TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)

Smart design, middels kontrast

Denne sylslanke Samsung-skjermen er fullspekket med finesser. Vi savner bare litt mer futt i kontrasten!

forfatter
Publisert 14.10.22 - 09:00
Karakter
Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)
L&B mener
Samsung-modellen har en flott design og god brukervennlighet med flust av moderne finesser. Tilkoblingsmulighetene er også gode.
Kontrasten er midt på treet, og henger ikke helt med de beste i testen
Spesifikasjoner
 • Størrelse/type: 55” 4K VA LCD
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Panelfrekvens: 120 Hz
 • Operativsystem: Tizen
 • Innganger: 4 HDMI (4 x 2.1), 1 USB 2.0
 • Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI eARC
 • HDR: HDR10+, HLG
 • Annet: Q Symphony, Atmos over Wi-Fi
 • Skjermstørrelser: 55”, 65”, 75”
 • Web: samsung.com
Veil. pris 8990Pr. 14.10.22 Produktside

Samsung er blant de største TV-produsentene i verden, og har et bredere sortiment enn de fleste. Q75B og Q77B-serien er blant de rimeligere modellene i det såkalte QLED-segmentet: Denne modellen kan skilte med et bredt spekter av finesser, og en slank iøynefallende design. Foruten 55-tommeren vi tester her, kan den også leveres i størrelser helt opp til 75” – uten at prisen fyker i taket.

Obs! Samsung-modellen finnes tilgjengelig under to ulike modellnummer der spesifikasjonene er veldig like. Q77B-serien selges hos Elkjøp, mens modellen som selges hos Power heter Q75B.

 

Samsung Q75B/Q77B

Samsung-skjermen har den slankeste innrammingen blant alle testdeltakerne, og er nok den peneste i våre øyne rent visuelt. Skjermen måler bare et par centimeter i dybden, og dersom du kjøper Samsungs slanke veggfeste (Slim Fit Wall Mount – ekstrautstyr) kan den dessuten henges tett inntil veggen.

Modellserien er godt spekket på utstyrsfronten, ikke minst når det kommer til gaming: Alle de fire HDMI-inngangene er av 2.1 typen, med støtte for 4K/120hz videosignaler. Dermed er man sikret god kompatibilitet med de nyeste spillkonsollene. Her finnes også mulighet for cloud gaming direkte via TV-skjermen, der du for eksempel kan laste ned Xbox-appen og koble til en håndkontroll via Bluetooth. Veldig snedig!

Det er i grunn bare én kjekk finesse som glimrer med sitt fravær – HDR-formatet Dolby Vision med dynamiske metadata, som Samsung fortsatt ikke støtter på noen av sine apparater. Dette er litt synd, da rimelige LCD-skjermer erfaringsvis kan dra nytte av den ekstra, tilpassede kontrastinformasjonen.

Samsung Q75B Q77B inputs Samsung Q75B Q77B rear Samsung Q75B Q77B remote Samsung Q75B Q77B Xbox Samsung Tizen
<
>
Samsung Q75B/Q77B har en slank design og står fint på midtmontert fot. Ledninger kan trekkes skjult ned gjennom foten. (Foto: Audun Hage)

Bilde og lyd

På bildesiden bruker Q75B/Q77B et kantbelyst 120Hz-kapabelt LCD-panel, drevet av Samsungs egen Quantum 4K videoprosessor.

Skarpheten er glimrende, og vi noterer at Samsung-skjermen håndterer alle typer TV-innhold fra lavoppløst til høyoppløst på en god måte, med glatte, sømløse bevegelser og lite støy. Bildebehandlingen er generelt god.

Samtidig ser vi at kontrasten henger litt etter teten: Dette merkes spesielt på innhold i HDR-format, hvor både Philips og TCL «drar ifra» på lysstyrke og kontrastdetaljer.

Lyse effekter som solskinn, lamper og lignende står ikke ut med samme intensitet, og TV-sendinger med vintersport kan føles litt flatere enn de beste. I tillegg er fargegjengivelsen litt ujevn opp av esken, med et svakt grønnskjær i seg opp mot konkurrentene. Dette klarte vi å jevne ut noe gjennom kalibrering, men Samsung-skjermen er likevel ikke like velbalansert som de aller beste i testen.

På lydsiden er skjermen utstyrt med et sett små, undermonterte høyttalere, og det merkes også på lyden at det er begrenset plass til rådighet. Lydbildet er litt smalere og slankere enn de beste, og kan i likhet med de fleste ha stor nytte av ekstern lydhjelp.

Her har Q75B/Q75B et ess i ermet da den kan overføre Atmos surroundlyd trådløst over Wi-Fi (krever en kompatibel Samsung-lydplanke). Det er en løsning vi har testet og kan anbefale, ikke minst fordi det gir en ren og pen installasjon.

For å oppsummere, så Samsung Q75B/Q77B en velutstyrt TV, full av brukervennlige finesser, men den ligger litt bak testens beste på generell bildekvalitet.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Philips The One 55" (55PUS8897/12)

Knallsterk bildeopplevelse!

Philips The One leverer imponerende skarp bildekvalitet, og har dessuten en særegen finesse i ermet – Ambilight!

Philips-skjermen leverer et meget skarpt og kontrastrikt bilde, samtidig som det fargerike Ambilight-lyset sørger for å gi opplevelsen en ekstra boost.
Lyden er relativt slank, og skriker etter hjelp fra en lydplanke eller lydsystem.

Sharp EQ3EA (55EQ3EA)

Skarpt comeback?

Denne modellen fra Sharp leverer en god kombinasjon av bildekvalitet og brukervennlighet. Men konkurransen er tøff!

Sharp-skjermen har en fin fargegjengivelse, og Android-systemet gir et bredt utvalg av apps.
Bildefrekvensen er begrenset oppad til 60 Hz.

TCL QLED860 (55QLED860)

Kjapp, kontrastrik og brukervennlig

TCL QLED860 kommer med det oppdaterte Google TV brukergrensesnittet, og leverer meget lekker bildekvalitet til prisen.

TCL QLED860 gir et meget flott bilde, rikt på kontrast, i tillegg til et fint Google brukergrensesnitt og gode tilkoblingsmuligheter.
TCL har litt smalere innsynsvinkel enn konkurrenten fra Philips, og lyden er litt slankere enn forventet.

Sony X85K/X89K (KD-55X89K)

Smart og spillvennlig

Denne TV-en fra Sony er godt tilrettelagt for gaming, og leverer både god brukervennlighet og fin bildekvalitet.

Sony-skjermen leverer knallsterk lysstyrke og fin kontrast, som gjør den velegnet til TV-titting i lyse rom.
Svartnivået og fargegjengivelsen er ikke på høyde med de beste, og lyden er skuffende slank.

LG NANO81 (55NANO816QA)

Svak kontrast

LG-skjermen scorer bra på brukervennlighet, men bildekvaliteten er ikke den sterkeste vi har sett.

LG-skjermen har en fin design og et flott brukergrensesnitt med mange apper.
Kontrasten er lite imponerende, og gir en nokså blass bildeopplevelse.
Annonse
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
OLED pluss Ambilight = større innlevelse! Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV: Med saftig kontrast og Ambilight er det duket for en nydelig bildeopplevelse.
YouTube går vertikalt på TV-skjermen Nå kan du snart se de vertikale videosnuttene i YouTube-appen til smart TV.
Den største TV-en vi noen gang har testet Glem 85” - nå er det 98” som gjelder dersom du vil ha den største TV-en i gata! TCL 98C735 er et gedigent beist av en TV, og bildekvaliteten overrasker.
Samsung TV-eier? Da bør du lese dette! Apple TV-appen til Samsung TV strømmer nå utvalgt innhold i det åpne HDR10+ formatet – som et alternativ til Dolby Vision.
MiniLED gir bedre kontrast Sony har oppgradert en av sine beste LCD-skjermer med et finmasket MiniLED-baklys. Det gir imponerende presis kontrast og lysstyrke, men det er fortsatt rom for forbedring…
Kan 8K-TV bli forbudt? Strengere EU-krav til energieffektivitet kan sette en stopper for sylskarpe, men strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde