Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Jabra Elite 4 Active

Spilleglede til bra pris

Hva har testens billigste propper å tilby? Jabra er ingen nybegynner, så forventningene er likevel ganske høye.

Skrevet av / 15.09.22 - 10:40
Jabra Elite 4 Active
Åsa Warme Hallén

Akkurat som jeg håpet på, er det smidig å komme i gang med Jabra Elite Active 4. Jeg laster ned appen Jabra Sound+ og tar proppene ut av etuiet, og så dukker de opp på skjermen på mobilen. Bare å koble sammen. Flott!

I appen finnes en utrolig pedagogisk Quick Start Guide med bilder og kort, informativ tekst.

Etui stangt Etui oppet
<
>
… men enkelt og smidig å åpne til forskjell fra Elite 7 Active. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Å bruke

For å lære å kjenne de nye proppene oppfordres jeg til å trykke på knappen på proppen, og til å begynne med blir jeg litt usikker da jeg liksom ikke kjenner noen knapp. Innser at hele den flate delen av proppen er en eneste stor knapp … Bra tanke i teorien, men for å være ærlig har man ikke gjort den tilstrekkelig følsom, siden jeg må presse ganske hardt for at det skal skje noe. Konsekvensen blir at man trykker proppen inn i øret hver gang man vil starte/stoppe, osv.

Knapptryck
Husker du bra, kan det fungere å styre proppene uten mobil. (Skjermdump fra app)

Dessverre er det ikke mulig å  programmere/velge selv hvilken knapptrykking som skal gjøre hva, og jeg innser veldig raskt at jeg aldri kommer til å huske om det er høyre eller venstre propp jeg skal trykke på … Og var det en eller to ganger jeg skulle trykke? Ørene mine protesterer skikkelig, og jeg merker at jeg heller tar opp mobilen enn å prøve meg frem uten.

Jabra Elite 4 Active
Proppene er små, nette og veier bare 5 g/stk (Foto: Åsa Warme Hallén)
Jabra Elite 4 Active
Jabra Elite 4 Active er et par virkelig deilige propper. De sitter overraskende bra selv under utfordrende treningsøkter til tross for mangelen på vinger. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det jeg lyktes med å lære meg er imidlertid at om jeg presser en gang på venstre propp, skifter støyreduseringen mellom Active Noise Cancellation (ANC) og HearThrough. Når jeg går inn i appen, kan jeg justere hvor mye gjennomhøring jeg vil ha på det sistnevnte, og her finnes også en off-modus.

Støyreduseringen er meget bra, og selv om Elite 7 Active klarer vind og støy noe bedre, er det absolutt godkjent. Når jeg er utendørs, kan jeg høre fuglekvitter og oppfatter lyd fra trafikken, men ikke noe som forstyrrer. Vel inne klarer den faktisk å stenge ute lyden av mine svært selskapssyke katter, i alle fall når de befinner seg i et annet rom.

Det jeg savner, er stemmeinformasjon om ANC er på eller av. Man hører riktig nok en bekreftelseslyd, men med mitt korte minne husker jeg jo ikke hvilken tone som er hvilken. Nå er jo det viktigste å høre hvilken modus som er aktiv, men jeg setter likevel pris på at den funksjonen finnes.

Jeg liker lydbøker, og blant det verste som finnes er når proppene begynner å varsle om lavt batteri midt i den mest spennende delen. Jabra Elite 4 Active har en mono-modus som betyr at du kan bruke den ene proppen mens den andre ligger og lader. Dette kan man også slå av om du heller vil at avspillingen skal pause når du tar bort en propp.

Lytte på musikk

Når jeg trener, vil jeg lytte på musikk som har driv, gir energi og inspirerer. Det betyr for min del pop og rock. Før jeg skal gi meg ut på min lille testrunde, sitter jeg i ro og skriver ned min toppliste for treningspepplåter i ørene. Plutselig starter For Evigt med Volbeat, og jeg kjenner hårene reiser seg i nakken. Nei, det er ikke den absolutt beste lydgjengivelsen jeg har hørt, men jeg merker at Elite 4 Active også liker Volbeat, og det gjør jo ikke saken dårligere.

Ljudinstallningar
Du kan velge mellom seks ulike lydmoduser, og ”smaken er jo som baken” … Beste uttelling får du om du husker å faktisk endre innstilling avhengig av hva du lytter på. (Skjermdump fra app)

Jeg blir fanget i musikklyttingen, og gjør plass på scenen for treningslåtenes treningslåt: Du hast med Rammstein. Man kan synes akkurat hva man vil om den, men driv har den i alle fall. Så går jeg inn på Spotify og sjekker listen over de mest spilte sporene akkurat nå. Datteren kunne alt, og da mener jeg virkelig ALT, om One Direction da de var aktuelle, så navnet Harry Styles er veldig kjent.

As it was med Harry ligger som nummer to, så den tåler sikkert å bli lyttet til.

I appen finnes seks ulike lydinnstillinger: Neutral, Bass boost, Smooth, Speech, Treble boost og Engergize. Og om jeg vil, kan jeg dessuten fikse og trikse med lydbildet selv. Naturligvis prøver jeg meg litt frem mellom de ulike forhåndsinnstilte modusene. Man skulle jo kunne tro at rockelåter som allerede har litt tung gang i bassen burde bli enda bedre av Bass Boost, men min opplevelse er at det blir litt lag på lag i visse låter, at helhetsopplevelsen blir litt dempet, og at nyansene forsvinner ettersom man i denne modusen senker diskanten og sletter ut mellomregisteret. Du kan også finne frem til en egen innstilling som du så kan lagre.

Jeg finner ingen låt der Smooth sitter som et skudd, da alt blir utrolig boksaktig, unaturlig og kunstig.

Engergize gir mer bass enn Neutral, men blir ikke fullt så dempet som Bass boost. Om jeg ble tvunget til å velge en innstiling hele tiden, måtte det bli denne.

Samtaler

Her finnes fire mikrofoner som er overtrukket med et nett for å gi ekstra beskyttelse mot vindstøy eller andre forstyrrende momenter i omgivelsene. Jeg prøver å ringe litt til venner og bekjente, men selv om lyden er helt akseptabel og det ikke er noen som bryter sammen totalt, blir det åpenbart at det med å klare vind kanskje er litt overdrevet. Innendørs fungerer det meget bra.

Konklusjon

Jabra Elite 4 Active er testens billigste propper, og står seg utrolig bra i konkurransen. Jeg tror absolutt at passformen passer de aller fleste, og selv om hverken støyreduseringen eller lydbildet er det beste jeg har opplevd, er det helt tilstrekkelig. Dette sammen med en herlig spilleglede holder svært langt. Er du derimot en person som ikke vil bruke mobilen for å styre proppene dine, kan det bli litt problematisk. Touch-knappene er i tregeste laget, og man kan ikke endre funksjonene.

Karakter
Jabra Elite 4 Active
Premium

Home mener

Pedagogisk og brukervennlig app. Bra passform. Trege touch-knapper som ikke kan persontilpasses.

Også i denne testen:

6 trådløse ørepropper til trening

JBL Reflect Flow Aero

For deg som elsker å spille høyt

Denne proppen har en noe lavere prislapp enn sin merkekompis. Er det bra eller dårlig, mon tro?

Det er mulig med mange personlige innstillinger i den brukervennlige appen. Fungerer bra ved samtaler, selv utendørs. Den adaptive støyreduseringen kan slås av, og du kan selv regulere støyreduseringen.
Litt stor og klønete ørepropp. De trenger høyt volum for at lyden skal komme til sin rett.
Les hele testen

Adidas FWD-02 Sport True

Superb passform – det er alt

Adidas er bra på design, og her har kreativiteten strømmet. Kanskje en anelse for mye til og med.

Veldig behagelige
Uengasjert lyd. Mangler aktiv støyredusering. Veldig svak app.
Les hele testen

JBL Reflect Flow Pro

For deg med store ører

JBL har to deltakere med i testen, der denne er den med høyest prislapp.

Bra og brukervennlig app med mange innstillingsmuligheter. Fungerer bra til samtale.
Proppene er store og klønete. Lyden er litt for tam og uengasjert. Kan ikke selv regulere støyreduseringen.
Les hele testen

Sennheiser Sport True Wireless

Flott lyd – grov passform

Sennheiser er virkelig ingen rookie når det kommer til lyd, noe de beviser også her. Men kan det holde til en plass øverst på pallen?

Lyden. Bra app med mange muligheter til å tilpasse funksjoner.
Store, kantede og klumpete. Mangler aktiv støyredusering.
Les hele testen

Jabra Elite 7 Active

Ja, (så) bra!

Er man testens dyreste propp, har man en hel del å bevise.

Behagelig og brukervennlig. Enkel å tilpasse etter brukerens egne preferanser.
Litt mer finjustering av lydbildet ville ikke skadet.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Smartklokke eller treningsarmbånd?

Når hundredelene betyr noe

Tøff, tøffere, Jabra?

Morsom løsning

Ha kontroll på helsen – lev lenger og friskere

Fokus på bevegelse

Overrasker

Få treningen gjort

Scroll to Top