Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)

Smart design, middels kontrast

Denne sylslanke Samsung-skjermen er fullspekket med finesser. Vi savner bare litt mer futt i kontrasten!

Publisert 14.10.22 - 09:00
Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)
Audun Hage

Samsung er blant de største TV-produsentene i verden, og har et bredere sortiment enn de fleste. Q75B og Q77B-serien er blant de rimeligere modellene i det såkalte QLED-segmentet: Denne modellen kan skilte med et bredt spekter av finesser, og en slank iøynefallende design. Foruten 55-tommeren vi tester her, kan den også leveres i størrelser helt opp til 75” – uten at prisen fyker i taket.

Obs! Samsung-modellen finnes tilgjengelig under to ulike modellnummer der spesifikasjonene er veldig like. Q77B-serien selges hos Elkjøp, mens modellen som selges hos Power heter Q75B.

 

Samsung Q75B/Q77B

Samsung-skjermen har den slankeste innrammingen blant alle testdeltakerne, og er nok den peneste i våre øyne rent visuelt. Skjermen måler bare et par centimeter i dybden, og dersom du kjøper Samsungs slanke veggfeste (Slim Fit Wall Mount – ekstrautstyr) kan den dessuten henges tett inntil veggen.

Modellserien er godt spekket på utstyrsfronten, ikke minst når det kommer til gaming: Alle de fire HDMI-inngangene er av 2.1 typen, med støtte for 4K/120hz videosignaler. Dermed er man sikret god kompatibilitet med de nyeste spillkonsollene. Her finnes også mulighet for cloud gaming direkte via TV-skjermen, der du for eksempel kan laste ned Xbox-appen og koble til en håndkontroll via Bluetooth. Veldig snedig!

Det er i grunn bare én kjekk finesse som glimrer med sitt fravær – HDR-formatet Dolby Vision med dynamiske metadata, som Samsung fortsatt ikke støtter på noen av sine apparater. Dette er litt synd, da rimelige LCD-skjermer erfaringsvis kan dra nytte av den ekstra, tilpassede kontrastinformasjonen.

Samsung Q75B Q77B inputs Samsung Q75B Q77B rear Samsung Q75B Q77B remote Samsung Q75B Q77B Xbox Samsung Tizen
<
>
Samsung Q75B/Q77B har en slank design og står fint på midtmontert fot. Ledninger kan trekkes skjult ned gjennom foten. (Foto: Audun Hage)

Bilde og lyd

På bildesiden bruker Q75B/Q77B et kantbelyst 120Hz-kapabelt LCD-panel, drevet av Samsungs egen Quantum 4K videoprosessor.

Skarpheten er glimrende, og vi noterer at Samsung-skjermen håndterer alle typer TV-innhold fra lavoppløst til høyoppløst på en god måte, med glatte, sømløse bevegelser og lite støy. Bildebehandlingen er generelt god.

Samtidig ser vi at kontrasten henger litt etter teten: Dette merkes spesielt på innhold i HDR-format, hvor både Philips og TCL «drar ifra» på lysstyrke og kontrastdetaljer.

Lyse effekter som solskinn, lamper og lignende står ikke ut med samme intensitet, og TV-sendinger med vintersport kan føles litt flatere enn de beste. I tillegg er fargegjengivelsen litt ujevn opp av esken, med et svakt grønnskjær i seg opp mot konkurrentene. Dette klarte vi å jevne ut noe gjennom kalibrering, men Samsung-skjermen er likevel ikke like velbalansert som de aller beste i testen.

På lydsiden er skjermen utstyrt med et sett små, undermonterte høyttalere, og det merkes også på lyden at det er begrenset plass til rådighet. Lydbildet er litt smalere og slankere enn de beste, og kan i likhet med de fleste ha stor nytte av ekstern lydhjelp.

Her har Q75B/Q75B et ess i ermet da den kan overføre Atmos surroundlyd trådløst over Wi-Fi (krever en kompatibel Samsung-lydplanke). Det er en løsning vi har testet og kan anbefale, ikke minst fordi det gir en ren og pen installasjon.

For å oppsummere, så Samsung Q75B/Q77B en velutstyrt TV, full av brukervennlige finesser, men den ligger litt bak testens beste på generell bildekvalitet.

Karakter
Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)
Basic

Lyd & Bilde mener

Samsung-modellen har en flott design og god brukervennlighet med flust av moderne finesser. Tilkoblingsmulighetene er også gode. Kontrasten er midt på treet, og henger ikke helt med de beste i testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Allerede abonnent? Logg inn eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B Home abonnement finner du her.

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Gnistrende high-end høyttaler

Storm i et vannglass

Slår Sonos på hjemmebane

Scroll to Top