Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Bosch Serie 6 kjøkkenmaskin (MUMS6ZS00)

Kraftig motor i utradisjonell innpakning

Selv om den ikke byr på en klassisk kjøkkenmaskin-design, har den nye arbeidshesten fra Bosch fokus på det viktigste, nemlig motoren.

Skrevet av / 06.04.24 - 10:08
Bosch Serie 6 kjøkkenmaskin (MUMS6ZS00)
Lasse Torp Hansen

En mikser eller kjøkkenmaskin er mest av alt bare en snurrende motor, som er likegyldig til om den dreier på en eltekrok eller en kjøttkvern. Det har Bosch forstått med sin nye Serie 6 kjøkkenmaskin, som byr på en kraftig 1600 W motor med 10 års garanti. En noe større motor enn man finner i de fleste kjøkkenmaskiner, og det riktige stedet å investere hvis man ønsker et langtidsholdbart produkt. Maskinen byr også på et par automatiserte oppskrifter, hvor maskinen selv vurderer den riktige konsistensen av for eksempel marengs, krem eller gjærdeig.

Som lignende maskiner er den sentrert omkring baking og har medfølgende visp, flatvisp, eltekrok og lokk. Du har også mulighet til å kjøpe både blender, pastamaskin og kjøttkvern. I tillegg kan maskinen skryte av en spesiell praktisk innebygd vekt og en unik, relativ kompakt design.

bosch serie 6
Det er rikelig med utstyr å kjøpe hvis man har bruk for det. (Foto: Bosch PR)

Brukeropplevelsen

Kjøkkenmaskiner tar normalt en del plass på kjøkkenet, men Serie 6 er ganske kompakt. Den har små håndtak på undersiden som gjør det overraskende lett å flytte på den åtte kilo tunge maskinen. Det er en stor fordel, da man kan oppbevare den i et skap i stedet for på kjøkkenbordet.

Maskinen styres via en 2,7” touchskjerm, som i de færreste tilfeller er stor nok til at man kan lese det som står på den. Oftest må man vente i spenning mens teksten langsomt glir over skjermen. Menyen er heldigvis oversiktlig, og selve motoren styres via et hjul på siden, ikke via touchskjermen. Om man vil koble til ekstra tilbehør, gjøres det oppå maskinen, hvor et lokk magnetisk skjuler tilkoblingsåpningen. Det er en sekundær tilkoblingsåpning som man kommer til ved å fjerne bollen og vippe toppen av maskinen ned. Litt mer trøblete enn bare å kunne sette blenderen fast oppå, men det må være prisen for den mer kompakte designen.

bosch seri6
Skjermen på maskinen er litt skuffende. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Smart vekt

En innebygd vekt gir god mening i en kjøkkenmaskin, og er noe man ofte finner i de litt dyrere modellene. Bosch Serie 6 byr på en spesielt god en. Faktisk er vekten et av de store høydepunktene. Bosch har nemlig ikke bare bygd inn en vekt i bunnen hvor bollen står, men også på toppen av maskinen. Det betyr at den både kan veie alt som skal ned i bollen, men også samtidig veie andre beholdere med ting til oppskriften. Skal du for eksempel smelte smør til gjærdeigen, setter du bare kasserollen oppå maskinen og veier løs. Det låter kanskje som en liten ting, men det gjør livet lettere når man ikke må rote med to forskjellige vekter eller er nødt til å veie små ting i den store bollen.

bosch køkkenmaskine
Det er en fin stor overflate å veie på. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Rå styrke

Man kan merke den rå styrken når Serie 6 elter deig. Den ordner enkelt den mest klissede, seige deigen. Ingen kjøkkenmaskin er lydløs, og det gjelder også for Serie 6. Den rører ingrediensene godt opp og ned i bollen, og det er sjelden nødvendig å stoppe den for å skrape sidene.

Uavhengig av om man bruker den manuelt eller på et av de automatiske programmene, stopper man maskinen ved å flytte hastigheten til ”0”.  Man må vente (med litt tålmodighet) på at den setter seg selv i den korrekte posisjonen, så bolle og visp ikke kommer i klem når man åpner lokket.

bosch røremaskine
(Foto: Lasse Torp Hansen)

Automatiske programmer

Bosch Serie 6 har seks innebygde oppskrifter som den kan utføre helt uten din innblanding.

Oppskriftene er krem, stive eggehviter, gjærdeig, kakedeig, mørdeig og pastadeig.

Ideen er at den (via motstand, antakeligvis) selv måler når den korrekte teksturen til for eksempel krem er oppnådd. Når du starter et automatisk program, får du anvist hvilket utstyr – som eltekrok eller visp – du skal bruke. Så pisker den i vei med varierende tempo. En liten animasjon visses på skjermen mens det automatiske programmet kjører, i stedet for en timer som når man bruker maskinen manuelt. En timer ville være å foretrekke, da man på den måten kan holde litt bedre øye med hva som skjer.

Det automatiske programmet for elting av gjærdeig tok for eksempel syv minutter, noe som var akkurat hva min donut-oppskrift ba om. Den vet altså hva den gjør. Etter det ville maskinen veldig gjerne hvile deigen i et kvarter, noe som avvek fra oppskriften og tvang meg til å vise lojalitet. Heldigvis er det enkelt å avbryte det automatiske programmet hvis man heller – manuelt – vil holde seg til oppskriften.

Det er veldig fint å kunne snu ryggen til maskinen mens den klarer arbeidet og stopper før kremen er blitt til smør. Man kan ikke utvide mengden av automatiske oppskrifter, som er synd, så det er mest brukbart hvis man ofte bruker nettopp de oppskriftene som er innebygd.

bosch røremaskine
Man blir ingen kjøkkenstjerne eller mesterkokk av å ha en kjøkkenmaskin, og det er vanskeligere å lage donuts enn først antatt. Uspiselige ble de imidlertid ikke. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Bluetooth?

En siste ting som er verdt å nevne. Man kan svakt skimte et Bluetooth-symbol over skjermen, men det er absolutt ingen måte å koble til maskinen med Bluetooth. Manualen nevner ikke Bluetooth, instruksjonsvideoene nevner det ikke. Menyen nevner det ikke. De offisielle pressebildene av maskinen har ikke symbolet. Selv ikke forhandlerne nevner det.

Det var heller ikke mulig for meg å koble til maskinen via Home Connect-appen, samme hvor mye jeg forsøkte, så Bluetooth-symbolet forblir et mysterium. Jeg tror nok at skjermen kan være et gjenbruk fra en annen maskin som har den funksjonen.

bosch køkkenmaskine
Det er ikke gjort noe for å skjule Bluetooth-logoen, så man blir virkelig i tvil om hvorfor man ikke kan finne funksjonen i menyen. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Konklusjon

Bosch Serie 6 ligner ikke andre kjøkkenmaskiner, men yter som den skal. Man har investert i det viktigste, nemlig motoren. De automatiske programmene og den praktiske vekten er med på å forsvare prisen, men det er motoren som gjør at man velger den fremfor et av de mange andre alternativene på markedet. Det er også sjelden at en kjøkkenmaskin føles så grei å flytte rundt på, noe som gir Serie 6 en meget stor fordel.

Karakter
Bosch Serie 6 (MUMS6ZS00)
Premium

Home mener

Kraftig 1600 W motor med 10 års garanti. Praktisk vekt, både innebygd i bollen og på toppen av maskinen. Innebygde automatiske oppskrifter. Den er overraskende lett å flytte rundt på. Skjermen er veldig liten og føles ikke akkurat moderne. Den bruker litt tid på å plassere vispen i korrekt posisjon før man kan åpne lokket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

To giganter i duell: Hvem tar avfallet?

Lav pris kan fort gi grå hår

Tørketrommelen som kan nesten alt

Nytt ansikt med strøm og små klapp

Så god at jeg bare må kjøpe den!

El-tannbørster i kamp: smart, smartere og enda bedre

Et skikkelig familiekjøleskap

Romslig vaskemaskin med mange funksjoner

Massasje når og hvor du vil

Behersker du trykket?

Hjertet på rett sted

Hjemmets vinkjeller skjemmer bort druene

Scroll to Top