Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Lenovo ThinkPad X1 Fold

Design-ikon med utfordringer

Levovo ThinkPad X1 Fold er fantastisk, men prosessoren er utdatert og prisen er helt astronomisk.

Skrevet av / 13.04.24 - 10:00
Lenovo ThinkPad X1 Fold
John Hvidlykke

Fy f…, den er fantastisk

Som PC-tester får jeg stadig nye datamaskiner på skrivebordet. Og mange av dem representerer det beste teknologien har å by på. Men ærlig talt er det langt mellom de virkelig spennende og innovative ideene.

Slik er Lenovo ThinkPad X1 Fold. Den er rett og slett noe av det mest sexy jeg noensinne har sett i en bærbar PC. Og dette er fra Lenovo, som er kjent for sin konservative stil.

Hele overflaten på ThinkPad X1 Fold er dekket av skjerm. (Foto: Lenovo)

Alle bærbare datamaskiner er sammenleggbare i den forstand at de kan foldes sammen. Men ThinkPad X1 Fold er noe helt annet. Hele enheten er en stor berøringsskjerm som kan brettes i to. Når den er brettet sammen, ser den ut som en kinesisk bærbar PC med sin strukturerte, svarte karbonfiberoverflate. Og det er den på sett og vis også. Men uendelig mye mer avansert – og dyrere.

Når du åpner enheten, ser du en nesten kvadratisk OLED-skjerm på 16 tommer. Skjermen kan foldes helt ut eller stå halvt åpen som på en vanlig bærbar PC. I sistnevnte tilfelle kan man åpne et skjermtastatur.

Overveldende skjerm

Skjermen er skarp og fargemettet slik bare OLED kan være. Og når den brettes ut, føles den både solid og smidig.

Hvis du har behov for å skrive mer enn bare korte notater, vil du sannsynligvis bruke det medfølgende tastaturet. Det er et ca. fem millimeter tykt tastatur i gjenkjennelig ThinkPad-stil – inkludert det klassiske røde TrackPoint i midten. Selv om tastaturet er tynt, er tastene relativt behagelige å skrive på. Dessverre mangler den relativt lille styreplaten haptisk tilbakemelding. Det gjør det vanskelig å vite om man har klikket eller ikke, særlig fordi det går ganske lang tid mellom klikk og handling på skjermen.

Selv om tastaturet er tynt, er tastene relativt behagelige å skrive på. Dessverre mangler den relativt lille styreplaten haptisk tilbakemelding. (Foto: Lenovo)

Et skjermstativ kan festes magnetisk på tastaturet og låses i alle vinkler. Dessverre er magnetene svake, så tastaturet løsner ofte når du prøver å justere vinkelen.

Skjermen kan plasseres loddrett eller vannrett, og opplevelsen av å jobbe på datamaskinen når den er foldet helt ut som en bærbar PC er rett og slett fantastisk. Noe som delvis er en optisk illusjon fordi skjermarealet er dobbelt så stort som tastaturet. Sett fra et kynisk synspunkt er skjermen på ThinkPad X1 Fold ikke større enn på en hvilken som helst annen stor bærbar PC. Og oppløsningen på 2560 x 2040 piksler er også ganske ordinær, uavhengig av det uvanlige skjermaspektet.

21_Thinkpad_X1_Fold_Hero_Front_KB_Attached 19_Thinkpad_X1_Fold_Hero_Front_Flat
<
>
Den utfoldede skjermen kan plasseres horisontalt og vertikalt ved hjelp av et støtteben. (Foto: Lenovo)

Utvalget av porter er raskt over: Det er bare tre USB-C-porter. Ingenting annet. Og det følger heller ingen HDMI- eller lydadaptere med i esken. Til prisen av en anstendig brukt familiebil forventer man mer!

Fremtidens PC – med forrige års hardware

Det er ikke noe å utsette på designet til Lenovo ThinkPad X1 Fold. Den er banebrytende. Maskinvaren under overflaten er ikke fullt så innovativ.

Les også Laptopbrukere blir avhengige av denne Lenovo ThinkVision M15 tar nesten ikke plass eller vekt i laptop-bagen, og gir en ny dimensjon til arbeidet.

Prosessoren er en Intel Core i7-12650U. Legg merke til de to første sifrene i modellnummeret: Det er en 12. generasjons prosessor. Med andre ord det som var på moten for to år siden. Det betyr at antallet kjerner (10) er mindre enn det vi ser i dag. Og mens konkurrentene (og også Lenovos andre maskiner) kan skilte med Intel Core Ultra-prosessorer med AI-funksjoner og spesielt Arc-grafikk, må X1 Fold nøye seg med den gamle Iris Xe-grafikken.

Det er ikke første gang vi ser en datamaskin med flere år gammel maskinvare dukke opp i redaksjonen. Årsaken er ofte at PR-byråets testmaskiner har vært i omløp for lenge. Det er ikke tilfelle her. Maskinen er identisk med de som i dag kan kjøpes i Lenovos nettbutikk. Og Lenovo har ikke en modell med nyere maskinvare.

ThinkPad X1 Fold hadde 32 gigabyte RAM og 1 terabyte SSD-lagring. Det er omtrent som det skal være, selv om man kunne ønske seg mer luksus i denne prisklassen.

Sammenfoldet ser X1 Fold ut som en ultraeksklusiv bærbar PC. (Foto: Lenovo)

Ytelse

Den noe utdaterte maskinvaren går ut over hastigheten. Alt i alt er det ikke noe å skryte av.

Prosessortesten GeekBench 6 ender med et resultat på henholdsvis 7 647 i flerkjernetest og 2 273 i enkjernetest. Kontorapplikasjonssimuleringen PCMark 10 ender opp med en poengsum på 4 898. Isolert sett er dette mer enn nok til vanlig kontorarbeid, med mindre du driver med videoredigering. Men du kan få mer eller mindre samme ytelse i en Acer Aspire Vero 15, som koster en femtedel av prisen!

Les også ZenBook er luksus-minimalisme Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.

Tolvte generasjons prosessorer fra Intel har integrert Iris Xe-grafikk. Igjen er dette nok til å kjøre Windows-brukergrensesnittet problemfritt, men årets Ultra-prosessorer med Intel Arc-grafikk er omtrent dobbelt så raske for 3D-grafikk og har også (enkel) ray tracing innebygd. Dette kan du for eksempel se på Asus Zenbook 14 OLED, som til tross for et stramt design fortsatt koster mindre enn en tredjedel.

Følelsen av eksklusivitet er enorm. Og prisen enda høyere. (Foto: Lenovo)

Den store, fargerike og relativt lyssterke (HDR600) OLED-skjermen i det slanke kabinettet er ingen oppskrift på lang batteritid. To timer var alt ThinkPad X1 Fold klarte med kontorsimuleringen. Det er sannsynlig at PC-en knapt klarer seg gjennom en arbeidsdag på én lading. Men de fleste moderne, lette bærbare PC-er har dobbelt så lang batteritid.

Konklusjon

Med en gang vi så Lenovo ThinkPad X1 Fold som ble lansert på IFA, visste vi at vi måtte teste den. Vi har ventet lenge på at dette skulle bli mulig. Men vi forventet ærlig talt at PC-en som endelig dukket opp på messen, skulle være oppdatert i takt med maskinvareutviklingen. Dette er ikke tilfelle. Konfigurasjonen på X1 Fold som selges i dag, er nøyaktig den samme som da den ble avduket i 2022!

(Foto: Lenovo)

Resultatet er en bærbar PC med et banebrytende design, men med ytelsen til en billig skoleveske. Du kan enkelt kjøpe tre flotte ultrabooks for prisen av én X1 Fold. Og hver av dem er dobbelt så kraftige!

Det koster selvfølgelig å være i forkant, og en 16-tommers sammenleggbar OLED-skjerm er rimelig dyr å produsere. Men prisen i dette tilfellet er så ekstrem at med mindre du har en helt spesiell grunn til å ønske deg akkurat denne modellen, og penger ikke betyr noe for deg, er det umulig å finne en grunn til å anbefale denne datamaskinen.

Karakter
Lenovo ThinkPad X1 Fold
High End

Home mener

Stilig design. Følelsen av lekkerhet blir ikke bedre enn dette.. Den koster vanvittig, vanvittig mye penger. Ytelsen står på ingen måte i forhold til prisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Scroll to Top