TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sennheiser CX 400BT

Nedstrippet favoritt

Med CX 400BT har Sennheiser tatt utgangspunkt i sin toppmodell og fjernet alle unødvendige tilleggsfunksjoner for å få ned prisen.

Av / 16.12.20 - 07:00
Sennheiser CX 400BT

Lyd & Bilde mener

  • Flott lyd og klar tale, god passform og brukervennlig. God spilletid.
  • Ingen støydemping eller "støyforsterkning" for gjennomsiktighet. Ikke vanntette.

Etter min mening har Sennheiser laget markedets beste trådløse ørepropper, nemlig Momentum True Wireless 2. De låter fabelaktig, har god støydemping og også forsterkning av omgivelseslyd; såkalt ambiensmodus. De har også vesentlig lengre batteritid enn sine forgjengere, og de er vann- og svetteavvisende.

Sennheiser CX_400BT_White_Earbuds_Front
Foto: Sennheiser

Men de er også temmelig kostbare, med en prislapp på 3200 kroner. Mer enn de fleste ønsker å bruke på et par trådløse ørepropper. Derfor har Sennheiser nå lansert CX 400BT. Dette er en nedstrippet versjon av Momentum-proppene, hvor man har beholdt de samme høyttalerelementene og lydkodekene (aptX, AAC) for ikke å gå på akkord med lydkvalitet. Men hvor man da også har fjernet alle ekstrafunksjoner som støydemping, ambiensmodus og vanntetthet. Man står igjen med et par ørepropper med feinschmecker-lyd, til vesentlig lavere pris.

Sennheiser CX_400BT spread
Foto: Sennheiser

Brukervennlighet

Sennheiser har ikke NFC, så Android-brukere må gjøre som iPhone-brukere, nemlig finne øreproppene i Bluetooth-listen på mobilen og legge dem til derfra. Problemfritt.

Brukervennligheten er god, men personlig liker jeg ikke å operere ørepropper med å trykke på dem en eller flere ganger. I stedet tar jeg frem mobilen for å manøvrere meg i musikken, eller trykker høyre ørepropp for å påkalle stemmeassistenten. Sistnevnte er litt lotto, uavhengig av hodetelefonmodell og produsent.

Mobilappen Sennheiser Smart Control kan oppdatere fastvare, og gjøre tonekontroll (EQ). Her har du enten en trebånds grafisk (bass, mellomtone, diskant), eller en ettbånds parametrisk. Sistnevnte er veldig lite brukervennlig etter min mening, jeg klarte aldri å få den lyden jeg søkte. Men å justere bass, mellomtone og diskant en smule kan være akkurat hva du trenger – dersom du savner noe i nøytral modus.

Annonse
Sennheiser CX_400BT w case
Sennheiser CX 400BT True Wireless har 7 timer i proppene, og 13 timer ekstra i ladeetuiet. Foto: Sennheiser

Talekvalitet

Lydkvaliteten på tale gjennom CX 400BT er over middels for slike ørepropper. Det kunne kanskje vært litt mer energi i diskanten, men det låter ikke innestengt og mindre av rommets etterklang kommer gjennom mikrofonen, enn på flere konkurrenter. Jeg synes dette er bra.

Lydkvalitet – musikk

Poplåta F2020 av Avenue Beat, hvor de på remixen har fått med seg gjestevokal Jessie Reyez, gjengis med en tung og deilig bass, samtidig som det er en fin klarhet i overtonene som gjør det enkelt å tyde både ord og toner. Sennheiser er litt mer tilbakeholden i mellomtonen enn Huawei Freebuds Pro, men det er likevel mer oppløsning i tonene gjengitt av CX 400BT. Billie Eilish bekrefter dette med Therefore I Am, med en fet bass kombinert med klare toner. Stemmen til Billie er tydelig, det er luft i toppen og kvaliteter over hele fjøla.

Klassisk musikk låter også bra, celloer har en fin glød over seg, med en fyldig klang. Det er også luft nok i toppen til å få frem lysere stryk og blås, og rommet som tegnes opp er større enn fra konkurrentene.

Sennheiser CX 400BT 1
Sennheiser CX 400BT skal gi nesten samme opplevelse som Momentum Wireless 2 til lavere pris. Minus støydemping osv. Foto: Sennheiser

Ikke lik sin storebror

Der hvor jeg husker Momentum True Wireless 2 (og forgjengeren) har mer energi i overtoneområdet, er CX 400BT mer tilbakeholdne her og låter generelt noe mørkere. Det er litt merkelig, for overalt jeg leser om dem ellers hevdes det at lyden er den samme. Det er den ikke, og når jeg tar frem målingene jeg gjorde av Momentume-ene, bekreftes dette.  Selv om de har samme høyttalerelementer og lydkodeker, har de altså en litt ulik klangjustering. Resultatet er at Momentum har mer energi i overtoneområdet, mens CX 400BT låter varmere og mer bassfokusert.

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Sennheiser CX 400BT er et par meget veldreide ørepropper. Det er ikke disse du skal ha dersom du er ute etter aktiv støydemping, forsterking av ambienslyd eller vanntetthet. Derimot er de klart anbefalt om du bare skal ha best mulig lyd fra musikken. Da er det få, om noen, i feltet som slår dem. De er litt mer tilbakeholdne i toppoktaven enn sine storebrødre Momentum Wireless 2, men de er også vesentlig rimeligere.

Sennheiser CX 400BT 2
Frekvenskurvene til alle øreproppene i testen. Ingen av dem er nøytrale, og mange deler samme klangfilosofi. Det betyr ikke at de låter likt. Målt med minidDSP EARS målemikrofon og REW programvare. Kompensert mot hva miniDSP mener oppfattes som mest mulig lineært.
Sennheiser CX 400BT 3
Sennheiser CX 400BT låter ikke identisk med storebror Momentum True Wireless 2, blant annet har den mindre energi i diskanten. På grafen ser det faktisk penere ut, men i virkeligheten savner vi litt av storebrors brillians i toppen.

Karakter
Sennheiser CX 400BT
Premium

Også i denne testen:

X by Kygo Xellence

Kygos beste ørepropper

X by Kygo sikter høyere med premium øreproppene Xellence, og lykkes stort sett godt.

Heftig bass og engasjerende lyd, godkjent støydemping og mulighet for å tilpasse lyden til ens egen hørsel.
Bassen kan bli litt i overkant. For vår del ble dette jevnet ut etter hørselstest i app, men det skapte nye problemer. Samtalelyd har forbedringspotensial.
Les hele testen

Jabra Elite 85t

Liten luksusmodell med støydemping

Jabras største ørepropp-modell heter Elite 85t og er egentlig ganske liten. Men den er fylt med gode løsninger.

Utmerket og variabel støyreduksjon. Etuiet kan lades trådløst.
Ikke støtte for aptX. Det finnes ørepropper med mer oppløsning i overtonene.
Les hele testen

Sony WF-SP800N

Sony-propper for aktive brukere

Sony tilbyr et rimeligere og oppdatert alternativ til sitt smått utdaterte flaggskip.

Mye Sony-kvalitet for pengene. Tåler juling, behagelig lydkvalitet.
Middelmådig talekvalitet, litt lavt maksnivå, og hvorfor støtter ikke disse Sonys overlegne LDAC-kodek?
Les hele testen

Bose QuietComfort Earbuds

Smått tamt fra Bose

Vi hadde forventet oss så mye mer.

Klasseledende støykansellering! Trådløs lading og vanntetthet.
Middelmådig lyd, og skuffende talekvalitet.
Les hele testen

Huawei Freebuds Pro

Klonene angriper

Det har kommet så mange skamløse Airpods-kopier at man ikke lenger reagerer. Dette er meget mulig den beste av dem.

Naturlig og fin lyd, støydemping funker ok, og talekvaliteten er god. Topp kvalitetsinntrykk!
Bassen kan bli litt "boomy". Android-brukere kan juster EQ med app, men dette finnes ikke for iOS. Ikke vanntette, og knapp batteritid i proppene med støydemping aktivert.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord