TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

gruppetest: 5 premium gaming laptops

Fem av de tøffeste

Det skal godt utstyr til når det skal games. Vi har hatt fem laptoper som ikke går tom for krefter med på slagmarken.

Av / 05.02.19 - 19:38
5 premium gaming laptops

Hva trenger jeg for å spille spill i god kvalitet?

Hvis du skal tilbringe noen hyggelige timer på slagmarken, og være i stand til å følge så godt med at du ikke straks blir plaffet ned av naboens tolvårige sønn, må det god maskinvare til. Det vil si en PC som er rask nok til å gjengi scenene i fotorealistisk kvalitet, og uten at bildet hakker når det går som mest intenst for seg.

Det vil i praksis si at du kan se bort fra de billigste modellene, hvor kompromissene på spesielt grafikkvalitet er så store at man må skru ned hastighet og detaljer. Den slags går fint til strategi og simulering, men ikke til action!

Du trenger imidlertid ikke selge bilen av den grunn. En riktig god gaming-PC kan i dag kjøpes for mellom 20 000 og 30 000 kroner. Og ja, det er veldig mye penger, men ikke mer enn hva for eksempel en god racersykkel koster. Forskjellen på gutter og menn er jo først og fremst prisen på leketøyene deres!

Vaktskift på grafikk

Den viktigste komponenten i en god gaming-maskin er grafikkprosessoren. De siste par årene har valget ligget mellom Nvidias GeForce GTX 1070 og GeForce GTX 1080. Etterfølgeren i form av GeForce RTX 20xx ble lansert høsten 2018 til stasjonære maskiner, men det er først i begynnelsen av 2019 vi begynner å se de første maskinene med Nvidia GeForce RTX 2070-grafikk ombord. En enkelt maskin rakk å bli med, og selv om det ikke var snakk om tigersprang, lover det fortsatt godt for neste generasjon av spillemaskiner.

Annonse

Lynraske skjermer

Alle maskinene i testen er utstyrt med en skjerm i «gammeldags» oppløsning. Full HD ligner en anakronisme i en 4K-verden, men her betyr hastighet mer enn antall piksler. Til gjengjeld er samtlige skjermer i testen lynraske, og klarer en oppdateringshastighet på 144 Hz.

Prosessor og RAM

Åttende generasjon av Intel Core i7-prossesorer har for alvor slått gjennom, og det har gitt et løft i regnekraften siden vi sist testet PC-er i denne klassen. Den sekskjernede i7-8750U er nå det mest opplagte valget. Sammenlignet med forrige generasjon i7-prosessorer er det ikke den store forskjellen på single-core-ytelsen. Men i kraft av dens seks kjerner og 12 tråder avvikles tyngre program typisk 30–50 prosent raskere. Til gjengjeld leveres selv ganske dyre PC-er fortsatt bare med 16 GB RAM.

Lagring

Fysiske harddisker produseres fortsatt, men i den øvre mellomklassen av gaming-maskiner er de nær ved å dø ut. Det skyldes fallende priser på SSD-disker i brukbare størrelser. Dermed kan den raske SSD komme både Windows oppstartfiler og selve spillene til gode. To av deltakerne supplerer imidlertid SSD-en med en fysisk disk på 1 TB.

Flere likheter enn forskjeller

Vi har spilt de tyngste spillene på maskinene i testen, og vi har målt, veid og benchmarket dem. Og det er da forskjeller – men ikke så mye. Alle deltakerne i testen bruker samme prosessor, og de fleste har utstyrt PC-en med 16 GB RAM og et Nvidia GeForce GTX 1070-kort. Det kan ses på våre Benchmark-målinger, som ligger så tett at det må målfoto til for å avgjøre forskjellen i hastighet. Med et enkelt unntak, nemlig testvinneren, som med sitt splitter nye grafikkort kommer i mål et hestehode før de andre. Men ikke en hel vognlengde. Og den ligger også i det øverste prissjiktet.

Den gode nyheten er da at det er meget vanskelig å velge feil. Ingen av modellene er på noen måte dårlige. Du kan trygt velge den som passer deg best i størrelse og stil. Eller gå etter det beste tilbudet. Har du ikke bruk for de siste prosentene i grafisk ytelse, som GeForce RTX-kortet gir, vil du sannsynligvis kunne finne flere av de testede maskinene til enda bedre priser i de kommende månedene.

Acer Predator Helios 500

Mye for pengene

Acers kjempemaskin er overveldende og voldsom, uten å være dyr.

Det er god plass til alt. Ergonomien er fin, og skjermen er stor nok til seriøs gaming. Fin pris.
I kraft av størrelse og vekt er dette kun en bærbar i navnet. Du får akkurat samme ytelse i de mindre maskinene.
Les hele testen

MSi Creator P65 8RF-453NE

I kjole og hvitt

Albino-gameren til MSi er så elegant at den sprenger rammene for hvor en gaming-PC kan passe inn.

Den frosthvite, slanke maskinen er vanvittig attraktiv å se på. CPU og skjerm er i den beste klassen i dag.
Man får lov til å betale litt ekstra for all elegansen, deriblant treskrinet som den leveres i, og som ikke påvirker ytelsen.
Les hele testen

Asus ROG Strix Scar II

Generasjonsskifte

Første Asus-PC med ny grafikkgenerasjon matcher gigantmodellene fra i fjor.

Første laptop med GeForce RTX 2070. Flott grafikkytelse i slankt format. Stor og lekker på kun 3 kg.
Grafikken er ikke raskere enn GeForce GTX 1080. Viftene bråker en del.
Les hele testen

Alienware M15 n00awm1506

Ferrarirød sportsmodell

Alienware har laget en kaféracer av en lettvekts-gamingmaskin.

Lekker og lett luksusmodell med rikelig av alt om bord. 1 TB SSD!
Testens dyreste maskin, men hverken den største eller raskeste.
Les hele testen

HP Omen 15 Laptop dc0805no

Mest for pengene

Den rimelige Omen-modellen inneholder samme maskinvare som konkurrentene, bare i en litt billigere innpakning.

En pen og tillitvekkende maskin med god ytelse til en litt lavere pris. Lyd fra B&O. 144 Hz-skjerm.
Intet RGB-lysshow. Tastaturet føles litt vaklende. Det solide kabinettet er av plast.
Les hele testen
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Lyd & Bilde