TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST 6 par trådløse ørepropper

Hvem er den nye kongen på haugen?

Skal du ha nye ørepropper, er det nå bare de helt trådløse som gjelder.

forfatter
Publisert 16.12.20 - 07:00
Produkter i testen
 • Sennheiser CX 400BT
 • X by Kygo Xellence
 • Jabra Elite 85t
 • Sony WF-SP800N
 • Bose QuietComfort Earbuds
 • Huawei Freebuds Pro
 • Når man sier «trådløse ørepropper», så er bare få år siden det var innforstått at det faktisk betød en kabel som forbant venstre og høyre ørepropp. Men tiden har forandret seg, og nå trenger du ikke engang nevne ordet «trådløst» for at man skal ta det for gitt at man snakker om helt trådløse ørepropper. Nå er det bare feinschmeckerne, særingene og hipsterne igjen som gidder å bruke kabel.

  Hvis vi ser bort fra den åpenbare ulempen – nemlig at det er dobbelt så lett å miste minst én ørepropp, som hvis de to hang sammen – så er fordelene flere.

  Les også De ”alle” vil ha Folk lar seg ikke avskrekke av en merkelig design, når de flokker rundt Apples AirPods. Og Pro-utgaven er bedre enn noensinne, på alle måter.

  For det første slipper du kabelen som gnisser mot kroppen, med dertil ulyder som forplanter seg inn i øret. For det andre sitter forsterkeren direkte ved høyttalerelementet, som tilrettelegger for en ekstremt kjapp start og stopp av høyttalerelementet. For det tredje trenger du ikke bekymre deg for noen ledningsfloker når du tar proppene ut av lommen.

  True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
  Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby

  Kortere batteritid, lavere lyd

  Det er hovedsakelig to ulemper med helt trådløse ørepropper. Batteritiden er omtrent halvparten av den til semitrådløse, typisk er rundt 5 timer i proppene men da med noen ekstra laderunder fra reiseetuiet (dette har nemlig sitt eget batteri og lader proppene når de er stuet bort).

  Den andre ulempen er at det er begrenset med plass til forsterker, som da må være veldig liten. Ofte kan derfor ikke helt trådløse ørepropper spille like høyt som andre på full guffe. Lydkvaliteten for øvrig trenger slettes ikke være noe dårligere på helt trådløse ørepropper, men komprimert Bluetooth-lyd vil aldri være et perfekt utgangspunkt.

  Premium-klassen

  I denne testen tar vi for oss ørepropper i premiumklassen rundt 2.000 kroner. Det er et litt lavere nivå enn toppmodellene til for eksempel Bang & Olufsen, Sony og Sennheiser, men samtidig er det godt over de billigste modellene som koster fra tusenlappen og nedover. Dette er et fornuftig prisnivå, dersom du er kresen på lyd og funksjonalitet.

  Frekvenskurvene til alle øreproppene i testen. Ingen av dem er nøytrale, og mange deler samme klangfilosofi. Det betyr ikke at de låter likt. Målt med minidDSP EARS målemikrofon og REW programvare. Kompensert mot hva miniDSP mener oppfattes som mest mulig lineært.

  Produkter i testen

  Sennheiser CX 400BT

  Nedstrippet favoritt

  Med CX 400BT har Sennheiser tatt utgangspunkt i sin toppmodell og fjernet alle unødvendige tilleggsfunksjoner for å få ned prisen.

  Flott lyd og klar tale, god passform og brukervennlig. God spilletid.
  Ingen støydemping eller "støyforsterkning" for gjennomsiktighet. Ikke vanntette.

  X by Kygo Xellence

  Kygos beste ørepropper

  X by Kygo sikter høyere med premium øreproppene Xellence, og lykkes stort sett godt.

  Heftig bass og engasjerende lyd, godkjent støydemping og mulighet for å tilpasse lyden til ens egen hørsel.
  Bassen kan bli litt i overkant. For vår del ble dette jevnet ut etter hørselstest i app, men det skapte nye problemer. Samtalelyd har forbedringspotensial.

  Jabra Elite 85t

  Liten luksusmodell med støydemping

  Jabras største ørepropp-modell heter Elite 85t og er egentlig ganske liten. Men den er fylt med gode løsninger.

  Utmerket og variabel støyreduksjon. Etuiet kan lades trådløst.
  Ikke støtte for aptX. Det finnes ørepropper med mer oppløsning i overtonene.

  Sony WF-SP800N

  Sony-propper for aktive brukere

  Sony tilbyr et rimeligere og oppdatert alternativ til sitt smått utdaterte flaggskip.

  Mye Sony-kvalitet for pengene. Tåler juling, behagelig lydkvalitet.
  Middelmådig talekvalitet, litt lavt maksnivå, og hvorfor støtter ikke disse Sonys overlegne LDAC-kodek?

  Bose QuietComfort Earbuds

  Smått tamt fra Bose

  Vi hadde forventet oss så mye mer.

  Klasseledende støykansellering! Trådløs lading og vanntetthet.
  Middelmådig lyd, og skuffende talekvalitet.

  Huawei Freebuds Pro

  Klonene angriper

  Det har kommet så mange skamløse Airpods-kopier at man ikke lenger reagerer. Dette er meget mulig den beste av dem.

  Naturlig og fin lyd, støydemping funker ok, og talekvaliteten er god. Topp kvalitetsinntrykk!
  Bassen kan bli litt "boomy". Android-brukere kan juster EQ med app, men dette finnes ikke for iOS. Ikke vanntette, og knapp batteritid i proppene med støydemping aktivert.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Disse gleder vi oss til! Flaggskipet PX7 skal omsider erstattes! Den nye Px7 S2 har enda bedre lyd, bedre komfort – og bedre støydemping.
  Inzone er Sonys nye gamingmerke Sony debuterer med gamingtilbehør under navnet Inzone. I første omgang med tre headsets og to skjermer. 
  Flere nye ørepropper fra JBL JBL har dyttet mer teknologi i sine ørepropper, og utviklet en egen til spilling, med ultralav forsinkelse.
  High-tech-propper til gaming Svenske Urbanista har laget et par helt trådløse ørepropper som er spesielt utviklet for spilling over Bluetooth.
  Stax trådløse hodetelefoner koster ikke en formue De trådløse Stax Spirit S3 fra Edifier bruker spesielle drivere. Men kanskje ikke slike du tror.
  Disse kan du ha i ørene hele dagen Sony LinkBuds S er superkomfortable, og trenger med sin fantastiske omgivelseslyd nesten aldri å tas ut av ørene.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend