data-srcset
10 DAB mottakere

Viktig melding: Lytt på radio

Men det behøver ikke å være noen motsetning. Det er ingen grunn til at man skal godta skurr og støy fra radioen lengre. En god radiomottaker skal levere klokkeklar lyd så lenge mottakerforholdene ikke er helt håpløse. Og den må være enkel å bruke. Det skal ta sekunder, ikke minutter, å finne en radiokanal man vil høre på.

Små bordradioer koster ikke mange hundrelappene.  Å bytte ut en aldrende radio med en ny, har aldri vært billigere. Man skal bare huske på én ting: Velg en radio som også har DAB-mottak. Da kan den nemlig brukes i et bakkenett for digital radio. Det er kanskje ikke noen åpenbar fordel akkurat i øyeblikket, men med mindre man har kjøpt en ”engangsradio” til noen hundrelapper, er det smart å koste på seg en radio som også har DAB-mottak.

Da er man sikret at den kan brukes som DAB-mottaker i fremtiden. Hvilket betyr at man får et mye større tilbud av radiokanaler, og kan finne spesialprogrammer på DAB, som ikke finnes på FM. Som jazzprogrammer, utenriksstoff, bare klassisk musikk 24 timer i døgnet, og så videre.

I denne testen har alle 10 bordradioene DAB-mottak i tillegg til tradisjonell FM-radiomottak. De har også DAB+, som er en nyere DAB-standard, hvor lydkomprimeringen er langt mer effekt, noe som gir distributørene bedre plass til kanaler i DAB-nettet, og teoretisk bedre lyd enn dagens DAB-standard – uten pluss.

Utvalget
I testen har vi lagt vekt på brukervennlighet og lydkvalitet, men også tilkoblingsmuligheter. To av dem har dokking for å koble til en iPod, alle har tilkoblingskontakt til et par hodetelefoner. Og de kan kobles til stereoanlegget i stuen, da får man enda bedre lyd, og selv monoradioene i testen gir deg da stereolyd. Tre av dem gir deg også muligheten til å høre nettradio hvis man er tilkoblet et trådløst nettverk. Da får man tilgang på over 13.000 radiostasjoner verden over, så er man lysten på tradisjonell musikk fra fjerne Østen, er utvalget av nettradiokanaler stort. De fleste av de 10 radioene i testen, koster mellom 1.500 og drøye 2.000 kroner. I hver sin ende har vi tatt med to outsidere for å balansere testen litt, med et rimelig og et påkoste alternativ. Noe som gir oss et bilde på hvor store forskjellene kan være mellom billigst og dyrest. Den rimeligste av dem er Pinells Supersound DAB til tusenlappen, en enkel FM og DAB-mottaker, mens den dyreste er Revo K2. Som er nydelig utført i aluminium, og den mest avanserte av radioene i testen.

Tre kjappe spørsmål om DAB-radio

Hva er DAB?

Det er digital kringkasting av lyd. Kan også brukes til bilde og video, men den foreløpige protokollen handler om digitale radiosendinger over eteren. Komprimeringen av signalet gir datastrømmer opp til 384 kbps, men det er sjelden at det sendes i DAB over 192 kbps. Til sammenligning har en CD hele 1411 kbps datastrøm.

annonse

Hva er fordeleene og ulempene?
Fordelene med DAB er muligheten for å sende mange frekvensblokker, noe som gir større kapasitet i sendenettet enn FM-radio. Den digitale overføringen gir ingen hørbar sus, selv ved svært lav signalstyrke. Det kan lages programmer i egne sendeblokker for en kort periode. For eksempel OL-radio, VM-radio, osv. Det er plass til langt flere kanaler i DAB, og tilbudet kan derfor blir mye større med DAB enn med FM. De aller fleste DAB-radioer har automatisk søk og programmering av stasjoner med et tastetrykk. Akkurat som en FM-radio.

annonse

Når må jeg kaste mine FM-radioer?
Har man god DAB-dekning, kan man trygt bytte ut sine gamle radioer med DAB-radioer. Så å si alle radioer som selges i dag er både DAB, DAB+ og FM-radio. FM-nettet stenges med overveiende sannsynlighet i 2017, så man har god tid. Husk å levere brukte radioer på en avfallsstasjon, eller i forretninger man kjøper radioer.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testen
 data-srcset
Denne radioen er rene Colombi-egget. Det ingen ting den ikke kan. Nesten.

Her har man klart å klemme mye inn i en liten radio, og samtidig holdt prisen på et edruelig nivå. Ikke bare har den stereohøyttalere, men her er det også tilkobling til trådløst nettverk, som gir deg tilgang til over 13.000 nettradiostasjoner. Sandstrøm-radioen kan også fungere som trådløs høyttaler for datamaskinen, og spille av strømmet musikk fra harddisken. Den har til og med kablet nettverkstilkobling i form av en ethernetkontakt  på baksiden. Og praktisk nok har den hodetelefonutgangen på fronten. Alt er bare fryd og gammen. Nesten.

For lydkvaliteten er ikke like påkostet som utstyrslisten er lang. Selv etter å ha forsøkt alle equalizerinnstillingene, er lydkvaliteten bare på det jevne. Med høyttalerne plassert på kortsidene, blir lydbildet mer diffust, enn stort. Som sikkert har vært tanken. Lydbildet er alt for grumsete til at det er noe hyggelig å høre på musikk, og det er fint lite fokus i lyden. Tale fungerer, fordi det er ikke noen ”forstyrrende” instrumenter i lydbildet, men her lyder musikk, hult og tamt. Kjedelig om man vil. Det er likevel ikke til å komme fra, at man får mye for pengene her. Bortsett fra lydkvalitet i noen særlig grad.

Fakta
 • FM/DAB/DAB+/Wi-Fi
 • Hodetelefonutgang
 • Lydinngang/utgang
 • Fjernkontroll
 • Batteridrift
Pris: 1499 kr
PlussTrådløs tilkobling Godt utstyrt Fjernkontroll
MinusDiffus lyd Grovkornet lydbilde Slank bass
 data-srcset
Argon-radioen er ikke noe mer enn bare det. En enkel stereoradio med god lyd og enkel betjening.

Den er ikke mye større en radioene fra Sandstrøm og Pinell, men har stereohøyttalere på fronten. Og ikke noe ekstra. Man får en enkel radio å betjene til en bra pris, med en litt for liten tegnrute og knapper med veldig liten skrift. Som en av få i testen, har den en egen slumreknapp for vekkeklokken, på toppen. Radioen har direktevalg av forvalgte radiostasjoner, men ingen fjernkontroll. Likevel, fremstår Argon-radioen som et av de bedre valgene i testen.

Grunnen til det er et stort, fyldig og relativt dynamisk lydbilde. Det spruter litt av musikken gjennom Argon-radioen, som lett fyller et rom med lyd. Bassen er mer enn brukbar for en bordradio, mellomtone er åpen og klar, med varm klang, og med to høyttalere lyder særlig musikk bedre her enn fra de fleste andre i testen. Det er ikke like klart definert fokus eller markert diskant som fra Scansonics radio, men trenger man en bordradio og ikke en reiseradio, er dette kanskje det beste kjøpet blant de stasjonære radioene.

Fakta
 • FM/DAB+
 • Hodetelefonutgang
 • Lydinngang/utgang
 • Stereohøyttalere
Pris: 1498 kr
PlussFyldig lyd Definert mellomtone
MinusSmå knapper og display
 data-srcset
Sonys radio er ikke bare pen å se på, den lyder fint også.

Men særlig avansert er den ikke. Man får FM og DAB, det er alt. Den eneste tilkoblingen er hodetelefonutgangen på baksiden. Selv tegnruten er minimalistisk, med to små linjer. Enkelt og greit å forholde seg til med andre ord. Betjeningen er dessuten plankekjøring, bare delvis skjemmet av at man hele tiden må bekrefte valgene med Enter-knappen når man bytter stasjon, i stedet for å bare trykke på navigasjonshjulet. Som man gjør på nesten alle andre radioer.

Lydkvaliteten er kompetent. Særlig på tale, men også på musikk. Så lenge det ikke blir for komplekst. Pop fungerer bedre enn klassiske symfonier. Og det er slett ikke håpløst med bass her heller. Noe som gir Sony-radioens klangbilde fin fylde. Mellomtonen er godt fokusert med bra definert vokalgjengivelse, og det er mer enn et snev av diskant her, i motsetning til mange av de andre radioene som mangler alt unntatt mellomtone. Sony-radioen – i all sin enkelhet – er et godt valg som bordradio.

Fakta
 • FM/DAB/DAB+
 • Hodetelefonutgang
Pris: 1299 kr
PlussÅpent lydbilde Tydelig fokus Tiltalende design
MinusLiten tegnrute Små betjeningsmessige blundere
 data-srcset
Revo K2
Stilren design og et vell av funksjoner til tross, Revos lekre radio misser på målstreken.
 data-srcset
Roberts Revival RD60
Med vinyltrekk og forgylte detaljer, ser Roberts radio ut som den er fra en svunnen tid.
 data-srcset
Vita Audio R1
Den er liten og møbleringsvennlig, men spiller som om den var en gigant.
 data-srcset
Scansonic Sky DAB+
Scansonic har bevist før at de kan radio. Denne skuffer heller ikke.
 data-srcset
Grundig Cosmopolit 3F+ WEB iP
Grundig har en lengre tradisjon for kvalitetsradioer enn de fleste. Det er ikke alltid like merkbart.
 data-srcset
Sangean DCR-200
Den lille radioen fra Sangean, ser strøken ut, men er ikke noe særlig på musikk.
 data-srcset
Pinell Supersound DAB
Testens rimeligste radio skuffer ingen. Bra lyd, enkel betjening og lav pris høres ut som en vinnerkombinasjon.

  Alternativer til 10 DAB mottakere

   data-srcset

  Himmelsk lyd i stjerneklassen

  For de mange som samler på CD-er, og liker å strømme musikk, finnes det ikke noe bedre enn Naim Uniti Star.

   data-srcset

  Det beste kjøpet

  Reiseradioen til Tivoli er nylig forbedret, er det nok til å holde konkurrentene unna?

   data-srcset

  Den beste lyden

  Bedre lyd får du ikke i denne klassen, men batteriet er latterlig dyrt.

   data-srcset

  Prisgunstig reiseradio

  Pure-radioen er et godt valg for de som trenger et håndtak, men husk å kjøpe batterier.

   data-srcset

  Det Genevas kompakte radio mangler av funksjoner, tar den igjen på lyden.

  (Foto: Produsenten)

  Pinell Supersound lever opp til navnet med bedre lyd enn konkurrentene.

  (Foto: Produsenten)

  Det kompakte anlegget fra Pinell er best i sin klasse.

  (Foto: Produsenten)

  Sonoro-anlegget er et godt valg for alle som vil ha alt på ett sted, så lenge man er klar over begrensningene.

  (Foto: Produsenten)

  Tivoli-anlegget har alt de fleste ønsker seg, men også noen mangler.

  (Foto: Produsenten)

  Radio kan man høre på hvor enn man er, og det beste er at det er gratis å lytte på radio.

   data-srcset

  Rotel T-14 er mye mer enn en radio, den er også en avansert nettverkspiller.