Anmeldelse: Hijack

En intens, velkomponert, men slettes ikke turbulensfri, flight

En bunnsolid Idris Elba redder dagen – og en smått tendensiøs flythriller fra for kraftig turbulens.

Publisert 12.07.23 - 11:31
Hijack
Tor Aavatsmark

Skal du fly oversjøisk i sommer, er nok ikke Hijack serien du skal se som «vorspiel» innen take off lufthavnen.

Terror om bord i fly er så visst ingen ny genre. Med filmer som Liam Neesons Non-Stop, Samuel L. Jacksons hysteriske Snakes on a Plane, klassikeren Airport (1970), og tidenes flystyrter representert ved Tom Hanks i Sully og Denzel Washington i Flight, har filmindustrien lenge lekt seg med folks frykt for flystyrt, terror og kapring. I den andre enden av skalaen finner man en av tidenes morsomste filmer, Airplane! (1980). Nå har Apple TV+ kastet seg over genren.

Les også Flight Med Flight tar Robert Zemeckis oss med på en personlig reise i en sterk manns livs kamp. Gripende medrivende drama om den legendariske flykapteinen Whip som sliter med sine personlige problemer, og nekter å innse det. Zemeckis beste film på mange år!

Om bord i et Airbus A330, på en sekstimers flight fra DXB (Dubai) til LHR (London) befinner det seg et crew på 10, ca. 200 passasjerer – og blant dem, 5 kaprere. På første klasse sitter den velstående toppforhandleren, den sindige næringslivsdiplomaten, Sam Nelson (Idris Elba).

 

Serien er skutt i såkalt «real time», der handlingen foregår i de seks samfulle timene som turen fra Dubai til London tar. Hovedsakelig befinner vi oss om bord i den klaustrofobiske kabinen, men med pusterom fra flyvelederne, politiet og bekymrede familiemedlemmer på bakken.

Dagen starer som en hvilke som helst langdistanseflight, med et broget, og smått klisjéaktig persongalleri. Vi får servert den plagsomme barnefamilien, som driter i alle andre passasjerer, lar ungen sparke i sete foran og spiller Nintendo med (!) lyd. Disse akkompagneres av fyren som forsøker å bestikke crewet for et business-sete, kapteinen som ligger med flyvertinnen, den arrogante hipsteren og rikmannsparet som kun vil være i fred. Samt de, obligatoriske, flinke skolejentene på tur.

Hijack (Foto: Apple TV+)

Sam er på vei hjem til London etter tøffe forhandlinger mellom internasjonale storselskaper. Men hjemme venter kun et havarert ekteskap, og en irritabel tenåringssønn. Vi aner et glimt av håp i Sam, i det han pakker det kostbare smykket opp i hattehyllen – kan han vinne tilbake sin Fru?

Skolejentene oppdager like etter avgang en patron på toalettet, og alarmerer uforvarende kaprerne; som blir nødt til å fremskynde sin ikke fullt så gjennomtenkte plan. Det er litt for mange av disse elementene i Hijack; smått lettvinte beveggrunner, brikker som ikke helt faller på plass og handlingsgrep som blir hengende i luften. Sam er blant annet i overkant observant, og usedvanlig usannsynlig dyktig til å trekke komplekse slutninger. Han her evnen til å både berolige og overtale nærmest enhver mennesketype. Med andre ord, kjøper du ikke (super)-karakteren Sam Nelson, vil nok denne flighten bli nesten like irriterende som en runde med Ryanair.

Hijack_1 (13) Hijack_1 (14) Hijack_1 (12) Hijack_1 (11) Hijack_1 (10) Hijack_1 (9) Hijack_1 (7) Hijack_1 (5) Hijack_1 (3) Hijack_1 (2) Hijack_1 (1) Hijack_1 (3) Hijack_1 (8)
<
>
Hijack (Foto: Apple TV+)

Men Elba vet heldigvis å levere varene, og hvordan pakke dem inn! Med en lynskarp hjerne, stoisk ro og usedvanlig innsikt i den menneskelige psyke begynner Sam sitt sindige pokerspill med kaprerne. Han første mål er å vinne deres tillit, men samtidig få kapteinen (en sedvanlig solid Ben Miles, The Crown) trygt på sin side.

Elba er perfekt castet som iskald actionhelt, diplomat og en mann hverken kaprerne eller enkelte trigger-happy passasjerer vet helt hvor de har. Hele hans mimikk, kroppsspråk og væremåte oser av selvtillit og en no bullshit-mentalitet. Slik sett blir han en fortreffelig match mot kaprere i villrede.

Les også Franske fristelser! Omar Sy er fransk gentlemanstyv med finesse og kløkt, i en serie som oser av sjarm og lekenhet.

Til tross for enkelte lettvinte, og haltende, fortellergrep, får Hijack etter hvert godt med luft under vingene og bygger møysommelig opp dramaturgien. Med flere finurlige hint fra bakken, som utvider historien, og mer fokuserte beveggrunner fester serieskaper George Kay (Lupin) grepet, og suger oss inn in det klaustrofobiske, og fortettede, flygende metallrøret, uten (?) kontakt med bakken.

Hijack (Foto: Apple TV+)

Grepet med å fortelle historien i «virkelig» tid får oss alle til å føle det intense tidspresset, og de frynsete nervene til stadig mer frustrerte kaprere. Det hele godt hjulpet av fortreffelig foto og klipp, som holder oss mentalt innestengt i Airbus-kroppen. Men én mann later til å kunne redde dagen – mon det… Spenn fast sikkerhetsbeltet! 4 stjerner.

Les også Fornøyelig nostalgitripp For siste gang ikler legendariske Harrison Ford seg den ikoniske fedorahatten og lærpisken. Den uforlignelige eventyrsjarmen er fortsatt til stede.

Første episode av Hijack ble sluppet på Apple TV+ den 28. juni, mens finaleepisoden kommer 2. august.

Anmeldelsen er basert på hele sesongen.

Hijack (Foto: Apple TV+)

Karakter
Hijack

Fakta:

  • Apple TV+
  • Release: 28. juni 2023
  • Regi: Jim F. Smith
  • Med: Idris Elba, Ben Miles, Stuart Atterton, Max Beesley, Kate Phillips, Jeremy A. Jones, Jamie Constantinou, Mohamad Elsandel
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2023
  • Tid: 6:05 t.
  • Karakter: 4
  • IMDb

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Perfeksjonert blodsprut!

Ildprøven!

Du slette tid!

Scroll to Top