TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Anmeldelse Andor, sesong 1

Sosialrealismen innhenter Star Wars-universet

Disney fortsetter med utvidelsen, og fordypningen, av Star Wars-universet. Og lykkes godt.

forfatter
Publisert 20.09.22 - 18:00
Karakter
Sci-Fi
Andor, sesong 1

Etter at Disney kjøpte Lucasfilm (og dermed alle rettighetene til Star Wars-universet) for ca. 41 milliarder kroner, har de akselerert antallet nyutgivelser innenfor så vel film som serier. Underholdningsgiganten har satt alle kluter inn på å optimalisere fortjenestemarginen fra Star Wars-segmentet.

Mikke Mus & Co startet med en mengde nye filmer, mens det de siste årene er nye serier til strømmetjenesten Disney+ som har stått i fokus. Først ute var The Mandalorian (2019, 2020), deretter The Book of Boba Fett (2021), før Obi-Wan Kenobi kom tidligere i år.

Les også Første spin off-filmen fra Star Wars-universet leverer varene Første spin off-filmen fra Star Wars-universet leverer varene, men heller ikke mer.

Nå serverer Disney oss forløperhistorien til protagonisten Cassian Andor (Diego Luna), som vi først ble kjent med i den første spin off-filmen Rogue One: A Star Wars Story (2017).

 

På tidslinjen befinner vi oss ca. fem år før Rogue One, og treffer en hardt arbeidende Andor som jobber nederst på gulvet og undertrykkes i et nærmest fascistisk styresett, der Imperiets tropper (i sine nazi-lignende uniformer) kontrollere alt og alle. Det skitne, farlige, nedslitte romskipsverftet han jobber på kunne like gjerne vært en nedslitt havnedock i Philadelphia, med minstelønn fysisk tunge, lange dager og en ledelse som ikke ser deg. Et fremmedgjørende arbeide, i et røft og kaldt samfunn.

I tilbakeblikk ser vi unge Andor bli vitne til et romskipshaveri. Der er i disse vrakrestene han finner den svarte boksen som skal sikre ham en bedre fremtid. Men i et desperat forsøk på å realisere verdiene ender han, noget uforskyldt, opp som drapsmann og må flykte fra planeten. Via sin håndlanger settes han i kontakt med en potensiell kjøper, den mystiske Luther Rand (Stellan Skarsgård).

Det viser seg at Rand kjenner godt til Andor, hans bakgrunn, familie, verdigrunnlag og ambisjoner. Sammen flykter de fra regimets undertrykkende hånd, der Rands oppgave nå blir å overtale smått naive Andor om at hans rettmessige plass er å ta del i opprørsbevegelsen.

Andor, sesong 1 (Foto: Walt Disney)

Andor har (heldigvis) blitt en veldig annerledes Star Wars-serie. Det er nok mange blodfans som ikke helt vil finne seg til rette i det skitne, røffe, sosialrealistiske universet, riktignok satt til en galakse langt, langt bort, men som kunne vært tatt rett ut fra dagens Kina, Nord-Korea eller Russland. Setdesignet er skittent, hardt realistisk og ugjestmildt, som en dårlig bydel i en storby i nedadgående spiral. Der Imperiet har spioner og kollaboratører overalt.

Les også Obi-Wan Kenobi: Vi har intervjuet stjernene! Den 27. mai vil Star Wars-fans over hele verden spikre seg foran TV-en. Da har nemlig "Obi-Wan Kenobi" premiere. Vi har intervjuet alle stjernene!
Ewan McGregor creative commons

Vi får lett sympati med den idealistiske og empatiske Cassian Andor, og Diego Luna gjør en glimrende jobb i å formidle nyansene i den komplekse karakteren. Jovisst vil han gjerne knuse Imperiet, men den rasjonelle, smått egosentriske, delen av ham vil heller stikke av, gjemme seg og leve et liv i fred. Det er her legende Stellan Skarsgård kommer inn.

Som opprørslederen Rand er han en edderkopp, med adgang til de høyeste herrer på begge plan, i opprørsbevegelsen. For unge Andor blir han en moralsk mentor og farsfigur – og det er lett å se at Skarsgård stortrives, og blomstrer, i rollen.

Les også Nå er musen størst av dem alle! Det tok Mike Mus & Co kun to og et halvt år å vippe Netflix ned fra strømmetronen.
Steamboat Willie Disney

Opprinnelig var Andor planlagt til hele fem sesonger, men Luna har visstnok satt foten ned for mer enn én sesong; det kan faktisk værer av det gode. Alt for ofte opplever vi at det narrative i en serie tværes unødvendig ut, med manglende progresjon og engasjement som konsekvens.

Andor, sesong 1_1 (10) Andor, sesong 1_1 (12) Andor, sesong 1_1 (1)
<
>
Andor, sesong 1 (Foto: Walt Disney)

Av førstesesongen har vi kun fått tilgang til de fire første (av 12) episodene, og de er i stor grad etablerende episoder. Tony Gilroy (serieskaper og regissør) tar seg god tid i å etablere universet, karakterene og deres handlingsrom, noe som gir en litt haltende dramaturgi. Men i fjerdeepisoden strammes plottet virkelig til.

Andor er noe så uvanlig som en Star Wars-serie uten store romskipskamper, eksploderende planeter og kampen mellom karikert onde, og endimensjonale, personer. De «merkelige» romskapningene er så absolutt til stede, men de er der helt naturlig, uten å gjøre noe nummer ut av seg. Dette er en serie som tar for seg den lille mannens kamp mot den store, undertrykkende, overmakten – og vi gleder oss allerede til fortsettelsen. 4 solide stjerner.

Andor, sesong 1 (Foto: Walt Disney)

Andor får premiere på Disney+ den 21. september; da slippes de tre første episodene. Deretter én episode ukentlig.

Les også Star Wars: Hva kommer nå? På "Star Wars-dagen" hyller vi Star Wars-universet.
Darth Vader star wars obi wan kenobi
Andor, sesong 1 (Foto: Walt Disney)

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Disney+
 • Release: 21. september 2022
 • Regi: Tony Gilroy
 • Med: Diego Luna, Stellan Skarsgård, Genevieve O’Reilly, Adria Arjona, Denise Gough, Kyle Soller, Fiona Shaw
 • Genre: Sci-fi
 • Land: USA
 • År: 2022
 • Tid: 8:00 t.
 • Karakter: 4
IMDB Rating
Andor | September 21, 2022 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Men jerven var ikke død! Men Hugh Jackmans Wolverine var ikke død! I 2024 gjenoppstår helten med knivbladene, i Deadpool 3.
Endelig er Lotus tilbake! Fikk du ikke nok av arrogante, narsissistiske, hvite rike turister på Hawaii, så vender konseptet snart tilbake på skjermen.
Har "klonet" stemmen til Darth Vader ved hjelp av kunstig intelligens James Earl Jones går av med pensjon, men stemmen hans bevares ved hjelp av AI-teknologi!
Bridges i sitt ess! Jeff Bridges beviser at alder kun er et tall. Han briljerer som pensjonert superspion i miniserien basert på Perrys roman.
Fascinerende dårlig! Viaplay forsøker seg med et klønete innlegg i den betente norske ulvedebatten – og ender opp med å servere oss en fullstendig uinteressant, og uengasjerende, historie.
Mer cash fra Sverige! Netflix slipper nå den etterlengtede andresesongen av Snabba Cash!
Følg Lyd & Bilde