Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home Julekalender: Luke 11Delta

TEST: Lenovo ThinkVision M15

ThinkVision M15: Glimrende bærbar skjerm

Lenovo ThinkVision M15 tar nesten ikke plass eller vekt i laptop-bagen, og gir en ny dimensjon til arbeidet.

Skrevet av / 09.11.23 - 08:35
Lenovo ThinkVision M15
Geir Gråbein Nordby

Mange PC-brukere arbeider på to skjermer samtidig. Det gir rett og slett mye større plass til å spre arbeidet utover. Om du sitter med tekstredigering, nettleser og Photoshop åpent samtidig, blir det mye svitsjing frem og tilbake. Alt+tab ligger kanskje som en refleks i venstrehånda, men det er likevel ingen erstatning for to skjermer.

Lenovo ThinkVision M15
Én kabel er alt du trenger, til både bilde og strøm. Foto: Lenovo

Men hva når man er på farten med laptopen? Det er ultrakjipt å gå fra to skjermer til en liten 13-14 tommers monitor. Enten er oppløsningen for liten til å ha flere vinduer åpne på samme skjermflate, og skulle oppløsningen være god nok blir alle vinduer og skrifttegn for små likevel. Så hva gjør man?

Her kommer den bærbare skjermen Lenovo ThinkVision 15 til unnsetning. En paddeflat 15,6 tommers skjerm på bare 860 gram, som får både strøm og bildesignal fra laptopen via USB-C. Den er montert til en sammenleggbar bordstøtte, og kan vinkles bakover så mye du ønsker. En oppbevaringslomme i imitert ull beskytter skjermen mens den er pakket ned i laptop-sekken, og det følger med en USB-C-kabel med DisplayPort-støtte.

Skjermen har en identisk USB-C-kontakt på hver side. Du kan altså plassere den på hvilken side av laptopen du vil, uten at kabelen blir for kort.

Om PC-ens strømforsyning bruker USB-C-plugg, er det likegyldig om denne kobles direkte til skjermen eller PC-en. Nødvendig ladestrøm vil uansett gå videre til den andre enheten via den medfølgende USB-C-kabelen.

Lenovo ThinkVision M15 lifestyle
Foto: Lenovo

Full HD-skjerm

Lenovo ThinkVision har Full HD-oppløsning, altså 1920 x 1080 piksler. Det høres ikke så mye ut i disse 4K-tider, men pikseltettheten er faktisk den samme som for en 4K-skjerm på 32 tommer (140 PPI).

Panelet er av aller vanligste type, nemlig IPS. Det har en grei balanse mellom kontrast og lysstyrke, og dessuten bedre innsynsvinkel enn for eksempel VA-paneler. Siden skjermen ikke er myntet på gaming, har man ikke jobbet for den aller laveste responstiden, som her er oppgitt til 6-14 millisekunder. Til gjengjeld har gaming-skjermer ofte under ett millisekund responstid.

Midt på treet spesifikasjoner

Skjermfrekvensen på 60 Hz er middelmådig, det samme er oppgitt lysstyrke på 250 nits. Skjermen støtter heller ikke HDR, og er med andre ord laget for å få arbeidet gjort, men ikke for å være imponerende blendende på noen måte.

Det finnes heller ingen bildeinnstilinger her, annet enn å kunne stille lysstyrke opp og ned, og du kan aktivere og deaktivere blålysfilter. Blått lys i for høye doser sies å kunne være skadelig, selv om faktisk forskning sier noe annet. Min egen erfaring er likevel at det kan være mer behagelig for nattsynet å redusere blålyset om kvelden. Bare ikke gjør noe bildebehandling, da skjermen må ha nøytrale farger til slikt arbeid.

Lenovo ThinkVision M15 vs Two Screens
Lenovo ThinkVision M15 i midten, med et noe blast bilde sammenlignet med de kalibrerte skjermene på hver side. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lenovo ThinkVision M15 i praksis

Lenovo-skjermen har et helt fint bilde. Det har verken det svarteste svarte eller lyseste hvite å by på, men i stedet behagelige farger, som ikke er langt fra nøytrale. Bare en anelse kaldt bilde, hvor fargemetningen kunne vært litt rikere. Det bekreftes med en kjapp kalibrering med Datacolor Spyder X eller Spyder X2, som gir et rikere og varmere bilde, og som gjør at jeg nok ville vært forsiktig med den aller mest seriøse bildebehandlingen om jeg ikke hadde tilgang til et kalibreringsverktøy.

Med blikket rett mot skjermen er bildet meget skarpt og fint, og det matte antirefleksbelegget hindrer rommets belysning fra å gjøre særlig ugagn. Det er riktignok ikke klasseledende kontrast her, og ser man bildet fra siden, ser man vignettering, og at antirefleksfilteret gjør skrift og grafikk mindre skarpe.

Likevel er det flere ting som taler til skjermens fordel. At den veier nesten ingenting, og tar nesten ikke plass i vesken, gjør at den kan ligge i PC-sekken til enhver tid. Dermed har man alltid en drøyt 15 tommer stor ekstraskjerm ved sin side. Som dessuten har et like godt bilde som de aller fleste laptoper.

Skjermen er meget enkel å koble til og bruke, og min erfaring er at den med 8 watts gjennomsnittlig forbruk er ganske skånsom mot laptopens batteri, om du ikke har tilgang på strøm.

ThinkVision M15 Photo Geir Gråbein Nordby
ThinkVision M15 fungerer også med mobilen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Der hvor Lenovo ThinkVision M15 verken er den mest lyssterke eller kontrastrike skjermen man har sett, har den likevel endret hvordan jeg jobber med laptop. Når jeg tar med meg arbeidet hjem, kan jeg nå sitte og jobbe uhindret med to skjermer, som gir den samme fine oversikten jeg er vant med fra arbeidsstasjonen.

Bildet er absolutt bra nok, med god skarphet. Selv om skjermen ikke er best på noe, så gjør den det den skal og vel så det, på en svært brukervennlig og sømløs måte.

Siden skjermen opptar svært liten plass og vekt, kan den være med deg overalt du tar med deg den bærbare datamaskinen. Og det er verdt mye.

Karakter
Lenovo ThinkVision M15
Basic

Home mener

Superpraktisk for deg som vil utvide laptopen med en ekstra skjerm. Skarpt bilde, god nok lysstyrke, og bra farger. Blålysreduksjon for kveldsjobbing. Lysstyrken avtar fra vinkel, fargene er litt blasse rett ut av esken. Lysstyrke er eneste justeringsmulighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Den beste Mac-en for de fleste

Den dyreste datamaskinen vi har testet

Kan dere høre meg der ute?

Oppgjør på sjefsplan

Scroll to Top