Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bose QuietComfort Earbuds

Smått tamt fra Bose

Vi hadde forventet oss så mye mer.

Skrevet av / 16.12.20 - 07:00
Bose QuietComfort Earbuds
Geir Gråbein Nordby

QuietComfort Earbuds er de første trådløse øreproppene fra Bose som bærer det velkjente QuietComfort-navnet. Som tross alt er et sterkere varenavn enn QuietControl og SoundSport, som tidligere ørepropper har blitt kalt.

Denne gangen lover Bose oss et par ørepropper med like god aktiv støydemping som sine øreklokker NCH 700. Det er i så fall ingen liten bragt, ettersom støykanselleringen i ørepropper typisk er mindre effektiv enn i hodetelefoner. Kombinert med den mer effektive passive støydempingen har det likevel funket bra, men Bose tar den altså et steg lenger med QuietComfort Earbuds.

For å fysisk blokkere uønskede lyder har QC Earbuds fått putene som Bose kaller StayHear Max. Disse skal gi en myk, men tett forsegling. Flere mikrofoner brukes for å registrere, måle og sende gjenværende støy til en egen elektronisk brikke, med en ny algoritme. Øreproppene lager et presist motsignal i løpet av en brøkdel av et millisekund.

Grandiose

Det er ingenting med QC Earbuds som er diskrete. Etuiet er gigantisk, og ikke noe for trange bukselommer. Selve husene til proppene er også store, men for at ikke overvekten skal få dem til å falle ut, er de utstyrt med behagelige silikonvinger som festes på innsiden av ørekanten. Det funker, for proppene oppleves ikke som tunge, og man får aldri følelsen av at de skal falle ut.

Bose QuietComfort Earbuds Triple Black (4)
Ingenting med Bose QuietComfort Earbuds er lite. Foto: Bose

Brukervennlighet

QuietComfort Earbuds kan lades trådløst med Qi-lader. Bose-appen gjør tilkobling spesielt enkelt, og her kan du navngi proppene og få hjelp til riktig passform. Her justeres også mengden støydemping, eller omgivelseslyd.

En litt kul greie er at begge funksjoner styres med samme spak i appen. Helt til venstre slippes lyder mest mulig gjennom, lengst til høyre er støykansellering på maksimalt. Så har du alle stegene imellom. Tre favorittnivåer kan lagres, som du kan veksle mellom ved å dobbelttrykke på venstre ørepropp.

Og, ja, støydempingen er virkelig god, og Boses viktigste kort å spille på.

Bose QuietComfort Earbuds SPREAD(2)
Støydempingen på QuietComfort Earbuds er imponerende. Foto: Bose

Talekvalitet

Man skulle tro at med så avanserte mikrofoner og elektronikk som trengs til støykansellering av dette kaliberet, så må talekvaliteten være førsteklasses. Derfor er det skuffende at lyden av min egen stemme gjennom øreproppene faktisk er blant de dårligste i klassen.

Man hører hva som blir sagt, men stemmen ligger hele tiden på kanten og truer med feedback. Det er skarpt og ubehagelig å høre på, og med digitale artefakter fra DSP-en. Dette kan forhåpentligvis løses med en fremtidig oppdatering av programvaren.

Bose QuietComfort Earbuds Soapstone (1)
Foto: Bose

Lydkvalitet – musikk

Lyden av Bose QuietComfort Earbuds er ganske klar, det er ingenting som låter innestengt eller maskert. Stemmen til Jessie Reyez i andre vers på F2020 av Avenue Beat er uproblematisk å henge med på, den er tydelig og godt fremme i lydbildet.

Ulempen er at Bose-proppene oppleves som nokså harde og skarpe i klangen. Det er en litt vel ivrig hevelse i øvre mellomtone, som gjør at hvert kantslag på skarptromma smeller i øret, det låter på grensen til gnagende. Basstonene er på sin tid både rene og samtidig fysiske, men det er ikke spesielt behagelig å spille høyt på Bose-proppene.

Du får med andre ord ikke kraftigere og tøffere lyd fra de gigantiske øreproppene. Eller lengre batteritid fra det store ladeetuiet.

Til sammenligning låter Sennheiser CX 400BT bedre avstemt og oppløst i toppen, og den mer direkte konkurrenten til Bose – Momentum True Wireless II – er enda mer musikalske og mer detaljert i diskantområdet.

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Bose QuietComfort Earbuds er premium ørepropper hvor ingeniørene har brukt alle sine krefter på en overlegen støykansellering. For denne er virkelig førsteklasses, her kan du nesten stå midt ute på en byggeplass uten å bli plaget av støy. Imponerende.

Mindre imponerende er lydkvaliteten på musikk, som er litt for skarp og uoppløst i forhold til prislappen. Her er konkurransen beinhard, og det er ikke vanskelig å komme på konkurrenter som låter bedre. Talekvaliteten er også skuffende.

Når man legger til at Bose-proppene koster såpass mye mer enn flere konkurrenter som er bedre, så havner de dessverre et godt stykke ned på tabellen.

Frekvenskurvene til alle øreproppene i testen. Ingen av dem er nøytrale, og mange deler samme klangfilosofi. Det betyr ikke at de låter likt. Målt med minidDSP EARS målemikrofon og REW programvare. Kompensert mot hva miniDSP mener oppfattes som mest mulig lineært.

Karakter
Bose QuietComfort Earbuds
Premium

Lyd & Bilde mener

Klasseledende støykansellering! Trådløs lading og vanntetthet. Middelmådig lyd, og skuffende talekvalitet.

Også i denne testen:

6 par trådløse ørepropper

Sennheiser CX 400BT

Nedstrippet favoritt

Med CX 400BT har Sennheiser tatt utgangspunkt i sin toppmodell og fjernet alle unødvendige tilleggsfunksjoner for å få ned prisen.

Flott lyd og klar tale, god passform og brukervennlig. God spilletid.
Ingen støydemping eller "støyforsterkning" for gjennomsiktighet. Ikke vanntette.
Les hele testen

X by Kygo Xellence

Kygos beste ørepropper

X by Kygo sikter høyere med premium øreproppene Xellence, og lykkes stort sett godt.

Heftig bass og engasjerende lyd, godkjent støydemping og mulighet for å tilpasse lyden til ens egen hørsel.
Bassen kan bli litt i overkant. For vår del ble dette jevnet ut etter hørselstest i app, men det skapte nye problemer. Samtalelyd har forbedringspotensial.
Les hele testen

Jabra Elite 85t

Liten luksusmodell med støydemping

Jabras største ørepropp-modell heter Elite 85t og er egentlig ganske liten. Men den er fylt med gode løsninger.

Utmerket og variabel støyreduksjon. Etuiet kan lades trådløst.
Ikke støtte for aptX. Det finnes ørepropper med mer oppløsning i overtonene.
Les hele testen

Sony WF-SP800N

Sony-propper for aktive brukere

Sony tilbyr et rimeligere og oppdatert alternativ til sitt smått utdaterte flaggskip.

Mye Sony-kvalitet for pengene. Tåler juling, behagelig lydkvalitet.
Middelmådig talekvalitet, litt lavt maksnivå, og hvorfor støtter ikke disse Sonys overlegne LDAC-kodek?
Les hele testen

Huawei Freebuds Pro

Klonene angriper

Det har kommet så mange skamløse Airpods-kopier at man ikke lenger reagerer. Dette er meget mulig den beste av dem.

Naturlig og fin lyd, støydemping funker ok, og talekvaliteten er god. Topp kvalitetsinntrykk!
Bassen kan bli litt "boomy". Android-brukere kan juster EQ med app, men dette finnes ikke for iOS. Ikke vanntette, og knapp batteritid i proppene med støydemping aktivert.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Propper med fjernsyn

Sommermusikken rett i øret

Scroll to Top