Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

Slik får du mest mulig ut av mobiltelefonens batteri

I anledning den årlige Earth Day får du her fem tips til hvordan du kan ta vare på mobilbatteriet ditt - og ytterligere fire tips til hvordan du kan spare strøm.

Skrevet av / 22.04.24 - 15:05
Slik får du mest mulig ut av mobiltelefonens batteri

I dag er det «Earth Day» for 55. gang. Den spesielle dagen ble markert for første gang 22. april 1970 – i USA, selvfølgelig – og hensikten var og er fortsatt å gjøre jordens innbyggere oppmerksomme på vårt overforbruk av ressurser, som er en stor belastning for miljøet og klimaet.

Ifølge forskningsinstituttet Statista er det nesten 7 milliarder mobiltelefoner i aktiv bruk på verdensbasis. Hver eneste mobiltelefon har et batteri, og disse mange enhetene bruker naturligvis enorme mengder strøm.

DXOMark har, som vi vet fra deres tester av mobilskjermer og kameraer, beregnet at en gjennomsnittlig smarttelefon bruker 4,5 kWh per år (inkludert alle kostnader). Og selv om det kan være ganske store forskjeller mellom ulike produkter, har de alle til felles at vi som forbrukere kan bidra til å redusere strømforbruket gjennom vår atferd.

Mange bekker små, som ordtaket sier.

Earth Day mobilbatteri
(Illustrasjon: DXOMark)

I den forbindelse er det viktig å vite hvilke faktorer som belaster mobilbatteriet mest. DXOMark har satt sammen en liste over de fem tingene som sliter mest på smarttelefonbatteriet:

1. Varme: Temperaturer over 40 °C fremskynder batteriets aldring.

2. Kulde: Lading av smarttelefonen ved temperaturer under 0 °C fremmer litiumbelegg på elektroden, noe som er farlig for Li-ion-batterier.

3. Intensiv bruk: Aktiviteter som bruker mye strøm og dermed lader ut mobiltelefonen raskt, for eksempel spilling, sliter på batteriet.

4. Unngå å gå tom for strøm: Hvis du lar telefonen gå under 10 % lading, belastes batteriet unødvendig.

5. Unngå å lade batteriet helt opp: Det samme gjelder hvis du regelmessig lader mobiltelefonens batteri til 100 %.

Earth Day mobilbatteri

(Illustrasjon: DXOMark)

Heldigvis finnes det ting du kan gjøre for å forlenge batteriets levetid. Her er de fire beste tipsene:

1. Hold telefonen kald: Hvis telefonen blir for varm, bør du kjøle den ned så snart som mulig. En tur i kjøleskapet er en god idé.

2. Ikke vent med å lade: Hvis batterinivået på telefonen synker under 20 %, bør du lade den umiddelbart.

3. Hold tungen rett i munnen: Generelt bør du alltid holde batteriprosenten mellom 20 % og 80 %.

4. Hold deg oppdatert: Husk å oppdatere mobilens programvare så snart som mulig. Mange oppdateringer inneholder optimaliseringer av telefonens strømforbruk.

 

Earth Day mobilbatteri
(Illustrasjon: DXOMark)

Hvis du tar hensyn til det som er nevnt ovenfor, vil mobiltelefonens batteri garantert vare litt lenger, og du får litt bedre samvittighet på vegne av klimaet.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Brukte mobiler i kretsløp

USB-C-revolusjonen du ikke vil gå glipp av!

Guide: Apple Arcade, Google Stadia, Netflix Games, Xbox Cloud Gaming

Scroll to Top