TEST: Acer Aspire Vero 15 (AV15-53P-77XS)

Grønt ytre

Acer har bygd kabinettet av gjenbruksplast – men vent med å kaste ut din gamle PC.

Skrevet av / 09.08.23 - 08:00
Acer Aspire Vero 15 (AV15-53P-77XS)
John Hvidlykke

Som elektronikkprodusent i dag kan man ikke med god samvittighet sende et nytt produkt på markedet uten å forholde seg til miljøet.

Gjenbruksplast

Med Aspire Vero 15 tar Acer ansvaret for planeten mer alvorlig enn de fleste. Det er tydelig. Ikke bare på emballasjen, som selvfølgelig er av gjenbrukspapp som kan brukes igjen. Også til selve maskinen har man brukt gjenbruksmaterialer. Kabinettet er fremstilt av gråmelert plast med en litt ru overflate, som tydelig signaliserer at materialet har en fortid. I praksis er 40 prosent av kabinettets plast gjenbruk – og 50 prosent av tastene og strømadapteren.

For å signalisere den grønne samvittigheten er bokstavene på tastene E og R speilvendte – og grønne! – akkurat som den omvendte R-logoen er på kabinettet.

acer-aspire-vero-av15-53p-evo-fingerprint-backlit-on-wallpaper-win11-cypress-green-04.tif-custom aspire-vero-mood-shot-02.psd-custom aspire-vero-mood-shot-13.tif-custom
<
>
Kabinettet er fremstilt av gråmelert plast med en litt ru overflate. (Foto: Acer)

Grå og kjedelig

Så langt, så bra – og på dette punktet avslører jeg kanskje alderen min – men må gjenbruksplast virkelig være så stygt? Eller kler Acer seg med vilje så hverdagslig for å understreke sin miljøbevissthet?

Plast er et føyelig materiale som både kan farges og fremstilles med superglatt finish. Og når jeg kjøper en PC, vil jeg gjerne for en stund oppleve den taktile nytelsen som ligger i å berøre et splitter nytt og jomfruelig produkt. Uavhengig av dets fortid.

Les også Bærekraftig eller grønnvasket? Acer Aspire Vero oser sympatisk av gjenbruk, men man overselger det grønne budskapet litt.

Konvensjonell maskinvare

Mens Acer har gått langt for å spare på ressursene til fremstillingen av de ytre delene av PC-en, er innmaten helt ny. Det betyr at prosessoren er av siste generasjon, nemlig en Intel Core i7-1355U med 10 kjerner og 12 tråder.

Man har 16 gigabyte RAM og 512 gigabyte SSD-lager til rådighet, noe som er helt tilstrekkelig, men det er den samme mengden man har kunnet finne på tilsvarende PC-er de siste to-tre årene. Så det er ingen revolusjon her. Det gjelder også grafikken, som håndteres av Intel Iris Xe, som har vært innebygd i Intels prosessorer de siste tre generasjonene.

Mens Acer har gått langt for å spare på ressursene til fremstillingen av de ytre delene av PC-en, er innmaten helt ny. (Foto: Acer)

Et sted hvor teknologien har utviklet seg, er på skjermsiden. Bare ikke her. Acer Vero 15 må nøye seg med Full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler). Det er helt enkelt ikke moderne på en 15”-skjerm anno 2023. Heller ikke i budsjettklassen. Så vidt jeg kan se, er det akkurat den samme 16:9-skjermen som ble brukt for to modellgenerasjoner siden.

Tastaturet er av helt akseptabel kvalitet. Det er ingen taktil fornøyelse å skrive på, men det løser oppgaven. Og det er til og med et smalt numerisk tastatur på siden.

Full HD-oppløsning er helt enkelt ikke moderne på en 15”-skjerm anno 2023. Heller ikke i budsjettklassen. (Foto: Acer)

Benchmark

Vanligvis pleier vi å sammenligne Benchmark-målinger med maskiner i samme prisklasse som vi nylig har testet. Denne gangen har vi imidlertid også valgt å kaste et blikk til Acer Vero 15, som vi testet for halvannet år siden. Og naturligvis er den aktuelle modellen raskere. Men gjerdstolpene er ikke flyttet spesielt langt mellom de to generasjonene.

I Geekbench 6-testen oppnår Acer Vero 15 en score på 8526 i multi-core og 1655 i single-core. Det er i seg selv et utmerket resultat, som tilsvarer den litt dyrere Microsoft Surface Pro 9.

Da vi testet den foregående Vero 15, benyttet vi Geekbench 5. Her klarer den nye Vero-utgaven 7834 i multi-core og 1665 i single-core. Multi-core-resultatet er her en tredjedel bedre enn i 2021 – oppnådd med 10 kjerner i dag i stedet for fire den gang – mens den nye modellen faktisk er litt langsommere i single-core enn den gangen. Kontorprogramtesten PC Mark 10 lander på 5402, som omtrent er det samme som på forgjengeren. Men fortsatt også på linje med lignende maskiner i dag.

Les også Beste Surface så langt Microsofts fiffige nettbrett-formede PC er superbærbar, virkelig rask, og prisen er ikke skremmende.

3D-grafikktestene er bare utført for totalitetens skyld, da Intel Iris Xe-grafikk bare er egnet til å akselerere Windows-brukergrensesnittet, men ikke til seriøs grafikk (eller seriøse spill). Men et resultat på 1805 i Time Spy er faktisk i det bedre sjiktet når det gjelder integrert hovedkortgrafikk. Noe som vitner om en forholdsvis kvikk prosessor.

Batteritesten fra PCMark 8 endte på 4:48 timer. Det er virkelig flott. Og rikelig til en typisk dag på jobben eller skolen.

40 prosent av kabinettets plast er gjenbruk – og 50 prosent av tastene og strømadapteren. (Foto: Acer)

Konklusjon

Som ansvarlig, moderne forbruker kan jeg ikke unnlate å rose Acers miljøinnsats ved å bruke en del gjenbruksmaterialer i både kabinett og emballasje. Noe de imidlertid er langt fra alene om. Vi mottar sjelden en produktnyhet hvor det ikke fremheves hvor stor del av enheten som er fremstilt av gjenbruksmaterialer.

Kabinettet er rått og upolert, og utstråler grønn samvittighet. Og PC-en vil sannsynligvis først og fremst bli solgt til forbrukere som betrakter det som et ekstra pluss at man under fingrene kan merke at materialene er resirkulerte. For det er ikke på maskinvareytelsen i seg selv at den skiller seg ut. Hastigheten er forbedret bemerkelsesverdig lite i de to årene som har gått siden sist vi testet en Acer Vero 15.

Så hvis du skulle komme over en brukt utgave som er et par prosessorgenerasjoner gammel, vil du kunne spare både penger og miljøbelastningen, da den mest effektive formen for gjenbruk er å bruke elektronikken som den er – fremfor å dele den opp til atomer og bruke noen av delene til å fremstille en ny.

Karakter
Acer Aspire Vero 15 (AV15-53P-77XS)
Basic

Home mener

En stor PC med i7-prosessor av nyeste generasjon med fin ytelse ut fra prisen. Og med mindre miljøbelastning. FHD-skjermen er foreldet. Hastighetsforbedringen fra forrige generasjon er i praksis minimal.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Den beste Mac-en for de fleste

Den dyreste datamaskinen vi har testet

Kan dere høre meg der ute?

Scroll to Top