Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Guide

Slik velger du riktig TV-størrelse

Den definitive guiden til skjermstørrelsen.

Skrevet av / Oppdatert: 05.04.23 - 19:00 // Først publisert: 28. jan 2022, kl. 10:10
Slik velger du riktig TV-størrelse

Hvor stor bør TV-en være? Kan den bli for liten, og kan den bli for stor? Hvilken skjermstørrelse er ideell til ditt behov og bruksområde? Dette og andre spørsmål relatert til TV skal vi forsøke å svare på i denne guiden!

Skjermstørrelsen er et av de første og viktigste valgene du tar ved kjøp av ny TV. Det påvirker både prisen, plassbehovet og ikke minst hvilken bildeopplevelse du kan forvente.

Det finnes mange retningslinjer, ”kalkulatorer” og anbefalinger som skal hjelpe oss å velge riktig TV-størrelse. Men valget må du til syvende og sist ta selv, ut fra egne preferanser, plass og ikke minst budsjett!

Her har vi samlet noen tips som kan hjelpe deg på veien.

STOR FORSKJELL: Dagens TV-er kommer i et bredt utvalg av skjermstørrelser. Her ser du forskjellen mellom en 65” og 85”. (Foto: Audun Hage)

Først av alt. Hvordan måler man skjermstørrelsen?

Skjermstørrelsen måles diagonalt fra hjørne til hjørne på TV-skjermen din, og oppgis som regel i tommer (avrundet oppover til nærmeste hele tomme).

Ta gjerne frem målestokken, og sjekk hvor stor din nåværende TV er. Husk å måle skjermen fra innsiden av rammen, ikke i ytterkant. Det er selve bildestørrelsen vi er ute etter, og enkelte TV-modeller kan ha tykkere innramming enn andre.

Hvilke skjermstørrelser er tilgjengelig i dag?

Dagens TV-modeller leveres i et bredt utvalg av størrelser, helt opp mot 100” for de største og dyreste utgavene. Men du vil finne det største utvalget mellom 32 og 85 tommer.

Nå for tiden er 55-65” blant de mest populære skjermstørrelsene. Men snittstørrelsen øker stadig: det viser ferske salgstall fra elektronikkbransjen. Dette henger sammen med at de større TV-ene (75-98”) har begynt å dale i pris.

 

Elektronikkbransjens omsetningstall for 2022

Kommentar: Du trenger 75 tommer (eller mer!)

Les også Nordmenn simpelthen ELSKER STORE TV-er! 65 tommer har blitt den nye folke-TV-en, men mange velger enda større, viser ferske tall fra elektronikkbransjen.

Hvilken skjermoppløsning er vanlig?

De fleste TV-ene som selges i dag har enten 4K-oppløsning (3840 x 2160) eller 8K-oppløsning (7680 x 4320) som gir knivskarpe bilder. Dette betyr at du trygt kan velge en stor skjerm, og sitte nært inntil TV-en uten å se antydning til piksler eller rutemønster.

Så hvordan velger man riktig TV-størrelse?

Hovedregelen sier at skjermstørrelsen skal bestemmes ut fra sitteavstanden – altså avstanden mellom TV-en og sofakroken. Jo lengre unna du sitter, desto større må TV-en være for å gi en optimal seeropplevelse. Dette henger sammen med den anbefalte innsynsvinkelen, altså hvor stor del av synsfeltet TV-en bør fylle.

Hvis skjermen er for stor og du sitter altfor nær, kan du lett bli sliten i øynene, og det vil være vanskelig å få med seg alle detaljene i handlingen. Men skjermen kan også bli for liten i forhold til avstanden, og da vil du ikke få den oppslukende opplevelsen som filmregissørene og TV-produsentene hadde sett for seg.

SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers) og THX er to anerkjente organer innen kino, film og TV-produksjon. Deres anbefalinger gjelder i første rekke for kino, men kan også gi oss en pekepinn på hva som er ideelt til hjemmebruk.

fov compare kopi
 

I følge SMPTE bør TV-en være stor nok til å dekke minimum 30 grader av synsfeltet vårt. THX går imidlertid enda lengre, og anbefaler 40 grader for best mulig filmopplevelse.

Ut fra dette kan vi trekke anbefalte TV-størrelser for en gitt avstand.

Hvor langt sitter du fra TV-en?

For å finne riktig TV-størrelse for rommet ditt, er det viktig å vite nøyaktig hvilken sitteavstand du har. Så ta frem målebåndet eller laseren, og mål avstanden fra sofaen til der TV-en skal stå eller henge!

Husk: Når TV-en henger på veggen, kommer den 20-30 cm lengre unna sofaen enn hvis den står på sokkel.

tv screen

Anbefalte TV-størrelser i forhold til avstand

Når du vet sitte/titteavstanden, er det lettere å finne en riktig TV-størrelse. I tabellen under kan du se angitte sitteavstander i henhold til THX og SMPTE sine standarder.

Skjermstørrelse Seeravstand, hjemmekino Seeravstand, variert bruk
(THX 40°) (SMPTE 30°)
32″ 1,0 m 1,5 m
43″ 1,3 m 1,8 m
50″ 1,5 m 2,1 m
55″ 1,7 m 2,3 m
60″ 1,8 m 2,5 m
65″ 2,0 m 2,7 m
70″ 2,1 m 2,9 m
75″ 2,3 m 3,1 m
80″ 2,4 m 3,3 m
85″ 2,6 m 3,5 m
98″ 3,0 m 4,0 m
110″ 3,4 m 4,5 m

Legg merke til at THX anbefaler en vesentlig større skjerm for å oppnå ”kinofølelsen” ved en gitt avstand. Mens SMPTE mener det rekker med en 50-tommer på cirka 2,1 meters avstand, gir THX oss en skjermstørrelse på hele 70 tommer!

Med andre ord: Bruksområdet er nøkkelen her, og en sekundær TV til kjøkken eller soverom behøver naturligvis ikke være like stor som ”kinoskjermen” i kjellerstua. Men dersom film og TV-serie/underholdning står i fokus, kan du trygt velge en større TV.

Les også:

https://www.lydogbilde.no/nyheter/tv/slik-far-du-plass-til-stor-tv/

https://www.lydogbilde.no/guide/slik-henger-du-tv-en-pa-veggen/

www.displaywars.com kan du sammenligne ulike skjermstørrelser visuelt.

Stort nok? Her er Audun ved siden av en 101-tommers MicroLED-TV fra Samsung. Fra IFA 2022 i Berlin. (Foto: Knut-Eirik Rørnes)

Har du flere spørsmål, eller egne erfaringer å dele om TV-størrelsen? Gi oss gjerne en tilbakemelding i kommentarfeltet under!

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

8 hendelser på “Slik velger du riktig TV-størrelse”

 1. Når størrelsen på tv’n blir stor og dyr nok, er også projektor et reelt alternativ. Dog har prisen på store tv’er falt så mye, at det vel er enklere å kjøpe TV…

 2. Rune Leine-Dimmen

  Heisann, så eg som er så uheldig at avstanden frå tv til sofa er på ca 7 m må bør 160′ tv 😁 så eg bør vente litt til.

  1. Audun Hage

   Hei Rune!

   Det finnes både projektorer og skjerm-vegger (!) som kan gi deg den størrelsen, men jeg vil nok heller anbefale å trekke sofaen litt nærmere! Enklere og ikke minst billigere 😄


   mvh Audun

 3. Audun, jeg husker jeg så plasma-TV for første gang på Spaceworld i Oslo. Tror den kostet 110000. Som service/butikksjef i HFK så vi jo at «folkestørrelsen» økte stadig vekk, så det er klart avstand er viktig, men ikke like viktig som strømkabelen til TV-en. Jeg mener det verserte en teori en gang hos oss at strømrenser gav bedre bilder. 😄

  1. Audun Hage

   Skjønner, da har du også vært med en stund 😄
   Her er Pioneer-testen fra arkivet:
   https://www.lydogbilde.no/test/tv/pioneer-krp-600a/

   «…ingenting kan forberede deg på hvor stor en 60-tommer plasma er i praksis. Med om lag 20 % større bildeflate enn en 50-tommer snakker vi om en skjerm som for alvor kan bringe handlingen inn i stua. Eller for å si det på en annen måte: Batman ser mye skumlere ut på en 60-tommer, og The Joker ser om mulig enda mer gæren ut.»

   mvh Audun

 4. Hvordan har det seg at de samme avstandene alltid har vært en referanse mens størrelse på anbefalt TV øker og øker? Jeg kan ikke tenke meg at en avstandsguide fra 2005 likner den idag. Har vi fått helt nytt syn som krever vesentlig større TVer?

  1. Audun Hage

   Hei Hofsli!

   Vel, en meter er fortsatt en meter, og stuene våre er omtrent like store som de alltid har vært…! Synet har vel ikke blitt noe bedre med årene heller, dessverre.

   Den viktigste faktoren er nok at prisen på 65-75-85″ har sunket betraktelig de siste årene, og gjort storskjermene mer tilgjengelig for folk flest.

   I tillegg har vi fått bedre tilgang på innhold i høy oppløsning (4K UHD). Disse seriene og filmene tar seg selvsagt ekstra godt ut i stort format, og gjør at vi nærmer oss kinokvalitet hjemme i stua.

   Større TV er ikke noe krav, men snarere en mulighet for den som er interessert. Hvis vi plukker frem en «avstandsguide» fra 2005, var nok noe større enn 50″ ganske utopisk for de aller fleste.

   Jeg husker jeg testet en Pioneer Kuro 60″ Full HD plasma i 2009. Den kostet 60.000 kr! Nå får du en 85″ 4K TV til under halvparten. Det er klart avstandsguidene bør ta hensyn til dette.


   mvh
   Audun Hage
   Lyd & Bilde

 5. Frank Laurila

  Jeg abonerte på lyd å bilde i papirutgaven for ca.12 år siden. Interessant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
 • L&B TechCast – en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Black Week? Ikke kjøp ny TV før du har lest dette

Slik velger du riktig Samsung-TV

Ny TV? Du trenger 75 tommer (eller mer!)

Scroll to Top