Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung QN95B (QE65QN95B)

Kontrastkanon fra Samsung

Oppfølgeren til en av fjorårets beste TV-er har nettopp gjestet testbenken! Samsung QN95B har fått en rekke forbedringer – men et par ting ergrer oss litt.

Skrevet av / 24.05.22 - 09:00
Samsung QN95B (QE65QN95B)
Audun Hage

2022 ligger an til å bli et meget spennende TV-år: Vi har allerede stiftet bekjentskap med den banebrytende nye QD-OLED teknologien for første gang. Samtidig klarer produsentene stadig vekk å skvise høyere ytelse ut av finpussede og velutprøvde teknikker som OLED og LCD!

Samsung har nå en fot i begge leire: de har nylig introdusert sin aller første QD-OLED TV, men den sørkoreanske TV-produsenten har fortsatt klokketro på QLED LCD-teknikken, og det er toppmodellen QN95B et soleklart bevis på.

Samsung QN95B: Blankpusset flaggskip

QN95B er en av de råeste TV-en du kan kjøpe fra Samsung i år (ved siden av 8K-skjermene QN900 og QN800B). Den tar over etter den populære QN95A, en av våre favoritt LCD-skjermer fra 2021. Her får du den høyeste ytelsen, og alt av smarte finesser som Samsung kan by på.

QN95B-serien kommer i et bredt utvalg av skjermstørrelser, fra 55” og helt opp til 85”. Så enten du er på jakt etter en kompakt TV med høy ytelse, eller en fullblods hjemmekino-skjerm, finnes det en størrelse tilgjengelig. I denne testen har vi sett nærmere på 65” modellen, men vi forventer at ytelsen vil være representativ for hele serien.

Samtidig noterer vi at prisen har gjort et lite hopp siden sist: årets modell koster omtrent 7.000 kroner mer i 65” utgave enn fjorårsmodellen gjorde da den ble introdusert. QN95B har med andre ord mye å leve opp til!

QN95B 002 R Perspective Bright Silver
Samsung QN95B. (Foto: Samsung)

Nytt i år: Forbedret MiniLED-baklys

Neo QLED er Samsungs navn på LCD-skjermer med MiniLED-teknologi. Mini henviser til lysdiodene på innsiden av LCD-panelet, som har krympet til en brøkdel av den vanlige varianten.

Med slike bittesmå lysdioder, blir det plass til langt flere av dem på et gitt skjermareal. Resultatet skal være vesentlig jevnere lysfordeling og bedre kontrast. Men, det krever ekstra presis kontroll og styring av lyset: Hvis ikke kan det oppstå en synlig glorie (halo) rundt lyse objekter.

Samsung hevder dette er noe de har jobbet spesielt med å forbedre på 2022-modellene. QN95B kommer med en oppgradert videoprosessor, og en ny finesse kalt Shape Adaptive Light. Den analyserer videomaterialet og tar bedre hensyn til objekter i bildet når den skal dirigere lyset. Lysgraderingen har også blitt mer finmasket(fra 12 bit/4096 trinn til 14 bits/4096 trinn), slik at skjermen kan regulere nivået på de mange tusen lysdiodene mer nøyaktig. På denne måten håper man å oppnå mer presis lyskontroll.

 

Samsung QN95B: Design

Med all teknologien på innsiden skulle man kanskje tro at TV-en ville bli ganske voluminøs, men det er snarere tvert imot: Fordi MiniLED-baklyset tar mye mindre plass, kan også skjermen gjøres betydelig slankere.

Designmessig gir Samsung QN95B et flott inntrykk: Skjermen er knappe 2,5 centimeter tykk sett fra siden, og det fine er at den beholder samme tykkelse hele veien, uten noen strømforsyning eller annet som stikker ut. TV-en fremstår derfor slank, moderne og lett å plassere.

Samsung QN95B frame edge Samsung QN95B design rear Samsung QN95B rear speakers
<
>
QN95B har en ramme i børstet stål, hvor bildet går nesten helt ut i kanten. Men det går ikke heeelt(!) ut til kanten, slik den gjør på Samsungs 8K flaggskipmodeller med såkalt Infinity Screen. (Foto: Audun Hage)

Gode tilkoblingsmuligheter

Alt av tilkoblinger gjøres med den separate koblingsboksen Slim One Connect. Dette er et velkjent Samsung-triks for å holde skjermen slank, samtidig som man unngår kabelkluss. Eksterne videokilder som TV-mottaker og spillkonsoller kan holdes skjult i et skap, med en enkel ledning opp til TV-en. Dette er selvfølgelig ekstra kjekt hvis du vil veggmontere TV-en. Alternativt – om du heller velger å plassere TV-en på bordsokkel, går det også an å feste koblingsboksen til baksiden av foten.

Boksen støtter for øvrig HDMI 2.1 på alle fire innganger: Det betyr at du har rikelig med plass til høyoppløste videokilder slik som PS5 eller Xbox Series X, i tillegg til en separat lydplanke.

Samsung QN95B Slim One Connect Box
Samsung QN95B Slim One Connect Box. (Foto: Audun Hage)

Samsung-skjermen er godt tilrettelagt for gaming, med en egen meny – Game Bar – for de viktigste innstillingene. Den har også en lynrask spillmodus, hvor vi målte forsinkelsen til rundt 10 millisekunder. Det er kvikt!

Oppdatert brukergrensesnitt: Hva skjedde her, Samsung?

QN95B kommer med en ny versjon av Samsungs Tizen operativsystem. Brukergrensesnittet har fått en rekke oppdateringer i år – men ikke alle er til det bedre, synes vi.

Samsung har – til vår store overraskelse – valgt å droppe noe av det vi likte aller best med Tizen-systemet: Den kjekke menylinjen som pleier å poppe opp i bunnen av skjermen, er nå erstattet med en ny, heldekkende fullskjerm-meny.

Den nye hovedmenyen kommer opp hver gang du trykker på hjem-knappen, og vil da vise tilgjengelige apper, videokilder og anbefalinger.

Det bugnende utvalget at apper og tjenester er selvfølgelig positivt. Men det betyr samtidig at innholdet du ser på (for eksempel TV2-nyhetene eller en Netflix-serie) blir avbrutt hver gang du vil sjekke menyoversikten. Dette er et tilbakesteg etter vår mening, og kommer du fra en eldre Samsung-TV, vil nok dette kreve litt tilvenning!

Du kan riktignok få opp bilde- og lydinnstillingene ved å trykke på 123-knappen, men dette føles mer knotete enn det gjorde på det gamle Tizen-systemet.

Den smarte fjernkontrollen er heldigvis lik som forrige generasjon: Den er slank og brukervennlig, med innebygde solceller som lader batteriene.

Samsung QN95B home screen Samsung QN95B remote
<
>
Den nye hovedmenyen er oversiktlig og byr på masse innhold, men dekker også hele skjermen – inkludert det du ser på der og da. Vi savner den gamle menystripen! . (Foto: Audun Hage)

Bredt utvalg av apper – men ingen Dolby Vision

Den voldsomme veksten av strømmetjenester kan være grunnen til at Samsung har sett behov for å utvide hovedmenyen sin. Her kan QN95B kan skilte med et bredt utvalg, inkludert Netflix, Apple TV+, Amazon, HBO Max, Rakuten, Disney+, og Paramount+. The list goes on.

Produsenten tilbyr også sin egen TV-tjeneste (Samsung TV+), med en rekke gratis TV-kanaler. Denne kan være praktisk hvis du ikke har tilgang på lineær-TV i nærheten – men kan oppleves litt overflødig hvis du allerede har flust av kanaler. Da går det heldigvis an å deaktivere tjenesten med noen enkle menygrep.

Samsung viser fortsatt ingen tegn til å støtte HDR-formatet Dolby Vision. Dette er nå et meget utbredt format på strømmetjenester som Netflix og Apple TV+, for ikke å glemme 4K Blu-ray. Dette innholdet må derfor sees i ”vanlig” HDR10 format. Til gjengjeld har QN95B nå fått intern dekoding av Dolby Atmos 3D-lyd.

Samsung QN95B: Bildekvalitet

Når det kommer til bildekvaliteten, er vi heldigvis i kjent terreng. Forgjengeren var knakende god, og Samsung ser ut til å ha beholdt mye av den samme oppskriften på QN95B.

Så vidt vi kjenner til, har ikke QN95B fått flere lysdioder eller soner enn forgjengeren QN95A. Derimot har lyskontrollen blitt mer presis og fintfølende. Det merkes ved at konturene rundt lyse objekter på mørk bakgrunn har blitt enda skarpere og mer tydelige.

Samsung-skjermen har også en suveren lysstyrke, som får denne TV-en til å skinne sterkere enn det meste vi har både sett og målt. Hele 1800 nits målt i et 10 % vindu, og opp mot 600 nits i fullskjerm hvit. Hvis du er av typen som ser mye TV midt på dagen, i et rom med mange vinduer, vil denne være midt i blinken. Simpelthen fordi man har mindre behov for å dempe eller skjerme for lyset.

Den sjenerøse lysstyrken gir dessuten en stor fordel når du skal se moderne videoinnhold i HDR-format. En populær serie som Formula 1 Drive 2 Survive, som er smekkfull med kontrastrike sekvenser, ser ganske formidabel ut via Samsung-skjermen. Dette er TV-underholdning med høy innlevelse og masse adrenalin!

Samsung QN95B picture quality 3 Samsung QN95B picture quality 1 Samsung QN95B picture quality 2
<
>
Samsung QN95B byr på skarp og kontrastrik bildekvalitet med saftig lysstyrke. (Foto: Audun Hage)

Selv om handlingen (i dette tilfellet et Formel 1 løp) foregår på høylys dag, er det fortsatt rikelig med overskudd til å gjengi dynamikken i bildet. Det gløder fra bremseskivene, og gnistene virkelig spruter når F1-bilene kutter svingen. På sitt beste ser bildet nesten 3D-aktig ut!

Den saftige lysstyrken er også meget jevnt fordelt utover skjermen, med bare en anelse vignettering. Det vil si at bildet blir en anelse mørkere ute i kantene og hjørnene. Med unntak av det, er QN95B en av de reneste LCD-skjermene vi har sett, uten store innslag av DSE (Dirty Screen Effect). En annen ting vi merker oss, er at Samsung-skjermen har et effektivt antirefleksfilter, som bidrar til å redusere speiling i lyse omgivelser.

Svartnivået fra QN95B er også imponerende bra, selv om det ikke når helt opp til OLED i alle tilfeller. Når vi ”torturtester” Samsung-skjermen med krevende testbilder i et bekmørkt rom, og samtidig betrakter den litt fra siden, greier vi fortsatt å skimte litt glorie-effekt her og der. Her har OLED naturligvis en fordel, da hver eneste piksel kan skrus av og på. Under vanlig TV-titting i et normalt opplyst rom, fant vi derimot veldig lite å sette fingeren på.

QN95B har i likhet med forgjengeren en imponerende bildeskarphet, som også bevares når bildet er i hurtig bevegelse. Faktisk lurer vi litt på hva man skal med 8K-TV, når 4K kan bli så skarpt som dette! Dette er nok godt hjulpet av Samsungs bildebehandling, som gir litt ekstra skarphet til ansikter og andre objekter i forgrunnen. Men det virker ikke overdrevent på noe vis.

 

Lydkvalitet

Samsung QN95B har også fått noen oppdateringer på lydsiden: Blant annet er det nå støtte for Dolby Atmos lydprosessering internt, slik at du kan få glede av Dolby-surroundlyden fra de innebygde TV-høyttalerne, uten å være direkte avhengig av en lydplanke.

Lyden fra de innebygde høyttalerne kan naturligvis ikke måle seg med en fullblods, separat lydplanke, men gir en klar og fin stemmegjengivelse. Her er også god fylde i bassen, som skaper engasjement til musikk og lydeffekter. Faktisk opplevde vi til tider at bassgjengivelsen ble så kraftig at den skapte vibrasjoner i TV-kabinettet! Men dette kan nok skyldes en litt løs bakplate på vårt testeksemplar.

Nytt på denne 2022-modellen er at man kan sende TV-lyden til en lydplanke over Wi-Fi, som et alternativ til HDMI-kabel. Atmos surroundlyd kan også overføres trådløst, om du har en kompatibel lydplanke fra Samsung. Hvor godt denne finessen fungerer, har vi ikke fått sjekket enda, men den støttes av de nye HW-S800B og HW-Q995B lydplankene som vi snart får inn til test. Så følg med videre!

Les også Samsungs nye lydplanker får trådløs Dolby Atmos Får blant annet mulighet for trådløs Atmos surroundlyd via Wi-Fi.

Konkurrenter?

Samsung QN95B seiler umiddelbart opp som en av de beste QLED LCD-skjermene vi har testet i år. Det finnes imidlertid plenty av konkurrenter å se opp for i high-end klassen, ikke minste fra Samsung selv! Den nye QD-OLED skjermen S95B byr på spennende ny panelteknologi, og tikker inn som en interessant utfordrer til samme pris. Vi ser frem til å teste denne i nær fremtid – kanskje i en duell!

En annen konkurrent å se opp for er Sony, som også har lansert sin første QD-OLED TV, A95K. Den kan ikke helt måle seg med den saftige lysstyrken fra Samsungs QLED, men kvitterer med en fantastisk fargegjengivelse og bredere innsynsvinkel. Sony lanserer også nye LCD-skjermer med MiniLED senere i år, som kan bli spennende motstandere.

Vi skal heller ikke glemme erkekonkurrenten LG og deres nye toppmodell OLED G2, som har oppnådd noen viktige fremskritt på blant annet lysstyrke. Dersom gaming og filmtitting i mørke rom står på hovedmenyen, vil denne OLED-skjermen være en sterk kandidat.

Konklusjon

QN95B er en av de råeste TV-ene Samsung kan levere i år: Arvtageren til QN95A fremstår mer som en evolusjon snarere enn en revolusjon, men så var jo forgjengeren også en av de aller beste LCD-TV-ene vi har testet.

Årets modell gir litt mer av alt det gode, i form av kanonsterk lysstyrke og glimrende kontrast. Det gjør QN95B til en av de beste TV-ene for lyse omgivelser. Fargegjengivelsen fra denne QLED-skjermen er meget livlig, og lar seg dessuten kalibrere til å bli enda mer presis.

Samsung-skjermen har en praktisk og lekker design, og er fullspekket med smarte finesser. Det nye Tizen-brukergrensesnittet føles derimot ikke like kvikt som det gamle på alle områder. Her har Samsung forsøkt å fikse noe de ikke behøvde, etter vår mening! Spør du oss, burde de heller legge til støtte for HDR-formatet Dolby Vision, slik de fleste konkurrentene har gjort for lenge siden.

Alt i alt er Samsung QN95B fortsatt en veldig kapabel allround-TV, som vil være velegnet til skjermtitting i ulike miljøer, og uansett hva slags underholdning som står på menyen, det være seg sport, film eller gaming.

Kalibrering av Samsung QN95B

Samsung QN95B støtter kalibreringsprogrammet CalMan AutoCal. Ved å koble TV-en til en PC med måleutstyr, kan man sjekke og korrigere fargebalanse og gråskala etter gjeldende standarder.

Under måling av gråskala (SDR) fikk vi først et gjennomsnittlig delta-avvik på 3,9 (bildemodus Film). Det skyldes blant annet litt for lite grønt, som gir litt fargestikk i retning av magenta. Etter kalibrering oppnådde vi derimot en glimrende gråskala på 0,3.

Fargegjengivelsen målte vi først til 3,4. Det er faktisk godt over toleransen på 3, og ikke spesielt imponerende sett med 2022-øyne. Etter manuell finjustering oppnådde vi imidlertid lave 0,5 i delta-avvik på fargegjengivelsen.

Lysstyrken fra MiniLED-skjermen er også utmerket: Vi målte QN95B til 1800 nits i et 10 % vindu, og rett under 600 nits i fullskjerm hvit.

Samsung er mer tidkrevende å kalibrere enn en del andre merker, fordi man må justere SDR og HDR hver for seg. I tillegg må man huske å gjøre noen manuelle forberedelser, som å skru av lyssensoren for strømsparing og sette fargerommet til Tilpasset (Custom). På for eksempel Sonys Bravia XR-modeller, går alt mer automatisk, og det holder det med én kalibrering for å spikre SDR/HDR og Dolby Vision samtidig.

Det går altså an å oppnå ganske så presis fargegjengivelse fra Samsung QN95, men det kreves en del manuell jobb før man kommer helt i mål. Vi synes godt Samsung og Portrait Displays (produsenten av Calman) kunne ta en prat sammen, og se om de ikke kan få til en bedre integrasjon og arbeidsflyt med Autocal-programmet!

Samsung QN95B Gorm
Samsung QN95B Gorm

All kalibrering er utført av Gorm Sørensen fra ProCal. Gorm Sørensen er en ISF- og THX-sertifisert kalibreringsekspert med årelang erfaring innen TV/AV, kino og kringkasting.

 

Alternativ: Smart-kalibrering med mobilen

Samsung QN95B kommer også med en annen mulighet: såkalt Smart Calibration, der du selv kan kalibrere TV-en ved hjelp av mobilen. Dette gjøres gjennom Samsungs nedlastbare Smartthings-app, og smartkalibreringen støttes av nyere iPhone så vel som utvalgte Android-modeller – dog ikke alle. Mens for eksempel nyere Samsung Galaxy-modeller støtter Smart Calibration, finnes den ikke til Sonys Xperia-modeller. Det skyldes nok at Samsung må lage en profil for kameraet i mobilen for at fargekalibreringen skal bli korrekt.

Nøyaktig hvor godt smartkaliberingen virker sammenlignet med en proff Calman-kalibrering kan vi ikke si sikkert enda, da vi hadde problemer med å få det til å virke på vårt testeksemplar. Vi oppdaterer når vi har!

Karakter
Samsung QN95B (QE65QN95B)
High End

Lyd & Bilde mener

Samsung QN95B gir et særdeles lyssterkt bilde med glimrende kontrast og gnistrende fargegjengivelse. Denne MiniLED-skjermen bevarer også et bra svartnivå og lyskontroll. En meget god allround-TV. Samsung viser fortsatt ingen tegn til å støtte det populære Dolby Vision HDR-formatet. Det nye Tizen-brukergrensesnittet kan kreve litt tilvenning for eksisterende Samsung-brukere.

1 hendelser på “Samsung QN95B (QE65QN95B)”

  1. Dag Åsebø

    Er eneste forskjell på qn93b og qn95b one Connect boksen? Ut ifra hva jeg kan finne er specs de samme

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top