Search
Generic filters

: 6 kompaktanlegg med strømming

Når musikken blir trådløs

Musikken kommer ikke fra lenger fra CD-er. Strømming er det nye begrepet som beskriver trådløs avspilling av musikk – og du kan være med på moroa for nesten ingen penger!

Når hele musikksamlingen ligger på en harddisk og den optiske CD-en er fjernet fra det musikalske regnestykket, har det klart et par fordeler. For det første er all musikken tilgjengelig ved et tastetrykk. For det andre kan du bruke stueveggen til noe annet enn hylleplass for CD-er, og du slipper at plater ligger og slenger ved stereoen. Og best av alt: det kan låte like bra! Forutsatt at musikken er lagret i CD-kvalitet.

Enda mer praktisk er det å abonnere på en strømmingstjeneste som for eksempel Wimp eller Spotify. De gir tilgang til nærmest uendelig med musikk, som spilles av på direkten over internett. Det har aldri vært lettere å oppdage ny musikk, og du slipper å lagre på harddisk. Ulempen er at disse pr. i dag ikke tilbyr tapsfri komprimering, så lydkvaliteten er ikke helt på høyde med CD. Men bra nok til daglig bruk. Strømming er ikke noe nytt (du husker kanskje den nettbaserte RealAudio Player fra 1995, som strømmet musikk i en oppløsning av 24kbps?). Men det er først nå at vi for alvor begynner å se hi-fi-komponenter som kan kobles trådløst til nettet og strømme fra datamaskinen.

I denne testen tar vi for oss kompaktanlegg som strømmer musikk i hver sin grad. Felles for alle er at de er trådløse, så du trenger ingen nettverkskabel.

Anleggene
De to enkleste anleggene, fra Creative og Panasonic, bruker Bluetooth i stedet for hjemmenettverk. Fordelen er at du kan strømme trådløst direkte fra din Bluetooth-avspiller (mobiltelefon eller datamaskin), uavhengig av nettilkobling. Ulempen er begrenset lydkvalitet, grunnet lavere båndbredde.

Philips og Sony bruker det trådløse nettverket og lister opp musikkbiblioteket fra en nettverkstilkoblet PC eller harddisk (NAS) i tegnruten. Du blar i samlingen med fjernkontrollen. Litt mer tungvint, men potensielt vesentlig bedre lyd.

Anleggene med Logitech Squeezebox og Sonos nettverksspiller er spesialiserte og lukkede systemer som bruker PC-en eller Mac-en som musikkilde, via obligatorisk programvare. Mange musikkformater støttes, inkludert tapsfritt Flac og Apple Lossless, i tillegg til ukomprimert. Squeezebox støtter inntil 24-bit/96 kHz oppløsning, mens Sonos er begrenset til 16-bit/44,1 kHz (CD-kvalitet). Til gjengjeld støtter Sonos-anlegget Apple AirPlay, som gjør musikken enda lettere tilgjengelig.

Dette trenger du
Anleggene baserer seg på datamaskinen som musikkilde. Derfor trenger du en PC eller Mac med musikksamlingen din på. Musikken ligger altså lokalt lagret på din harddisk. Creative- og Panasonic-anleggene bruker Bluetooth, og kan derfor strømme musikk fra hvilken som helst musikkspiller med Bluetooth.Ønsker du å strømme musikk fra tjenester som Wimp og Spotify, er det Logitech Squeezebox eller Sonos som gjelder. Da trenger du en konto hos Wimp eller Spotify, og denne settes enkelt opp mot ditt lydprodukt, og plasserer musikkverdenen for dine føtter.Anlegget fra Sony har AirPlay innebygget. Da trenger du en datamaskin med iTunes, som enkelt strømmer direkte til anlegget. Dette fungerer også fint fra en iPod, iPad eller iPhone. Har du Android-telefon, kan du installere appen DoubleTwist, slik at denne også kan bruke AirPlay.

Markedspriser
Når det gjelder priser på anleggene, er det alltid litt vanskelig. Noen importører oppgir veiledende pris, andre henviser til gjennomsnittlige markedspriser. Vi har her forsøkt å finne markedsprisene. Disse varierer stadig, ta derfor våre priser som veiledende, og ta deg litt tid til å finne de beste tilbudene.

Dynamikk og oppløsning

Sonos har svært populære strømmingssystem med multiromløsning. Dalis nye budsjetthøyttalere gir dessuten meget god lyd for pengene.

Lyd & Bilde mener

Glimrende lyd Subwooferutgang Multiromsmulighet
Fint lite.
 • 2.0-anlegg
 • Wi-Fi/DLNA
 • Spotify
 • 2x55 W
 • Subwooferutgang
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 6500 kr

Sonos Connect:Amp (tidligere ZP120) er en nettverksstrømmer med innebygget forsterkning. For å strømme fra datamaskinen installeres medfølgende Sonos Desktop Controller på Mac eller PC, via denne styrer du Sonos-anlegget. Er du vant til å bruke programmer som iTunes, Windows Media Player eller Winamp, må du nå venne deg på nytt til Sonos. Programmet funker fint, men last ned Sonos Controller for Android eller Apple håndholdte for best mulig brukervennlighet.

Sonos-produktet kobles til nettverket med eternettkabel, ønsker du trådløs tilkobling kjøper du Sonos Bridge i tillegg. Denne distribuerer signalene trådløst til Connect:Amp og hvilket som helst annet Sonos-produkt i hjemmet. Forsterkeren på 2 x 55 watt kan fint drive et par kompakte høyttalere, og vi liker at den har subwooferutgang i tillegg. I motsetning til Squeezebox Touch har Connect:Amp også en analog linjeinngang, men mens Squeezebox støtter inntil 24-bit/96 kHz, er Sonos begrenset til 16-bit/44,1 kHz – altså vanlig CD-kvalitet. De fleste lydformater støttes, inkludert Apple Lossless. Spotify er også innbakt i produktet, slik at du kan strømme musikk direkte over internett. I tillegg kan et Sonos multiromoppsett strømme AirPlay fra en enkelt Airport Express. Den nye Zensor-serien fra Dali tar over som den nye budsjettserien. Dali hevder å ha puttet inn de absolutt beste elementene for pengene, jobbet mye med delefiltrene og i det hele tatt tynt det maksimale ut av budsjettet. Bokhyllemodellen Zensor 1 er derfor en naturlig kandidat å teste sammen med Sonos-produktene.

Produktet i bruk
Førsteinntrykket av Sonos sitt avspillingsprogram er fint, men man må ikke henge seg opp i iTunes eller andre programmer man kjenner. Jeg vil på det varmeste anbefale å skaffe en smartmobil og laste ned fjernkontrollprogramvaren til denne. Det gjør alt mye enklere.

Lydkvaliteten er i en annen klasse enn de andre anleggene i testen. Det er bedre sammenheng i tonene, bassen er fastere og mer oppløst, og den dynamiske kontrasten er vesentlig bedre enn hos resten. Dette begynner endelig å nærme seg skikkelig hi-fi. Bare hør på stemmen til Tori Amos på sin nyeste plate ”Night of Hunters”. Åpningssporet Shattering Sea bygger seg opp intenst, med skumle strykere som sammen med flygelet virkelig setter et anlegg på prøve. Og stemmen til Tori i midten av alt som skjer. Anlegget skiller definitivt best av alle. Dali-høyttalerne har noen resonanser i øvre bass som maskerer litt innimellom, men til prisen er dette meget bra. Zonos-forsterkeren holder et stramt grep på høyttalerne, lyden er kjapp, og med god oppløsning i toppen. Selv om anlegget er testens nest dyreste, gir det fremdeles mest for pengene.

Bassen går ikke like dypt som hos Philips og kanskje Sony, men en subwoofer kan kobles til hvis du absolutt må.

Fleksibelt og rimelig

Sonys stereoanlegg strømmer musikk trådløst fra PC-en, og innebygget AirPlay gjør at du kan strømme direkte fra et mobilt Apple-produkt.

Lyd & Bilde mener

Fleksibelt God mellomtone Bra attakk
Overtoner mangler oppløsning Fjernkontrollapp, takk!
 • 2.0-anlegg
 • Wi-Fi/DLNA
 • CD, FM, webradio, AirPlay
 • iPod-kompatibel USB
 • 2x30 W
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 4400 kr

Anlegget fra Sony i retro hi-fi-design har mange av de samme funksjonene som Philips Streamium MCi8080. Det inkluderer trådløs nettverkstilkobling og strømming fra datamaskin eller en nettverksharddisk. Og selvsagt internettradio. I tillegg er USB-inngangen iPod-kompatibel, så du ikke trenger ekstern dokk for å koble til din iPod eller iPhone. Enda bedre er det at anlegget har innebygd AirPlay, slik at du ikke trenger å dokke din i-dings i det hele tatt. Spesielt kult for iPad-eiere, da det store brettet ikke kan dokkes. Dersom du liker å styre musikken fra Mac-en eller PC-en i stedet for anleggets fjernkontroll, kan du bruke AirPlay til dette også, via iTunes.

Av Philips-funksjonene som Sony-anlegget ikke har er utbygging til multirom, altså å koble flere anlegg sammen, og Sony-anlegget har CD-spiller og ikke DVD. Når vi så ser på prislappen, som er nesten tre tusen kroner lavere, er dette lett å tilgi.

Anlegget i bruk
Sony-anlegget er like lett å koble opp som Philips sitt, og man trenger slett ikke være hjernekirurg for å bruke det. Men å bla i musikken som ligger på nettverksharddisken via Sonys fjernkontroll med øynene rettet mot den lille tegnruten er litt knotete. Man må stå ganske tett på anlegget for å se artister og titler på sanger. I etterkant har en fjernkontrollapp kommet til iPhone, men den fikk ikke vi testet i skrivende stund.

iTunes- og iPhone-brukere vil derimot oppleve en enklere tilværelse, via AirPlay. Enklere en dette er det nemlig ikke mulig å strømme musikk, dessuten nødvendig om du kun har Apple Lossless-filer i samlingen. Trykk på AirPlay-ikonet nede til høyre på din iPhone eller iTunes, og musikken kommer straks ut fra høyttalerne.

Lydmessig har Sony mer fokus i mellomtoneområdet enn Philips, og den dynamiske kontrasten i musikken er bedre, med kjappere attakk. Dessuten henger bassen bedre sammen med resten, fordi mellomtoneområdet står mer ut. Sony er bedre på stemmer, de kommer frem med mer trøkk. For eksempel er Adele sin stemme større, og stereoperspektivet er mer fokusert.

Også Sony har sine mangler. Vi kunne godt ønske oss enda mer oppløsning i overtonene, og selv om dynamikken er bedre enn hos Philips, ville ikke enda mer sprut og gnist vært å forakte. For om det er rå dynamikk som er din greie, finnes det sprekere alternativer.

Når det kommer til ytelse i forhold til pris, har Sony gjort det meget bra med CMT-G2NiP. Brukervennligheten er også god, men vi håper på en fremtidig fjernkontrollapp til smartmobiler.

Passer på veggen

Panasonics stereoanlegg SC-HC55 er slankt og passer glatt inn i bokhylla. Eller monter det på veggen. Enkelt, praktisk, og lett i bruk.

Lyd & Bilde mener

Enkelt i bruk Meget plasseringsvennlig Lekkert
Fislete lyd Ikke subwooferutgang
 • 2.0-anlegg
 • Bluetooth, USB, CD, FM
 • iPod-dokk
 • Ikke subwooferutgang
 • 2x20 W
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2500 kr

Med sine 7 centimeter i dybden kan dette lekre anlegget monteres rett på veggen. Alt nødvendig for dette ligger i esken. En stilig, elektrisk luke på venstre side skjuler iPod-dokken, som tapper lyden digitalt fra iPod og iPhone. En tilsvarende luke på høyresiden dekker det vertikale CD-drivverket. Elegant av utseende, til tross for plastisk kvalitetsfølelse.

Med den innebygde Bluetooth-mottakeren kan du strømme lyd til anlegget fra eksempelvis en iPad som er for stor for iPod-dokken, eller en hvilken som helst bærbar spiller eller datamaskin med innebygd Bluetooth. Anlegget kan også brukes til å utføre handsfree mobilsamtaler. Du snakker inn i mobilen, mens den du prater med høres over anleggets høyttalere.

En USB-kontakt lar deg koble til minnepinne eller harddisk med MP3-filer. Ingen andre formater støttes her.

Radio er av vanlig FM-variant med RDS, men en app ved navn vTuner for Panasonic kan lastes ned på iPhone eller iPod Touch og gi anlegget internettradio når denne er dokket.

Produktet i bruk
 Det er veldig lite hokuspokus med anlegget. Vink foran det elektriske dekselet for å åpne det, eller trykk på open/close-knappen. Det er like enkelt å koble til med Bluetooth som å dokke en iPod eller putte i en CD, dette anlegget tar kort tid å sette seg inn i.

Lydmessig er det helt klart at dette anlegget ikke trives i en stor stue, men passer bedre i et lite rom som et soverom eller kjøkken. Det finnes en ”surround”-effekt som gjør selve scenen stor, men uten den fundamentale bassen blir det fislete i et stort rom. Lydmessig kan det derfor være en fordel å plassere anlegget i en bokhylle framfor veggmontering, da får du litt mer bass. Men dette anlegget skulle absolutt hatt subwooferutgang. Anlegget er nokså gjerrig på overtoner, slik at sangstemmer ikke skinner godt nok ut og frem, og det blir generelt lite luft i tonene. At dynamikken er begrenset, kan vi på sin side leve med. Dette er tross alt et mikroanlegg.

Lyden med Bluetooth er litt flatere enn fra CD og iPod, men forskjellen er ikke spesielt stor. Dette fordi anlegget ikke helt er i stand til å få frem alle detaljene fra en ellers god lydinnspilling.

Panasonic har med SC-HC55 lykkes å lage et nett, lite anlegg som til en billig penge er meget enkelt i bruk og som tar seg fint ut i hylla eller på veggen. Lydkvaliteten er på sin side ikke satt i høysetet, men som soveromslyd funker det greit nok.

Logitech Squeezebox Touch og Z623
Logitech Squeezebox Touch har enkelt brukergrensesnitt og dekoder de fleste lydfiler. Logitechs kraftigste PC-høyttalere gir dessuten mektig lyd.
Philips Streamium MCi8080
Dette anlegget kan strømme musikk trådløst til hele hjemmet, fra PC eller USB-harddisk. DVD-spiller er også innebygd, her er med andre ord alt du trenger.
Creative ZiiSound D5x og DSx
Creative sin nye serie Bluetooth-høyttalere kan bygges ut til trådløs multirom uten at du trenger hjemmenettverk. Vi tester D5x med subwoofer DSx.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Hvis e-sportavtalen gikk i vasken, men du fortsatt vil spille på høyt nivå, har MSi en løsning som er skreddersydd til planen din.
  Endelig noen som slår Sony på støydempende hodetelefoner. Og det er Sony selv! WH-1000XM4 overtar tronen som markedsleder.
  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  Thorens TD 402 DD

  Veil.pris 10490 ,- Thorens treffer ikke målet Sjekk beste pris

  Technics SL-1210 MK7

  Veil.pris 9990 ,- DJ-spiller for musikkfrelste Sjekk beste pris

  Hegel H390

  Veil.pris 49995 ,- Halve prisen, samme råskapen Sjekk beste pris

  Rega Planar 10

  Veil.pris 64995 ,- Det beste platespillerkjøpet i high-end klassen Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.