annonse
annonse

test: Marantz NA6006

Marantz NA6006
Marantz NA6006

Flott spiller med en viktig mangel

Denne nettverksspilleren er enkel i bruk, spiller det meste, og låter kjempefint. Men de som strømmer høyoppløst, vil bli skuffet.

Lyden er oppløst og bra, og de fleste lydformater helt opp til 24-bit/192 kHz kan spilles. Multirom støttes, samt talestyring med Airplay 2 og Alexa.
MQA støttes ikke, ikke engang i software, som betyr at vi i Skandinavia kan skyte en hvit pil etter høyoppløst strømming.
annonse

Digital musikk kommer pakket inn i gud vet hvor mange forskjellige lydformater. Bruker du en strømmetjeneste, merker du lite til det. Kjøper du derimot musikk som nedlastede lydfiler, blir valgene mange. Fra komprimert MP3 og AAC, til ukomprimert og høyoppløst FLAC, WAV og AIFF. Eller det spesielle DSD-formatet, som gir høyoppløst lyd på en annen måte enn de andre lydformatene (PCM).

Sparsomt med inn- og utganger, akkurat nok for de fleste. Men vi savner en USB-DAC-inngang. Foto: Marantz

Skal man høre all denne musikken på ett og samme sted uten å bruke datamaskinen, så er en nettverksspiller en fin løsning. Marantz sikter med NA6006 etter musikkentusiaster som ønsker full tilgang på alt, med best mulig lyd, men uten å betale i svært dyre dommer. Man har tatt utgangspunkt i den rimelige men gode Denon DNP-800NE fra søsterselskapet, men tilført noen lydmessige forbedringer i form av digitale innstillinger, og bedre kontakter på baksiden. Et større kabinett gjør at man kan plassere de innvendige komponentene med mer luft mellom seg, som gir bedre elektrisk isolasjon og potensielt mindre varmeutvikling.

Marantz NA6006 har en ryddig og luftig innside. Skikkelige kondensatorer kan vi like! Foto: Marantz

NA6006 er arvtakeren til NA6005, som låt bedre enn sine konkurrenter i vår gruppetest for over tre år siden. Det nye produktet er veldig likt oppbygd, både lydmessig og funksjonelt, og alt skulle dermed ligge til rette for saltoer, fanfarer og seks stjerner i gavesekken. Men hold an litt.

Nye tider

Tiden har nemlig gått videre. Visst har Marantz tatt hensyn til de som vil strømme musikk med Spotify Connect, og med HEOS-appen får du tilgang på flere andre strømmetjenester, som styres rett fra mobilen. Blant annet Tidal, Deezer og internettradio, og du kan spille musikk til andre HEOS-enheter stasjonert rundt i huset. Apple-brukere kan stemmestyre spilleren via Siri på mobilen (eller fra HomePod), og eier du en smarthøyttaler med Amazon Alexa, kan også den kommandere NA6006.

MQA mangler

Men det er noe som mangler. Noe ganske viktig, i hvert fall for de som ønsker å legge drøyt 2.000 kroner mer på bordet enn for nevnte Denon DNP-800NE. Marantz-spilleren kan nemlig ikke strømme MQA. MQ-hva-for-noe, spør du kanskje? Vel, hvis du ønsker å strømme musikk med bedre lyd enn CD, så er det bare Tidal som gjelder her i Norge. Og til det bruker Tidal MQA-kodeken. Skal du høre høyoppløst musikk med NA6006, må du i stedet gjøre det på den gamle måten, og kjøpe musikkfiler fra digitale nettbutikker. Problemet kunne vært omgått med en USB-DAC-inngang, eller nettverksstøtte for Roon eller Audirvana. Marantz har i så måte ett og annet å lære fra Pioneer.

Både fast og variabel lydutgang gjør at NA6006 kan kobles til en integrert forsterker, eller rett inn i en effektforsterker. Foto: Marantz

Brukervennlighet

For øvrig er Marantz-spilleren svært fornøyelig i bruk. Førstegangsoppsettet går lekende lett, spesielt iPhone-brukere kan bare akseptere tilkobling direkte på mobilen, og systemet gjør resten.

Spilleren støtter de aller fleste filformater, om du ønsker å spille fra en nettverks-harddisk (NAS) eller -PC, eller rett og slett koble til en USB-harddisk i fronten. Det hele strømmes enkelt fra HEOS-appen, og gudskjelov følger det også med en fysisk fjernkontroll. Eneste plunder med denne var at jeg ikke klarte å justere lydnivå opp og ned med fjernkontrollen, selv om jeg hadde spilleren stilt inn til variabel utgang. I appen lot det seg derimot fint gjøre.

Marantz har inkludert to fiffige finesser hva lydkvalitet angår. For det første kan du velge mellom to digitale filterinnstillinger, hvor den ene skal gi bedre rytme og stereoperspektiv, mens den andre fjerner forhåndsekkoet – som er så kort at det ikke er hørbart men likevel påvirker lydkvaliteten. I mine ører låter den siste filterinnstillingen best. Mer musikalsk, “analogt” om du vil.

Videre kan du sette en digital toleransegrense for feilkorreksjon. Jo lavere toleranse, jo mindre jitter og dermed bedre lyd – men på bekostning at man kan høre noen digitale klikk innimellom. Hvis dette skjer, sett opp toleransen til neste nivå.

Lydkvalitet

Lyden av Marantz NA6006 er en svært hyggelig affære. Ståbassen på Cassandra Wilsons Strange Fruit fra jazzalbumet New Moon Daughter er fyldig og stødig, med herlig sprø rasping i strengeanslagene. Og med et luftig lydbilde som omringer Cassandra. Til sammenligning er den rimeligere Denon DNP-800NE mer rotete i presentasjonen. Den låter greit, men nyansene er ikke helt på stell, og elementene i lydbildet er ikke like velplassert. Marantz strammer det hele opp, og dynamikken på Kacey Musgraves’ Slow Burn er en ganske annen. Hvor Denon låter mer metallisk, er det mer musikalsk og strukturert med Marantz. Hi-hat-en på Laura Marlings Soothing er plassert lenger mot venstre, mens kontrabassen låter både større og mer komplekst.

Marantz NA6006 låter bedre enn Denon DNP-800NE på toppen, men den fremstår ikke som det samme varpet til prisen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Med høyoppløste musikkfiler blomstrer NA6006 enda mer. Det låter enda luftigere og mer analogt når Nidarosdomens jentekor og TrondheimSolistene inntar scenen på 2L-innspillingen LUX. Som jeg har dratt over fra datamappa på Blu-ray-utgivelsen, og over på en harddisk i 176 kHz oppløsning. Men i dag føles det tungvint å skulle gjøre det på denne måten, når jeg vet den kan strømmes fra Tidal i full oppløsning. Men ikke med Marantz NA6006.

Marantz NA6006 (under) og Denon DNP-800NE (over). Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Marantz NA6006 er på nesten alle måter en flott nettverksspiller. Den er enkel å bruke, og den låter meget bra. Har du en smarthøyttaler med innebygd Alexa-assistent, eller en Apple HomePod eller iPhone, kan spilleren stemmestyres. Men det enkleste er nok å bare bruke fjernkontrollen eller mobilappen.

Spilleren støtter så å si alle filtyper, og de fleste strømmetjenester bortsett fra Apple Music og YouTube Music. Her får du bruke Bluetooth, Airplay eller DLNA. HEOS-appen har derimot ikke MQA-dekoding, så du får ikke høyoppløst strømming fra Tidal. Et stort minus i en såpass seriøs nettverksspiller.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
 • Innganger: Optisk Toslink, Ethernet, USB-medier (front)
 • Utganger: 2 x Analog RCA stereo (fast/variabel), optisk Toslink
 • Trådløst: Airplay 2, Spotify Connect, Bluetooth og Tunein-internettradio, Wifi
 • Nettverk: DLNA, NAS, PC, Mac, HEOS-multirom, Amazon Alexa-stemmestyring
 • Oppløsning; 32-bit/192 kHz/DSD 5,6 MHz
 • Filformater: MP3, WMA, AAC, ALAC, FLAC, WAV, ALAC, DSD, FLAC HD
 • DAC: ESS 9016
 • Betjening: App, fjernkontroll og frontpanel
 • Mål: 44 x 10,6 x 32,9 cm (BxHxD)
 • Vekt: 6,6 kg
 • Farger: Svart, sølv/gull
 • Web: neby.no
Marantz NA6006 produktside
Pris: 6990,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
test
Sonos Amp

Sonos dobler kraften

Endelig en Sonos-forsterker kraftig nok til å drive skikkelige høyttalere med overbevisning. Og selvsagt med full multiromsfunksjon.

gruppetest
5 budsjett-pickuper

Den viktigste delen

En ny og bedre pickup er den enkleste og beste løsningen for bedre lyd.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons minianlegg utfordrer Sonos-høyttalere og lydplanker på deres hjemmebane.

Ruark pakker inn anlegget

Dette elegante anlegget kommer ikke før til våren, men kan være verdt å vente på.

test
Devialet Expert 140 Pro

Høyteknologisk drømmeforsterker

Markedets mest avanserte forsterkere har fått en rimeligere lillebror. Expert 140 Pro er en høyteknologisk Formel 1-forsterker som flere har råd til.

Sonos støtter YouTube Music

Fra og med i går kveld fikk Sonos innebygd støtte for YouTube Music, for Premium-abonnenter.

Dette har du aldri sett før

La deg ikke lure, McIntosh nye platespiller er mye mer enn det.

test
McIntosh MCD600

CD-comeback med et brak

CD-formatet er ikke dødt, det lever i beste velgående i high-end-miljøer.

test
Rega Planar 8

Det åttende vidunderet

Rega Planar 8 er klassens beste platespiller og utfordrer langt dyrere spillere på lydkvalitet.

Denne kan være brannfarlig

Har du, eller kjenner du noen med en Pinell Go/Go+ radio, må du lese dette:

annonse
test
McIntosh MC462

Guddommelig og mektig

Den mangler hverken krefter eller detaljer, og vekker de døde med sine grenseløse dynamikk.

CES 2019: Gaming fra Audio Note

Audio Note UK samarbeider med PC-utstyrsprodusenten EVGA om et gaming-lydkort med high-end ambisjoner.

CES 2019: High-end i lommeformat

NAD M10 er en streaming-forsterker med innebygd romkorreksjon og BluOS.

Tidal med studiolyd på Android

Nå kan du nyten musikken i studiokvalitet med MQA på mobilen.

CES: Endelig ny forsterker fra Sonos

Ut går Connect:Amp. Si hei til Sonos Amp. Nå med HDMI.

test
Sonoro Meisterstück

Mesterstykke med brister

Sonoro-anlegget er et godt valg for alle som vil ha alt på ett sted, så lenge man er klar over begrensningene.

test
Tivoli Audio Music System Home

Trådløst anlegg med retrodesign

Tivoli-anlegget har alt de fleste ønsker seg, men også noen mangler.

CES 2019: Trådløs Sony platespiller

Med fullautomatikk og Bluetooth, er det duket for vinylstrømming.

CES 2019: Technics SL1210MK7 – Legenden er tilbake!

Technics har startet produksjonen av SL-1210 igjen, selvsagt rettet mot DJ-er.

test
Denon DP-450 USB

Platespiller med digitalopptaker

Med denne kan du lagre LP-ene dine digitalt, og samtidig nyte den varme vinylklangen.

test
Emotiva XPA-DR2

Impulsiv og klar til kamp

Emotivas store bukkene bruse kan drive en hvilken som helst høyttaler – hele veien. Og samtidig låte bra.

test
Denon DNP-800NE

Moderne radio

Nettverksspilleren er for nåtidens lyttere hva FM-radioen var for deres foreldre. Lytt til musikk fra hele verden og alle strømmetjenestene.

test
T+A R 1000 E

Laserpresis forsterker

Forsterkeren fra T+A er særdeles taktfast, med superb oppløsning og high-end-presisjon. Og best av alt: her er til og med CD-spiller inkludert!

annonse
test
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Trådløs platespiller

Yamaha har sin egen vri på trådløs avspilling, som fungerer mye bedre enn forventet.

test
Ortofon MC Anna

Annas sang

Ortofons MC Anna er en klangmester av rang med ekstreme kvaliteter.

test
Emotiva BasX PT-100

Som i gode gamle dager

Engang var alle gutters hi-fi-drøm å ha et anlegg med separat for- og effektforsterker. Nå kan den drømmen leves ut for små penger.

test
Emotiva BasX A-300

Vennlig muskelbunt

Prisen er lav, men effekten raus. Den kan blåse liv i tungoppfattende høyttalere og få rockefoten i bevegelse.

test
Soundsmith Otello

Klangrik lydsmed

Soundsmith lager pickuper på sin egen måte, det gir hørbare fordeler.

test
Audio MusiKraft DL-103R

Blodtrimmet magiker

Den velkjente pickupen er nedstrippet og gjenoppbygget, med hørbare forbedringer.

Rålekkert fra McIntosh

70-årsjubileet feires med et nytt rørforsterkersett, designet i Italia.

Utstyrsbombe fra NAD

Med MQA og BlueOS kan den trådløse forsterkeren være perfekt i moderne stereoanlegg.

Håndlagede stereomøbler

Funksjonelle møbler til anlegget vokser ikke på trær, men Nova Design er inne på noe.

Nå kan du høre disse i Bergen

Digger man fet lyd bør man kjenne sin besøkelsestid, hvertfall om man er i Bergen.

test
Ayre EX-8

Sublim musikksentral

Med det beste fra begge verdener, dekker Ayre-forsterkeren de flestes behov.

test
Audio-Technica AT-ART1000

Magisk og dynamisk

Konstruksjonen er unik og lyden er i referanseklasse, men det krever at man vet hva man driver med.

test
Emotiva BasX TA-100

Fluevekter med punch

Amerikanske Emotiva utfordrer NAD og Rotel i no-nonsens-klassen.

Olasonic lanserer mikro-hifi

Bak det klingende navnet står det hverken en nordmann eller en svenske.

test
Gryphon Sonett

Gylden analoglyd

En påkostet phono-forforsterker kan gi mye bedre lyd fra dyre pickuper.

Her kan du høre høyttalere til 1,4 mill!

De er over to meter høye og har tilsammen 162 elementer, nå kan du høre McIntosh XRT2.1K i Oslo.

Høstlige hi-fi-dager

Høsten ringer inn, og det betyr hi-fi-helg i Oslo. Også kjent som Høstpuls.

300w McIntosh

Den nye MC312 kan være midt i blinken for de som har tungdrevne høyttalere.