TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse Mayor of Kingstown, sesong 1

USAs kapitalistiske fengselssystem i all sin gru

Jeremy Renner går fra godhjertet superhelt til, forsøksvis, godhjertet «fikser» i fengslende krimdrama.

forfatter
Publisert 04.01.22 - 00:01
Karakter
Krim
Mayor of Kingstown, sesong 1

Den minste av de internasjonale strømmetjenestene, og årets nykommer, Paramount+ har hatt en litt broget start med relativt langt mellom de virkelige godbitene. Med lanseringen av Mayor of Kingstown må du nok vurdere abonnement på nok en tjeneste

For tiden kan du se Jeremy Renner i sin første Marvel-hovedrolle, i Disney+-serien Hawkeye. Fornøyelig, lettbent, humor som hele familien kan hygge seg med. Langt mer hardtslående, og for et mer voksent publikum, er det fengslende krimdramaet på Paramount+.

Les også Krasjlanding av Beckinsale! Kate Beckinsale har vist at hun behersker kunsten å kick ass, sarkastiske humorserier derimot, bør hun styre unna.

https://youtu.be/zhmIVF2dTbI

 

«Fikseren» i lovens gråsoner

Kort fortalt «administreres» nærmest hele det enorme fengselssystemet i Kingstown (en by med 40.000 innbyggere, der «alle» innfødte passer på de 20.000 innsatte) av det irske brødreparet McLusky.

Storebror, Mitch (Kyle Chandler, Bloodline) er den sindige diplomaten, lillebror, Mike (Jeremy Renner) er mer oppfarende, impulsiv og korttenkt. Han har tidligere sonet bak murene. Sammen tilbyr de sine «fengselstjenester», som en livsnerve av et bindeledd mellom de innsatte/kriminell og politiet/fengselsvesenet. Det er McLusky som er den egentlige ordføreren i Kingstown.

Mayor of Kingstown, sesong 1 (Foto: Paramount+)

Som en avgjørende link til det lokale politiet har de lillebroren Kyle (Taylor Handley). En solid politietterforsker, med stabilt familieliv og etisk kompass i orden – det sagt, han er ikke motvillig til å vende det blinde øyet til om situasjonen «krever» det.

Familiens lim er Mor, og lærerinnen, Miriam. Etter årevis innenfor systemet har hun sett hva familiens involvering i gråsonene fører til, samt hva de innsatte (som hun underviser) har i vente etter at de slipper ut. Et menneske med et lite lystig syn på livet og tilværelsen, slående og rørende portrettert av Dianne Wiest.

Les også «Arya Stark» slippes ut i sivilisasjonen! Nykommeren Paramount+ lanseres med Maisie Williams som rappkjeftet eremitt som brått slippes ut i det fri. Morsomst, men noget uforløst.

Spenning og nerve

Serieskaper er Taylor Sheridan, som med Sicario 2 beviste at han kan sitt actionhåndverk, og vet hvordan tilføre nerve og spenning. Samtidig skaper han her en beinhard, moderne, sosialrealisme, der arbeiderklassen i en sliten industriby nå er lydige «slaver» av fengselsindustrien.

Etter en noe stereotyp og ordinær start, tar serien seg virkelig opp – og lar Renner skinne. Gi den litt tid, og du vil la deg fenge av denne moderne versjonen av Mafiabrødre.

Tilnærmet enhver tjeneste kan kjøpes, og ingen tjeneste er for stor. Ønsker de pårørende at fetteren som sitter inne på livsvarig soning skal få en lettere hverdag, så kontakter de McLusky. Ønsker politiet at en barnemorder skal «ryddes av veien» i fengselet, så kontakter de McLusky. Det er en fascinerende balanse og orden i systemet – inntil noen går etter McLusky-brødrene.

Mayor of Kingstown, sesong 1 (Foto: Paramount+)

Fangene opptrer i stringente grupper, inndelt etter hvite, svarte og latinos. Det er en konstant kamp over hvem som skal ha kontrollen over et gitt territoriet, både på utsiden og på innsiden av murene.

Alle, på hver sin side av loven, opererer i gråsoner, alt og alle kan kjøpes og systemet fremelsker korrupsjon. Helt sikkert dramatisert i forhold til virkeligheten, men at USAs fengselsvesen (med private aktører) er en skitten affære er viden kjent.

Komplekse, skruppelløse, karakterer

Mikes største utfordring er mafialederen Milo (Aidan «Littlefinger» Gillen). En beinhard, kløktig forbryterskalle som, fra innsiden av fengselet, styrer sine undersåtter og kriminelle nettverk. For å få «kontroll» på Mike sender han ham eskortepiken Iris (Emma Laird) som «gave».

Lair er diabolsk god som den litt naive, dog med ukuelig pågangsmot, femme fatale. Jentungen kommer inn som en virvelvind og tror hun kan spinne verden rundt sin lillefinger, men får raskt en lærepenge i livets harde, kriminell, realiteter; og hvor Mike setter grensen.

101: “The Mayor of Kingstown” The Mayor of Kingstown, sesong 1_7 The Mayor of Kingstown, sesong 1_1 The Mayor of Kingstown, sesong 1_3
<
>
Mayor of Kingstown, sesong 1 (Foto: Paramount+)

Mikes faste sparringspartner, og delvis sjelesørger, er doplangeren Bunny (Tobi Bamtefa), som fra sitt lille narkoimperium, på en forstadsplen, er Mikes røde linje inn til afroamerikanerne i fengselet. En fargerik og kompleks karakter, som gir serien sjel og flere glimrende dialoger de to imellom.

Renner ser som skapt for den rufsete, hardtslående «fikser-alt-assistenten», som utad er overbevist om at jobben han gjør er av det gode, men innerst inne nager det en verkende tvil. En plaget mann, som jages av alt og alle, og aldri får fred.

Jeremy Renner gjør her sin beste rolle siden The Hurt Locker. McLusky er vår ubestridte nye antihelt! 5 stjerner.

Anmeldelsen er basert på de første 9 (av 10) episodene. Sesongfinalen slippes den 11. januar.

Mayor of Kingstown, sesong 1 (Foto: Paramount+)
Les også The Hurt Locker Kathryn Bigelow (regi) tar for seg den kontroversielle krigen i Irak i The Hurt Locker, noe hun gjør med bravur – og fikk da også velfortjent anerkjennelse fra Oscar-akademiet med seks statuetter, deriblant for Beste film og Beste regi.

 

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Paramount+
 • Release: 11. januar 2022
 • Regi: Taylor Sheridan
 • Med: Jeremy Renner, Dianne Wiest, Taylor Handley, Hugh Dillion, Tobi Bamfeta, Emma Laird, Hamish Allan-Headley, Aidan Gillen, Kyle Chandler
 • Genre: Krim
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 7:30 t.
 • Karakter: 5
IMDB Rating
The Mayor of Kingstown Crime, Drama, Thriller | November 13, 2021 (South Korea) Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Julekos i det ville, brutale, vesten? Disse seriene/filmene kan du strømme i desember - og nå kommer 1923!
Adar erstattes! Prime video annonserer nye skuespillere/karakterer til Ringenes Herre - og et trist bytte.
Her er den første Indy-traileren 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' har premiere 23. juni 2023. Og nå er den første traileren her.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Følg Lyd & Bilde