alt”
Dette anlegget kan strømme musikk trådløst til hele hjemmet, fra PC eller USB-harddisk. DVD-spiller er også innebygd, her er med andre ord alt du trenger.
Panasonic SC-HC55
Passer på veggen
Panasonics stereoanlegg SC-HC55 er slankt og passer glatt inn i bokhylla. Eller monter det på veggen. Enkelt, praktisk, og lett i bruk.
Creative ZiiSound D5x og DSx
Lyd for utbygging
Creative sin nye serie Bluetooth-høyttalere kan bygges ut til trådløs multirom uten at du trenger hjemmenettverk. Vi tester D5x med subwoofer DSx.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Argon Audio SA1

  Argon Audio SA1

  3 498
  Den perfekte nybegynnerforsterkeren
  Hvis man mangler en stereoforsterker til kontoret eller gutterommet, kan det ikke gjøres bedre til denne prisen.
  TEAC TN-4D

  TEAC TN-4D

  6 598
  Vennligsinnet vinylspinner
  Teac er kanskje ikke best kjent for sine platespillere, men denne kan få satt Teac på vinylkartet.
  Technics SL-1500C

  Technics SL-1500C

  11 990
  Sensasjonelt god spiller
  Dette er platespilleren for den som elsker musikk, enten man er hi-fi-interessert eller ikke.
  Merging NADAC PL8

  Merging NADAC PL8

  160 000
  Denne er verdens beste i sitt slag
  Sveitsiske Merging Technologies tar oss med til det hinsidige, i full surroundlyd, med sin magiske nettverks-DAC.
  McIntosh MTI100

  McIntosh MTI100

  76 990
  McIntosh for livsnytere
  Ser man nytte i en platespiller med alt innebygget, kan McIntosh MTI100 kanskje være svaret.
  Audioquest Dragonfly Cobalt

  Audioquest Dragonfly Cobalt

  2 798
  Den smarteste lydforbedringen du kan gjøre
  Plugg inn en bærbar DAC og forbered deg på noe du aldri har hørt fra mobilen.
  Naim Uniti Star

  Naim Uniti Star

  45 995
  Himmelsk lyd i stjerneklassen
  For de mange som samler på CD-er, og liker å strømme musikk, finnes det ikke noe bedre enn Naim Uniti Star.
  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro

  4 515
  Magisk lyd i hodetelefonene dine
  Aune S6 Pro er både DAC og hodetelefonforsterker, men best hvis du kan utnytte begge deler.
  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como Audio Bluetooth Turntable

  4 990
  Den trådløse platespilleren vi anbefaler
  De har bare en platespiller, men den er til gjengjeld meget god - og trådløs.
  Sony PS-LX310BT

  Sony PS-LX310BT

  2 498
  Trådløs og enkel platespiller
  Med et par trådløse hodetelefoner og Sony-spilleren, er du klar for din første vinylsamling.
  NAD M10

  NAD M10

  24 998
  High-end i bonsaiformat
  Et komplett lydanlegg i det tunge sjiktet behøver ikke fylle hele stueveggen. Det beviser det nyeste medlemmet av NADs Masters-serie.
  Lyngdorf TDAI-3400

  Lyngdorf TDAI-3400

  53 998
  Lyngdorf river ned stueveggene dine
  Plassering av høyttalere og stueinnredning er en vanskelig kombinasjon. Lyngdorf Audio vil redusere lytterommets negative innvirkning på lyden.
  Geneva Touring S+

  Geneva Touring S+

  2 395
  Geneva ypper seg med en særdeles potent reiseradio
  Geneva ypper seg med en særdeles potent reiseradio.
  Yamaha M-5000 og C-5000

  Yamaha M-5000 og C-5000

  140 000
  Sublim japansk lydkunst
  Lei av hi-fi? Yamahas high-end forsterkere vil få deg på bedre tanker.
  Gold Note IS-1000

  Gold Note IS-1000

  47 900
  Italiensk storhet
  Gold Note sjarmerer og imponerer.
  Tivoli Audio PAL+ BT

  Tivoli Audio PAL+ BT

  2 499
  Det beste kjøpet
  Reiseradioen til Tivoli er nylig forbedret, er det nok til å holde konkurrentene unna?