Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: TCL QLED860 (55QLED860)

Kjapp, kontrastrik og brukervennlig

TCL QLED860 kommer med det oppdaterte Google TV brukergrensesnittet, og leverer meget lekker bildekvalitet til prisen.

Publisert 14.10.22 - 09:00
TCL QLED860 (55QLED860)
Audun Hage

Kinesiske TCL er kjent for sine prisgunstige TV-er med god ytelse: Nykommeren QLED860 er arvtageren til QLED850, som stakk av med seieren i fjorårets gruppetest av 65-tommere. Oppfølgeren for 2022 bruker i likhet med forgjengeren et LCD-panel med QLED-teknikk, og kommer i skjermstørrelser fra 55 til 75 tommer – alle med Google TV om bord.

Obs! Denne TCL-modellen selges hos Elkjøp, men finnes også tilgjengelig under modellnavnet C735 i andre butikker.

 

TCL QLED860

TCL-skjermen har et enkelt og tiltalende utseende. Innrammingen er i mørk grå metall, med en børstet metallstripe nederst på fronten. Den midtmonterte sokkelen gjør den enkel å plassere.

Årets modell har altså fått en kjærkommen oppdatering: Det nye brukergrensesnittet Google TV har et menysystem vi liker godt. App-utvalget er bredt, og gir personlige anbefalinger basert på egne preferanser. Skjermen responderer dessuten kvikt på kommandoer fra fjernkontrollen.

TCL QLED860 har god støtte for ulike videoformater: både HDR10+ og Dolby Vision (i IQ-versjon) er på plass. Sistnevnte tar hensyn til lysforholdene i rommet for å sikre en optimal gjengivelse. TV-en støtter også Dolby Atmos på lydsiden, men dette er først og fremst aktuelt når skal koble til en kompatibel lydplanke.

55QLED860 er utstyrt med fire HDMI-innganger, der to av inngangene støtter 4K/120Hz videosignaler. Bildepanelet takler faktisk enda høyere bildefrekvenser, helt opp til 144 Hz(!). Her er også støtte for VRR som motvirker såkalt skjermriving. Noe både PC- og konsollgamere bør sette pris på. Vi målte input lag til cirka 17 millisekunder i spillmodus.

TCL remote TCL Google TV TCL design
<
>
Fjernkontrollen til TCL QLED860 føles ergonomisk og ligger godt i hånden. Den bruker Bluetooth, slik at den ikke trenger pekes direkte. (Foto: Audun Hage)

Bilde og lyd

TCL-skjermen bruker et QLED LCD-panel med direkte bakbelysning, dog uten lokal dimming. Lysstyrken og panelkontrasten er likevel relativt god, målt til henholdsvis 370 nits (10% vindu) og 5000:1 med sjakkbrett-mønster (ANSI Checkerboard).

QLED860 gir et positivt inntrykk, og seiler raskt opp som en av de beste skjermene i testen når det kommer til bildekvalitet. I likhet med Philips har den god skarphet, og gir en imponerende dybdefølelse. Mange av konkurrentene ser direkte flate ut i forhold!

Vi fant også at fargegjengivelsen var nøytral, naturlig og bedre nyansert enn de fleste andre i testen. Vårt testeksemplar hadde meget god skjermuniformitet uten «lyse flekker» på svart bakgrunn.

Svartnivået er også bedre enn Philips, og det fører til et hakket mer livlig og kontrastrikt bilde. Serier som Maktens Ringer på Amazon Prime ser skikkelig lekkert ut på TCL-skjermen. QLED860 har imidlertid ikke fullt så god innsynsvinkel som Philips sitt IPS-panel: Den ser derfor aller best ut når du sitter direkte foran skjermen.

På lydsiden er TCL QLED860 utstyrt med et høyttaleroppsett fra Onkyo. Det gir en klar og distinkt talegjengivelse, og lyden er klarere og fyldigere enn mange av konkurrentene. Likevel, som så mange ganger før, er det anbefalt å supplere med en passende lydplanke. Kanskje en av TCLs nye Atmos-planker?

TCL QLED860 er totalt sett den beste TV-en i testen. Skjermen leverer god og kontrastrik bildekvalitet, og vi liker også at den er utstyrt med det nye Google TV brukergrensesnittet. Et bra kjøp!

Karakter
TCL QLED860 (55QLED860)
Basic

Lyd & Bilde mener

TCL QLED860 gir et meget flott bilde, rikt på kontrast, i tillegg til et fint Google brukergrensesnitt og gode tilkoblingsmuligheter. TCL har litt smalere innsynsvinkel enn konkurrenten fra Philips, og lyden er litt slankere enn forventet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Enestående lydkvalitet

Ekte kino med high-end lydplanke

En liten lydrevolusjon

Scroll to Top