Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Panasonic LZ2000E (TX-77LZ2000E)

En drømme-TV for filmentusiaster

Panasonics beste OLED-TV er tilbake i full vigør, og nå kan den endelig leveres i stort format! LZ2000E gir rett og slett en strålende bildeopplevelse.

Skrevet av / 02.10.22 - 08:00
Panasonic LZ2000E (TX-77LZ2000E)
Audun Hage

Vi tester mange spennende TV-skjermer i løpet av et år, men når vi får en ny flaggskipmodell fra Panasonic på testbenken, er det ikke til å unngå at pulsen dirrer litt ekstra! Toppmodellene i 2000-serien har levert noe av den råeste bildekvaliteten vi har sett fra OLED-TV oppigjennom årene, og fortsetter stadig å imponere.

Nå er 2022-modellen her, og Panasonic har oppgradert og finpusset flaggskipmodellen på flere områder. Den japanske produsenten har så langt valgt å holde seg unna den nye QD-OLED teknikken: Her satses det i stedet på et topp-spekket OLED-bildepanel fra LG Display. Bildebehandlingen er det Panasonic selv som står for, og LZ2000 kommer i tillegg med et raffinert lydsystem fra Technics om bord. Med støtte for både Dolby Vision HDR-video og Dolby Atmos surround-lyd, kan dette være en drømme-TV for film- og serietitterne. Ikke minst fordi den nå også kommer i 77 tommer!

Panasonic-skjermen har en rettlinjet og diskré design med rette linjer, med en flott utførelse i svart børstet metall. (Foto: Panasonic)
Les også Sylskarp 8K OLED fra LG Med alle kvalitetene vi kjenner fra OLED, kombinert med sylskarp 8K-oppløsning, er denne toppmodellen fra LG noe av det råeste vi har sett!

Panasonic LZ2000

Toppmodellen fra Panasonic var tidligere bare tilgjengelig i litt «konservative» skjermstørrelser på 55 og 65 tommer. Men i år har japanerne har hørt våre bønner, og introdusert en 77-tommer i sortimentet. Dermed kan du sikkert gjette hvilken modell vi bestilte til test!

Alle de tre skjermstørrelsene bruker siste versjon av Panasonics såkalte “Master OLED Pro” bildepaneler. Disse er av den nyeste «EX» typen fra LG Display, med modifikasjoner for å oppnå høyere lysstyrke, i form av et kjøleelement på baksiden. Nytt på årets modell er også en oppdatert HCX Pro AI videoprosessor, og flust av nye gamingfinesser som mange har ventet på.

Utseendemessig er Panasonic-skjermen en skikkelig mastodont, og 77-tommeren leveres i en av de større TV-eskene vi har sett!

77-tommeren har en ganske massiv fremtoning, ikke minst på grunn av det kraftige høyttalersystemet TV-en er utstyrt med. I tillegg til en cirka 7 centimeter høy «lydlist» på undersiden av skjermen, sitter det ekstra surround- og basshøyttalere på baksiden. Disse tar en del plass og medfører at den ellers slanke OLED-skjermen vil stikke noe

ut fra veggen ved veggmontering.

Ellers står TV-en trygt på medfølgende fot, men det skal nevnes at 77-tommeren ikke kan ikke dreies slik de mindre modellene kan. Vi registrerte også at vårt testeksemplar sto en anelse fremadlent, men dette kan ha noe med monteringen å gjøre.

TX-77LZ2000E_B_W2004_C2004_front_KV_logo_USP TX-77LZ2000E-B-W2004-C2004-TH-77LZ2000K-Z-H-W-left-slant-KV TX-77LZ2000E-B-W2004-C2004-left-side TX-77LZ2000E-B-W2004-C2004-back
<
>
Panasonic TX-77LZ2000E. (Foto: Panasonic)

Brukervennlighet og finesser

Panasonic kjører et annet brukergrensesnitt enn konkurrentene. Mens for eksempel Sony og Philips satser på Android og Google TV, er LZ2000 utstyrt med produsentens eget MyHomeScreen.

Det innebærer en litt annen layout på hovedmenyen enn man kanskje er vant til. Men generelt synes vi startskjermen ser oversiktlig ut, og de ulike innstillingene ligger der vi er vant til å lete. Man kan gjøre hurtige valg uten at menyen dekker hele skjermen.

På app-fronten har Panasonic pleid å ligge litt etter konkurrentene, men årets modell er oppdatert med viktige apper som Disney+ og Apple TV+. Derimot glimrer enkelte strømmetjenester – deriblant HBO Max – fortsatt med sitt fravær: Vil du ha disse, må du koble til en Chromecast eller lignende.

LZ2000 har også fått noen viktige oppdateringer på gaming-fronten, med blant annet en egen spillmeny – Game Control Board – som samler de relevante innstillingene på ett sted. I tillegg er det støtte for VRR og 4K/120hz – dog bare på to av de fire HDMI-inngangene. Vi målte for øvrig forsinkelse (input lag) til cirka 14 millisekunder i spillmodus.

Panasonic LZ2000 har i likhet med forgjengerne bred støtte for ulike HDR videoformater, deriblant Dolby Vision IQ, Dolby Vision, Filmmaker Mode, HDR10+ Adaptive og HLG Photo(stillbilder i HDR-kvalitet). Her er også støtte for 3D-lydformatet Dolby Atmos, med digital lydprosessering og gjengivelse via de innebygde høyttalerne.

LZ2000 har også fått en ny lyssensor: I tillegg til å måle lysstyrken I rommet, tar den hensyn til fargetemperaturen, som typisk vil variere gjennom dagen. Videoprosessoren bruker denne informasjonen for å kunne gi et så fargekorrekt bilde som mulig. I kombinasjon med bildemodusen Dolby Vision IQ, sikres det en optimal gjengivelse av HDR-innhold.

LZ2000E bruker Panasonics nyeste premium fjernkontroll. Den er litt større og har flere knapper enn de fleste, men gir til gjengjeld rask adgang til alle funksjonene. Fjernkontrollen bruker også Bluetooth, slik at man kan betjene den uten å måtte sikte direkte på TV-en. (Foto: Audun Hage)
LZ2000 bruker siste versjon av Panasonics eget brukergrensesnitt MyHomeScreen. Det har en enkel, oversiktlig layout, men mangler et par av de seneste strømmetjenestene. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

I dagens tøffe TV-marked kan det være en utfordring å skille seg fra konkurrentene. Mange produsenter bruker nå OLED-paneler fra LG Display i sine toppmodeller. Så hvordan markere seg i mengden?

Svaret på det ligger nok i bildebehandlingen. En ting er jo selve bildepanelet, men noe annet er hvordan det styres i selve «bildemotoren»! Og her er Panasonic erfaringsvis blant de flinkeste i klassen.

LZ2000E er utstyrt med en råsterk videoprosessor (HCX AI) samt en avansert lyssensor, som jobber sammen for å levere et optimalt bilde. I tillegg er fargegjengivelsen og gråskalaen så godt justert på forhånd, at det knapt er behov for Calman-kalibrering. Måleresultatene er imponerende gode, rett opp av esken.

Panasonic-skjermen har for det første en super-korrekt og nøytral fargegjengivelse, som likevel er livlig og nyansert. På de fleste TV-skjermer må man tåle små ujevnheter i fargebalansen, som gjør bildeopplevelsen bittelitt mindre troverdig. Men på LZ2000 finnes ikke antydning til fargestikk eller overdreven metning noe sted. Fargesjatteringene er jevne og sømløse. Dette gir en realisme som er til å ta og føle på!

Svartnivået er som på OLED-skjermer flest, upåklagelig. Panasonic LZ2000 kan være fullstendig mørk i de områdene det kreves. Men minst like viktig er det at den klarer å bevare detaljnivået i de mørkegrå og nesten-svarte områdene, uten å drukne dem i såkalt «black crush». Alt av bildedetaljer gjengis med en varsom og stødig hånd – selv bedre enn det vi har sett fra LGs egen toppmodell, OLED G2.

Kontrasten og lysstyrken er også i toppsjiktet. Vi målte LZ2000 til rett under 1000 nits lysstyrke i et 10% vindu, ferdig kalibrert. Det gir en nydelig intensitet til de sprekeste HDR-effektene. Og selv med full lysstyrke er det ikke tegn til midlertidig innbrenning.

I tillegg sørger den intelligente lyssensoren (med Dolby Vision IQ og bildeinnstillingen Auto AI) for å heve eller senke lysstyrken i tråd med lysforholdene i rommet. Panasonic-skjermen har også tilstrekkelig lysstyrke for å gi en god bildeopplevelse i opplyste rom. Selv om den naturligvis egner seg aller best i omgivelser der belysningen er noe dempet.

Panasonic-skjermen har ikke helt den samme spektakulære fargeintensiteten som kjennetegner Sonys toppmodell A95K eller Samsung S95B. Begge disse bruker det nye QD-OLED panelet fra Samsung Display, som har spesielle egenskaper når det kommer til fargerom og innsynsvinkel. Men også noen utfordringer, i form av en litt særegen pikselstruktur på nært hold. Og ingen av dem leveres i noe større enn 65 tommer.

Panasonics bildemeny gir tilgang til flere presise bildemoduser, deriblant Dolby Vision IQ, som tar hensyn til lysforholdene i rommet for å gi en optimal gjengivelse. (Foto: Audun Hage)

En bildeopplevelse vi sent vil glemme

Med egenskaper som dette, egner Panasonic skjermen perfekt til å «binge» det beste som film- og serieverdenen kan by på av underholdning. Vi startet seansen med sesong 2 av Netflix-serien Snabba Cash, som serveres i 4K og Dolby Vision HDR format.

Den svenske thrilleren byr på noen spektakulære scener, og skarpheten i nærbildene er noe av det råeste vi har sett. HDR-effektene er subtile, men lekre via Panasonic-skjermen. Slik som sollyset over vannet idet Leya bader med den slibrige forretningsmannen, eller når geværmunningene brenner av under skuddvekslingene i Stockholm sentrum. Bildekvaliteten er så presis og nyansert, at vi nesten mistenker at produsentene har benyttet seg av OLED i mastering-prosessen. Kanskje en Panasonic-OLED, til og med?

Panasonic LZ2000E Snabba Cash 8 Panasonic LZ2000E Snabba Cash 18 Panasonic LZ2000E Snabba Cash 12 Panasonic LZ2000E Snabba Cash 13 Panasonic LZ2000E Snabba Cash 14 Panasonic LZ2000E Snabba Cash 7 Panasonic LZ2000E Snabba Cash 19 Panasonic LZ2000E Snabba Cash 9
<
>
Panasonic LZ2000 har en svært naturlig bildegjengivelse, og realismen blir bare større når den blåses opp i stort format på denne 77-tommeren. Her fra Snabba Cash sesong 2 på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Det er ikke bare på bildesiden at LZ2000 imponerer: Panasonic-skjermen har også en lydgjengivelse som får oss til å trekke på smilebåndet. Høyttalersystemet 360 Soundscape Pro (5.1.2 kanaler og 160 watt) er utviklet i samarbeid med Technics, og består av en «lydlist» på undersiden av skjermen, en basshøyttaler på baksiden, pluss egne effekthøyttalere på toppen og sidene. Her finnes også mulighet for å koble til en separat subwoofer (ekstrautstyr) om ønskelig.

Lyden er sterk, klar og ren, der spesielt stemmegjengivelsen kommer tett på og tydelig ut. Når gjengen med tungt bevæpnede Stockholm-gangstere fyrer løs i sesong 2 av Snabba Cash, låter det både tøft og engasjerende. Panasonic-skjermen leverer et lydbilde som er både bredt og detaljert. Her er også en imponerende fyldig bass, som gir ekstra realisme til både musikk og lydeffekter. Helt klart blant de beste TV-lydsystemene vi har hørt!

LZ2000 er som tidligere årganger utstyrt med et surround lydsystem fra Technics. Her finnes både front, høyde- og sidekanaler som til sammen leverer et imponerende stort lydbilde. (Foto: Panasonic)

Konklusjon

Toppmodellen fra Panasonic har fortsatt å imponere gjennom flere generasjoner, og 2022-modellen LZ2000E er intet unntak. Her får du alle kvalitetene som kjennetegner en god OLED-TV – bunnløst svartnivå, god kontrast og nyansert fargegjengivelse. Forskjellen er bare at Panasonic greier tingene enda litt bedre enn de fleste! Bildekvaliteten er rett og slett i referanseklasse, og spesielt lysstyrken og fargegjengivelsen er imponerende god.

Selv om vi har god erfaring med 55- og 65-tommers versjonene av Panasonic-skjermene fra tidligere tester, er det ingen tvil om at 77-tommeren gir det lille ekstra i form av bildeopplevelse. Endelig kan man nyte Panasonics flotte bildekvalitet i et (relativt) stort format! Vi er i alle fall ikke i tvil: Er du kresen på bildekvalitet og leter etter en skikkelig oppgradering, er det storebror du skal velge.

 

Karakter
Panasonic LZ2000E (TX-77LZ2000E)
High End

Lyd & Bilde mener

Panasonic LZ2000 formidler film og serier med en suveren skarphet og fargepresisjon. I tillegg leverer den glimrende lyd fra de innebygde høyttalerne. Panasonics brukergrensesnitt mangler en del populære apper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Er dette Samsungs beste TV hittil?

Hvilken er den beste OLED-TV-en i 2024?

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Scroll to Top