Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony Bravia XR A90J (XR-83A90J)

OLED-TV i kinoformat!

Vi har allerede latt oss imponere av bildekvaliteten fra Sonys beste OLED-TV, A90J. Men bildeopplevelsen blir enda bedre når den blåses opp i stort format!

Skrevet av / 11.02.22 - 11:22
Sony Bravia XR A90J (XR-83A90J)
Audun Hage

Sony sto bak noen av de beste TV-ene vi testet i fjor, og øverst på pallen kom toppmodellen XR-A90J som vi kåret til årets beste TV i high-end klassen. Kombinasjonen av et moderne, lyssterkt OLED-panel, Sonys smarte bildebehandling og lydsystemet Acoustic Surface, viste seg å være en vinnende kombinasjon.

Såpass vellykket var denne modellen faktisk, at Sony har bestemt seg for å holde den i produksjon et år til. Nærmere bestemt er det 83” versjonen XR-83A90J som lever videre, og derfor beholder statusen som Sonys største (og beste?) OLED-TV for 2022.

Teknisk sett er det nå A95K med QD-OLED teknologi som er Sonys nye toppmodell, men siden denne bare er tilgjengelig i noen ganske kompakte 55” og 65” utgaver, lever 83” A90J videre for å tekkes de storskjerm-frelste. Og dem er det som kjent mange av …

Sony XR-83A90J

Da vi testet A90J for første gang i 2021 var det 65” utgaven vi tok for oss: Denne gangen har vi hatt et heftig stevnemøte med storebroren XR-83A90J! Med unntak av noen små glimt på messer og diverse utstillinger, er dette faktisk første gang vi tar en 83” OLED i nærmere åsyn.

 

Sony xr 83a90j
Nytt år , men Sony XR-83A90J består. (Foto: Sony)

83” utgaven har mye til felles med 55- og 65-tommerne, blant annet når det kommer til design. Men det merkes allerede når vi mottar esken til test, at det er litt av en koloss vi har å gjøre med. Hele 60 kg med emballasje, og cirka 42 kg i strømpelesten. Det sier seg selv at du bør alliere deg med en god venn (eller AV-installatør) når TV-en skal settes opp for første gang.

83” A90J bruker samme type føtter som de andre modellene: Med disse hviler TV-en bare noen få millimeter over bordoverflaten, og står meget stabilt. Føttene kan monteres i to forskjellige høyder, for å kunne gjøre plass til en eventuell lydplanke under skjermen. Vi fikk for eksempel grei plass til en Sonos Arc eller Sony HT-A7000 uten at de skjermet for bildet. På 83” modellen kan man også velge om føttene skal monteres i ytterkant, eller inn mot midten. På denne måten kan den få plass på en reol som er smalere enn selve TV-en (185 centimeter!).

Mange vil selvfølgelig foretrekke å veggmontere Sony-skjermen, og da vil du trenge et veggfeste med 400 x 400 mm VESA-mål.

Brukervennlighet og finesser

Bravia A90J kommer lastet med brukergrensesnittet Google TV. Den nye Google-plattformen kjennetegnes av en ny startmeny, som gir full oversikt over de mest brukte appene dine, samt TV-kanaler og tilkoblede enheter.

Google TV gir deg direkte anbefalinger til innhold, basert på preferanser og hva du tidligere har sett på. Sony-skjermen har også innebygd Google Assistant, hvor du kan snakke direkte til TV-en uten å måtte benytte fjernkontrollen.

83” A90J kommer med fjorårets premium fjernkontroll fra Sony. Den har en lekker utførelse i børstet metall. Knappene er bakbelyste, med snarvei-knapper til YouTube, Netflix, Disney+ og Amazon Prime Video.

Sony-skjermen har fire HDMI- innganger, som blant annet støtter 4K-video med 120 bilder per sekund – perfekt for PS5 og Xbox Series X. Det er imidlertid bare to av dem som er fullt ut HDMI 2.1 kompatible. Det skal nevnes at flere kommende 2022-modellene vil leveres med 2.1-støtte på alle fire. Hvis du ser for deg et gaming-liv med minst to spillkonsoller, kan dette være verdt å tenke på.

Vi har tidligere målt forsinkelsen (input lag) på Sony A90J til ca 15 millisekunder i Spill-modus.

Sony premium remote backlit
Sony A90J tar i bruk den nyeste Android-plattformen – også kjent som Google TV – der brukergrensesnittet og startskjermen har fått en merkbar ansiktsløfting. Fjernkontrollen har bakbelyste knapper. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Bravia Core

A90J kommer også med Bravia Core – Sonys egen strømmetjeneste, som tilbyr ferske spillefilmer fra Sony Pictures Entertainment. De som kjøper en Bravia A90J får 2 års strømme-abonnement pluss 10 såkalte “Movie credits” med på kjøpet. Strømmetjenesten byr på flere klassiske Sony-titler, mens du må utløse en bong for å se nyere film.

Flere av filmene ligger tilgjengelig i 4K HDR format, og Bravia Core utmerker seg ved å kunne strømme i svært høy bitrate (opptil 80 megabits per sekund). Bildene er imponerende skarpe og fri for komprimeringsstøy. Mer av dette, takk!

Sony Bravia Core

Topptrimmet bildepanel og prosessor

Sony er kjent for sin gode bildebehandling, og til 2021-årgangen utviklet de en helt ny videoprosessor kalt Cognitive XR. Den baserer seg på såkalt kognitiv intelligens – avansert kunnskap om hvordan mennesker ser og fokuserer blikket på ulike objekter. Prosessoren deler opp skjermen i flere soner, finner det antatte fokuspunktet i bildet – for eksempel et ansikt – og optimaliserer farger, kontrast og skarphet akkurat der det behøves.

Sonys Cognitive Processor XR tar i bruk såkalt kognitiv intelligens, som handler om å bedre forstå hvordan mennesker ser, hører og oppfatter bilde og lyd. (Foto: Sony)

Bildekvalitet

Sony A90J har allerede imponert oss med en knallsterk kontrast, suverent svartnivå og en spesiell evne til å hente frem detaljene i alt slags videomateriale. Og det kommer ikke som noen stor overraskelse at 83-tommeren byr på de samme gode kvalitetene – bare i XL-format!

Sony PQ intro
Bildeopplevelsen av OLED blir bare bedre når den blåses opp i stort format! (Foto: Audun Hage)

Med en TV som dette er du klar til å ta inn alt underholdningsverdenen har å by på av bildemessige godsaker. Innhold i 4K-oppløsning kommer selvsagt mer til sin rett. Man kan flytte blikket, og ta et nærmere blikk på detaljene ulike steder i bildet. De storslåtte kampscenene i filmer som The Last Duel, Dune og 1947, får en helt annen tilstedeværelse her, enn de gjør med en 77- eller 65-tommer av tilsvarende kvalitet.

En fartsfylt serie som Formula 1: Drive to survive blir også mer naturtro og ektefølt. Du ser ikke bare på en dokumentar, du blir en del av den! Man kan få inn hver minste detalj, ned til skjeggstubbene til Lewis Hamilton eller gnistene fra glødende F1-bremser.

En ting vi drar kjensel på fra 65” testen er den sjenerøse lysstyrken. Sony-skjermen har rikelig med krutt i de lyse partiene, som er imponerende til OLED å være. Det kommer godt med når man ser TV på dagtid, men gir også en besnærende ”punch” på innhold i HDR-kvalitet. Dette gjelder i enda større grad for 83-tommeren, da den har et vesentli større bildeareal å varte opp med.

Fargegjengivelsen er også meget fin, nøytral og nyansert, uten den overmettede og overdrevne bildeestetikken som preger en del av konkurrentene.

En annen ting som slår oss, er at lysuniformiteten er meget god. Fartsfylte scener fra F1, eller annen sport, kan lett avsløre strukturelle ujevnheter i bildepanelet, såkalt clouding eller ujevn lysfordeling. Slike ujevnheter kan virke enda mer sjenerende på en stor skjerm, og er noe man ofte må leve med på LCD-modeller av varierende kvalitet. Men med 83” OLED-en fra Sony opplever vi svært lite av dette: Hovedinntrykket er at den bevarer den samme gode kvaliteten vi er vant til fra tidligere testede modeller.

Blankt frontglass

En ting vi likevel vil poengtere, er at Sony-skjermen (som OLED TV-er flest) har et relativt blankt frontglass. Direkte speilblankt er det ikke, men nok til at andre lyskilder – typisk lamper og nærliggende vinduer – lett kan fanges opp og reflekteres via skjermoverflaten. Og dette blir ikke mindre tydelig på en stor 83-tommer, snarere tvert imot! Dette er noe for eksempel Samsung har løst bedre med sine lysdiffuserende filtre, og som vi forventer å se økt fokus på i 2022.

Dersom du vil ha fullt utbytte av det bekmørke svartnivået OLED-en kan varte opp med, bør du kunne dempe og skjerme for lysinnslipp fra omgivelsene. Det trenger ikke være en nattsvart ”bat cave” som til projektor, men alle monner drar!

Sony A90J screen reflection
Som man kan se av bildene, kan Sony-skjermen lett speile deler av omgivelsene, spesielt når skjermen er mørk. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lydkvalitet

XR-83A90J bruker Sonys velkjente Acoustic Surface teknikk, med innebygde ”vibratorer” som bruker selve OLED-panelet som høyttalermembran. 83-tommeren har et litt mer omfattende lydoppsett, med større drivere enn de mindre TV-skjermene.

Lydkvaliteten er imponerende god. Det er en fin klarhet i diskanten og helt ned til bassen, hvor det er skikkelig fylde og tyngde fra 83”modellen. Boz Scaggs Thanks to you låter nærværende og intimt med en fyldig bassgitar og fin klang fra blåserne. Stemmen er tydelig klar og ren.

Fenomenet med at lyden kommer rett ut av skjermen har også fordeler når man vil se film og serier. Det gir veldig god kobling mellom det man ser og hører, og bidrar til det ekstra ”hakket” med innlevelse.

XR-83A90J kan selvfølgelig også utvides med eksterne lydanlegg. Velger du for eksempel en av Sonys lydsystemer, kan den også bruke TV-høyttalerne som senterhøyttaler i et større surroundoppsett. Dette har vi testet med større hell i modeller som HT-A9 og lydplanken HT-A7000.

Konklusjon

Bravia XR-83A90J er en av de største og råeste OLED TV-en Sony kan levere i 2022. Den er også en av de dyreste! Prisen gjør et merkbart hopp når du skal opp i skjermstørrelse. Til gjengjeld får du en storskjerm med alle de kjente og kjære kvalitetene vi forbinder med de beste OLED-TV-ene, deriblant en saftig lysstyrke og bekmørkt svartnivå, som sammen resulterer i en kruttsterk kontrast.

Disse egenskapene skinner enda klarere igjennom når det blåses opp i stort format. Det eneste som ikke blir minst like bra, eller bedre med denne XL-utgaven, er at skjermglasset kan virke litt blankt i lyse omgivelser.

Med hele 70 % større bildeareal enn 65-tommeren vi har testet tidligere, får innlevelsen en real boost! Denne TV-en kan få det til å gå kaldt nedover ryggen og gi deg en skikkelig støkk på de tøffeste filmene og seriene.

Den innebygde, usynlige høyttalerløsningen fungerer også her utmerket. Med HDMI 2.1 kompatible innganger (dog kun to av dem) er Sony-skjermen også klargjort for gaming. Med en velfungerende Android-TV og smart fjernkontroll i tillegg, Sony har lagt lista for utfordrerne som kommer i 2022!

Kalibrering av Sony XR-83A90J

Sony Bravia XR A90J støtter automatisk kalibrering via PC-programmet Calman Autocal.

Rett ut av esken ga vårt testeksemplar av 83” en god, nøytral fargebalanse, men med noe forbedringspotensiale. Målingene i SDR (Profesjonell 1) ga et delta-avvik på 4,2 i gråskala og 2,4 på fargerommet. Lysstyrken er også meget god til OLED å være. Vi målte 83” Bravia A90J til cirka 1200 nits på 10 % skjermareal (Dynamisk modus), og 740 nits ferdig kalibrert (Professional 1).

Etter kalibrering fikk vi gråskala avvik på 0,3 og fargerom avvik på 0,7. Hvilket er tett på perfekt. Målingene i HDR-modus var også meget presise, med under delta 1,0 i gråskala og 0,9 på fargerommet. Det er omtrent så godt det går an å få det, uten å punge ut hundretusener for en proff studiomonitor!

All kalibrering utført av Gorm Sørensen @ ProCal.

Karakter
Sony Bravia XR A90J (XR-83A90J)
High End

Lyd & Bilde mener

83” OLED TV-en fra Sony leverer en rålekker, kontrastrik bildekvalitet i stort format. Lydgjengivelsen er også imponerende, med klar, sterk og fyldig lyd fra de innebygde (usynlige) høyttalerne. Sony-skjermen er teknisk sett fortsatt en 2021-modell, hvor kun to av de fire HDMI inngangene er HDMI 2.1 kompatible. OLED-skjermen har et relativt blankt frontglass.

1 hendelser på “Sony Bravia XR A90J (XR-83A90J)”

  1. Takk for grundig review 🙂

    Vil subwoofere i TV fungere hvis man bruker TV som senterkanal med HT-A7000?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top