annonse
annonse

test: Marantz NA6006

Marantz NA6006
Marantz NA6006

Flott spiller med en viktig mangel

Denne nettverksspilleren er enkel i bruk, spiller det meste, og låter kjempefint. Men de som strømmer høyoppløst, vil bli skuffet.

Pluss
Lyden er oppløst og bra, og de fleste lydformater helt opp til 24-bit/192 kHz kan spilles. Multirom støttes, samt talestyring med Airplay 2 og Alexa.
Minus
MQA støttes ikke, ikke engang i software, som betyr at vi i Skandinavia kan skyte en hvit pil etter høyoppløst strømming.

Digital musikk kommer pakket inn i gud vet hvor mange forskjellige lydformater. Bruker du en strømmetjeneste, merker du lite til det. Kjøper du derimot musikk som nedlastede lydfiler, blir valgene mange. Fra komprimert MP3 og AAC, til ukomprimert og høyoppløst FLAC, WAV og AIFF. Eller det spesielle DSD-formatet, som gir høyoppløst lyd på en annen måte enn de andre lydformatene (PCM).

Sparsomt med inn- og utganger, akkurat nok for de fleste. Men vi savner en USB-DAC-inngang. Foto: Marantz

Skal man høre all denne musikken på ett og samme sted uten å bruke datamaskinen, så er en nettverksspiller en fin løsning. Marantz sikter med NA6006 etter musikkentusiaster som ønsker full tilgang på alt, med best mulig lyd, men uten å betale i svært dyre dommer. Man har tatt utgangspunkt i den rimelige men gode Denon DNP-800NE fra søsterselskapet, men tilført noen lydmessige forbedringer i form av digitale innstillinger, og bedre kontakter på baksiden. Et større kabinett gjør at man kan plassere de innvendige komponentene med mer luft mellom seg, som gir bedre elektrisk isolasjon og potensielt mindre varmeutvikling.

Marantz NA6006 har en ryddig og luftig innside. Skikkelige kondensatorer kan vi like! Foto: Marantz

NA6006 er arvtakeren til NA6005, som låt bedre enn sine konkurrenter i vår gruppetest for over tre år siden. Det nye produktet er veldig likt oppbygd, både lydmessig og funksjonelt, og alt skulle dermed ligge til rette for saltoer, fanfarer og seks stjerner i gavesekken. Men hold an litt.

Nye tider

Tiden har nemlig gått videre. Visst har Marantz tatt hensyn til de som vil strømme musikk med Spotify Connect, og med HEOS-appen får du tilgang på flere andre strømmetjenester, som styres rett fra mobilen. Blant annet Tidal, Deezer og internettradio, og du kan spille musikk til andre HEOS-enheter stasjonert rundt i huset. Apple-brukere kan stemmestyre spilleren via Siri på mobilen (eller fra HomePod), og eier du en smarthøyttaler med Amazon Alexa, kan også den kommandere NA6006.

MQA mangler

Men det er noe som mangler. Noe ganske viktig, i hvert fall for de som ønsker å legge drøyt 2.000 kroner mer på bordet enn for nevnte Denon DNP-800NE. Marantz-spilleren kan nemlig ikke strømme MQA. MQ-hva-for-noe, spør du kanskje? Vel, hvis du ønsker å strømme musikk med bedre lyd enn CD, så er det bare Tidal som gjelder her i Norge. Og til det bruker Tidal MQA-kodeken. Skal du høre høyoppløst musikk med NA6006, må du i stedet gjøre det på den gamle måten, og kjøpe musikkfiler fra digitale nettbutikker. Problemet kunne vært omgått med en USB-DAC-inngang, eller nettverksstøtte for Roon eller Audirvana. Marantz har i så måte ett og annet å lære fra Pioneer.

Både fast og variabel lydutgang gjør at NA6006 kan kobles til en integrert forsterker, eller rett inn i en effektforsterker. Foto: Marantz

Brukervennlighet

For øvrig er Marantz-spilleren svært fornøyelig i bruk. Førstegangsoppsettet går lekende lett, spesielt iPhone-brukere kan bare akseptere tilkobling direkte på mobilen, og systemet gjør resten.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Spilleren støtter de aller fleste filformater, om du ønsker å spille fra en nettverks-harddisk (NAS) eller -PC, eller rett og slett koble til en USB-harddisk i fronten. Det hele strømmes enkelt fra HEOS-appen, og gudskjelov følger det også med en fysisk fjernkontroll. Eneste plunder med denne var at jeg ikke klarte å justere lydnivå opp og ned med fjernkontrollen, selv om jeg hadde spilleren stilt inn til variabel utgang. I appen lot det seg derimot fint gjøre.

Marantz har inkludert to fiffige finesser hva lydkvalitet angår. For det første kan du velge mellom to digitale filterinnstillinger, hvor den ene skal gi bedre rytme og stereoperspektiv, mens den andre fjerner forhåndsekkoet – som er så kort at det ikke er hørbart men likevel påvirker lydkvaliteten. I mine ører låter den siste filterinnstillingen best. Mer musikalsk, “analogt” om du vil.

Videre kan du sette en digital toleransegrense for feilkorreksjon. Jo lavere toleranse, jo mindre jitter og dermed bedre lyd – men på bekostning at man kan høre noen digitale klikk innimellom. Hvis dette skjer, sett opp toleransen til neste nivå.

Lydkvalitet

Lyden av Marantz NA6006 er en svært hyggelig affære. Ståbassen på Cassandra Wilsons Strange Fruit fra jazzalbumet New Moon Daughter er fyldig og stødig, med herlig sprø rasping i strengeanslagene. Og med et luftig lydbilde som omringer Cassandra. Til sammenligning er den rimeligere Denon DNP-800NE mer rotete i presentasjonen. Den låter greit, men nyansene er ikke helt på stell, og elementene i lydbildet er ikke like velplassert. Marantz strammer det hele opp, og dynamikken på Kacey Musgraves’ Slow Burn er en ganske annen. Hvor Denon låter mer metallisk, er det mer musikalsk og strukturert med Marantz. Hi-hat-en på Laura Marlings Soothing er plassert lenger mot venstre, mens kontrabassen låter både større og mer komplekst.

Marantz NA6006 låter bedre enn Denon DNP-800NE på toppen, men den fremstår ikke som det samme varpet til prisen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Med høyoppløste musikkfiler blomstrer NA6006 enda mer. Det låter enda luftigere og mer analogt når Nidarosdomens jentekor og TrondheimSolistene inntar scenen på 2L-innspillingen LUX. Som jeg har dratt over fra datamappa på Blu-ray-utgivelsen, og over på en harddisk i 176 kHz oppløsning. Men i dag føles det tungvint å skulle gjøre det på denne måten, når jeg vet den kan strømmes fra Tidal i full oppløsning. Men ikke med Marantz NA6006.

Marantz NA6006 (under) og Denon DNP-800NE (over). Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Marantz NA6006 er på nesten alle måter en flott nettverksspiller. Den er enkel å bruke, og den låter meget bra. Har du en smarthøyttaler med innebygd Alexa-assistent, eller en Apple HomePod eller iPhone, kan spilleren stemmestyres. Men det enkleste er nok å bare bruke fjernkontrollen eller mobilappen.

Spilleren støtter så å si alle filtyper, og de fleste strømmetjenester bortsett fra Apple Music og YouTube Music. Her får du bruke Bluetooth, Airplay eller DLNA. HEOS-appen har derimot ikke MQA-dekoding, så du får ikke høyoppløst strømming fra Tidal. Et stort minus i en såpass seriøs nettverksspiller.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
 • Innganger: Optisk Toslink, Ethernet, USB-medier (front)
 • Utganger: 2 x Analog RCA stereo (fast/variabel), optisk Toslink
 • Trådløst: Airplay 2, Spotify Connect, Bluetooth og Tunein-internettradio, Wifi
 • Nettverk: DLNA, NAS, PC, Mac, HEOS-multirom, Amazon Alexa-stemmestyring
 • Oppløsning; 32-bit/192 kHz/DSD 5,6 MHz
 • Filformater: MP3, WMA, AAC, ALAC, FLAC, WAV, ALAC, DSD, FLAC HD
 • DAC: ESS 9016
 • Betjening: App, fjernkontroll og frontpanel
 • Mål: 44 x 10,6 x 32,9 cm (BxHxD)
 • Vekt: 6,6 kg
 • Farger: Svart, sølv/gull
 • Web: neby.no
Marantz NA6006 produktside
Pris: 6990,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×