Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST X by Kygo Xellence

Kygos beste ørepropper

X by Kygo sikter høyere med premium øreproppene Xellence, og lykkes stort sett godt.
Kygo Xellence spread2
Karakter
X by Kygo Xellence
Lyd & Bilde mener
Heftig bass og engasjerende lyd, godkjent støydemping og mulighet for å tilpasse lyden til ens egen hørsel.
Bassen kan bli litt i overkant. For vår del ble dette jevnet ut etter hørselstest i app, men det skapte nye problemer. Samtalelyd har forbedringspotensial.
Spesifikasjoner
  • Type: Helt trådløse ørepropper
  • Bluetooth: 5.0
  • Vanntett: IPX5
  • Kodeker: AAC, aptX, SBC
  • Batteri: 8 t + 16 t fra etui (m ANC), 10 t + 20 t fra etui (u ANC)
  • Vekt: 14,2 g
  • Ladekabel: USB C
  • Web: xbykygo.com

Xellence er ikke den første helt trådløse øreproppmodellen til norske Kygo, som har holdt på i noen år nå med hodetelefoner og høyttalere. Men det er den første under det nye merkenavnet X by Kygo. I motsetning til de forrige budsjettproppene for trening –  E7/900 – er Xellence i en prisklasse som ypper seg i premiumklassen, og utseendemessig må jeg si de har truffet bra med Xellence.

Xellence er vanntålige med IPX5-sertifisering, men passformen er ikke spesielt egnet til trening da proppene mangler vinger å feste dem til ørene med. Til det formålet bør du i stedet se nærmere på E7/1000.

Det Xellence derimot kan by på er både aktiv støydemping og ambiensmodus, og en meget respektabel batteritid på inntil 10 timer i selve proppene med støydempingen avslått. To ekstra ladinger fra etuiet drar total spilletid opp til 30 timer, noe mindre med støydemping på (24 timer).

Kygo Xellence spread

Kyrre Gørvell-Dahll, alias Kygo. Foto: X by Kygo

Brukervennlighet

Kygo Xellence brukes ved å trykke en eller flere ganger på øreproppene, som så mange andre. To trykk pauser eller spiller sang, hold inne høyre for å gå til neste låt, og venstre for å gå til forrige låt. Trykk tre ganger for å veksle mellom støydeming, ambiensmodus eller avslått funksjon. Du kan også bruke appen for å gjøre dette. En dedikert knapp påkaller stemmeassistenten (Siri eller Google-assistenten).

Annonse

Både støydemping og ambiensmodus fungerer helt greit, gjør jobben som de skal. De når ikke opp til Bose og Jabra, ei heller Apple Airpods – og jeg tror jommen meg Huawei er litt bedre også. Derimot er Kygo greit på høyde med Sony WF-SP800N.

Kygo har inkludert en lyttetest i appen, som du kan bruke for å skreddersy lyden fra øreproppene til din egen hørsel. Det funker, men med forbehold. Mer om det om litt.

Annonse

Talekvalitet

Talekvaliteten hos Xellence er ikke helt eksellent. Stemmen min ut er klar nok i stille omgivelser, men den låter fjernt fra mikrofonen, da mye av romklangen kommer med. Det betyr også at bakgrunnsstøy også vil komme med, og drukne stemmen. Kygo er langt fra de beste i denne disiplinen.

Lydkvalitet – musikk

Kygo Xellence er ganske basstunge ut av esken. Ikke så rart, all den tid Kygo lager EDM-musikk, som gjerne låter tøffere med litt ekstra guffe i bunnoktaven. Lyden oppover i toneområdet er klar nok, og det er ingen frekvensområder som maskerer for andre. Men den fyldige bassen preger all musikk man spiller.

Også akustisk musikk, som countryballaden Same Devil med Brandy Clark og Brandi Carlile. Bassgitaren kommer litt langt frem i lydbildet. Derimot låter øreproppene glimrende på musikk fra popmusikk fra slike som Kygo, Astrid S og Justin Bieber. Litt ekstra krydder, så å si. Men til akustisk musikk og klassisk kunne bassen med fordel vært mildere.

Man får ikke gjort noen tonekontroll i appen, annet enn å aktivere «Bass boost» og dermed forsterke bassen enda mer. Men det finnes et triks.

Kygo Xellence black

Utseendemessig er X by Kygo Xellence i den lekre enden av klassen. Foto: X by Kygo

I appen kan du nemlig kjøre en hørseltest. Den fungerer ved å sende tilfeldig støy gjennom hvert øre, hvorpå noen enkeltfrekvenser gradvis fases inn og ut igjen. Du skal holde en knapp i appen inne når du tonen er høy nok til du hører den, og slippe når den blir borte for deg. Enkelt.

Og hørseltesten funker. For min del ble bassen mye mer avstemt, og rent tonemessig låt det mer naturlig etterpå. Problemet er at det er litt tilfeldig når man rekker å trykke på og slippe knappen, så det blir ikke helt nøyaktig. Siden man gjør testen for venstre og høyre øre separat, ender man opp med å få litt ulik frekvenskompensering på hvert øre. Som igjen skaper problemer med faserespons og stereoperspektiv. Det kollapser liksom.

Man kan sikkert gjøre dette mer nøyaktig om du sitter i helt stille omgivelser (som appen oppfordrer deg til), og gjør testen flere ganger inntil den sitter dønn. Men etter noen forsøk fikk jeg det fortsatt ikke helt nøyaktig. Men tanken er god, og hvis man kan få mulighet til å kjøre hørselstesten for begge ørene samtidig, så tror jeg resultatet kan bli bedre.

Annonse
True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby

Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

X by Kygo Xellence er et par ørepropper som designmessig skiller seg positivt ut i mengden. Vi liker utseendet, og det er veldig lite hokus-pokus i daglig drift. Batteritiden er også helt klart i det bedre sjiktet.

Lydkvaliteten er god, men du skal være glad i bass. De er nemlig litt bassfokusert, og skal du prøve å temme dette må du gjøre det med en hørselstest, hvorpå de tilpasser seg din hørsel. Denne gjøres separat for venstre og høyre øre, som gjør det vanskelig å få det helt likt. Folk med normal hørsel på begge ørene burde få muligheten å kjøre testen på begge ører samtidig, så begge justeres likt. Så blir det ikke så vanskelig å få optimalt stereoperspektiv.

Ellers er både støydemping og ambiensmodus ok gjennomført og velkomne funksjoner. Talekvaliteten er på sin side småkjip.

Frekvenskurvene til alle øreproppene i testen. Ingen av dem er nøytrale, og mange deler samme klangfilosofi. Det betyr ikke at de låter likt. Målt med minidDSP EARS målemikrofon og REW programvare. Kompensert mot hva miniDSP mener oppfattes som mest mulig lineært.

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Også i denne testen:

Sennheiser CX 400BT

Nedstrippet favoritt

Med CX 400BT har Sennheiser tatt utgangspunkt i sin toppmodell og fjernet alle unødvendige tilleggsfunksjoner for å få ned prisen.

Flott lyd og klar tale, god passform og brukervennlig. God spilletid.
Ingen støydemping eller "støyforsterkning" for gjennomsiktighet. Ikke vanntette.

Jabra Elite 85t

Liten luksusmodell med støydemping

Jabras største ørepropp-modell heter Elite 85t og er egentlig ganske liten. Men den er fylt med gode løsninger.

Utmerket og variabel støyreduksjon. Etuiet kan lades trådløst.
Ikke støtte for aptX. Det finnes ørepropper med mer oppløsning i overtonene.

Sony WF-SP800N

Sony-propper for aktive brukere

Sony tilbyr et rimeligere og oppdatert alternativ til sitt smått utdaterte flaggskip.

Mye Sony-kvalitet for pengene. Tåler juling, behagelig lydkvalitet.
Middelmådig talekvalitet, litt lavt maksnivå, og hvorfor støtter ikke disse Sonys overlegne LDAC-kodek?

Bose QuietComfort Earbuds

Smått tamt fra Bose

Vi hadde forventet oss så mye mer.

Klasseledende støykansellering! Trådløs lading og vanntetthet.
Middelmådig lyd, og skuffende talekvalitet.

Huawei Freebuds Pro

Klonene angriper

Det har kommet så mange skamløse Airpods-kopier at man ikke lenger reagerer. Dette er meget mulig den beste av dem.

Naturlig og fin lyd, støydemping funker ok, og talekvaliteten er god. Topp kvalitetsinntrykk!
Bassen kan bli litt "boomy". Android-brukere kan juster EQ med app, men dette finnes ikke for iOS. Ikke vanntette, og knapp batteritid i proppene med støydemping aktivert.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.