TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Gruppetest: Ørepropper oktober 2021

Helt trådløse budsjettpropper

Kutt ledningene! Hvis du i tillegg dropper aktiv støykansellering, får du god lyd til bare noen hundrelapper.

forfatter
Publisert 28.10.21 - 09:00
Produkter i testen
 • Skullcandy Dime
 • Feel Nanobuds Air
 • Supra Zero-TX
 • Jabra Elite 3
 • Belkin SoundForm True Wireless
 • Sony WF-C500
 • Utviklingen innen helt trådløse ørepropper har gått lynraskt, og der hvor du for fem-seks år siden fikk en nokså ustabil tilkobling og bare 2-3 timer avspilling fra selve proppene pluss litt ekstra fra ladeetuiet, er 5 timer fra proppene og tre ekstra ladinger fra etuiet nå gjennomsnittlig. En total spilletid på over 20 timer hever ikke lenger øyenbryn, heller ikke i de rimeligste prisklassene.

  Dagens ørepropper lader dessuten mye raskere. Forvent en full lading fra 0 til 100 prosent på 3-4 timer, halvparten av hva slike propper krevde i begynnelsen. Noen støtter også hurtiglading, hvor 10 minutters lading gir deg en time eller to med avspilling.

  Les også Gruppetest: De nyeste øreproppene Skal du ha nye ørepropper, bør de være helt trådløse. Her søker vi de beste av de rimeligste premium-proppene.
  Ørepropper true wireless Earbuds September 2021 SPREAD GeirNordby-L&B scaled

  Dropp støydemping – behold lyden

  De beste trådløse øreproppene koster fra 2000 kroner og oppover. Det betyr ikke at du ikke kan gjøre kupp, dersom budsjettet ditt bare er noen hundrelapper. Som er hva vi tester her.

  Det første som droppes i det lavere prisfeltet, er aktiv støykansellering. Ingen av øreproppene i denne testen har dette, selv om Jabra Elite 3 har såkalt omgivelseslyd. Som forsterker lyder utenfra, så man kan høre hva som foregår rundt seg.

  Kjekt å ha, men ingen vital funksjon, og vi har null problemer med at produsentene dropper disse funksjonene for å få ned prisen. Da går i stedet mesteparten av budsjettet til det viktigste: lydkvaliteten. Forvent likevel ikke å se logoer som aptX eller andre lydforbedrende kodeker, da de koster penger og øker prisen. Her er i stedet utfordringen å få best mulig lyd med standardkodeken SBC, som ligger innbakt i Bluetooth-protokollen. Flere har også AAC, som gir markant bedre lyd. I denne testen er det et par unntak, fra Feel og Jabra, som begge har aptX.

  Ørepropper sikret mot vann

  Selv om ingen av øreproppene i denne testen er ment for trening, er alle bortsett fra nevnte Feel merket med minimum IPX4. Det gjør dem sikret mot vannsprut, slik at du kan bruke dem i litt regnvær uten å være redd for at de går i stykker. Planlegger du lange svetteøkter, bør du se etter minst IPX5 eller IP55, som tåler vedvarende fuktighet (IP55 tåler også støv, og er bedre egnet mot saltvann og dermed også svette).

  Testkriterier

  Som alltid teller lydkvaliteten på musikk mest, men vi vil også finne ut hvor godt stemmen bærer gjennom under mobilsamtaler og videokonferanser. Batteritid er viktig, og vi vil selvsagt berømme produsenter som stapper inn ekstrafunksjoner, dersom det ikke går nevneverdig utover lydkvaliteten.

  De fleste ørepropper i dag har berøringsfunksjoner som kan styre musikk og samtaler, men disse er ofte knotete og sjeldent brukt, og ikke noe journalisten legger veldig mye vekt på. Stemmestyring kan derimot være kjekt, men forvent i stor grad å ta frem mobilen når du skal gjøre noe.

  Hva passform angår, er det viktig, men også veldig individuell. Som alltid en utfordring å vurdere i noen særlig grad.

  Produkter i testen

  Skullcandy Dime

  Flott lyd til prisen

  Skullcandy Dime er små og snertne ørepropper, med et etui som tar liten plass i lomma. God lyd er det og, men batteriet er en annen historie.

  Balansert lyd, bra detaljer i diskant og flott trøkk i bassen.
  Mangler litt på vektløshet i toppen. Batteritiden er dårligst i klassen, og ladetiden blir lang med mikro-USB.

  Feel Nanobuds Air

  Premiumfølelsen som skuffet

  Det første møtet med Feel Nanobuds Air er det runde, avlange, deilige etuiet. Derfra går det nedover.

  Flott, avrundet og meget kompakt etui, med akkurat passe tyngde for premiumfølelse. Gode lydkodeker og USB-C. Klar lyd på vokal og tale.
  Altfor slank lyd.

  Supra Zero-TX

  Mest for pengene

  Hvis du kan leve uten støydemping, kan det knapt gjøres bedre til prisen enn Supra Zero-TX.

  Råtøff bass, behagelig lyd.
  Litt mørk diskant på noe musikk.

  Jabra Elite 3

  Nesten full pakke

  Det er nesten ingenting som mangler hos Jabra Elite 3.

  Nøytral og naturtro klangbalanse, bra med detaljer i lyden. Omgivelseslyd, gjenfinning med GPS – og dessuten imponerende lang batteritid.
  Bassen kunne vært sprekere, og lydnivået litt kraftigere. Forhåndsinnstilte lydvalg er grået ut (kan ikke velges) i appen.

  Belkin SoundForm True Wireless

  Trygt kjøp

  Belkin SoundForm er gjør det de skal, og balanserer kvalitet mot budsjett med heldig utfall.

  Fyldig bass, klar nok lyd, god passform.
  Litt slank mellomtone, flat talekvalitet.

  Sony WF-C500

  Viser hvordan det skal gjøres

  Sony WF-C500 har klasseledende lydkvalitet i sin prisklasse. Hvis du ikke er redd for å stille litt på lyden.

  Den beste batteritiden, og nest lyd i klassen, etter en tur gjennom innstillingene i appen.
  Litt tam lyd før den er innstilt.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Disse gleder vi oss til! Flaggskipet PX7 skal omsider erstattes! Den nye Px7 S2 har enda bedre lyd, bedre komfort – og bedre støydemping.
  Inzone er Sonys nye gamingmerke Sony debuterer med gamingtilbehør under navnet Inzone. I første omgang med tre headsets og to skjermer. 
  Flere nye ørepropper fra JBL JBL har dyttet mer teknologi i sine ørepropper, og utviklet en egen til spilling, med ultralav forsinkelse.
  High-tech-propper til gaming Svenske Urbanista har laget et par helt trådløse ørepropper som er spesielt utviklet for spilling over Bluetooth.
  Stax trådløse hodetelefoner koster ikke en formue De trådløse Stax Spirit S3 fra Edifier bruker spesielle drivere. Men kanskje ikke slike du tror.
  Disse kan du ha i ørene hele dagen Sony LinkBuds S er superkomfortable, og trenger med sin fantastiske omgivelseslyd nesten aldri å tas ut av ørene.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend