Anmeldelse: Star Wars: The Mandalorian, sesong 1

Ville vesten á la Star Wars

Med sin første originalserie puster Disney nytt, og samtidig klassisk, liv i Star Wars-sagaen.
Karakter
Sci-Fi
Star Wars: The Mandalorian, sesong 1
Annonse
Annonse
forfatter

Med kun én uke igjen til Walt Disney lanserer sin egen strømmetjeneste, Disney+, i Norden har vi fått en sniktitt på den første originalserien fra underholdningsgiganten: Star Wars: The Mandalorian, sesong 1.

Den 15. september lanseres Disney+ i Skandinavia, men allerede nå kan du tegne deg for norsk abonnement på tjenesten.

 

Mikke Mus kjøper Darth Vader

«Mikke Mus» har gitt oss tilgang til de tre første (av åtte) episodene av førstesesongen til The Mandalorian, så dette blir en noget amputert anmeldelse. Det sagt, det vi har sett lover godt!

Annonse

Etter å ha svidd av 36 milliarder kroner for alle rettighetene til Stars Wars-universet, har Disney ikke hvilt på laurbærene de påfølgende åtte årene. Tre offisielle filmer i Star Wars-sagaen har de lansert, samt to spin-off-filmer. Ved lanseringen av Disney+ i USA i november i fjor, var den store nyheten en splitter ny originalserie, nettopp med utspring fra Star Wars-universet.

Så langt har Disney+ fått ca. 62 millioner abonnenter, noe som da også har gitt seg betydelig utslag på aksjekursen til selskapet bak Donald Duck og Mikke Mus.

Star Wars: The Mandalorian, sesong 1 (Foto: Walt Disney)

Sidespor i sagaen

Handlingen i The Mandalorian er satt til tiden mellom Return of the Jedi og The Force Awakens, nærmere bestemt seks år etter at Luke, Leia og Han Solo beseiret Darth Vader og Keiseren. Imperiet er gått i oppløsning og lovløshet og anarki, med diffuse mafiabander, råder i galaksen.

Det er gullalder for dusørjegere, og den fremste av dem alle er «The Mandalorian» (Pedro «Narcos» Pascal). Han hyres av den karismatiske mafiabossen, med stormtropper på lønningslisten, «The Client» (Werner Herzog).

Oppdraget er klart nok, fang eller drep vedkommende med en kontrakt på hodet, men hvem det er og hvor vedkommende befinner seg er en gåte «The Mandalorian» må finne ut av.

Annonse

I reneste spaghettiwestern-stil rir «The Mandalorien» ut på den golde prærien, på jakt etter sitt bytte. I en liten landsby serveres vi en shootout som bringer minnene tilbake til Gunfight at the O.K. Corral. Vi forventer nesten at selveste Clint Eastwood skal komme frem fra et hushjørne, med seksløperen i hånden, akkompagnert av tonene til Ennio Morricone.

Det er dystre tider i galaksen langt, langt bort… Star Wars: The Mandalorian, sesong 1 (Foto: Walt Disney)

Mandalorian er definitivt mer dyster og mørkere enn de tre siste filmene, men heller ikke fri for leken humor – noe vi åpenbart kan tilskrive manusforfatter, Disney-gjengangeren, Jon Favreau.

Hommage

Favreau står, i tillegg til forfatter, som serieskaper og utøvende produsent av serien – og hans fotavtrykk er umiskjennelig.

Selv en stor fan av de originale filmene tar Favreau vare på den eventyrlige og eksotiske stemningen fra gamle dager, samt dryppvis serverer oss mange nostalgiske referanser fra originalhistorien.

I den første trilogien ble vi kjent med dusørjegeren Boba Fett, som fanget og frøs ned Han Solo for Jabba the Hut; «The Mandalorian» benytter seg av samme teknikk. I baren, i åpningsscenen, er det så vi fortsatt kan kjenne den svidde laserlukten etter Hans Solo og Greedos ubetalelige skytescene fra A New Hope.

Annonse
Les også
Star Wars – The Complete Saga For lenge siden i en by langt, langt borte satt en ung mann ved navn George Lucas og skrev et manus. Et manusskript som utviklet seg til et av filmhistoriens mest kjente og innbringende prosjekter – Star Wars. Endelig, etter år med venting er tidenes mest populære trilogi tilgjengelig på det ultimate hjemmeunderholdningsformatet – Blu-ray.

De sære fabelkarakterene som piper uforståelige lyder eller snakker totalt fremmede språk er med, det samme er fantasidyr, en krysning mellom pirayaer og dinosaur, som man kan ri på, det irriterende Jawa-folket får vi et gjensyn med, samt håpløst naive og irriterende droider. Og, ikke minst, gigantiske romskip som speeder med lysets hastighet fra planet til planet.

Spesialeffektene er i svært stor grad av samme teknikk som de tre originale filmene, med miniatyrer i stedet for massiv bruk av dataanimasjon. Det gir serien en litt gammeldags look, som kler det skitne og ukonvensjonelle universet.

Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_3 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_5 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_6 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_7 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_4
<
>
Star Wars: The Mandalorian, sesong 1 (Foto: Walt Disney)

Hovedankepunktet vårt, så langt i serien, er mangel på karismatiske personer, karakterer som vi føler med og bryr oss om. Her får vi ingen karakterer á la sjarmerende Han Solo eller naive, høyst menneskelige, Luke. «The Mandalorian» blir for mye av en følelsesløs maskin som innimellom ytrer enstavelsesord bak den tette masken.

Kun i små glimt fra fortiden til «The Mandalorian» aner vi en tøff, menneskelig barndom, som har formet ham – men så langt har hans karakter for lite kjøtt på benet. Det sagt, så vet vi at rollegalleriet vil ekspandere i løpet av førstesesongen.

Fansen vil juble!

The Mandalorian glir sømløst inn i det tradisjonsrike Star Wars-universet, og actionscenene samt romhoppingen er i en klasse for seg. Komikken blir innimellom på grensen til irriterende infantil, men det har vi (nesten) tilgitt i det første episode kulminerer i møte mellom «The Mandalorian» og en bitteliten, rynkete, grønn mann med store ører…

Annonse

Småvanskelig å dømme en serie ut fra kun tre episoder, men det vi har sett lover godt for en underholdende og spennende fortsettelse. Liker du originaltrilogien vil du omfavne serien.

Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_14 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_8 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_13 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_9 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_12 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_11 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_15
<
>
Star Wars: The Mandalorian, sesong 1 (Foto: Walt Disney)

Det er bare å sette kryss i kalenderen den 15. september! 4 sterke stjerner til en serie som utvider den fascinerende Star Wars-sagaen, og det i reneste western-stil.

PS! 15. september slipper Disney+ Norge de to første episodene av sesong 1, deretter følger én episode hver fredag. Sesong 2 lanseres den 30. oktober.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
  • Disney+
  • Release: 15. september 2020
  • Regi: Dave Filoni
  • Med: Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Werner Herzog, Nick Nolte, Emily Swallow, Taika Waititi, Giancarlo Esposito, Omid Abtahi, Rosario Dawson
  • Genre: Sci-fi
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 0:39 t.
  • Karakter: 4
IMDB Rating
The Mandalorian  | TV Series (2019– ) 40min | Action, Adventure, Sci-Fi | TV Series (2019– ) Summary: The travels of a lone bounty hunter in the outer reaches of the galaxy, far from the authority of the New Republic.
Countries: USALanguages: English

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.
To mennesker gjør en hel natt det ytterste for å såre, og fornedre, sin partner. Slikt blir det filmkunst av.
Sterke kvinner, med sine høyst personlige problemer, er den drivende kraften i dette sterke Netflix-dramaet.
En sann historie om en utrolig arkeologisk utgraving har blitt en liten (britisk) perle av en film.
Årets korteste måned byr på lysere dager, og en enorm mengde av nye strømmetitler.
Omar Sy er fransk gentlemanstyv med finesse og kløkt, i en serie som oser av sjarm og lekenhet.
Amazon serverer oss en røff, skitten og realistisk mafiahistorie, sett fra kvinnenes ståsted. En frisk vri på en litt satt genre.
Vellykket kostymedrama i en miks av Dynastiet, Askepott, Farlige forbindelser og Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.
Januar byr på lange og mørke kvelder - bare da så synd at strømme- og filmselskapene later til å ha tatt ferie.
Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
12 dagers korona-juleferie, men hva skal du se for å kose deg og slappe av?
Nok en gang leverer Pixar en teknisk innertier, akkompagnert av en høyst emosjonell historie.