Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

GRUPPETEST: 3 Chromebooks

Back to School – kan Chromebooks stå distansen?

Chromebook som studie-PC? Tre produsenter gir sine beste bidrag til Chromebooks som passer student-budsjettet.

Skrevet av / 26.08.23 - 09:05
3 Chromebooks
Natasja Broström

Produkter i denne test

Maskiner med Chrome OS har rykte på seg for lave priser og dårligere kvalitet, enn bærbare med et annet operativsystem. Virkeligheten er mer nyansert, viser vår gruppetest. Kvalitet og styrke i ytelse og design er mulig på et studentbudsjett, men pass deg for fallgruvene.

Egentlig burde det være enkelt: Fem produsenter ble spurt om de ville delta i vår gruppetest av maskiner egnet for studier med Chrome OS. HP og Lenovo endte av forskjellige årsaker opp med å ikke delta, mens Samsung, Acer og Asus stilte opp.

Resultatet ble derfor bare tre, men likevel veldig forskjellige alternativer av en bærbar til skolen eller studiene. Den lette Samsung mot en plastaktig Asus mot en Acer som overrasker positivt. Alle de tre testmodellene tilhører den lette brigaden; det vil si pent under to kilo i kampvekt. En stor fordel for nettopp en studie-bærbar.

Les også Du må ha en Chromebook! Mac eller PC? Hva med å velge det tredje alternativet i stedet? Vi har testet tre Chromebooks i hver sine klasse. Hvilken av dem vil du ha?

Gratisprogrammer i skyen

Testmaskinene er (naturligvis) utstyrt med Googles egen kontorpakke og apper som Foto, Drev og Meet. Samlet gir programvarenes funksjonalitet et godt inntrykk ”rett ut av pakken”. Alt er oppe og kjører minutter etter at maskinen er koblet til et nettverk, og logget inn på en Google-konto.

Testens tre deltakere. Chromebooks er lette og enkle bærbare maskiner, og dermed ideelle til studiet eller skolen. (Foto: Natasja Broström)

Testen ga samtidig mulighet for å sjekke hvor effektivt maskinene synkroniserer på tvers når de deler lagringsplass og innhold via apper i skyen. Metoden er jo smart når flere samarbeider om for eksempel et studieprosjekt. Her glimret alle de tre maskinene med rask synkronisering.

Derimot ble resultatene annerledes når det gjelder design, skjermenes kvalitet,  grafikkytelse og tastaturer. Med hensyn til tastaturet gjør bare to av testmodellene et hederlig stykke arbeid, mens den tredje har et veldig uengasjert tastatur.

Les også Laptops til studiestart Din nye bestevenn til en lang dag på skolebenken.

Slik testet vi

Våre kriterier til testmodellene var en enkelt utstyrt maskin til en pris mellom 3500 og 5500 kroner. Vi snakker altså ikke om ”spillmaskiner” eller Chromebooks til profesjonelt bruk.

HP måtte melde frafall, da de ikke kunne stille med relevante Chromebooks. Av Lenovos to maskiner utgikk den ene av sortimentet i testperioden, mens den andre dukket for sent opp i forhold til deadline.

Tilbake var da Samsung, Acer og Asus.

Vi har kjørt de tre maskinene gjennom forskjellige Benchmark-tester. Kun Asus’ maskin var kompatibel med Geekbench, så vi valgte å supplere med blant annet PCMark, 3DMark og det Chromebook-rettede verktøyet CrXPT 2. Det kan måle prestasjoner og batteriets ytelse.

Selvfølgelig kan maskinene ikke sammenlignes 1:1, spesielt når den ene til og med har touch-skjerm og kan ”flippes”. På hver sin måte viser testmodellene imidlertid i praksis hva du kan forvente når prislappen sier ”studentbudsjett”.

Produkter i denne test

Samsung XE340XDA-KA1SE

Plastic fantastic for alle pengene

Samsungs Galaxy Chromebook Go lever opp til navnet ”Go”. Den er behagelig lett i bruk. Til tross for plastdesign er Go presentabel sett utenfra, men skjermen skuffer en del.

En absolutt mobil Chromebook som kan det meste av det en student skal bruke på farten. Godt tastatur, tiltalende design og testens laveste vekt.
Fornemmelsen av plast går igjen fra innerst til ytterst. Ingen skrytemaskin, men en enhet til det mest basale.
Les hele testen

Asus CM1402FM2A

Elegant, men tung å jobbe med

Gruppetestens design-darling har en lekker skjerm, men er plaget av dumme valg fra Asus’ side. Tastaturet flopper, og vekten uthuler gleden ved nettbrett-bruk.

God arbeidshest med lengre batteritid enn Asus selv lover. Behagelig høyglans-skjerm. Vannavvisende tastatur. Støtter bruk av penn.
Tung i bruk som nettbrett, og skjermens underkant støter mot underlaget i vinkler over 90 grader.
Les hele testen

Acer CB314-1H/CB314-1HT

En gledelig overraskelse

Testens prismessig gunstigste viser seg å være det mest positive bekjentskapet. Skjermen er Acers akilleshæl.

Flott tastatur med store, responsive taster som gir en behagelig og effektiv klikkelyd.
Mangler muskler til noe annet enn enkelt kontorarbeid. Skjermen er matt i lys og farger.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Scroll to Top