Anmeldelse: Star Wars: Ahsoka, sesong 1

Vaklende Stars Wars-heltinne

Disney+ fortsetter med å skvise Star Wars-sitronen.

Publisert 22.08.23 - 18:00
Star Wars: Ahsoka, sesong 1
Tor Aavatsmark

Siden Disneys oppkjøp av Lucas-film (for 43,1 milliarder kroner, i 2012) har Disney gjort sitt ytterste for å kapitalisere på den smått astronomiske investeringen.

Etter kjøpet har Disney akselerert antallet Star Wars-nyutgivelser innenfor så vel filmer som serier. Etter lanseringen av ny filmtrilogi, var det TV-serier Disney+ rettet fokuset mot.

Først ute var The Mandalorian (2019), deretter The Book of Boba Fett (2021), før miniserien Obi-Wan Kenobi (med Ewan McGregor i hovedrollen som den ikoniske Star Wars-karakteren; opprinnelig udødeliggjort av sir Alec Guinness), og Andor kom i fjor.

Les også Overlever Baby-Yoda? Disney+, og Jon Favreau, leverer med The Mandalorian en av sine sterkeste serier, og en regelrett stjerne i Star Wars-universet.

I tillegg har det blitt sluppet en rekke (mer elle mindre minneverdige) animasjonsserier; deriblant Clone Wars (2008-2012) og Star Wars: Rebels (2014-2018). Det var her vi først kunne stifte bekjentskap med den enigmatiske karakteren Ahsoka Tano – men det var ikke før andresesongen av The Mandalorian at vi kunne se en Ahsoka av kjøtt og blod, i fyrrige Rosario Dawsons (Dopesick) skikkelse.

 

Det har lenge eksistert planer om en egen serie for denne fascinerende (tidligere) jediridderen, og nå er altså Ahsoka, sesong 1 her – men etter å ha sett de to første episodene er vi sterkt i tvil om ventetiden var verdt det.

Star Wars: Ahsoka, sesong 1 (Foto: Disney+)

På tidslinjen befinner vi oss i samtidig som handlingen i The Mandalorian foregår; det vil si etter at Imperiet har falt (mellom filmene Episode VI og Episode VII). Slikt sett er faktisk Ahsoka en slags spin-off av spin-off-serien The Mandalorian, men i like stor grad en oppfølgerserie til animasjonsserien Star Wars: Rebels.

Forvirret? Det er du ikke alene om. For å si det slik: Det vil nok være en stor fordel om du har sett Rebels innen du begynner å strømme Ahsoka.

Jediridderen Ahsoka (Dawson) undersøker dulgte trusler mot galaksen, og søker etter den sagnomsuste admiral Thrawn (Lars Mikkelsen). Thrawn skal visstnok ikke være død, men i hemmelig eksil – selvsagt er det noen som setter alle kluter inn på å sikke kjepper i hjulene til Ahsoka, og hennes unge lærling, Sabine Wren (Natasha L. Bordizzo).

Star Wars: Ahsoka, sesong 1 (Foto: Disney+)

Serieskapere er Disney-gjenganger Jon Favreau og Dave Filoni, som denne gangen har siktet seg inn mot en heller diffus seergruppe.

Premieresesongen (det er fortsatt uavklart om Ahsoka skal være en miniserie elle ei) består av 8 episoder, men pressen har kun fått tilgang til de to første; og det er et blandet, smått forundrende, inntrykk vi sitter igjen med etter halvannen time i Ahsokas univers.

Teknologisk og visuelt er serien holdt i klassisk, smått gammeldags, Star Wars-stil, men er langt fra så skitten-realistisk som The Mandalorian og Andor. I stedet har serieskaperne valgt å mikse inn elementer fra animasjonsserien, noe som skurrer veldig.

Les også Spiren til opprøret! Disney fortsetter med utvidelsen, og fordypningen, av Star Wars-universet. Og lykkes godt.

Der The Mandalorian var en tøff sci-fi western med en klar protagonist, og Andor et vellykket forsøk på hard sosialrealistisk Star Wars, er Ahsoka blitt en slags besynderlig fusjon mellom barnslig anime, K-pop musikkvideoer og elementer fra klassisk Star Wars; og deretter dandert det hele med en solid dose fantasy!

Star Wars: Ahsoka, sesong 1 (Foto: Disney+)

Her er det hekser med onde hensikter og overnaturlige evner, morderiske droider, heltinner med K-pop- og goth-stil og mengder av bikarakterer vi kjenner igjen fra de opprinnelige Star Wars-filmene. Mange detaljer og elementer er til stede for at vi skal føle oss «hjemme», men vi gjør ikke det, det hele føles kunstig, konstruert og fjernt.

Star Wars: Ahsoka, sesong 1 (Foto: Disney+)

Og ja, det ser forstyrrende merkelig ut med en «klase» tentakler hengende ned (og ut) fra hodet, samtidig gir general Syndulla (Mary E. Winstead) oss klare (kunstige) assosiasjoner til The Joker, fra Batman-serien med Adam West i hovedrollen, anno 1966 (!). Favreau sliter også med å etablere troverdige emosjonelle bånd mellom en litt kald Ahsoka og hennes forhenværende Padawan, Wren.

Vi serveres noen lekkert koreografert lyssabel-kamper og heftige romskipsscener, men i løpet av halvannen time lunter handlingen fremover og dramaturgien skrangler retningsløst av gårde. Mangler man forhistorien fra Rebels, og de allerede etablerte relasjonene karakterene imellom, så blir det vanskelig å skape tilhørighet. Og hvorfor i all verden Favreau & Co har valgt å trekke inn hekser á la håpløse The Wheel of Time og Willow er for oss komplett uforståelig.

AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA Ahsoka, sesong 1_1 (1)
<
>
Star Wars: Ahsoka, sesong 1 (Foto: Disney+)

Vi er personlig sterkt fascinert av Star Wars-universet, og hadde Luke og Han Solo som helter når vi vokste opp (vi skal ikke engang gå inn på Leia…), også mange av de nyere filmene og serien har fenget vår interesse. Ahsoka er hverken fugl eller fisk, men en kunstig oppkonstruert historie spunnet ut av algoritmebaserte analyser på hva seerne vil ha, som konsekvens av at hovedkarakteren (overraskende) ble en populær rollefigur i Rebels. Muligens var prosjektet dømt til å mislykkes?

Les også Star Wars: Hva kommer nå? På "Star Wars-dagen" hyller vi Star Wars-universet - nå kommer nye filmer.

Muligens vil serien løfte seg noen hakk når historien får mer kjøtt på bena, og mer interessante karakterer (i form av Lars Mikkelsen og Hayden Christensen) kommer på banen. Tiden vil vise.

Star Wars: Ahsoka, sesong 1 (Foto: Disney+)

Det er rett nok vanskelig å komme med en fellende dom ett kun to episoder, men ut ifra hva vi så langt har sett, er Ahsoka en gedigen skuffelse, og lever ikke opp til Star Wars-standarden. Magien og glimtet i øyet er ikke til stede, spenningen nærmest fraværende, dialogen halter og karakterene kjeder oss – så mye av vi lander på 2 stusselige stjerner.

Ahsoka får global Disney+-premiere den 23. august, da de to første episodene slippes. Deretter kommer en ny episode ukentlig.

Les også Skrur opp prisene på Disney+ Prissjokk! Nå blir det dyrere å se Disney-favorittene dine.
STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA STAR WARS: AHSOKA
<
>
Star Wars: Ahsoka, sesong 1 (Foto: Disney+)
Karakter
Star Wars: Ahsoka, sesong 1

Fakta:

 • Disney+
 • Release: 23. august 2023
 • Regi: Dave Filoni
 • Med: Rosario Dawson, Natasha L. Bordizzo, Ray Stevenson, Ivanna Sakhno, Diana L. Inosanto, Mary E. Winstead, Lars Mikkelsen, Wes Chatham, Temuera Morrison, Eman Esfandi, David Tennant, Hayden Christensen
 • Genre: Sci-fi
 • Land: USA
 • År: 2023
 • Tid: 6:00 t.
 • Karakter: 2
 • IMDb

9 hendelser på “Star Wars: Ahsoka, sesong 1”

 1. Patrick K

  Har sett en episode, så avventer dom for min del. Likte det jeg så med tanke på å bygge på Rebels; en favoritt for min del. Er spent på tolkningen av en av de mest spennende villains i universet, Thrawn.

  Å klage på hekseri blir å klage på etablert lore, så det blir helt feil for meg. Blir som å klage Kraften (nesten)… Hva er vel Jedier hvis ikke space wisards med lyssverd?

  Jeg bare håper dette blir bedre enn kalkunene Book of Boba Fett eller Mandalorian sesong 3. De fortalte ingen relevant historie, det bør denne;)

 2. Å putte navnet sitt på en slik anmeldelse må jo være flaut. Du kan jo aldri ha sitt Clone Wars eller Rebels, samtidig som du referer til dem. Mistet all troverdighet til deg som anmelder, det her er jo virkelighetsfjernt.

 3. Da anmelder skriver «Og hvorfor i all verden Favreau & Co har valgt å trekke inn hekser á la håpløse The Wheel of Time og Willow er for oss komplett uforståelig» skjønner man at det er fyr man ikke trenger høre mer på.
  Kanskje han har peiling på noe, men det er ihvertfall ikke Star Wars.

 4. At du fantaserte om Princess Leia på 80-tallet gjør deg ikke automatisk til anerkjent Star Wars-fan. Det kommer veldig tydelig fram i artikkelen her at du slettes ikke har peiling på hva Star Wars (lenger?) er.

  1. Tor Aavatsmark

   Godt mulig, Anders – men man trenger da heller ikke å være en «anerkjent» Star Wars-fan for a se at «Ahsoka» er et eklatant eksempel på «Keiserens nye klær»; innpakket i et håpløst grep fra Disney+ på en skvise ut nok en tom serie fra et elsket univers med en stor, dedikert fanbase.

 5. Litt pussig at alt dere ‘kicker’ på allerede er vedtatt og opplest Star Wars – lore. Nattsøstrene fra Dathomir har vært kjent lenge, og særlig for de som har spilt Jedi: Fallen Order og oppfølgeren. At Sabine Wren har en mer fargerik stil enn det meste annet var noe Star Wars-tilhengere trykket til sine bryst da de så Rebels. Dette er ikke noe de kom på da de skrev karakterene i Ahsoka. De var allerede en del av universet – og så kan man like det eller ei.

 6. Spaulding

  Ble skuffet over serien. Handlingen snegler seg fremover uten at så mye skjer. Vi skjønner at det dreier seg om et kart alle vil ha, fordi det viser veien til en general som de som ikke har sett animasjonsseriene ikke aner hvem er.

  Roboten manglet karisma (men er langt i fra så ille som L3-37), general Syndulla overbeviser ikke, Ahsoka virker mer tverr og vanskelig enn hun gjorde i Mandalorian, når man ser Shin Hati ser man først og fremst skuespilleren Ivanna Sakhno, Morgan Elsbeth inngir ikke følelsen av makt og respekt som rollefiguren tydeligvis er ment å ha, Wren er klisjeen på den asosiale rebellen med «I don’t like following orders»-holdning, og Baylan Skoll er like endimensjonal som majoriteten av persongalleriet.

  Håper sannelig at det etter hvert begynner å skje noe som faktisk er interessant og underholdende.

 7. Veldig merkelig anneldelse.
  Ashoka hadde en veldig liten rolle i Star Wars rebels, selv om anmelderen virker til å tro det motsatte. Hun ble skapt som anime i serien clone wars der hun var med i 70 episoder. Det er også naturlig at andre skapninger fra clone wars er tart med slik som night sisters/ hekser.
  Det blir rart å kalle det en spin-off av mandalorien, men istedet vil jeg si det er en oppfølger til clone wars og Rebels.
  Det er vanskelig å ta anmelderen seriøst når han kritiserer utsende til syndulla som ser ut slik hun gjør i Rebels. Da kan man likesågodt kritisere utsende til ashoka, yoda, shaakti, og jabba the hut.
  Dette er star wars slik vi kjenner det.

  1. Dette er helt en absurd anmeldelse. Det er små ting å plukke fra de to episodene, som kunne vært bedre. Men de første episodene er solid 8-9/10. Det er det første ordentlig Star Wars vi har fått siden George Lucas etter Disney har tatt over. Skriver at dette er «ubetydelig» karakter som man ikke har hørt om. Vi har 4 fantastiske sesonger med Rebels, og dette er mer eller mindre sesong 5. Alle personlighetene i Rebels har gjort det veldig solid så langt i «Live Action». Ikke for å snakke om disrespecten til Nightsisters fra Dathomir. Vær så snill å ikke la noe med null peiling, gi en vurdering. Dette er Star wars bi har savnet og ønsket oss.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Perfeksjonert blodsprut!

Ildprøven!

Du slette tid!

Scroll to Top