Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony WF-SP800N

Sony-propper for aktive brukere

Sony tilbyr et rimeligere og oppdatert alternativ til sitt smått utdaterte flaggskip.

Skrevet av / 16.12.20 - 07:00
Sony WF-SP800N
Geir Gråbein Nordby

Sony WF-1000XM3 var en av våre klare favoritter da vi først testet dem for halvannet år siden. Solid og fyldig lydkvalitet kombinert med akseptabel støykansellering ga dem toppscore i den første testen, til tross for at det kunne knitre litt i den trådløse forbindelsen fra mobilen.

I månedene som fulgte ble konkurransen stadig mer knallhard, og det er ikke lenger akseptabelt med ørepropper som ikke holder forbindelsen med jernhånd. Av samme grunn har vi ikke lenger WF-1000XM3 på toppen av vår anbefalt-liste.

Mens vi helt sikkert kan vente oss en direkte arvtaker til toppmodellen, er den nye WF-SP800N ikke noe mindre spennende. I tillegg til nyeste Sony-elektronikk får vi nemlig her både vann- og støvtetthet (IP55), noe som helt manglet på WF-1000XM3. WF-SP800N er nemlig ment for aktive brukere, som kunne tenke seg å ta med øreproppene på treningsøktene.

Husene er store, og faktisk tyngre enn Bose QC Earbuds. I likhet med Bose festes Sony-ene med silikonvinger i øret, slik at de sitter bom fast uansett hvor mye du beveger på deg. Og de er behagelige å ha på seg.

Sony WF-SP800N spread
Foto: Sony

Adaptiv støykontroll

Øreproppene har aktiv støykansellering og ambiensmodus som slipper gjennom støy utenfra, og disse kan justeres i appen Sony Headphones. De lærer også av dine vaner og kan justere støyreduksjonen etter ditt bruk. Også etter geografisk plassering, om du aktiverer dette (hvis den for eksempel vet at du alltid aktiverer støyreduksjon på jobb, vil den gjøre dette automatisk når du kommer frem).

Støydempingen er forresten helt ok. Den er dårligere enn både hos storebror WF-1000XM3, Bose QC Earbuds og Jabra Elite 85t, men den har klart en funksjon. Den fjerner noe av de ulne basslydene som ikke øreputene stopper passivt, og ambiensmodusen gjør jobben som den skal.

Brukervennlighet

Tilkobling er enkelt, selv om øreproppene ikke kobler til med NFC, og vi legger også til at etuiet ikke lader trådløst med Qi. Her er det USB C som gjelder hele veien. Til gjengjeld er batteritiden oppgitt til hele 9 timer i proppene med en ekstra lading fra etuiet. Dett er med støykansellering på, det øker til 13 timer uten. Respekt!

Proppene har berøringspaneler, og du kan velge hvilken funksjonalitet henholdsvis venstre og høyre ørepropp har (stødemping/ambiens på venstre, musikkavspilling, samtaler og stemmeassistent på høyre, for eksempel). Antall trykk som må gjøres med fingeren for hver funksjon kan du derimot ikke forandre på.

Sony har utelatt aptX-kodeken i SP800N, her får du kun AAC og den aller kjipeste SBC-kodeken. Jeg forstår ikke helt at man har utelatt Sonys egen LDAC-kodek, som gir overlegen Bluetooth-lyd. Denne kodeken burde gjennomsyre alle Bluetooth-produkter i Sony-katalogen, spør du meg.

Sony WF-SP800N_case_with_hand_LED-on_WT-Large
Ladeetuiet til Sony WF-SP800N er stort, samme som selve øreproppene. Her avbildet i hvitt, også tilgjengelig i svart. Foto: Sony

Talekvalitet

Når det gjelder talekvalitet, kunne den absolutt vært bedre. Min egen stemme bærer ikke veldig tydelig gjennom til mottakeren i den andre enden. Det låter lukket, som gjør det vanskelig å skille mellom s- og f-lyder, og det samme med p og t. I så måte låter Bose tydeligere enn Sony, selv om lyden er mer irriterende og skarp. Sony må dermed finne seg i en jumbo-plassering i denne testen på talekvalitet.

Lydkvalitet – musikk

Heldigvis låter musikk bedre. Mye bedre. Bassen er tung og digg, den generelle lyden er varm og fyldig. Her blir det ikke skarpt når man drar på, i motsetning til med både Huawei Freebuds Pro og Bose QC Earbuds. Man kan kanskje hevde at det er i overkant mye bass her, men det kan justeres.

Bare vit at om du vil dempe bassen i appen, så bør du ikke bruke den vanlige EQ-funksjonen til dette. Den grafiske EQ-en har nemlig 400 Hz som laveste frekvens, mens det er området rundt 100 Hz som er overdøvende i SP800N. Trikset er å i stedet dra ned Clear Bass-funksjonen et par hakk.

Det største problemet til SP800N er derimot verken mengden bass eller hvorvidt støydempingen er god nok eller ikke. Det er lydnivå jeg savner her. De spiller rett og slett ikke høyt nok. En ting er at pop- og partymusikk ikke evner å «blåse ut ørene». Men også klassisk musikk nytes best på høyt nivå, noe Sony rett og slett ikke evner. Er det på grunn av de små 6 mm elementene? Det er i hvert fall i sterk kontrast til øreklokkene WH-1000XM4 (og XM3), som er blant de kraftigste i klassen. Heldigvis vil støydempingen gjøre at man ikke trenger å spille like høyt som ellers, men det er likevel litt for pinglete for min del.

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Sony WF-SP800N er et meget velutstyrt par trådløse ørepropper. Batteritiden er meget god, proppene er både vann- og støvavvisende og har både aktiv støydemping og ambiensmodus.

Lyden er varm, fyldig og engasjerende. At LDAC-kodeken mangler her er egentlig ikke noe stort savn, selv om det nok ville åpnet litt ekstra i toppen. Problemet er at øreproppene ikke har høyt nok maksnivå, det blir litt forsiktig. Talekvaliteten er også smått triste greier.

Frekvenskurvene til alle øreproppene i testen. Ingen av dem er nøytrale, og mange deler samme klangfilosofi. Det betyr ikke at de låter likt. Målt med minidDSP EARS målemikrofon og REW programvare. Kompensert mot hva miniDSP mener oppfattes som mest mulig lineært.

Karakter
Sony WF-SP800N
Premium

Lyd & Bilde mener

Mye Sony-kvalitet for pengene. Tåler juling, behagelig lydkvalitet. Middelmådig talekvalitet, litt lavt maksnivå, og hvorfor støtter ikke disse Sonys overlegne LDAC-kodek?

Også i denne testen:

6 par trådløse ørepropper

Sennheiser CX 400BT

Nedstrippet favoritt

Med CX 400BT har Sennheiser tatt utgangspunkt i sin toppmodell og fjernet alle unødvendige tilleggsfunksjoner for å få ned prisen.

Flott lyd og klar tale, god passform og brukervennlig. God spilletid.
Ingen støydemping eller "støyforsterkning" for gjennomsiktighet. Ikke vanntette.
Les hele testen

X by Kygo Xellence

Kygos beste ørepropper

X by Kygo sikter høyere med premium øreproppene Xellence, og lykkes stort sett godt.

Heftig bass og engasjerende lyd, godkjent støydemping og mulighet for å tilpasse lyden til ens egen hørsel.
Bassen kan bli litt i overkant. For vår del ble dette jevnet ut etter hørselstest i app, men det skapte nye problemer. Samtalelyd har forbedringspotensial.
Les hele testen

Jabra Elite 85t

Liten luksusmodell med støydemping

Jabras største ørepropp-modell heter Elite 85t og er egentlig ganske liten. Men den er fylt med gode løsninger.

Utmerket og variabel støyreduksjon. Etuiet kan lades trådløst.
Ikke støtte for aptX. Det finnes ørepropper med mer oppløsning i overtonene.
Les hele testen

Bose QuietComfort Earbuds

Smått tamt fra Bose

Vi hadde forventet oss så mye mer.

Klasseledende støykansellering! Trådløs lading og vanntetthet.
Middelmådig lyd, og skuffende talekvalitet.
Les hele testen

Huawei Freebuds Pro

Klonene angriper

Det har kommet så mange skamløse Airpods-kopier at man ikke lenger reagerer. Dette er meget mulig den beste av dem.

Naturlig og fin lyd, støydemping funker ok, og talekvaliteten er god. Topp kvalitetsinntrykk!
Bassen kan bli litt "boomy". Android-brukere kan juster EQ med app, men dette finnes ikke for iOS. Ikke vanntette, og knapp batteritid i proppene med støydemping aktivert.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Lyd & Bilde
Scroll to Top