Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

10 DAB mottakere

Viktig melding: Lytt på radio

Men det behøver ikke å være noen motsetning. Det er ingen grunn til at man skal godta skurr og støy fra radioen lengre. En god radiomottaker skal levere klokkeklar lyd så lenge mottakerforholdene ikke er helt håpløse. Og den må være enkel å bruke. Det skal ta sekunder, ikke minutter, å finne en radiokanal man vil høre på.

Små bordradioer koster ikke mange hundrelappene.  Å bytte ut en aldrende radio med en ny, har aldri vært billigere. Man skal bare huske på én ting: Velg en radio som også har DAB-mottak. Da kan den nemlig brukes i et bakkenett for digital radio. Det er kanskje ikke noen åpenbar fordel akkurat i øyeblikket, men med mindre man har kjøpt en ”engangsradio” til noen hundrelapper, er det smart å koste på seg en radio som også har DAB-mottak.

Da er man sikret at den kan brukes som DAB-mottaker i fremtiden. Hvilket betyr at man får et mye større tilbud av radiokanaler, og kan finne spesialprogrammer på DAB, som ikke finnes på FM. Som jazzprogrammer, utenriksstoff, bare klassisk musikk 24 timer i døgnet, og så videre.

I denne testen har alle 10 bordradioene DAB-mottak i tillegg til tradisjonell FM-radiomottak. De har også DAB+, som er en nyere DAB-standard, hvor lydkomprimeringen er langt mer effekt, noe som gir distributørene bedre plass til kanaler i DAB-nettet, og teoretisk bedre lyd enn dagens DAB-standard – uten pluss.

Utvalget
I testen har vi lagt vekt på brukervennlighet og lydkvalitet, men også tilkoblingsmuligheter. To av dem har dokking for å koble til en iPod, alle har tilkoblingskontakt til et par hodetelefoner. Og de kan kobles til stereoanlegget i stuen, da får man enda bedre lyd, og selv monoradioene i testen gir deg da stereolyd. Tre av dem gir deg også muligheten til å høre nettradio hvis man er tilkoblet et trådløst nettverk. Da får man tilgang på over 13.000 radiostasjoner verden over, så er man lysten på tradisjonell musikk fra fjerne Østen, er utvalget av nettradiokanaler stort. De fleste av de 10 radioene i testen, koster mellom 1.500 og drøye 2.000 kroner. I hver sin ende har vi tatt med to outsidere for å balansere testen litt, med et rimelig og et påkoste alternativ. Noe som gir oss et bilde på hvor store forskjellene kan være mellom billigst og dyrest. Den rimeligste av dem er Pinells Supersound DAB til tusenlappen, en enkel FM og DAB-mottaker, mens den dyreste er Revo K2. Som er nydelig utført i aluminium, og den mest avanserte av radioene i testen.

Annonse

Tre kjappe spørsmål om DAB-radio

Hva er DAB?

Det er digital kringkasting av lyd. Kan også brukes til bilde og video, men den foreløpige protokollen handler om digitale radiosendinger over eteren. Komprimeringen av signalet gir datastrømmer opp til 384 kbps, men det er sjelden at det sendes i DAB over 192 kbps. Til sammenligning har en CD hele 1411 kbps datastrøm.

Annonse

Hva er fordeleene og ulempene?
Fordelene med DAB er muligheten for å sende mange frekvensblokker, noe som gir større kapasitet i sendenettet enn FM-radio. Den digitale overføringen gir ingen hørbar sus, selv ved svært lav signalstyrke. Det kan lages programmer i egne sendeblokker for en kort periode. For eksempel OL-radio, VM-radio, osv. Det er plass til langt flere kanaler i DAB, og tilbudet kan derfor blir mye større med DAB enn med FM. De aller fleste DAB-radioer har automatisk søk og programmering av stasjoner med et tastetrykk. Akkurat som en FM-radio.

Når må jeg kaste mine FM-radioer?
Har man god DAB-dekning, kan man trygt bytte ut sine gamle radioer med DAB-radioer. Så å si alle radioer som selges i dag er både DAB, DAB+ og FM-radio. FM-nettet stenges med overveiende sannsynlighet i 2017, så man har god tid. Husk å levere brukte radioer på en avfallsstasjon, eller i forretninger man kjøper radioer.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Produkter i testen

Revo K2

Luksusradio

Stilren design og et vell av funksjoner til tross, Revos lekre radio misser på målstreken.

Lekker design Mange funksjoner Nydelig kvalitet
Skuffende slapp lyd til prisen Kjip fjernkontroll Høy pris

Roberts Revival RD60

Retroradio

Med vinyltrekk og forgylte detaljer, ser Roberts radio ut som den er fra en svunnen tid.

Fyldig lyd Nydelig kvalitet Batteridrift
Kun DAB, ikke DAB+ Litt innelukket klang

Vita Audio R1

Skarpt fokusert

Den er liten og møbleringsvennlig, men spiller som om den var en gigant.

Fokusert og oppløst God klangfylde Solid kvalitet
Betjeningsmessige brister

Scansonic Sky DAB+

Reiseradioen

Scansonic har bevist før at de kan radio. Denne skuffer heller ikke.

Klokkeklar lyd Åpent lydbilde Bra bass
Slank mellomtone

Grundig Cosmopolit 3F+ WEB iP

Moderne tradisjonalist

Grundig har en lengre tradisjon for kvalitetsradioer enn de fleste. Det er ikke alltid like merkbart.

Godt utstyrt Fjernkontroll
Slank lyd Ingen bass

Sandstrøm S2 DAB B11E

Mye radio for pengene

Denne radioen er rene Colombi-egget. Det ingen ting den ikke kan. Nesten.

Trådløs tilkobling Godt utstyrt Fjernkontroll
Diffus lyd Grovkornet lydbilde Slank bass

Argon DABv3

Alt man trenger

Argon-radioen er ikke noe mer enn bare det. En enkel stereoradio med god lyd og enkel betjening.

Fyldig lyd Definert mellomtone
Små knapper og display

Sangean DCR-200

Faller igjennom

Den lille radioen fra Sangean, ser strøken ut, men er ikke noe særlig på musikk.

Kompakt Batteridrift
Grovkornet lydbilde Tam dynamikk Lite bass

Sony XDR-S16DBP

Stilfull enkelhet

Sonys radio er ikke bare pen å se på, den lyder fint også.

Åpent lydbilde Tydelig fokus Tiltalende design
Liten tegnrute Små betjeningsmessige blundere

Pinell Supersound DAB

Billig og bra

Testens rimeligste radio skuffer ingen. Bra lyd, enkel betjening og lav pris høres ut som en vinnerkombinasjon.

Tydelig klangbilde Enkel å bruke Mye for pengene
Mangler litt bass
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.