Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Creative Outlier Free Pro

Sitter som et skudd

En hodetelefon med beinledningsteknikk spesielt utformet for å henge med på treningen. Kan det være noe å bruke pengene på?

Skrevet av / 03.04.23 - 09:00
Creative Outlier Free Pro
Åsa Warme Hallén

Om dine ører, akkurat som mine, er av den følsomme sorten, og ikke helt setter pris på å ha et par in-ear-hodetelefoner over lang tid, kan det skape unødig irritasjon i løpet av en treningsøkt. Nå har et par Creative Outlier Free Pro landet på skrivebordet mitt, og jeg skal vurdere om det med beinledningshodetelefoner kan være et alternativ.

Trådløse treningshodetelefoner som jobber med beinledningsteknikk. Takket være multipoint-tilkobling kan du koble den til to enheter samtidig, og hvis du vil bruke hodetelefonen til spill eller film, finnes det også en lavlatensmodus. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Kom i gang

I pakningen finner jeg naturligvis hodetelefonene, og ved siden sitter et lite vedheng som jeg forstår er den hodetelefonpluggen som skal forhindre at det kommer vann inn i mikrofonen om jeg vil svømme med Creative-hodetelefonene. Personlig er jeg ikke spesielt glad i å bade, og svømmebassenget er ikke mitt rette element. Men for de som setter pris på å svømme lengde etter lengde, kan det være fint å vite at hodetelefonene er IPX8-sertifisert og kan tåle at du oppholder deg cirka 40 minutter under vann. Det blir nok en ganske bra treningsøkt, kan jeg tenke meg. Du kan derimot bare bruke dem i ferskvann, for saltvann liker de tydeligvis ikke.

Det lille vedhenget på hodetelefonen er den hørepluggen du bruker om du trener i vann. Den er enkel å ta av og på, men da jeg personlig ikke er så glad i vann, har jeg valgt å ta den bort. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Esken inneholder også en ladekabel og en liten plastboks som inneholder flere hodetelefonplugger og et par ørepropper. Øreproppene er tenkt til bruk når du svømmer og vil stenge ute forstyrrende lyd som kan oppstå når du er under vann.

Tid for trening

Creative Outlier Free Pro er laget av silikon og er veldig lette. De er myke og følsomme, men du kan ikke forme dem etter ditt eget hode eller ører. Til å begynne med synes jeg faktisk at de er ganske ubehagelige. Jeg opplever at de skyver ut ørene, og når jeg ser meg selv i speilet, minner jeg litt om Dumbo. Dessuten gnisser de mot øredobbene mine . Snakk om landkrabbebekymringer …

Creative Outlier Free Pro sitter stødig og stabilt på plass under treningsøkten, og kan brukes over lengre tid uten å bli ubehagelige. Beinledningsteknikken innebærer at lyden går direkte fra kinnbenet, der hvor platen er plassert, direkte via skallebenet og inn i øret. Altså ikke via trommehinnen. Selve øret er dermed helt fritt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Men etter å ha gått omkring hjemme og klaget og sytt en stund, innser jeg til min overraskelse at de har landet på plass, og faktum er at jeg nesten ikke kjenner at de er der.

Hodetelefonene er utmerkede til å gå, springe og sykle med. De beveger seg faktisk ikke av flekken. Knappene på høyresiden er bra markert, og gjør dem enkle å føle og håndtere uten å miste fokus på selve treningsøkten. Jeg var litt skeptisk til hvordan de skulle klare en treningsøkt med yoga, da det er litt annerledes bevegelsesmønster enn mange andre treningsformer. Mange asanas innebærer at du har hodet opp ned. Men det gikk faktisk over all forventning, og jeg ble positivt overrasket.

Og da de er IPX-sertifisert, tåler de både en riktig anstrengende og svett treningsøkt og bli skylt av under vannkranen.

Hodetelefonen styres ved hjelp av tre knapper på høyre side. De er lette å føle og finne, selv under en treningsøkt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Ingen app

Av en eller annen grunn har man valgt å ikke koble noen app til Creative Outlier Free Pro. På den ene siden gjør det den daglige bruken veldig enkel, smidig og riktig. Du trenger bare å holde orden på hodetelefonene og de tre knappene. Men på den andre siden skaper det begrensninger, fremfor alt når det kommer til lydbildet. Du kan altså ikke justere noen innstillinger som bass og/eller diskant for å få lydopplevelsen mer personlig. De må helt enkelt bare ta imot det som er.

Creative-hodetelefonen har en 8 GB innebygd MP3-spiller som selvfølgelig gjør det veldig enkelt om du ikke vil ta med deg mobilen på treningsrunden eller befinner deg i vannet. For å få filene inn i hodetelefonene kobler du deg til datamaskinen med samme kabel som du lader med. Her innser jeg at jeg bare lytter fra mobilen og ikke har en eneste lydfil på dataen, som bare er mitt arbeidsredskap. Lydboken jeg holder på å lytte til, blir også en utfordring å få over, så jeg lar det helt enkelt være. Til neste oppdatering ønsker jeg meg faktisk en app.

Creative
Ladekabelen er en kombinert lade- og overføringskabel. Den festes til hodetelefonen ved hjelp av magnet, og sitter stødig. Nei, katten i bakgrunnen har ikke noe med hodetelefonen å gjøre, men han ville gjerne være med på bildet. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Teknikken

Det kan selvfølgelig virke litt merkelig at du skal kunne spille musikk, eller hva du nå ønsker å lytte til, uten å forstyrre omgivelsene dine, og uten at du faktisk har noe i eller over ørene, men bare en plate som ligger på kinnbenet rett foran øret. Men det fungerer faktisk.

Beinledningsteknikken innebærer at man jobber med vibrasjoner for å overføre lyden. Vibrasjonene går via kinnbenet direkte til innerøret, og ikke via trommehinnen. Beinledningsteknikken er veldig bra om du er følsom for lyd og/eller har følsomme trommehinner. En bekjent av meg lider av relativt tung tinnitus, og denne typen hodetelefoner er det eneste som fungerer for ham.

Selve øret er altså helt fritt og kan registrere lyd fra omgivelsene. Til å begynne med tenkte jeg at jeg nok ville bli litt forstyrret over å høre all lyden omkring meg, men min helt egen analyse er at jeg personlig ikke i det hele tatt ble like påvirket når lyden er autentisk og man ikke forsøker å skjule den (noe man oftest ikke lykkes 100 % med likevel). Med en in-ear-propp blir lyden fra omgivelsene forvrengt på en eller annen måte, og min hjerne opplever det som mer forstyrrende. Den eneste gangen jeg virkelig ikke hørte hva jeg lyttet til, var da jeg befant meg like ved den trafikkerte innfartsveien til Karlskrona, hvor jeg bor. Da hadde svømmeproppene trolig kunnet hjelpe til en del.

Kule erfaringer med beinledningsteknikk

For at lyden skal kunne overføres korrekt, må hodetelefonen ligge stabilt mot kinnbenet. Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men når jeg er alene hjemme, har jeg en uvane med å synge med i musikken. Gjerne ganske høyt. Og når man synger, beveger kinnbenet seg, noe som medfører at platen som er tenkt å ligge stabilt mot kinnbenet, glipper. Det samme skjer når du tygger. Resultatet blir en bølgene og ikke helt nytbar lydopplevelse. Når pleier jeg riktig nok ikke å synge når jeg er ute og trener, men kanskje en treningshodetelefon brukes i andre sammenhenger også. Jeg ser det helt enkelt som et tegn på at jeg skal holde munn.

En annet kul ting er at det kan kile skikkelig i kinnbenene om du velger å spille høyt, eller om du har for høy lyd under en telefonsamtale. En virkelig merkelig følelse som jeg ikke helt har tenkt på.

Lyden

Jeg er virkelig lei meg, men lyden er ikke mye å rope hurra for. Det spiller jo liksom ingen rolle hvor høyt du spiller om hodetelefonen ikke kan levere en omfangsrik, nyansert lyd. Jeg savner både dybde og romfølelse, men ikke spilleglede. Creative Outlier Free Pro har lite selvinnsikt om sine mangler, og leverer mine favorittlåter som om den skulle være den beste hodetelefonen i verden. Sjukt kaksete hodetelefon helt enkelt, og det må man jo bare elske!

Konklusjon

Creative Outlier Free Pro er en veldig behagelig treningshodetelefon som jeg tror kan tiltale ganske mange, takket være beinledningsteknikken som gjør at du ikke trenger å putte noe inn i øret som klemmer eller forstyrrer. Ja, med tanke på prislappen og lydbildet (som ikke kan endres da man ikke har noen app) blir det litt oppoverbakke, og karakteren noe lavere. Men eplekjekkheten, spillegleden, og det faktum at den både sitter stødig under treningen og er skånsom mot hørselen, gjør at jeg likevel blir litt småforelsket.

Karakter
Creative Outlier Free Pro
Basic

Home mener

Behagelige å bruke over lengre tid. Passer for deg som vil beskytte hørselen eller har problemer med tinnitus. Lyden. Kan ikke gjøre personlige innstillinger. Mangler app.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Tøff, tøffere, Jabra?

Morsom løsning

Ha kontroll på helsen – lev lenger og friskere

Fokus på bevegelse

Overrasker

Få treningen gjort

Scroll to Top