Ser man etter en elektrisk tannbørste, er det to store varemerker man må kjenne til: Oral-B og Philips. Selvfølgelig finnes det eltannbørster fra andre produsenter, men Oral-B og Philips tar opp det meste av plassen i butikkhyllene.
De to produsentene har begge en elektrisk tannbørste i den absolutte luksusklassen, men inntil nå har vi bare testet den ene. Nemlig Oral-B iO10, som begeistret oss så mye at eltannbørsten vant prisen som Årets beste smart home-produkt i kategorien Helse og personlig pleie.
Derfor er det nå på tide at vi får pusset tennene med den beste og dyreste eltannbørsten fra konkurrenten, nemlig Philips Sonicare Prestige 9900. Ikke minst fordi det faktisk er ganske stor forskjell på hvordan Oral-B og Philips utfører tannbørstingen.
Alle Oral-B-eltannbørster fungerer nemlig slik at en rund børste svinger og roterer mens den renser tennene. Philips’ eltannbørster i Sonicare-serien bruker derimot soniske impulser til å løsne plakk fra tennene. For å være presis beveger børstehodet seg raskt fra side til side over tennenes overflater, mens soniske vibrasjoner har en virvlende effekt på blandingen av tannkrem og væsker i munnen som så har en løsende effekt på plakk.
Nøyaktig slik fungerer Philips Sonicare Prestige 9900 altså, og dessuten er den elektriske tannbørsten selvfølgelig smart. Om den er smart nok, kommer vi tilbake til.
Minimalistisk design
I første omgang må vi understreke hvor lekkert produktet vi har med å gjøre er. Philips Sonicare Prestige 9900 fås i fargene Champagne og midnatt, og i motsetning til de fleste andre elektriske tannbørstene har den intet display og bare en enkelt på/av-knapp. Børsteintensiteten indikeres av tre små lysdioder under knappen, og en annen lysdiode i bunnen av håndtaket indikerer at tannbørsten er på.
Philips Sonicare Prestige 9900 leveres dessuten med et skinnlignende etui som oppbevarer børsten sikkert og oppladet mens du er på reise (med plass til to børstehoder). Etuiet får strøm via en USB-C-kontakt, og leveres med egen ladekabel.
Når du er hjemme, får børsten strøm via en ganske stilfull ladebase med en gjennomsiktig plastoverdel som kan løftes av så den er lett å rengjøre. Utover det har basen ingen funksjon, og den minimalistiske designen betyr at stort sett all betjening av eltannbørsten foregår via Philips’ Sonicare-app. Ved siden av å slå på og av med knappen kan man nemlig bare justere børsteintensiteten via de førnevnte lysdiodene som betjenes via touch.
Ingen hjelp å få uten Sonicare-appen
Her er vi kommet til en annen stor forskjell på Philips’ luksustannbørste og Oral-B iO10. For ved siden av å bruke en annen metode til selve tannbørstingen fungerer Oral-B iO10 problemfritt på egenhånd, mens Philips Sonicare Prestige 9900 uten hjelp fra Sonicare-appen på mobilen stort sett er like dum som en helt vanlig tannbørste fra Jordan.
Oral-B-tannbørstens magnetiske lader kan guide tannpussingen din ved hjelp av seks lysfelter, som representerer forskjellige soner i munnen, og går fra blå til hvit når du er ferdig med å pusse den respektive børstesonen. Den samme funksjonen går selvfølgelig igjen i Oral Bs app, og faktisk fungerer det også slik med Philips Sonicare Prestige 9900 i Sonicare-appen.
Men uten app er det ingen hjelp å hente, og du må selv styre Philips’ eltannbørste rundt i munnhulen. Og da dette med den guidede tannbørstingen er en smart eltannbørstes viktigste sirkustriks, må man venne seg til å ha mobilen med på badet når man pusser tennene med Prestige 9900.
Smart, men ikke smart nok
Ikke bare den guidede tannbørstingen er avhengig av Sonicare-appen. Det gjelder faktisk det meste av betjeningen til Prestige 9900. Det eneste du kan gjøre uten appen er som nevnt å slå på og av tannbørsten, samt å justere børsteintensiteten, alt annet må du gjøre på mobilen. For eksempel å skifte mellom de fem tilgjengelige børstemodusene (Clean, White+, Gum health, Deep Clean og Sensitive). Et annet irritasjonsmoment er at appen ikke kan ha kontakt med tannbørsten mens den lader, så man er nødt til å ta den ut av laderen, og enten sette den fra seg eller holde den i hånden mens man endrer innstillinger i appen.
Selvfølgelig kan man la mobilen være og bare bruke Philips Sonicare Prestige 9900 som en helt vanlig eltannbørste, men da må man som sagt unnvære den guidede tannbørstingen, selv om resultatet imidlertid synkroniseres med appen neste gang det er forbindelse til mobilen, slik at man kan følge med på fremskrittene.
Det er virkelig synd, for på andre punkter er Prestige 9900 virkelig smart. Den guidede tannbørstingen kan for eksempel tilpasses slik at man på forhånd definerer spesielle fokusområder som krever ekstra oppmerksomhet, og eltannbørsten også kan innstilles til å justere intensiteten hvis du for eksempel trykker for hardt mens du pusser tennene.
I motsetning til Oral-B iO10 vil Prestige 9900 alltid gjerne ha deg til å følge den samme ruten gjennom munnen når du børster tennene, men med en annen innstillingsmulighet i appen kan man selv definere hvor man starter – for eksempel de øverste jekslene til venstre, nederste jekslene til høyre eller hva man nå foretrekker – og det meste av tiden er eltannbørsten ganske flink til å registrere hvor du børster. Og hvis du ikke har vært grundig nok, får du lov til å pusse 30 sekunder til et minutt mer etter den første guidede turen slik at du får med alt sammen.
Konklusjon
Philips Sonicare Prestige 9900 lar deg børste tennene på Business Class. Den elektriske tannbørsten bruker soniske impulser til å fjerne plakk fra tennene, og når den er koblet til mobilen via Bluetooth, tilbyr appen Sonicare en rekke smarte funksjoner, hvor den guidede tannbørstingen er den viktigste.
Selve eltannbørsten har en lekker og minimalistisk design, noe som til gjengjeld betyr at de aller fleste innstillingene og betjeningsmulighetene bare er tilgjengelige via appen. Det gjør Philips Sonicare Prestige 9900 litt mer avhengig av mobilen enn vi kunne ha ønsket oss, for uten Sonicare-appen er Prestige 9900 ikke smartere enn en vanlig tannbørste fra Jordan.
Men tar man mobilen med på badet, byr Philips Sonicare Prestige 9900 på like mange funksjoner som sin nærmeste konkurrent, og da handler det i virkeligheten mer om man foretrekker soniske impulser eller det roterende runde tannbørstehodet når man skal velge mellom Oral-B og Philips.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser