Jeg må først erkjenne at jeg ikke kommer til å teste proppene ved å sykle i støvete miljøer. Men de skal få henge med på treningsstudioet, være med under yogaen, på gåturer og i spinningsalen. Det burde holde rimelig bra for å vurdere om Elite 8 Active er sportspropper verdt navnet.
Når jeg pakker ut proppene, sitter det allerede et par mediumpropper på, og i tillegg sender Jabra med et par større og et par mindre. Med i esken finner jeg også en liten kort USB-C-ladekabel.
Å koble proppene sammen med mobilen er problemfritt, og jeg laster også ned appen Jabra Sound+ uten problemer.
Appen Jabra Sound+
For å få det beste ut av Elite 8 Active anbefaler jeg at du tar deg tid til å botanisere i appen. Her kan du selv velge hva som skal skje når du trykker på høyre, respektiv venstre propp. Ja, jeg skriver trykker og ikke toucher, da 8 Active, akkurat som 4 Active og 7 Active som vi har testet tidligere fra samme produsent, benytter seg av trykk i stedet for touch.
Her kan du virkelig personifisere proppene dine. Velg mellom ulike lydinnstillinger og lær proppen å kjenne igjen stemmen din slik at du kan styre dem ved hjelp av Google-assistenten. Jeg kan velge om jeg vil at musikken skal stoppe eller fortsette om jeg tar ut den ene proppen fra øret samt mye annet.
Å trene med Jabra Elite 8 Active
Jeg må innrømme at proppene er gode venner i løpet av en treningsøkt, selv under svette forhold. Elite 8 Aktive liker å spille musikk og har et bra driv. Ørene mine jubler riktig nok ikke over in-ear, og favoritten rent kontormessig er fortsatt Shokz OpenFit. Men der har jeg på den andre siden ikke støyredusering. Jabra Elite 8 Active har adaptiv hybrid-støyredusering som innebærer at den altså skal tilpasse seg automatisk etter miljøet man befinner seg i, og filtrere bort uønsket lyd fra vind og/eller andre forstyrrelsesmomenter.
Jeg pleier å være skeptisk til ”tilpasser seg automatisk”, men så langt kan jeg ikke klage. Jeg går en tur langs motorveien uten å bli forstyrret av trafikken, og heller ikke Karlskronas kraftige vind tar tak i Jabra Elite 8 Active. Men generelt sett synes jeg ikke det er en strålende idé, og vil heller velge ANC av eller på.
Proppene sitter stødig på plass uansett aktivitet jeg utsetter dem for, og akkurat som forventet av et produkt som er tenkt til sport/bevegelse/aktivitet, kan man skylle dem slik at de holdes rene. De er ikke bare IP68-klassifisert, men sies også å oppfylle USAs militærstandard MIL-STD-810h. Og det er naturligvis dette som gjør at Jabra våger å stikke hodet frem og påstå at Elite 8 Active er de tøffeste proppene som finnes. Nå er ikke jeg så veldig sportslig utfordrende av meg, men tilhører du den kategorien, kan du føle deg trygg på at proppene klarer både skikkelige støt og å havne under et sykkeldekk hvis uhellet er ute. En egenskap de deler med tidligere testede Jaybird Vista 2.
Et problem som Elite 8 Active deler med mange andre propper, er at de sitter så tett at jeg hører mine egne skritt mot underlaget når jeg er ute på tur. Jeg opplever det ikke så intensivt som hos en del andre, men det er der.
Lyden
Første gangen jeg bruker proppene, gjør jeg det helt uten å endre på noen innstillinger. En skikkelig miss! Jeg blir ærlig talt litt stresset over hvor veldig kunstig det låter. Jeg har vanskelig for å sette ord på hvordan det låter, for hermetisk lyd blir ikke helt riktig, og det er ikke ekko der heller. Det er rett og slett bare merkelig. Jeg går inn i Jabra Sound+ og begynner å lete etter svar.
Jeg begynner å jobbe meg strukturert gjennom appen. Jeg finner Spatial Sound som ifølge hjemmesiden forklares slik: ”I stedet for å oppleve lyden direkte i ørene vil det føles som om det er utenfor hodet ditt, noe som gjør opplevelsen mer levende” og klikker på funksjonen. Ah … roen senker seg og stresset slipper, her har jeg funnet den den riktige linken. Jeg tenker at det eventuelt finnes tilfeller der denne modusen kan fungere, men for meg, som i denne testen bruker proppene til trening og lydboklytting, er det ikke noe jeg roper hurra over.
Det finnes seks ulike equalizer-innstillinger som jeg dessuten kan mikse litt med selv, om jeg ønsker det. Og utover det kan jeg lage mine helt egne innstillinger. Neutral er, som det fremgår av navnet, ganske flatt og nøytralt. Til lydbøker og pod-er er det selvfølgelig Speech som er det beste valget. Når det gjelder Bass boost, Treble boost, Smooth og Energize avhenger det selvfølgelig av hvilken sjanger du lytter på. I mine treningslister er det veldig mye rock og pop, og mine husguder er danske Volbeat. De kommer best til sin rett med Bass boost, der bassen får legge til et ekstra gir.
På yogamatten er det derimot veldig lite Volbeat. Her er det mye instrumental og rolighet med skjøre toner, og her falt jeg for Smooth, som åpner opp lydbildet og skaper luft og varme på samme tid.
Elite 8 Active er ikke propper som er ment for dem som sitter i favorittstolen og finlytter med noe godt i glasset, og dermed kan jeg med god samvittighet si at proppene absolutt har et fullt godkjent lydbilde. Sant nok, noen ganger opplever jeg det som en anelse grøtete og vanskelig for proppene å separere instrumentene fra hverandre, men det er egentlig ikke noe jeg henger meg spesielt opp i. Jeg kunne derimot ønsket meg en noe mer distinkt bass, for slik det er nå, blir det noen ganger en del brumming.
Samtaler
Proppene er utstyrt med seks mikrofoner og et stoff som skal beskytte mot lyden av vind. Det finnes også en støyreduserende algoritme slik at mobilsamtalene skal kunne flyte uten irritasjonsmomenter, selv i støyende eller vindfulle miljøer. Jeg ringer til datteren, som er den største kritikeren når det gjelder samtalelyd, men hun har ikke umiddelbart noe å klage over, men opplever at hun hører meg ”helt ok” til tross for at jeg er ute og spaserer og det blåser.
Konklusjon
Jabra Elite 8 Active er noen spilleglade propper som forgyller en hvilken som helst treningsøkt. Mulighetene til å gjøre dem personlige er mange, og appen er eksemplarisk. Lydbildet kunne absolutt vært en anelse mer definert, men med tanke på at dette er propper tenkt for svette, trening, aktivitet og tøffe tak, og ikke tilpasset finlytting, så får de klart godkjent.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser