Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Jabra Elite 85t

Liten luksusmodell med støydemping

Jabras største ørepropp-modell heter Elite 85t og er egentlig ganske liten. Men den er fylt med gode løsninger.

Skrevet av / 16.12.20 - 07:00
Jabra Elite 85t
Geir Gråbein Nordby

Danske Jabra har som datterselskap av høreapparatprodusenten GN fått kunnskapen om miniatyrelektronikk til øret i barselgave. Det er kanskje årsaken til at de har vært raske med å komme med helt trådløse ørepropper, og at de nå stadig blir mer avansert.

Vi var svært fornøyd med både Jabra Elite 75t og sportsutgaven Jabra Elite Active 75t. Som begge nylig har blitt oppgradert med automatisk støyreduksjon (ANC), som kan lastes ned via appen.

Den helt nye toppmodellen Jabra Elite 85t er utstyrt med Jabras kraftigste støyreduksjon kalt Jabra Advanced Active Noise Cancellation. Og selvsagt er de helt trådløse.

Jabra Elite 85 Angle
Øreproppene har en batteritid på 5,5 timer med ANC på, og ladeetuiet legger til 19,5 timer. Etuiet kan lades trådløst. Foto: Jabra

Brukervennlighet

Passform og lydtetthet er kritisk på ørepropper. Hvis de ikke er tette, mister man både bass og lydisolering til omgivelsene. Og er de helt tette, kan det gi en «osteklokke-effekt». Elite 85t har en halvåpen design med ventilasjonsåpninger som skal hindre overtrykk i øret. Det virker faktisk, og det gjør dem også mer behagelige å ha i ørene enn en del andre.

Øreproppene har en batteritid på 5,5 timer med ANC på, og ladeetuiet legger til 19,5 timer. Etuiet kan lades med USB-C-kabel og dessuten trådløst via Qi.

Appen holder Elite 85t oppdatert, her sitter også en 5-bånds grafisk EQ og den holder også kontroll på hvilken adresse øreproppene sist ble brukt.

Betjeningen er som normalt på helt trådløse ørepropper, et kompromiss. Man kan slå støyreduksjon og lyd fra omgivelsen av og på, besvare samtaler og skifte mellom musikkstykker ved å trykke et antall ganger på hver av de to kapslene. Her kommer stemmestyring med Siri og Google Assistant til sin rett.

Jabra Elite 85t SPREAD(2)
Foto: Jabra

Talekvalitet

Jabra Elite 85t har veldig god talelyd på utgående stemme. Det vil si, de første par sekundene av en samtale kan drukne litt, for det tar rundt to sekunder for DSP-en å aktiveres. Etter dette åpner lyden seg, og blir renere og åpnere enn de aller fleste konkurrentene. DSP-forsinkelsen er ikke noe praktisk problem under samtaler, men kan være et større irritasjonsmoment om du bruker mobilen mye til å snakke inn korte diktater.

Lydkvalitet – musikk

Jabra Elite 85t har en velbalansert klang, med en godt avstemt og likevel kraftig bass. Det gjør musikklytting til ren underholdning.

Med støyreduksjonen på laveste nivå er det minimal forskjell i lydkvalitet med og uten ANC. Allerede på nest laveste trinn merker man derimot at noe av luftigheten forsvinner. Stemmer blir mindre frie, og cymbaler blir belagt med et tynt lag filt. Det går også utover opplevelsen av romakustikk.

Jabra-Elite-85t-Lifestyle-male-scaled-1
Foto: Jabra

Dette er et gjennomgående problem for de fleste ørepropper med aktiv støydemping. Dessuten, når man er i støyende omgivelser, lytter man mindre kritisk til hi-fi. De detaljene som forsvinner med støyreduksjonen, ville under alle omstendigheter likevel drukne i støy uten ANC.

Derimot er det god grunn til å skru støyreduksjonen ned på laveste nivå når man er i stillere omgivelser. Da låter musikken best. Artig nok ikke med ANC slått helt av, for da blir lyden tynnere.

Det er i det hele tatt bra trøkk, med rytmisk og fin bass. Popmusikksamlingen stortrives! Celloer kan derimot bli litt harde i toppen på høyt lydnivå. I så fall, skru ned lyden. Da låter de fint igjen.

Det mangler generelt litt luft helt i toppen, og lydbildet er litt snevrere enn hos de aller beste. Men totalpakken her er likevel meget god, med mange praktiske funksjoner som ikke går utover opplevelsen av kvalitet. Du får mye for pengene med Elite 85t.

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Elite 85t er Jabras beste ørepropper hittil, med meget god lyd, god kvalitet på støydempingen – og med meget god talekvalitet. Riktignok etter DSP-en har fått et par sekunder på å aktivere seg.

Vi er svært godt fornøyd med Jabra Elite 85t, det er fristende å si at disse er hva Bose QC Earbuds burde vært.

Frekvenskurvene til alle øreproppene i testen. Ingen av dem er nøytrale, og mange deler samme klangfilosofi. Det betyr ikke at de låter likt. Målt med minidDSP EARS målemikrofon og REW programvare. Kompensert mot hva miniDSP mener oppfattes som mest mulig lineært.

Karakter
Jabra Elite 85t
Premium

Lyd & Bilde mener

Utmerket og variabel støyreduksjon. Etuiet kan lades trådløst. Ikke støtte for aptX. Det finnes ørepropper med mer oppløsning i overtonene.

Også i denne testen:

6 par trådløse ørepropper

Sennheiser CX 400BT

Nedstrippet favoritt

Med CX 400BT har Sennheiser tatt utgangspunkt i sin toppmodell og fjernet alle unødvendige tilleggsfunksjoner for å få ned prisen.

Flott lyd og klar tale, god passform og brukervennlig. God spilletid.
Ingen støydemping eller "støyforsterkning" for gjennomsiktighet. Ikke vanntette.
Les hele testen

X by Kygo Xellence

Kygos beste ørepropper

X by Kygo sikter høyere med premium øreproppene Xellence, og lykkes stort sett godt.

Heftig bass og engasjerende lyd, godkjent støydemping og mulighet for å tilpasse lyden til ens egen hørsel.
Bassen kan bli litt i overkant. For vår del ble dette jevnet ut etter hørselstest i app, men det skapte nye problemer. Samtalelyd har forbedringspotensial.
Les hele testen

Sony WF-SP800N

Sony-propper for aktive brukere

Sony tilbyr et rimeligere og oppdatert alternativ til sitt smått utdaterte flaggskip.

Mye Sony-kvalitet for pengene. Tåler juling, behagelig lydkvalitet.
Middelmådig talekvalitet, litt lavt maksnivå, og hvorfor støtter ikke disse Sonys overlegne LDAC-kodek?
Les hele testen

Bose QuietComfort Earbuds

Smått tamt fra Bose

Vi hadde forventet oss så mye mer.

Klasseledende støykansellering! Trådløs lading og vanntetthet.
Middelmådig lyd, og skuffende talekvalitet.
Les hele testen

Huawei Freebuds Pro

Klonene angriper

Det har kommet så mange skamløse Airpods-kopier at man ikke lenger reagerer. Dette er meget mulig den beste av dem.

Naturlig og fin lyd, støydemping funker ok, og talekvaliteten er god. Topp kvalitetsinntrykk!
Bassen kan bli litt "boomy". Android-brukere kan juster EQ med app, men dette finnes ikke for iOS. Ikke vanntette, og knapp batteritid i proppene med støydemping aktivert.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Lyd & Bilde
Scroll to Top