TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

6 små laptoper

Når smått skal være godt

Dette er testen for deg som trenger en bærbar!

forfatter
Publisert 01.03.14 - 06:55
Produkter i testen
 • Sony VAIO Tap 11 SVT1121B2E
 • Samsung 11,6” ATIV Smart PC Pro 700T1C-H01
 • Lenovo IdeaPad Yoga 11S
 • ASUS Transformer Book Trio TX201L
 • Apple 11” MacBook Air
 • Acer Aspire V5-122P-61454G50nss 11,6” HD touch
 • Små bærbare med 11” skjerm har lenge vært for svake og langsomme til å være en  hovedmaskin, men slik er det ikke lenger. De helt små maskinene har etter hvert så mange krefter at de ofte kan erstatte de større 13 eller også 15 tommere. Ikke minst fordi mange 11” bærbare nå også kommer med Full HD skjermoppløsning. Det er ikke uvesentlig hvis man gjerne vil beholde oversikten over vinduer og dokumenter på den lille skjermen.

  Om nettopp du har bruk for en liten laptop kommer primært an på to ting: Hvor ofte skal du ha den med deg og hvordan bruker du maskinen?

  Hvis du reiser mye eller skal ha den bærbare med til mange møter eller andre steder ute på byen, er det ingen dårlig idé med en 11” laptop. Alle maskinene i denne testen veier mellom 1 og 1,5 kilo, og selv om vektforskjellen på bare 500 gram kan virke irrelevant, er en liten og lett maskin ofte mye lettere å ha med seg i det lange løp, enn en 13” som raskt nærmer seg 2 kilo.

  Og med mindre du skal jobbe med grafisk design eller redigere film og video på din bærbare, er det ikke mange oppgaver du ikke kan klare med en 11” laptop. De fleste maskiner i denne testen kommer med tastatur i full størrelse, så brukeropplevelsen er på nivå med hva du kanskje er vant til fra en større bærbar datamaskin.

  Her har vi sett på seks datamaskiner, en med Mac OS og fem Windows maskiner, som alle har det til felles at de er utstyrt med 11,6” skjerm. Prismessig befinner de seg alle under 10.000 kroner, men ellers er det stor spennvidde mellom den dyreste og billigste modellen. Summa summarum er dette testen du skal lese hvis du er på utkikk etter en liten bærbar, og vil vite hvilken maskin du skal velge blant de aktuelle modellene på markedet.

  Slik testet vi
  Ytelsen på alle ultrabooks er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs som gir oss resultater som er sammenlignbare på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 utfører en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultatene måles etter et pointsystem, hvis referanse (en score på 2500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M prosessor. En score på 5000 betyr altså at den gjeldende maskin er dobbelt så rask som referansemodellen.

  Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessorkjerner. Resultatet er derfor delt opp i et single-core og et multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter. Videre kan Geekbench måle både 32 bit og 64 bit applikasjoner, men da alle testens maskinen kjører et 64 bit operativsystem, er resultatene i denne testen basert på 64 bit målinger.

  Ut over ytelsen har vi sett på skjerm, grafikk, tastatur (herunder avstand mellom tastene og ”trykkfølsomhet”, som beskriver hvor langt ned tasten må trykkes før tegnet kommer på skjermen), design, materiale, mål, vekt samt ytterligere spesifikasjoner (lagring, tilkoblingsmuligheter osv.).

  Geekbench testresultater

  Single Multi
  ASUS Transformer Book Trio 2.940 5.067
  Acer Aspire V5-122P 11,6” HD touch 557 1.632
  Apple 11” MacBook Air 2.455 4.803
  Lenovo IdeaPad Yoga 11S 2.285 4.661
  Samsung 11,6” ATIV Smart PC Pro 1.127 2.450
  Sony VAIO Tap 11 1.125 2.042

  Produkter i testen

  Sony VAIO Tap 11 SVT1121B2E

  I tynneste laget

  Sony VAIO Tap 11 er testens slankeste og letteste deltaker, men vi synes ikke det hybride konseptet holder mål.

  Testens flotteste skjerm i Full HD-oppløsning kombinert med en meget slank og lett design.
  Kan bare benyttes med tastaturet hvis skjermen står på et bord. Og tastaturet inklusiv pekefeltet er elendig. Mye viftestøy og foreldet Pentium-teknologi.

  Samsung 11,6” ATIV Smart PC Pro 700T1C-H01

  En skikkelig dørstopper

  Samsung ATIV Smart PC Pro er egentlig en hybrid som kommer som nettbrett med tilhørende tastatur-dokk. Den samlede pakken veier for mye.

  Kommer med Full HD-oppløsning, glimrende lyd samt mulighet for mobilt Internett.
  Den hybride designen er litt upraktisk, og den samlede pakken som består av skjerm og tastatur-dokk er litt for tung. Batteritiden kunne vært bedre og skjermen er litt lyssvak.

  Lenovo IdeaPad Yoga 11S

  Smidig, men litt for slapp

  Denne ultrabooken heter ikke Yoga for moro skyld. Den vrenger både seg selv og lommeboken!

  Den hybride designen som lar deg vri den 360 grader om sin egen akse er den beste vi har sett, og byggekvaliteten er helt på topp. Det samme er lydkvaliteten.
  Dessverre er skjermen for lyssvak etter vår mening, og oppløsningen er middelmådig.

  ASUS Transformer Book Trio TX201L

  Kinderegget

  Asus Transformer Book Trio er både nettbrett, bærbar og stasjonær datamaskin i ett!

  Robust og brukervennlig design kombinert med høy ytelse. Og den kjører både Android og Windows, og kan brukes både som nettbrett samt bærbar og stasjonær datamaskin.
  Litt for tung, og det er en rekke barnesykdommer med å få Windows og Android til å kjøre sammen.

  Apple 11” MacBook Air

  Effektiv maskin i lekker kropp

  MacBook Air er teknologisk helt i teten, bare med ett unntak.

  MacBook Air byr på lang batteritid, et brukervennlig og ergonomisk tastatur i full størrelse samt stort pekefelt, og designen i aluminium er både lekker og robust. Ytelsen er god, og lynkjapp 802.11ac nettverksteknologi gjør maskinen fremtidssikker.
  Det var en skuffelse at den aktuelle MacBook Air generasjonen kom uten høyoppløst Retina-skjerm, og skjermoppløsningen kunne vært høyere. Det ville også vært praktisk med en SD-kort leser.

  Acer Aspire V5-122P-61454G50nss 11,6” HD touch

  En ren gavepakke

  Man får mer enn man betaler for med Acer Aspire V5-122P.

  Acer Aspire V5-122P koster mindre enn de fleste smartmobiler, og likevel får man tross alt en fullt ut fungerende Windows maskin. Med hele 500 GB harddisk.
  Kanskje den mest langsomme datamaskin vi har testet i år. Viftestøy og billig plastkvalitet forsterker inntrykket av en maskin som lyser billigvare hele veien.
  forfatter

  Peter Gotschalk

  (f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  3 Kommentarer
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  90-tallet har ringt: Winamp er tilbake I internettets barndom og skribentens ungdom var det Winamp som styrte musikken til festen. Nå er avspilleren tilbake etter nesten 10 års fravær.
  Nå er Samsungs nye gaming-skjermer i salg De nye 4K-skjermene Odyssey Neo G8 og Odyssey Neo G7 lover heftige ytelser!
  Kone dropper kablet forbindelse Det tok 15 år med forskning før den klassiske gamingmusen Roccat Kone XP kom i en trådløs utgave. 
  Lysdrevne lavprofiltaster fra Razer Razer DeathStalker V2 er oppdatert med lavere og lettere taster som holder lengre.
  En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
  Raskeste MacBook Air hittil Apples ultrabook har fått ny design og en real vitamininnsprøytning. Men prisen er også deretter.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend