Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Jabra Elite 8 Active

Tøffe så det holder

Med Jabra Elite 8 Active i ørene skal du kunne sykle i knusktørt miljø uten at proppene tar skade av mengden støv. Det finnes ingen tøffere, loves det på hjemmesiden. Ok, det må bevises!

Skrevet av / 26.12.23 - 10:13
Jabra Elite 8 Active
Åsa Warme Hallén

Jeg må først erkjenne at jeg ikke kommer til å teste proppene ved å sykle i støvete miljøer. Men de skal få henge med på treningsstudioet, være med under yogaen, på gåturer og i spinningsalen. Det burde holde rimelig bra for å vurdere om Elite 8 Active er sportspropper verdt navnet.

Jabra etui stängt Jabra öppet etui
<
>
Etuiet er akkurat som hos forgjengerne, en anelse plastaktig og litt vanskelig å åpne da det er litt glatt. Men får absolutt et pluss i margen fordi det er IP54-klassifisert, som innebærer at det er både sprut- og støvsikkert. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Når jeg pakker ut proppene, sitter det allerede et par mediumpropper på, og i tillegg sender Jabra med et par større og et par mindre. Med i esken finner jeg også en liten kort USB-C-ladekabel.

Til proppene får jeg tre par silikonpropper i ulike størrelser. Jeg synes det er litt lite, og at det skulle være fint med noen flere. Fremfor alt om du trener og svetter mye, vil putene slites raskere enn på et par ”vanlige” propper. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Å koble proppene sammen med mobilen er problemfritt, og jeg laster også ned appen Jabra Sound+ uten problemer.

Appen Jabra Sound+

For å få det beste ut av Elite 8 Active anbefaler jeg at du tar deg tid til å botanisere i appen. Her kan du selv velge hva som skal skje når du trykker på høyre, respektiv venstre propp. Ja, jeg skriver trykker og ikke toucher, da 8 Active, akkurat som 4 Active og 7 Active som vi har testet tidligere fra samme produsent, benytter seg av trykk i stedet for touch.

Hele den flate siden på proppene er en stor trykknapp. Knappen har en bra tilbakemelding, og jeg trenger ikke å trykke direkte hardt for at noe skal skje. Men med mange trykk risikerer man å få vondt i ørene. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Her kan du virkelig personifisere proppene dine. Velg mellom ulike lydinnstillinger og lær proppen å kjenne igjen stemmen din slik at du kan styre dem ved hjelp av Google-assistenten. Jeg kan velge om jeg vil at musikken skal stoppe eller fortsette om jeg tar ut den ene proppen fra øret samt mye annet.

Jabra Elite 8 Active mangler, akkurat som tidligere testede Elite 4 Active og Elite 7 Active, vinger for at de skal sitte stødig. De har i stedet et silikongummibelegg som skal sikre at proppene sitter på plass. Noe Jabra har døpt til ShakeGrip. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Å trene med Jabra Elite 8 Active

Jeg må innrømme at proppene er gode venner i løpet av en treningsøkt, selv under svette forhold. Elite 8 Aktive liker å spille musikk og har et bra driv. Ørene mine jubler riktig nok ikke over in-ear, og favoritten rent kontormessig er fortsatt Shokz OpenFit. Men der har jeg på den andre siden ikke støyredusering. Jabra Elite 8 Active har adaptiv hybrid-støyredusering som innebærer at den altså skal tilpasse seg automatisk etter miljøet man befinner seg i, og filtrere bort uønsket lyd fra vind og/eller andre forstyrrelsesmomenter.

Jeg kan selv velge hvilken type lydgjennomgang jeg ønsker. (Skjermdump fra app)

Jeg pleier å være skeptisk til ”tilpasser seg automatisk”, men så langt kan jeg ikke klage. Jeg går en tur langs motorveien uten å bli forstyrret av trafikken, og heller ikke Karlskronas kraftige vind tar tak i Jabra Elite 8 Active. Men generelt sett synes jeg ikke det er en strålende idé, og vil heller velge ANC av eller på.

Proppene sitter stødig på plass uansett aktivitet jeg utsetter dem for, og akkurat som forventet av et produkt som er tenkt til sport/bevegelse/aktivitet, kan man skylle dem slik at de holdes rene. De er ikke bare IP68-klassifisert, men sies også å oppfylle USAs militærstandard MIL-STD-810h. Og det er naturligvis dette som gjør at Jabra våger å stikke hodet frem og påstå at Elite 8 Active er de tøffeste proppene som finnes. Nå er ikke jeg så veldig sportslig utfordrende av meg, men tilhører du den kategorien, kan du føle deg trygg på at proppene klarer både skikkelige støt og å havne under et sykkeldekk hvis uhellet er ute. En egenskap de deler med tidligere testede Jaybird Vista 2.

Les også Like, men likevel så ulike Hvor stor forskjell kan det egentlig være på robotstøvsugere som støvsuger og mopper gulvene dine? Disse fire deltakerne i høstens gruppetest er, overraskende nok, ganske ulike.

Et problem som Elite 8 Active deler med mange andre propper, er at de sitter så tett at jeg hører mine egne skritt mot underlaget når jeg er ute på tur. Jeg opplever det ikke så intensivt som hos en del andre, men det er der.

Lyden

Første gangen jeg bruker proppene, gjør jeg det helt uten å endre på noen innstillinger. En skikkelig miss! Jeg blir ærlig talt litt stresset over hvor veldig kunstig det låter. Jeg har vanskelig for å sette ord på hvordan det låter, for hermetisk lyd blir ikke helt riktig, og det er ikke ekko der heller. Det er rett og slett bare merkelig. Jeg går inn i Jabra Sound+ og begynner å lete etter svar.

Tanken er sikkert veldig god, men for meg personlig, og med tanke på meningen med denne testen, er det ikke en lydinnstilling som faller i smak hos meg. (Skjermdump fra app)

Jeg begynner å jobbe meg strukturert gjennom appen. Jeg finner Spatial Sound som ifølge hjemmesiden forklares slik: ”I stedet for å oppleve lyden direkte i ørene vil det føles som om det er utenfor hodet ditt, noe som gjør opplevelsen mer levende” og klikker på funksjonen. Ah … roen senker seg og stresset slipper, her har jeg funnet den den riktige linken. Jeg tenker at det eventuelt finnes tilfeller der denne modusen kan fungere, men for meg, som i denne testen bruker proppene til trening og lydboklytting, er det ikke noe jeg roper hurra over.

Jabra ljudinställningar Jabra egna inställningar
<
>
I appen kan jeg gå inn og justere equalizer-innstillingene. Jeg kan enten velge noen av de seks ferdiginnstilte, eller så lager jeg helt enkelt en egen innstilling som passer til mine egne preferanser. (Skjermdump fra app)

Det finnes seks ulike equalizer-innstillinger som jeg dessuten kan mikse litt med selv, om jeg ønsker det. Og utover det kan jeg lage mine helt egne innstillinger. Neutral er, som det fremgår av navnet, ganske flatt og nøytralt. Til lydbøker og pod-er er det selvfølgelig Speech som er det beste valget. Når det gjelder Bass boost, Treble boost, Smooth og Energize avhenger det selvfølgelig av hvilken sjanger du lytter på. I mine treningslister er det veldig mye rock og pop, og mine husguder er danske Volbeat. De kommer best til sin rett med Bass boost, der bassen får legge til et ekstra gir.

Les også Sov godt takket være teknikken For å våkne pigg og uthvilt må du sovne godt og sove rolig. Noe som kan være lettere sagt enn gjort.

På yogamatten er det derimot veldig lite Volbeat. Her er det mye instrumental og rolighet med skjøre toner, og her falt jeg for Smooth, som åpner opp lydbildet og skaper luft og varme på samme tid.

Blir du lett forstyrret av lyd fra omgivelsene, eller trenger du hjelp for å sovne? Jabra Elite 8 Active har en hel drøss med ulike lyder som er tilpasset for å få deg, og din hjerne, til å kunne fokusere på de riktige tingene. (Skjermdump fra app)

Elite 8 Active er ikke propper som er ment for dem som sitter i favorittstolen og finlytter med noe godt i glasset, og dermed kan jeg med god samvittighet si at proppene absolutt har et fullt godkjent lydbilde. Sant nok, noen ganger opplever jeg det som en anelse grøtete og vanskelig for proppene å separere instrumentene fra hverandre, men det er egentlig ikke noe jeg henger meg spesielt opp i. Jeg kunne derimot ønsket meg en noe mer distinkt bass, for slik det er nå, blir det noen ganger en del brumming.

Les også For deg med Samsung-mobil Vi ønsker oss nok litt mer av Samsung Galaxy Watch 6, men den er en finfin kombinasjon av smart, brukervennlighet og stilren.

Samtaler

Proppene er utstyrt med seks mikrofoner og et stoff som skal beskytte mot lyden av vind. Det finnes også en støyreduserende algoritme slik at mobilsamtalene skal kunne flyte uten irritasjonsmomenter, selv i støyende eller vindfulle miljøer. Jeg ringer til datteren, som er den største kritikeren når det gjelder samtalelyd, men hun har ikke umiddelbart noe å klage over, men opplever at hun hører meg ”helt ok” til tross for at jeg er ute og spaserer og det blåser.

Konklusjon

Jabra Elite 8 Active er noen spilleglade propper som forgyller en hvilken som helst treningsøkt. Mulighetene til å gjøre dem personlige er mange, og appen er eksemplarisk. Lydbildet kunne absolutt vært en anelse mer definert, men med tanke på at dette er propper tenkt for svette, trening, aktivitet og tøffe tak, og ikke tilpasset finlytting, så får de klart godkjent.

Karakter
Jabra Elite 8 Active
Premium

Home mener

Mange ulike innstillinger for å tilpasse brukerens behov og ønsker. Behagelige, robuste og brukervennlige. Lydbildet kunne vært litt mer definert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Tøff, tøffere, Jabra?

Morsom løsning

Ha kontroll på helsen – lev lenger og friskere

Fokus på bevegelse

Overrasker

Få treningen gjort

Scroll to Top