Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Guide

Slik henger du TV-en på veggen

Lurer du på hvor høyt TV-en bør henge? Sjekk ut vår guide!

Skrevet av / Oppdatert: 18.04.22 - 12:00 // Først publisert: 24. feb 2022, kl. 12:00
Slik henger du TV-en på veggen

Når du akkurat har kjøpt deg en stor og lekker ny TV, er det selvfølgelig fristende å sette den på bordet der den gamle stod. Men stol på oss – du vil få en mye bedre opplevelse hvis du henger TV-en på veggen!

En vegghengt TV er både praktisk og plassbesparende, mer behagelig å se på, samtidig som den ser penere ut rent estetisk. Og så lenge du treffer blink med plasseringen, kan alle som sitter i sofaen få en bedre bildeopplevelse.

Dessverre er det mange som vegrer seg for å borre hull i veggen, strekke ledninger eller binde seg til en bestemt plassering av TV-skjermen. Men det trenger ikke være så komplisert, og så lenge du gjør et grundig forarbeide, er du nesten garantert et bra resultat. Her skal du få noen tips på veien!

GX 6 scaled 1
(Foto: LG)

1. Montér TV-en i riktig høyde

En TV som henger flatt på veggen som en bilderamme, er nettopp det mange drømmer om. Men det betyr ikke at skjermen skal henge like høyt som et maleri!

Dette vil typisk gi en for bratt synsvinkel, som vil være ubehagelig både for nakken og øynene. Av samme grunn vil det være en dårlig idé å henge TV-en over peisen.

I motsetning til maleriet, som typisk henges i øyehøyde for en stående person, skal TV-en henges i passende øyehøyde for en person som sitter.

Når du skal henge TV-en på veggen, bør du derfor ta hensyn til hvor og hvordan du sitter. Skjermen bør henge slik at blikket ditt treffer i midten av bildet. I tillegg er det selvfølgelig viktig at alle som sitter i sofaen har fri sikt til skjermbildet.

Det kan være fristende å henge TV-en høyt som et maleri, men denne plasseringen er lite egnet for TV-titting i det lange løp. (Foto: Samsung)

Slik finner du riktig høyde

Ta frem målebåndet, og sett deg godt til rette i sofaen. Mål nøyaktig avstand mellom øynene dine og gulvet.
Deretter må du vite størrelsen (nærmere bestemt, skjermhøyden) på din TV, slik at du kan finne midten av bildet.

ViewingHeight Span
Foto: Vantage Point

I vårt eksempel bruker vi for enkelhets skyld en øyehøyde på 1 meter / 100 centimeter, og en synsvinkel på 0 grader. Vi tar utgangspunkt i en 65” TV, som gir oss en skjermhøyde på cirka 83 centimeter.

For å finne midten av bildet, deler vi skjermhøyden på 2, hvilket gir oss 41,5 centimeter. Ved å trekke dette tallet fra øyehøyden, får vi den ønskede høyden fra gulvet.

100 – (83/2) = 58,5 cm

65-tommeren i eksempelet vårt bør altså monteres med omtrent 60 centimeters avstand fra gulvet til bunn av TV.

Vent! Hva hvis jeg sitter i lenestolen eller sengen?

Hvis du liker å ligge langstrakt når du ser TV, vil dette påvirke den optimale høyden. Det samme gjelder hvis du for eksempel skal montere en TV på soverommet. Her må du rett og slett ta hensyn til graden av ”tilbakelenthet”!

I dette tilfellet blir regnestykket litt mer komplisert. Derfor henviser vi til denne nyttige kalkulatoren fra Omni Calculator, hvor du også kan legge inn parametere som sittevinkel og avstand for å finne den optimale høyden.

https://www.omnicalculator.com/other/tv-mounting-height

2. Test plasseringen før du borrer

Før du setter boret i veggen, kan det være lurt å teste ut den ønskede høyden. Du kan prøve deg frem ved hjelp av de medfølgende føttene, og en stabel med bøker.

Sett deg i sofaen, og len deg godt tilbake. Finn en behagelig sittestilling, gjerne med bena på en fotskammel. Da kan du finjustere til du finner den perfekte høyden for ditt oppsett.

Obs! Husk å ta hensyn til eventuelle møbler, og sjekk at du også har tilstrekkelig plass til en lydplanke under TV-en.

Test av TV hoyde på vegg
TV-en bør såvidt gå klar av stortåa – det er en god tommelfingerregel! (Foto: Audun Hage)

3. Bruk riktig veggfeste

Når du vet den ønskede høyden, gjenstår det bare å finne riktig veggfeste. Enkelte TV-modeller, slik som Samsung The Frame, kommer med eget veggfeste inkludert i esken. Ellers er dette som regel ekstrautstyr.

Et moderne veggfeste monterer TV-en plant og tett på veggen i ønsket høyde. Noen kan kombineres med utstyrshyller til TV-mottaker, spillkonsoll osv. Det finnes også leddede veggfester og armer som lar deg dreie TV-skjermen i ønsket retning (for eksempel mot sofakroken, eller spisestuen)

vogefw8305gr 1
(Foto: Vogel’s)

De aller fleste TV-er bruker veggbrakett med VESA-standard, som angir avstanden mellom de fire monteringshullene på baksiden. Disse målene kan du finne ved å måle på baksiden av TV-en eller sjekke spesifikasjonene. Jo større og tyngre TV-en er, desto større avstand mellom hullene.

Tips: Leverandøren Vogel’s har laget en søkemotor hvor du enkelt kan finne riktig brakett til din TV-modell.

https://www.vogels.com/en-no/c

4. Bruk solide festeanordninger

Husk at en stor TV tommer kan veie 30-40 kilo eller mer, og må derfor ha solid feste for å henge trygt og lenge. Hvis veggfestet skal skrus fast i en gipsvegg, bør dette skje i stenderverket. Alternativt går det an å bruke solide gipsanker (mollyplugger). Vanlige gipsskruer frarådes! Her anbefaler vi å ”overdimensjonere” litt for å være på den trygge siden.

5. Snurr film!

Når TV-en er ferdig montert på veggen, kan du med god samvittighet sette på kaffen, poppe popkornet, slenge bena på bordet og nyte en helaftens spillefilm. God fornøyelse!

Sony 832
(Foto: Geir Gråbein Nordby)
Les også Hvor stor bør TV-en være? Den definitive guiden til skjermstørrelsen.

Har du flere ting du lurer på, eller egne erfaringer å dele når det gjelder veggmontering av TV? Gi oss gjerne en lyd i kommentarfeltet under!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Tips til bedre feriebilder

Fem tips til bedre påskebilder

Linn Sondek LP12 - klassikeren vi ikke glemmer

Scroll to Top