Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: LG OLED G2 (OLED65G2)

OLED-TV for de ekstra kresne

LGs stilfulle OLED-TV med galleridesign er tilbake i ny 2022-årgang. OLED G2 gir gnistrende god bildekvalitet!

Skrevet av / 29.04.22 - 09:00
LG OLED G2 (OLED65G2)
Audun Hage

Vi har allerede testet 2022-modellen LG OLED C2 med godt resultat, men nå er turen kommet til storebroren OLED G2 – Gallery Edition! Med unntak av noen eksotiske 8K-modeller, er dette faktisk en av de råeste TV-ene LG kan by på i år. Og det er ikke rent lite toppmodellen kan varte opp med.

Foruten en mer påkostet design som er skreddersydd for veggmontering, er flaggskipmodellen utstyrt med oppgradert bildepanel og ekstra videoprosessering, som LG hevder skal gi enda mer lyssterke bilder. Spørsmålet er om påstanden holder vann, og om G2 er verdt de ekstra kronene over C2-modellen? Det er akkurat hva vi er ute etter å teste!

01 2022 OLEDG2 Lifestyle 1
Med unntak av noen svindyre 8K-skjermer er G2-serien den råeste OLED-en du kan kjøpe fra LG i år. Den kommer spekket med et forbedret Evo OLED-panel, og har en superflat Galleri-design som er spesielt tilrettelagt for veggmontering. (Foto: LG)

LG OLED G2 – design

G2-serien tar over stafettpinnen etter 2021-modellen G1 Evo – en av de beste OLED TV-ene fra fjoråret. Den har i likhet med forgjengeren en særegen design, som er skreddersydd for veggmontering.
OLED G2 har utvilsomt en mer påkostet konstruksjon enn C2. Bildepanelet er omgitt av en tynn, børstet metallramme, hvor bildet går nesten helt ut i kantene. Den er ikke like tynn som Samsungs QLED-modeller med Infinity Design, men nesten.

Baksiden av skjermen er helt flat, med en innfelt spalte til veggfeste. Innfellingen gjør at TV-en kan henges tett inntil veggen, og til dette bruker man et originalt veggfeste som følger med i esken.

Siden G2-modellen er veldig rettet mot veggmontering, følger det heller ikke med noen føtter i esken. Dette kan oppleves litt upraktisk, hvis du ikke på forhånd har bestemt akkurat hvor TV-en skal henge. Vil du derimot plassere TV-en på en bordstand, må dette bestilles som tilleggsutstyr. Hvilket vi gjorde, for å gjøre monteringen enklere!

Bordstanden til G2-serien har typebetegnelsen SQ-G2ST65, og koster rundt 1800 kroner over disk. Foruten å gjøre bordplassering mulig, er bordstanden også svingbar, slik at man enkelt kan vinkle TV-en i ønsket retning. Det er en praktisk løsning, synes vi. Bare synd den koster ekstra!

Det som derimot kan være en smakssak, er at G2 – i likhet med lillebroren C2 – står litt tilbakelent når den monteres på sokkel. Men pyttsann – vil du ha skjermen vinkelrett, kan den jo alltids monteres på veggen.

LG OLED G2 WebOS 22
LG OLED G2 WebOS 22

Brukervennlighet og finesser

OLED G2 har selvfølgelig også fått en rekke oppdateringer på smart-fronten: Den kommer lastet med siste versjon av LGs velkjente operativsystem, nå kalt WebOS 22. Brukergrensesnittet vil føles velkjent for alle som har prøvd LGs pekefjernkontroll (Magic Remote) tidligere, men TV-en har også fått et vell av nye finesser.

En av nyhetene WebOS 22 er muligheten til å skreddersy hovedmenyen for flere ulike brukere. Man kan organisere apper, TV-kanaler og andre tjenester i den rekkefølgen man ønsker, og lagre preferansene til sin egen brukerprofil.

Den smarte TV-en kan også varsle deg om ulike typer begivenheter fra nært eller fjernt – som at robotstøvsugeren er ferdig, eller når favorittlaget har skåret mål. Det finnes nesten ikke grenser!

LG OLED G2 har også fått den nye standby-finessen ”Alltid på” (Always ready): TV-skjermen kan da brukes til å vise ulike typer informasjon når den er skrudd av (klokke, værmelding, stemningsbilder og lignende), og samtidig være lynraskt klar til bruk.

Fjernkontrollen er den velkjente Magic Remote som LG har benyttet i årevis. Du kan logge deg inn som bruker ved å tæppe mobilen mot NFC-ikonet på fjernkontrollen (krever LGs ThinQ app installert). Pekefjernkontrollen fungerer utmerket, men vi synes fortsatt LG kunne spandert en mer eksklusiv design-variant (for eksempel den børstede stål-modellen fra Signature-serien) på en toppmodell som dette. (Foto: Audun Hage)

LG OLED G2 Magic Remote
LGs WebOS brukergrensesnitt er både lynraskt og komfortabelt å bruke, blant annet takket være pekefjernkontrollen Magic Remote. (Foto: Audun Hage)

 

Gode tilkoblingsmuligheter

G2 har i likhet med C2-serien plenty av tilkoblinger tilgjengelig. Med fire fullt kompatible HDMI 2.1 innganger og støtte for 4K/120hz, kan den lett pares med høyoppløste videokilder og spillkonsoller. G2 støtter også AMD FreeSync og Nvidia G-Sync og VRR for best mulig synkronisering opp mot PC-grafikkort.

LG har også lagt godt til rette for gamerne der ute, med spillmenyen Game Optimizer. Den gir oss full oversikt over signal, skjermfrekvens og lignende, samtidig som man kan optimalisere bildeinnstillingene for ulike typer spill. Vi målte for øvrig forsinkelsen (input lag) til rett under 10 millisekunder i spillmodus, akkurat som C2.

Hvis vi skulle ønske oss noe mer, måtte det være at LG vurderte å flytte de fysiske tilkoblingene (eventuelt også strømforsyningen) til en separat boks, slik Samsung har gjort på sine Neo QLED-modeller. Det kunne bidratt til å gjøre installasjonen enda renere og penere.

LG OLED G2 connections LG OLED G2 connections hidden LG OLED G2 input lag LG OLED G2 Game Optimizer
<
>
Tilkoblingene på OLED G2 vender mot siden, men er også innfelt, slik at ledningene kan trekkes diskré nedover. (Foto: Audun Hage)

 

Bildekvalitet

Når man legger litt ekstra kroner på bordet, er det også lov til å forvente skarpere bildeprestasjoner. Her stiller LG-skjermen sterkt med sitt oppgraderte OLED Evo bildepanel. Dette er den samme typen vi finner i lillebroren C2, men G2-modellen har fått noen ekstra finesser ovenpå dette, som skal hjelpe den med å skvise ut enda høyere lysstyrke.

Den viktigste forskjellen ligger i bedre passiv kjøling, i form av et kjøleelement på baksiden av OLED-panelet. Videre har G2-modellen fått finjustert bildebehandlingen for å dra nytte av dette. LG kaller teknikken Brightness Booster Max, og den skal til sammen gi 30% høyere lysstyrke enn ”vanlige” OLED-paneler (C2 skal til sammenligning gi 20% ekstra).

Så hvordan slår det ut i praksis? Vel, siden vi også hadde den nye C2-modellen stående rett ved siden av, var det enkelt å sammenligne dem! LG C2 har allerede har imponert oss med glimrende lysstyrke, og forskjellen opp til G2 er ikke enorm. Begge disse OLED TV-ene er sterke nok til å yte bra i opplyste rom.

Likevel er det lett å se at G2 har enda litt mer krutt å varte opp med, spesielt i de lyseste partiene av bildet. Effektfulle HDR-scener med mye sollys eller andre effekter, får en merkbart sterkere intensitet.

LG OLED G2 F1 crash LG OLED G2 Toto Wolff LG OLED G2 vs C2 side by side comparison LG OLED G2 vs C2 side by side comparison 2 LG OLED G2 screen reflections
<
>
Forskjellen mellom LG OLED G2 (til venstre) og OLED C2 er ikke veldig stor, men merkbar når det kommer til lysstyrke og kontrast. (Foto: Audun Hage)

Glimrende kontrast og dybdefølelse

Hvite testvinduer er én ting, men det viktigste er selvfølgelig hvordan TV-en bruker den tilgjengelige lysstyrken til å skape mer kontrastrike og organiske bilder. For eksempel ser Netflix-serien Formula 1: Drive to survive, skremmende naturtro ut via LG-skjermen.

Siste episode med duellen mellom Mercedes-fører Lewis Hamilton og utfordreren Max Verstappen er fantastisk å se på: LG-skjermen serverer seansen med en herlig intensitet i fargene, der Red Bull-bilene får skikkelig smell i blått og rødt, med masse dynamikk og ”headroom” til de lyseste nyansene. Samtidig gnistrer det skikkelig hver gang understellet skrubber nedpå i svingene. Klippene veksler hurtig fra bilene, til racerbanen, til publikum og i pit lane, og LG-skjermen greier å holde kontroll på alle begivenhetene. En fantastisk TV-opplevelse!

Det eneste vi egentlig har å trekke for, er at G2-modellen, i likhet med C2 og andre OLED-modeller, har et relativt speilblankt skjermglass. Nå som lysstyrken ikke lengre er et stort problem, synes vi gjerne at LG kan vurdere en annen overflatebehandling, lysdiffuserende skjermfilter eller lignende, som kan redusere refleksjon av omgivelsene. Dette er noe man må ta hensyn til ved plassering av TV-en foran vinduer og andre lyskilder.

Kalibrering

De visuelle inntrykkene understøttes også av målingene vi gjorde. Både OLED C2 og G2 yter cirka 150-160 nits i fullskjerm 100% hvit. Men på et mindre målevindu (10%) drar G2-modellen ifra, med en lysstyrke rett over 1000 nits, kontra 880 nits fra C2.

LG OLED G2 ga relativt gode måleresultater ut av esken, med feilmarginer på henholdsvis 2,8 for gråskala og 2,7 (dE) for farger målt i HDR-modus. Begge deler er innenfor akseptabel feilmargin. Etter kalibrering med Calman AutoCal oppnådde vi derimot superpresise målinger på henholdsvis 0,3 og 0,9. Hvilket vitner om at LG-skjermen har meget presis bildebehandling og fargedekoder.

Under kalibreringen registrerte vi også at de hvite testbildene våre forsvant hurtigere fra G2-skjermen enn de gjorde fra C2, som derimot hadde en svak effekt av midlertidig innbrenning. Dette er nok et resultat av bedre passiv kjøling, slik vi også erfarte på modeller som Panasonic JZ2000 og Sony A90J fra 2021.

Lydkvalitet

Vi var ikke spesielt imponert over lydgjengivelsen fra fjorårets G1-modell. Derfor er det gledelig å høre at LG har tatt noen grep for å løfte lydgjengivelsen på 2022-modellen.

Førsteinntrykket er at G2 har sterk og klar lyd fra de innebygde høyttalerne, med en god og distinkt stemmegjengivelse. Her er også rikelig med bass, som gir litt ekstra futt til lydeffektene og får frem rytmen i musikken.

LG tilbyr ulike lydmodus for musikk, tale og film som skiller godt på klangkarakteren. Derimot er vi ikke spesielt imponert over AI lyd pro innstillingen, som forsøker å gi en slags kunstig 3D-effekt.

Vil du ha ordentlig futt i lyden, er det selvfølgelig best å gå for en separat lydplanke. LG tilbyr blant annet den veggmonterte Gallery Soundbar i samme flate design som TV-en, med separat trådløs subwoofer, og støtter Dolby Atmos 3D-lyd.

Konklusjon

LG har allerede imponert oss ved å gi den populære C-modellen en real oppgradering. Den mer påkostede G2-modellen retter seg mot de som søker det lille ekstra. Her får du en mer påkostet design, som egner seg perfekt til å henge TV-en på veggen. I tillegg er bildekvaliteten løftet et hakk i form av høyere lysstyrke, og generelt litt sprekere kontrast og fargegjengivelse som følge av dette. Forskjellen er ikke enorm, men nok til at de som er ekstra kresne på bildekvalitet, nok vil finne det verdt å punge ut de ekstra kronene.

Nå er det ennå tidlig på TV-sesongen i 2022, og det gjenstår fortsatt en rekke potente TV-er som skal testes. Men de får definitivt en utfordring med LG OLED G2!

Karakter
LG OLED G2 (OLED65G2)
High End

Lyd & Bilde mener

LG OLED G2 er en meget gjennomført TV med flott design og flust av smarte finesser. Bildekvaliteten bugner av kontrast og bedre lysstyrke enn mange andre OLED TV-er. Skjermglasset er ganske blankt, og G2 koster mer enn andre OLED-modeller. Og mens veggfeste følger med i esken, må du betale ekstra for sokkel til bordmontering.

2 hendelser på “LG OLED G2 (OLED65G2)”

  1. Hvordan er denne i forhold til SonyA90J som egentlig er en 2021 modell, men fortsetter i Sony som 2022 modell?

    1. Audun Hage

      Hei Terje! 🙂

      Begge disse er svært gode TV-er med topp bildekvalitet, det kommer egentlig mest an på ditt eget behov, hva du skal bruke TV-en mest til og hva annet du skal koble til!

      LG G2-en drar selvfølgelig nytte av å være en helt ny og oppdatert 2022-modell, med det aller nyeste Evo OLED-panelet. Den har også bedre tilkoblingsmuligheter, 4 x HDMI 2.1 og flere gaming-finesser.

      Sony A90J kan på sin side skilte med svært god bildebehandling, litt bedre innebygd lyd, og gode utvidelsesmuligheter til full surround med Sonys egne høyttalere.

      Hvorvidt man foretrekker Android/Google TV eller WebOS med pekefjernkontroll er litt smak og behag, men det skal nevnes at det nye WebOS 22 brukergrensesnittet fra LG er imponerende raskt.

      Er du en hardkokt gamer med en eller flere spillkonsoller på hylla, ville jeg nok valgt LG-en. Til et hjemmekino-oppsett med fokus på filmkos holder jeg en knapp på Sony-en. Men igjen, du tråkker ikke feil med noen av disse.


      mvh Audun

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top