: 6 kompaktanlegg med strømming

Når musikken blir trådløs

Musikken kommer ikke fra lenger fra CD-er. Strømming er det nye begrepet som beskriver trådløs avspilling av musikk – og du kan være med på moroa for nesten ingen penger!
Annonse
Annonse
forfatter

Når hele musikksamlingen ligger på en harddisk og den optiske CD-en er fjernet fra det musikalske regnestykket, har det klart et par fordeler. For det første er all musikken tilgjengelig ved et tastetrykk. For det andre kan du bruke stueveggen til noe annet enn hylleplass for CD-er, og du slipper at plater ligger og slenger ved stereoen. Og best av alt: det kan låte like bra! Forutsatt at musikken er lagret i CD-kvalitet.

Enda mer praktisk er det å abonnere på en strømmingstjeneste som for eksempel Wimp eller Spotify. De gir tilgang til nærmest uendelig med musikk, som spilles av på direkten over internett. Det har aldri vært lettere å oppdage ny musikk, og du slipper å lagre på harddisk. Ulempen er at disse pr. i dag ikke tilbyr tapsfri komprimering, så lydkvaliteten er ikke helt på høyde med CD. Men bra nok til daglig bruk. Strømming er ikke noe nytt (du husker kanskje den nettbaserte RealAudio Player fra 1995, som strømmet musikk i en oppløsning av 24kbps?). Men det er først nå at vi for alvor begynner å se hi-fi-komponenter som kan kobles trådløst til nettet og strømme fra datamaskinen.

I denne testen tar vi for oss kompaktanlegg som strømmer musikk i hver sin grad. Felles for alle er at de er trådløse, så du trenger ingen nettverkskabel.

Anleggene
De to enkleste anleggene, fra Creative og Panasonic, bruker Bluetooth i stedet for hjemmenettverk. Fordelen er at du kan strømme trådløst direkte fra din Bluetooth-avspiller (mobiltelefon eller datamaskin), uavhengig av nettilkobling. Ulempen er begrenset lydkvalitet, grunnet lavere båndbredde.

Philips og Sony bruker det trådløse nettverket og lister opp musikkbiblioteket fra en nettverkstilkoblet PC eller harddisk (NAS) i tegnruten. Du blar i samlingen med fjernkontrollen. Litt mer tungvint, men potensielt vesentlig bedre lyd.

Anleggene med Logitech Squeezebox og Sonos nettverksspiller er spesialiserte og lukkede systemer som bruker PC-en eller Mac-en som musikkilde, via obligatorisk programvare. Mange musikkformater støttes, inkludert tapsfritt Flac og Apple Lossless, i tillegg til ukomprimert. Squeezebox støtter inntil 24-bit/96 kHz oppløsning, mens Sonos er begrenset til 16-bit/44,1 kHz (CD-kvalitet). Til gjengjeld støtter Sonos-anlegget Apple AirPlay, som gjør musikken enda lettere tilgjengelig.

Dette trenger du
Anleggene baserer seg på datamaskinen som musikkilde. Derfor trenger du en PC eller Mac med musikksamlingen din på. Musikken ligger altså lokalt lagret på din harddisk. Creative- og Panasonic-anleggene bruker Bluetooth, og kan derfor strømme musikk fra hvilken som helst musikkspiller med Bluetooth.Ønsker du å strømme musikk fra tjenester som Wimp og Spotify, er det Logitech Squeezebox eller Sonos som gjelder. Da trenger du en konto hos Wimp eller Spotify, og denne settes enkelt opp mot ditt lydprodukt, og plasserer musikkverdenen for dine føtter.Anlegget fra Sony har AirPlay innebygget. Da trenger du en datamaskin med iTunes, som enkelt strømmer direkte til anlegget. Dette fungerer også fint fra en iPod, iPad eller iPhone. Har du Android-telefon, kan du installere appen DoubleTwist, slik at denne også kan bruke AirPlay.

Markedspriser
Når det gjelder priser på anleggene, er det alltid litt vanskelig. Noen importører oppgir veiledende pris, andre henviser til gjennomsnittlige markedspriser. Vi har her forsøkt å finne markedsprisene. Disse varierer stadig, ta derfor våre priser som veiledende, og ta deg litt tid til å finne de beste tilbudene.

Produkter i testen

Sonos Connect:Amp, Bridge og Dali Zensor 1

Dynamikk og oppløsning

Sonos har svært populære strømmingssystem med multiromløsning. Dalis nye budsjetthøyttalere gir dessuten meget god lyd for pengene.

Glimrende lyd Subwooferutgang Multiromsmulighet
Fint lite.

Logitech Squeezebox Touch og Z623

Trådløs og kraftig PC-lyd

Logitech Squeezebox Touch har enkelt brukergrensesnitt og dekoder de fleste lydfiler. Logitechs kraftigste PC-høyttalere gir dessuten mektig lyd.

Mange lydformater Multiromsmulighet Fyldig lyd
Squeezebox Server må installeres på PC/Mac

Sony CMT-G2NiP

Fleksibelt og rimelig

Sonys stereoanlegg strømmer musikk trådløst fra PC-en, og innebygget AirPlay gjør at du kan strømme direkte fra et mobilt Apple-produkt.

Fleksibelt God mellomtone Bra attakk
Overtoner mangler oppløsning Fjernkontrollapp, takk!

Philips Streamium MCi8080

Anlegget som kan ”alt”

Dette anlegget kan strømme musikk trådløst til hele hjemmet, fra PC eller USB-harddisk. DVD-spiller er også innebygd, her er med andre ord alt du trenger.

Meget fleksibelt Fyldig og stor lyd
Mangler dynamikk Slank mellomtone

Panasonic SC-HC55

Passer på veggen

Panasonics stereoanlegg SC-HC55 er slankt og passer glatt inn i bokhylla. Eller monter det på veggen. Enkelt, praktisk, og lett i bruk.

Enkelt i bruk Meget plasseringsvennlig Lekkert
Fislete lyd Ikke subwooferutgang

Creative ZiiSound D5x og DSx

Lyd for utbygging

Creative sin nye serie Bluetooth-høyttalere kan bygges ut til trådløs multirom uten at du trenger hjemmenettverk. Vi tester D5x med subwoofer DSx.

Låter greit Trenger ikke nettverk
Et brukermessig mareritt
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Med en av disse lydplankene blir det garantert en god jul.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!