TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Sony X85K/X89K (KD-55X89K)

Smart og spillvennlig

Denne TV-en fra Sony er godt tilrettelagt for gaming, og leverer både god brukervennlighet og fin bildekvalitet.

forfatter
Publisert 14.10.22 - 09:00
Karakter
Sony X85K/X89K (KD-55X89K)
L&B mener
Sony-skjermen leverer knallsterk lysstyrke og fin kontrast, som gjør den velegnet til TV-titting i lyse rom.
Svartnivået og fargegjengivelsen er ikke på høyde med de beste, og lyden er skuffende slank.
Spesifikasjoner
  • Størrelse/type: 55” 4K LCD
  • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Panelfrekvens: 120 Hz
  • Operativsystem: Google TV
  • Innganger: 4 HDMI (2 x 2.1), 1 USB 2.0
  • Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI eARC
  • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
  • Annet:
  • Skjermstørrelser: 43”, 50”, 55”, 65”, 75”
  • Web: sony.com
Veil. pris 9990Pr. 14.10.22 Produktside

Sony leverer et bredt spekter av TV-er i ulike størrelser og prisklasser. X85K/X89K er arvtageren til X89J fra 2021. I likhet med forgjengeren kommer den i et bredt spekter av størrelser, fra 43” og helt opp til 85”!

Obs! Sony-modellen finnes tilgjengelig under to ulike modellnummer, X85K og X89K, der spesifikasjonene er veldig like.

 

Sony KD-55X85/X89K

Sony-skjermen står på to føtter som kan monteres i bred eller smal posisjon. Den får dermed enkelt plass på TV-benken, eller kan gi tilstrekkelig plass til en lydplanke mellom føttene. Praktisk, synes vi.

Brukergrensesnittet er den nye Google TV versjonen av Android: Menyen har blitt raskere å navigere i, samtidig som du får opp personlige program-anbefalinger, skreddersydd til din egen brukerprofil.

Google er flinke til å holde operativsystemet sitt oppdatert med de nyeste tjenestene, og Sony X89K har derfor et bredt utvalg av strømmetjenester om bord.

Sony-skjermen har også en kompakt fjernkontroll som vi liker godt. Den ligger godt i hånden, og siden den har Bluetooth, trenger den ikke pekes direkte mot TV-en for å fungere.

På tilkoblingsfronten er Sony X85K/X89K utstyrt med fire HDMI-innganger, hvorav to av disse støtter 4K/120hz. Vi målte forsinkelse (input lag) til rundt 13 millisekunder, hvilket er klart godkjent. Med støtte for VRR (Variable Refresh Rate) vil dette også være en velegnet TV til spillkonsoller som PS5 og Xbox Series X.

DSC_5424 DSC_5446 DSC_5425 DSC_5439
<
>
X89K kommer også lastet med Sonys egen strømmetjeneste Bravia Core, som byr på en del eksklusive titler i høy strømmekvalitet. (Foto: Audun Hage)

Bilde og lyd

Sony fortsetter å levere TV-er med flott bildekvalitet, og denne sesongen har vi blitt spesielt imponert av toppmodellen A95K med QD-OLED teknologi. Men den ligger naturligvis i en helt annen prisklasse!

Modellen vi tester her, er en vesentlig enklere variant med tradisjonelt LCD-panel, og direkte LED-belysning uten lokal dimming. Under panseret sitter videoprosessoren X1, som vi har god erfaring med fra tidligere modeller.

Bildekvaliteten har flere lyspunkter, bokstavelig talt: Sony-skjermen leverer glimrende lysstyrke (målt til rett over 600 nits), samtidig som skjermoverflaten er matt og lite plaget med refleksjoner. Det gjør den velegnet til TV-titting i lyse rom. Her er også litt ekstra futt i HDR-effektene, som gir et litt mer engasjerende bilde å se på enn konkurrentene fra LG, Samsung og Sharp.

Sony-skjermen leverer god kontrast og svartnivå. Her fra Drive to survive på Netflix.

Svartnivået er heller ikke verst, og til tross for at den ikke har noen lokal dimming, leverer denne 55-tommeren overraskende god kontrast. Bildeopplevelsen kan likevel ikke helt måle seg med Philips og TCL, som begge har litt bedre dybdeopplevelse og mer presise, nøytrale farger enn Sony.

Hva med lyden, da? Vel, Sonys rimeligere TV-modeller har det med å låte ganske slankt, og X85K/X89K gir ikke det helt store inntrykket den heller. Stemmegjengivelsen føles litt innestengt, og kan låte litt anstrengende når vi skrur opp volumet. Her kan selv en billig lydplanke bety en stor oppgradering!

Alt i alt scorer Sony X85K/X89K jevnt over bra på både brukervennlighet og bildekvalitet, og kan være et fint alternativ for deg som søker en Google-TV med gode spill-egenskaper.

 

Også i denne testen:

Philips The One 55" (55PUS8897/12)

Knallsterk bildeopplevelse!

Philips The One leverer imponerende skarp bildekvalitet, og har dessuten en særegen finesse i ermet – Ambilight!

Philips-skjermen leverer et meget skarpt og kontrastrikt bilde, samtidig som det fargerike Ambilight-lyset sørger for å gi opplevelsen en ekstra boost.
Lyden er relativt slank, og skriker etter hjelp fra en lydplanke eller lydsystem.

Sharp EQ3EA (55EQ3EA)

Skarpt comeback?

Denne modellen fra Sharp leverer en god kombinasjon av bildekvalitet og brukervennlighet. Men konkurransen er tøff!

Sharp-skjermen har en fin fargegjengivelse, og Android-systemet gir et bredt utvalg av apps.
Bildefrekvensen er begrenset oppad til 60 Hz.

TCL QLED860 (55QLED860)

Kjapp, kontrastrik og brukervennlig

TCL QLED860 kommer med det oppdaterte Google TV brukergrensesnittet, og leverer meget lekker bildekvalitet til prisen.

TCL QLED860 gir et meget flott bilde, rikt på kontrast, i tillegg til et fint Google brukergrensesnitt og gode tilkoblingsmuligheter.
TCL har litt smalere innsynsvinkel enn konkurrenten fra Philips, og lyden er litt slankere enn forventet.

Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)

Smart design, middels kontrast

Denne sylslanke Samsung-skjermen er fullspekket med finesser. Vi savner bare litt mer futt i kontrasten!

Samsung-modellen har en flott design og god brukervennlighet med flust av moderne finesser. Tilkoblingsmulighetene er også gode.
Kontrasten er midt på treet, og henger ikke helt med de beste i testen

LG NANO81 (55NANO816QA)

Svak kontrast

LG-skjermen scorer bra på brukervennlighet, men bildekvaliteten er ikke den sterkeste vi har sett.

LG-skjermen har en fin design og et flott brukergrensesnitt med mange apper.
Kontrasten er lite imponerende, og gir en nokså blass bildeopplevelse.
Annonse
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
OLED pluss Ambilight = større innlevelse! Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV: Med saftig kontrast og Ambilight er det duket for en nydelig bildeopplevelse.
YouTube går vertikalt på TV-skjermen Nå kan du snart se de vertikale videosnuttene i YouTube-appen til smart TV.
Den største TV-en vi noen gang har testet Glem 85” - nå er det 98” som gjelder dersom du vil ha den største TV-en i gata! TCL 98C735 er et gedigent beist av en TV, og bildekvaliteten overrasker.
Samsung TV-eier? Da bør du lese dette! Apple TV-appen til Samsung TV strømmer nå utvalgt innhold i det åpne HDR10+ formatet – som et alternativ til Dolby Vision.
MiniLED gir bedre kontrast Sony har oppgradert en av sine beste LCD-skjermer med et finmasket MiniLED-baklys. Det gir imponerende presis kontrast og lysstyrke, men det er fortsatt rom for forbedring…
Kan 8K-TV bli forbudt? Strengere EU-krav til energieffektivitet kan sette en stopper for sylskarpe, men strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde