TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste TV-er 2022-2023

Søker du den beste filmopplevelsen, eller bedre bilde til sport og spill? Da kan tiden være inne for å kjøpe ny TV. Her finner du de aller beste vi har testet i år!

Av / 01.11.22 - 12:02
Årets beste TV-er 2022-2023

Du kan glemme små mobil-, nettbrett eller laptop-skjermer: Når det kommer til hjemmeunderholdning, VIRKELIG underholdning med stor innlevelse, da er TV-en vanskelig å slå.

Vi lever i strømmetjenestenes storhetstid, og det finnes et enormt underholdningstilbud du kan boltre deg i. Med en topp moderne TV er disse appene bare et knappetrykk unna, og bildekvaliteten kan være riktig så lekker. Nesten som på kino, eller enda bedre i noen tilfeller. Men da gjelder det å ha utstyret i orden!

Mange av de nye seriene og filmene serveres i sylskarp 4K-oppløsning og kontrastrik bildekvalitet (HDR), som kan gi deg hakeslepp med det rette utstyret. Det kan være et godt argument for å bytte ut den gamle TV-en med en ny!

Størrelsen teller!

Når man bytter TV, er det vanlig å gå opp minst en skjermstørrelse. 55- og 65-tommerne er fortsatt de det selges flest av, men også de større modellene på 75-85” har kommet ned til et prispunkt hvor flere kan unne seg en ekte storskjerm. Etter vår erfaring kan skjermstørrelsen i seg selv ha en stor betydning for bildeopplevelsen. Derfor: Så lenge du har plass og råd, har du lov å velge stort!

OLED, QLED eller LCD?

Valg av TV innebærer også valg av panelteknologi. OLED-teknologien nyter økende popularitet takket være høy bildekvalitet og kontrast – og prisene er stadig på vei nedover. I år har den også fått selskap av en ny teknikk – QD-OLED, som utfordrer de beste skjermene i high-end klassen. Men LCD lever fortsatt i beste velgående, gjerne med en ekstra «turbolading» i form av MiniLED-baklys.  LCD har fortsatt en vesentlig gunstigere pris-per-tomme, noe som illustreres av at du nå kan kjøpe TV-skjermer helt opp i 98 tommer (!) uten at det trenger koste like mye som en ny bil.

Brukervennlighet er alfa og omega

Bildekvalitet og lydgjengivelse er selvfølgelig aller viktigst, men i det lange løp er også brukervennligheten (deriblant menysystem og fjernkontroll) særs viktig. Dagens TV-skjermer har en rekke kilder (TV-bokser, strømmetjenester) å forholde seg til, derfor er det essensielt med et effektivt brukergrensesnitt.

Mange TV-produsenter benytter nå Googles Android-system (evt. Google TV), mens andre har valgt egne, skreddersydde plattformer. Dette medfører betydelige forskjeller i brukervennlighet, og ikke minst hvilke apper du får med på kjøpet. Sjekk derfor at TV-en støtter de tjenestene du ønsker å bruke!

Prisene som er oppgitt er veiledende. Vi anbefaler alltid å bruke prissøk på nett for til å finne oppdaterte priser på anbefalte TV-er.

 

5 gode TV-tips

  1. Kjøp riktig størrelse

Det første du bør bestemme er hvor stor skjermen skal være. En typisk feil mange gjør (og senere angrer på) er å kjøpe for liten TV. En moderne flatskjerm gir så skarpt bilde at du fint kan sitte nær skjermen uten fare for å se synlige pikselmønster, og med 4K eller 8K-oppløsning kan du trygt velge en enda større TV. Bruksområdet spiller også inn her: Hvis målet ditt er optimal underholdning og ”kinofølelse”, bør skjermstørrelsen velges ut fra avstanden mellom TV-en og der du sitter.

Vil du vite nøyaktig hvor stor TV-skjermen bør være? Sjekk ut vår grundige guide til skjermstørrelser.

 

  1. Velg rett skjermtype og kvalitet – LCD, OLED og 4K/8K

Hva skal skjermen brukes mest til? Vanlig TV-titting, gaming eller filmkos på kveldstid? Det er lettere å finne rett flatskjerm når du vet dine egne behov. Hvis favorittmenyen består av film og TV-serier bør du vektlegge god bildekvalitet med fokus på kontrast og svartnivå. Sport krever en TV som er god på raske bevegelser, mens spill favoriserer TV-er med lav forsinkelse (input lag). Og jo større bilde du vil ha, desto viktigere blir det med skarphet og skjermoppløsning.

  1. Tenk på plassering og lysforhold

Hvor skal TV-en plasseres? Hvis du ser mye TV i dagslys krever det en lyssterk TV, gjerne med en matt skjermoverflate eller sotet glass. Husk at skjermer med blanke skjermoverflater kan gi sjenerende refleksjoner av omgivelsene.

Obs! Store TV-er har ofte også en bred sokkel eller føtter for å sikre at den står stabilt. Sjekk derfor at du får plass på din TV-reol. Noen TV-er har også roterbar sokkel, slik at skjermen enkelt kan vinkles i ønsket retning.

Vurderer du å henge TV-en på veggen? Det kan absolutt anbefales! Les mer i guiden vår her.

  1. Ikke glem lydkvaliteten

Flate skjermer har blitt synonymt med flat lyd, men det finnes noen lyspunkter der ute. Dersom du vil at tale, musikk og lydeffekter skal gjengis klart og tydelig er det verdt å legge litt ekstra penger i en TV med bedre lyd. Men resultatet vil bli enda bedre hvis du velger et eksternt lydanlegg eller en lydplanke.

Obs! For best mulig resultat sammen med en lydplanke, er det viktig at både lydplanken og TV-en støtter HDMI 2.1 med lydreturkanalen eARC (enhanced Audio Return Channel).

  1. Tilkoblingsmuligheter (HDMI)

Dersom du skal koble mye eksternt utstyr til TV-en, er det lurt å forsikre seg om at den har nok innganger. 4 HDMI-innganger har blitt nesten standard, men enkelte modeller må nøye seg med 3. Dersom du har planer om å benytte moderne videokilder som Playstation 5 eller Xbox Series X/S, bør TV-en også ha støtte for de seneste HDMI 2.1 finessene for å sikre optimal ”spillbarhet”.

Obs! Husk også at en eventuell lydplanke tilkoblet via lydreturkanalen (ARC/eARC) legger beslag på en av HDMI-inngangene.

Nominerte til Årets beste TV-er 2022-2023

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste TV-er 2022-2023

Årets beste TV, ultra high-end

LG OLED Z2

Solid comeback fra LG

Med alle kvalitetene vi kjenner fra OLED, kombinert med sylskarp 8K-oppløsning, er denne toppmodellen fra LG noe av det råeste vi har sett!

Ved første øyekast ser LG OLED Z2 ut som en hvilken som helst OLED av nyere dato, men det blir raskt klart at nettopp skarpheten er noe for seg selv. Vi har testet flere LCD-skjermer med 8K-oppløsning, men en 8K OLED-skjerm er virkelig nifst god på bildeskarphet!

Bildekvalitet

Med en pikseltetthet rundt 115 PPI(omtrent det samme som en 39″ 4K-TV), kan vi sitte nesten kloss inntil skjermen uten å se antydning til pikselstruktur eller rutemønster. Hele bildet fremstår sømløst og glatt. Og siden hver eneste av de drøyt 33 millioner (!) pikslene også er sin egen lyskilde, blir bildet vanvittig kontrastrikt og detaljert.

I løpet av testperioden var vi blant annet innom nye Maktens Ringer på Amazon Prime. Ringenes Herre serien serveres i riktignok «bare» i 4K-oppløsning, og må derfor oppskaleres for å passe til skjermoppløsningen på 8K. Men her gjør videoprosessoren (LGs a9) en glimrende jobb, samtidig som bildekvaliteten på kildematerialet er noe av det bedre vi har sett.

Man kan virkelig skimte hver eneste pore og hårstrå på de skjønneste alvene, og hver grimase på de fæle orkene. Og ikke minst, hver eneste lille detalj i de storslagne kampscenene.

Enda bedre med ekte 8K

Selv om LG-skjermen har imponerende god oppskalering, er det selvfølgelig med ekte 8K-innhold at skjermen virkelig kommer sin til rett. Den slags er fortsatt mangelvare fra de store filmprodusentene, men det finnes etter hvert noen semiproffe videoer på YouTube man kan se på og nyte.

Og fellesnevneren er at de ser glassklare og naturtro ut. Konturene rundt objekter blir så skarpe at man nesten glemmer at det er et videoopptak man ser på. Nærmest som et vindu mot virkeligheten. Bare se opp for fingermerker!

Konklusjon

Noen vil hevde at 8K-TV er en utdøende rase: at de vil lide samme skjebne som 3D-TV, og skrotes før teknologien rekker å ta av. Men for oss som har sett teknologien på nært hold, er det definitivt fristende å se mer av den!

Selv om LGs alminnelige OLED-skjermer ser imponerende ut, er det ingen tvil om at bildeopplevelsen blir et hakk råere og mer helstøpt når oppløsningen skrus opp til 8K. Her får du en bildekvalitet som få andre TV-skjermer kan konkurrere med!

Årets TV-innovasjon

Samsung OLED S95B

QD-OLED – det beste av to verdener?

Samsungs første QD-OLED TV er en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er.

Selv om Samsung har vist frem OLED-TV ved tidligere anledninger, fikk vi aldri se disse som ferdige produksjonsmodeller. S95B er derfor den første modellen du faktisk kan kjøpe her i Norden!

Den bruker et splitter nytt QD-OLED bildepanel, og i tillegg får du omtrent alt produsenten har å by på av smarte finesser, i en sylslank innpakning.

Hva er QD-OLED?

QD-OLED skiller seg fra den vanlige OLED-teknikken, i måten bildepanelet er oppbygd på. I stedet for å sende hvitt lys gjennom et fargefilter, brukes en blå lyskilde og kvanteprikker (Quantum Dots) til å gjengi primærfargene rød, grønn og blå.

Kvanteprikkene gjør QD-OLED i stand til å gjengi enda sterkere og klarere fargenyanser med høyere lysstyrke. S95B kliner til med en saftig og nyansert fargegjengivelse, som går utenpå det meste vi har sett!

Gjengivelsen av primærfargene er imponerende intense, og får testbildene av natur, dyr og planter til å ”poppe” ut av skjermen. Ikke nok med det: Fargene ser like ut enten vi betrakter skjermen rett forfra eller skrått fra siden, da innsynsvinkelen er imponerende bred.

Spesiell pikselstruktur

De nye QD-OLED-panelene har en særegen pikselstruktur. Subpikslene for rødt, grønt og blått er arrangert på en måte som gir litt rare ”mønstereffekter” på en del bildeinnhold, grafikk og tekst.

Dette fenomenet er først og fremst merkbart når man sitter tett inntil skjermen, og neppe noe vil man henge seg opp i på vanlig seeravstand (2-3 meter). Samtidig er det verdt å være klar over, spesielt dersom man skal bruke skjermen mye til gaming eller som PC-monitor til videoredigering.

Konklusjon

QD-OLED teknologien er ennå ung, men viser svært lovende takter, og tilbyr noe av det beste fra både OLED og LCD i en og samme panelteknologi. Og er definitivt noe vi kan forvente oss mer av i fremtiden.

QD-OLED panelene leveres av Samsung Display, og brukes i TV-sammenheng av både Samsung Electronics og Sony. De finnes foreløpig bare i et begrenset utvalg av skjermstørrelser (55”/65”) men vi kan nok forvente oss større paneler til neste år.

Når alt kommer til alt, er Samsung S95B en glimrende TV, og som representant for QD-OLED, er den en velfortjent vinner av årets TV-innovasjon!

Årets beste TV, basic

TCL QLED860

Kjapp, kontrastrik og brukervennlig

TCL QLED860 kommer med det oppdaterte Google TV brukergrensesnittet, og leverer meget lekker bildekvalitet til prisen.

Kinesiske TCL er kjent for sine prisgunstige TV-er med god ytelse: Nykommeren QLED860 kommer i skjermstørrelser fra 55 til 75 tommer.

Årets modell har også fått en kjærkommen oppdatering: Det nye brukergrensesnittet Google TV har et menysystem vi liker godt. App-utvalget er bredt, og gir personlige anbefalinger basert på egne preferanser. Skjermen responderer dessuten kvikt på kommandoer fra fjernkontrollen.

Bilde og lyd

TCL-skjermen bruker et QLED LCD-panel med direkte bakbelysning, dog uten lokal dimming. Lysstyrken og panelkontrasten er likevel relativt god, målt til henholdsvis 370 nits (10% vindu) og 5000:1 med sjakkbrett-mønster (ANSI Checkerboard).

QLED860 gir et positivt inntrykk, og seiler opp som en av de beste skjermene i prisklassen når det kommer til bildekvalitet. Vi fant også at fargegjengivelsen var nøytral, naturlig og bedre nyansert enn de fleste andre i testen. Vårt testeksemplar hadde meget god skjermuniformitet uten «lyse flekker» på svart bakgrunn.

Svartnivået er også bedre enn Philips, og det fører til et hakket mer livlig og kontrastrikt bilde. Serier som Maktens Ringer på Amazon Prime ser skikkelig lekkert ut på TCL-skjermen. QLED860 har imidlertid ikke fullt så god innsynsvinkel som Philips sitt IPS-panel: Den ser derfor aller best ut når du sitter direkte foran skjermen.

På lydsiden er TCL QLED860 utstyrt med et høyttaleroppsett fra Onkyo. Det gir en klar og distinkt talegjengivelse, og lyden er klarere og fyldigere enn mange av konkurrentene. Likevel, som så mange ganger før, er det anbefalt å supplere med en passende lydplanke. Kanskje en av TCLs nye Atmos-planker?

Konklusjon

TCL QLED860 er totalt sett den beste TV-en vi har testet i prisklassen under 10.000 kroner. Skjermen leverer god og kontrastrik bildekvalitet, og vi liker også at den er utstyrt med det nye Google TV brukergrensesnittet. Et bra kjøp!

Årets beste TV, premium

LG OLED C2

Solid comeback fra LG

LGs populære OLED-TV i C-serien har fått en kraftig overhaling i år. Det har bidratt til å gjøre en god TV enda bedre!

Årets nye C2 OLED fra LG har fått en rekke oppdateringer både på innsiden og utsiden, med både ny design, nytt bildepanel og flere nye brukervennlige finesser ombord.

Alle de fire HDMI-inngangene støtter 4K/120Hz signaler, og er dermed klar for å pares med moderne spillkonsoller og gaming PC-er. Her er også støtte for variabel bildefrekvens, Nvidia G-Sync og AMD Freesync, som sikrer jevn gjengivelse av spillgrafikken. Gamerne er veldig godt ivaretatt her!

Bildekvalitet

LG C2 er utstyrt med den nyeste generasjonen OLED-panel, som lover blant annet opptil 20 % høyere lysstyrke enn tidligere modeller. Lysstyrken har lenge vært en akilleshæl for OLED-skjermene, men har gradvis blitt bedre, og på LG OLED C2 føles ikke dette som noen begrensning lengre.

Den gode lysstyrken gir også flere fordeler, ved at fargegjengivelsen blir enda mer intens og får klarere nyanseforskjeller. LG-skjermen har en saftig punch i fargene, som vekker engasjement når vi tråler gjennom testscenene.

LG-skjermen byr på flere gode bildemoduser, hvor vi umiddelbart foretrakk Kino Hjem-modusen som en av favorittene. Da oppnår man en svært nøytral fargegjengivelse, samtidig som LGs TruMotion interpolering bidrar til å jevne ut bevegelsene. Er man allergisk mot såpeopera-effekten, kan man også velge den supernøytrale Filmmaker Mode.

Lydkvalitet

Mens tidligere generasjoner med LG OLED har hatt flott bildekvalitet, har ikke lyden vært like mye å skryte av. Her har det faktisk skjedd ting på den nye generasjonen: Vi merker med en gang at lyden har blitt vesentlig klarere og fyldigere i karakteren. Stemmegjengivelsen er tydeligere, samtidig med at musikk og lydeffekter har fått betydelig mer trøkk i gjengivelsen.

Konklusjon

Den nye C2-serien fra LG har fått en rekke viktige oppdateringer i år, der både design, brukervennlighet, bilde og lyd har fått en solid overhaling. Dette har bidratt til å gjøre en av de beste TV-ene enda bedre!

I tillegg til et kontrastrikt og fargepresist bilde, får du her glimrende brukervennlighet og (til TV å være) overraskende fyldig lyd. Her er også støtte for et bredt spekter av gaming-relevante finesser, som gjør dette til en glimrende totalpakke.

Årets beste TV, high-end

Panasonic LZ2000

Mesterklasse fra Panasonic

Panasonics beste OLED-TV er tilbake i full vigør, og nå kan den endelig leveres i stort format! LZ2000E gir rett og slett en strålende bildeopplevelse.

Toppmodellen fra Panasonic har fortsatt å imponere gjennom flere generasjoner, og 2022-modellen LZ2000E er intet unntak. Her får du alle kvalitetene som kjennetegner en god OLED-TV – bunnløst svartnivå, god kontrast og nyansert fargegjengivelse. Forskjellen er bare at Panasonic greier tingene enda litt bedre enn de fleste!

Bildekvalitet

I tillegg til et oppgradert «EX» OLED-panel fra LG Display, er LZ2000 er utstyrt med en råsterk videoprosessor (HCX AI) samt en avansert lyssensor, som jobber sammen for å levere et optimalt bilde. Fargegjengivelsen og gråskalaen er så godt justert på forhånd, at det knapt er behov for Calman-kalibrering. Måleresultatene er imponerende gode, rett opp av esken.

På de fleste TV-skjermer må man tåle små ujevnheter i fargebalansen, som gjør bildeopplevelsen bittelitt mindre troverdig. Men på LZ2000 finnes ikke antydning til fargestikk eller overdreven metning noe sted. Fargesjatteringene er jevne og sømløse. Dette gir en realisme som er til å ta og føle på!

Svartnivået er som på OLED-skjermer flest, upåklagelig. Panasonic LZ2000 kan være fullstendig mørk i de områdene det kreves. Men minst like viktig er det at den klarer å bevare detaljnivået i de mørkegrå og nesten-svarte områdene, uten å drukne dem i såkalt «black crush». Alt av bildedetaljer gjengis med en varsom og stødig hånd.

Lydkvalitet

Det er ikke bare på bildesiden at LZ2000 imponerer: Panasonic-skjermen har også en lydgjengivelse som får oss til å trekke på smilebåndet. Høyttalersystemet 360 Soundscape Pro (5.1.2 kanaler og 160 watt) er utviklet i samarbeid med Technics, og er helt klart blant de beste TV-lydsystemene vi har hørt!

Konklusjon

Selv om vi har god erfaring med 55- og 65-tommers versjonene av Panasonic-skjermene fra tidligere tester, er det ingen tvil om at 77-tommeren gir det lille ekstra i form av bildeopplevelse. Endelig kan man nyte Panasonics flotte bildekvalitet i et (relativt) stort format! Vi er i alle fall ikke i tvil: Er du kresen på bildekvalitet og leter etter en skikkelig oppgradering, er det storebror du skal velge.

Lyd & Bilde