Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Willow, sesong 1

Nostalgisk, men utdatert sådan, gjensyn

Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.

Skrevet av / 30.11.22 - 09:01
Willow, sesong 1
Tor Aavatsmark

Da George Lucas og Ron Howard lanserte eventyrfilmen Willow i 1988, ble den etter hvert en særs elsket kultklassiker.

Med Val Kilmer på steroider, fyrrige Joanne Whalley Kilmer (hans eksfru) og morsomme Warwick Davis i hovedrollene, omgitt av et eventyrlig univers, fenget fantasyfilmen barn og tenåringer på 1980- og ’90-tallet.

Med 1980-talls nostalgien som har truffet Hollywood de seneste årene (i fremste rekke eksemplifisert med Stranger Things), så er det ikke overraskende at Disney-konsernet ønsket å puste nytt liv i denne populære filmen.

Nå er serien her, og den er definitivt tro mot originalfilmen, men vi har våre sterke tvil om dette vil fungere anno 2022. Til det virker både settingen, karakterene, dialogen og fortellerteknikken noget utdatert.

 

Fortsettelse pakket inn som remake

Det skal aldri herske noen tvil om at serien er en forlengelse, og naturlig fortsettelse, av filmen. Både Warwick Davis og Joanne Whalley gjentar sine roller, og serien begynner da også med et lille tilbakeblikk/oppsummering av høydepunktene fra filmen.

Ca. 30 år etter at vi forlot den brogete gjengen, vender vi tilbake til den eksotiske fantasiverdenen.

I det mytiske eventyrlandet Tir Asleen lever den kongelige familie i fred og fordragelighet. Skjønt, Kongen har stukket av, men Dronningen (Joanne Whalley) kjører et strikt regime på sine to smått uregjerlige barn; Don Juan’en prins Airk (Dempsey Bryk) og den egenrådige prinsesse Kit (Ruby Cryz).

Hvor enn mye Kit stritter imot så har mor bestemt at hun skal giftes bort for å skape allianser og sikre varig fred i kongeriket. Dessverre for Kit er hennes utkårede prins (Tony Revolori) en skikkelig tusseladd – og på toppen av det hele er hun vel egentlig mest interessert i en jentekjæreste…

Willow sesong 1 1 8
Willow, sesong 1 (Foto: Walt Disney)

Mørket vender tilbake!

Den mystiske jentebabyen (kongerikets frelser) fra originalfilmen, Elora Danan, antar man befinner seg under Kongens beskyttelse, in absentia. Men så bryter, igjen, Helvete løs, i det mørkets krefter invaderer landsbyen og kidnapper prins Airk. En manngard dannes, og seks modige (i mer eller mindre grad) menn og kvinner legger ut på sitt livs farligste oppdrag.

Troppen ledes an av en sindig, aldrende yrkesmilitær og eventyrlystne Kit, mens våpenkyndige Jade (Erin Kellyman), Kits forlovde og tyven Boorman danner baktroppen. Høyst uventet følger tjenestepiken «Dove» (Ellie Bamber), som prinsen har lovet evig troskap til, med på lasset. Ut på tur bærer det!

Serien er innspilt i det frodige fjellandskapet i rurale Wales, og den vakre naturen danner et elegant, og smått eksotisk, bakteppe for historien.

Les også Nå er musen størst av dem alle! Det tok Mike Mus & Co kun to og et halvt år å vippe Netflix ned fra strømmetronen.
Willow sesong 1 1 2
Willow, sesong 1 (Foto: Walt Disney)

Haltende komikk

Det er tidvis morsomt og noe befriende løssluppent/upolert over den rufsete gjengen på eventyr, men humoren tipper litt for ofte over i klein og konstruert komikk. Spenningen rundt hva som lurer rundt neste sving av skrømt og troll er utvilsomt til stede, men her er det nok de minste som vil la seg skremme, mens vi andre vil trekke litt skjemt på smilebåndet.

Serieskaper Lawrence Kasdan har gjort et stort poeng av å være tro mot originalen, litt i overkant «katolsk» etter vår mening. Som for eksempel når gjengen angripes av varrotter, så treffer de ikke på dataanimerte rottevarianter av en varulv, men muppetlignende dukker. Dessverre er også persongalleriet for endimensjonalt og stereotype – for så vidt relativt typisk for 1980-tallet, men sett i lys av dagens heftige fantasyserier så skurrer det noe forferdelig.

Les også Spesialeffekt-bonanza! Kan tidenes, desidert, dyreste TV-serie virkelig innfri de enorme forventningene?

I tillegg oppstår en overtydelig kulturkonflikt mellom en litt gammelmodig setting, og moderne dialog. I særdeleshet karakteren Kit står for den moderne, sterkt amerikansk influerte, sjargongen og stilen. Og bevares, Ruby Cruz både imponerer og overbeviser i rollen som tøff tomboy, men rollekarakteren passer bare ikke helt inn i settingen og tidsalderen.

For å løse ytterligere opp stemmingen har man nærmeste klonet karakteren til Val Kilmer fra originalfilmen, og tildelt lurendreieren Boorman en tilsvarende kapasitet. Amar Chadha-Patel spiller den uforutsigbare tjuvradden, som har en laissez faire-innstiling til livet, og oppdraget i særdeleshet (som han er overbevist om at er et selvmordstokt). En underholdende fyr, men dog ikke like sjarmerende som Kilmer.

Av de fire episodene vi har fått tilgang til, fremstår serien tidvis nærmest litt uferdig og smått forvirrende. Dramaturgien har, i ny og ne, en dårlig flyt, men også klipp og tempo virker som om trenger noen runder til i klipperommet. Vi aner litt hastverksarbeid med å ferdigstille serien i tide.

 

Willow sesong 1 1 7 Willow sesong 1 1 4 Willow sesong 1 1 5 Willow sesong 1 1 6 Willow sesong 1 1 9
<
>
Willow, sesong 1 (Foto: Walt Disney)

Dinosaur?

Vi tipper at Willow nok vil finne sitt publikum, både blant nostalgiske førtiåringer, men også blant dagens yngste. De litt eldre vil nok finne serien mer fascinerende kuriøs; litt som en dinosaur som har forvillet seg inn i vår tid.

Serien slites i for stor grad mellom behovet for å bevare magien, stilen og stemningen fra originalfilmen, samtidig som den litt krampaktig forsøker å fremstå (wokeaktig) moderne. 3 stjerner.

Anmeldelsen er basert på de 4 (av 8) første episodene. Willow har premiere på Disney+ i dag (30. november), da slippes kun den første episoden.

Willow sesong 1 1 3
Willow, sesong 1 (Foto: Walt Disney)

Karakter
Willow, sesong 1

Fakta:

  • Disney+
  • Release: 30. november 2022
  • Regi: Philippa Lowthorpe
  • Med: Warwick Davis, Ruby Cruz, Erin Kellyman, Ellie Bamber, Amar Chadha-Patel, Joanne Whalley, Tony Revolori, Ralph Ineson, Rosabell L. Sellers, Dempsey Bryk, Christian Slater
  • Genre: Eventyr
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 6:40 t.
  • Karakter: 3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del I

Gjeeeeesp!

TV: Star Wars Day 2024 – ny animasjonsserie lanseres: Tales of the Empire

Ny Star Wars-serie

Anmeldelse: Unfrosted

Seinfeld er fortsatt kongen!

Anmeldelse: A Man in Full

Kampen om status og milliarder

Anmeldelse: Shardlake, sesong 1

Generisk britisk krim

Anmeldelse: The Idea of You

Barnerov?

Anmeldelse: Midtsommernatt

Midtsommerfesten fra Helvete?

Anmeldelse: Fallout, sesong 1

Mer enn bare «okidoki»

Anmeldelse: Ripley

G(alt)enialt sjarmerende

TIPS: Påskekrim 2024 – serie- og filmtips

Anbefalt påskekrim

Anmeldelse: Ronja Røverdatter, del I

Klassisk Lindgren!

Anmeldelse: Veronika, sesong 1

Generisk, tretten-på-dusinet krim

Scroll to Top