Rotel RCX-1500

I pose og sekk?

Rotel RCX-1500 byr på et vell av funksjoner – CD-spiller, forsterker og radio i samme enhet. Den virker også pris-gunstig, men så var det dette med kvalitet og kvantitet.

Pluss
Masse funksjonalitet i en kompakt enhet
Minus
Slank og uinspirerende lyd

Du skal lete lenge etter en mer respektabel hi-fi produsent enn Rotel. Den japanske fabrikken har siden ”tidenes morgen” levert noen av de mest solide forsterkerne i budsjettklassen, så vel som utmerkede CD-spillere og radioer. En av de fremste egenskapene har vært høy ytelse til lav pris, som gjør det mulig å komponere et realt musikkanlegg med separate komponenter til en fornuftig penge.

Det var derfor med en blanding av skepsis og forventning vi mottok den nye CD-receiveren RCX-1500. Den fremstår som et typisk Rotel-produkt, men har alle de ovennevnte funksjonene samlet i en felles enhet, pluss en hel del ekstra…

CD-receiver og musikkserver
Rotel RCX-1500 byr på kombinert DAB/FM-radio, CD-spiller og forsterker. USB-inngangen på fronten henter ut musikkfilene fra iPod digitalt, og de digitale inngangene på baksiden gjør det enkelt å koble til andre digitale musikkspillere som Squeezebox, Sonos eller Airport Express. Rotel-enheten har også et innebygd trådløst nettverk og kan strømme musikk fra PC og harddisk.

RCX-1500 kommer med det samme lekre utseendet som Rotels produkter i 1500-serien, bortsett fra et smalere kabinett med litt enklere utførelse på noen av detaljene. De blankpolerte sidevangene er ikke like fine som på resten av 1500-serien, og på testeksemplaret vårt var vi litt skuffet over å se at de blanke metallføttene fra de offisielle bildene var byttet ut med plastføtter. Men det Rotel har spart på utvendige detaljer får man trolig igjen på innsiden – Rotel hevder selv at CD-delen er basert på den meget gode RCD-1520 til over 7.000 kroner.

I en slik kompakt og fullstappet enhet er det essensielt med en effektiv forsterkerdel. RCX-1500 bruker derfor en strømforsyning av Switch Mode typen (klasse D) og er oppgitt til å yte 2 x 100 watt ved 8 Ohms belastning. Rotel har lang erfaring med denne forsterkertypen fra sine hjemmekinomodeller. Fordelen med klasse D forsterkere er at de utvikler mindre varme og er mer motstandsdyktige mot forstyrrelser og støy enn tradisjonelle A/B forsterkere.

Lydkvalitet
At RCX-1500 byr på et vell av funksjoner er det ingen tvil om. Spørsmålet er snarere om de basale hi-fi kvalitetene, som jo er hele vitsen med et slik produkt, er godt ivaretatt.
For finne ut av dette koblet vi først RCX-1500 opp mot Linn Majik 109, en trofast og nøytral stativhøyttaler vi har god erfaring med.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Førsteinntrykket er at lyden via den innebygde CD-spilleren er stram, ren og åpen, men vi føler også umiddelbart et savn: Hvor blir det av den umiskjennelige, varme Rotel-lyden? RCX-1500 mangler dessverre mye av den organiske, åpne og distinkte klangen vi er blitt vant til fra det japanske merket. Her er lyden i stedet litt mer nøytral, men også litt grovere i presentasjonen. Instrumenter og vokaler har en liten hardhet over seg som gjør det lite fristende å spille for fulle mugger.

Rotel-receiveren trives åpenbart best med høyttalere som har en litt varmere klang enn Linn-høyttalerne. Dette fikk vi bekreftet da vi byttet til gulvhøyttaleren Bowers & Wilkins CM8 som har en generelt varmere og fyldigere lyd. Dessverre klarer ikke RCX-1500 helt å utnytte disse høyttalernes gode bassegenskaper. Det er bra med fraspark i bassen, men den føles litt slepphendt i gjengivelsen, særlig på opptak med kontrabass hvor det gjelder å ha kontroll på de ulike tonehøydene.

Vi mistenkte i første omgang at dette skyldtes kort innspillingstid, men lytteinntrykket vedvarte også etter lengre tids bruk. Vår teori om at det var det switchmode-drevne utgangstrinnet som var synderen ble også avkreftet, da vi oppleve den samme litt kalde lydsignaturen via forforsterkerutgangen og inn i de aktive Dynaudio Focus 110A. Selv når den er god og varm føles det som forsterkeren legger litt lokk på de musikalske krumspringene, og det hele blir litt for flatt og kjedelig.

Da foretrekker vi mye heller den varme og spenstige lyden fra Rotels separate komponenter, for eksempel separate CD/forsterkersettet RCD-1520 og RA-1520, som etter vår mening er et langt bedre kjøp selv om de koster noen tusenlapper ekstra (totalt 15.000 kroner). RCX-1500 sine radio- og nettverksfunksjoner får du også gjennom den separate radioenheten RDG-1520 (8.495 kr). Om du vil ha det lite og nett og kan klare deg uten CD-spiller er også Naims lille Unitiqute (kr 15.000) eller Wadia PowerDAC m/iPod-dokking verdt å sjekke ut.

Konklusjon
Hele poenget med et alt-i-ett produkt må være å forene alle lydkildene på ett sted og hente ut best mulig lydkvalitet. I så måte skuffer Rotel RCX-1500 litt, for lydkvaliteten er langt fra like imponerende som den lange utstyrslista. Etter vår mening har ikke Rotel klart å klemme nok Rotel-lyd ut av RCX-1500 til at den er verdt å anbefale fremfor deres fremragende separate komponenter. Så med mindre du vil ha alt i ett for enhver pris, er de separate komponentene i 1500-serien en langt bedre basis for et musikkanlegg.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • CD-receiver
  • FM/DAB og internett-radio
  • 2 x 100 watt (8 Ohm)
Pris: 12000,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

Duell
Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
Stax SR-009s

Dette er ikke lyd. Det er magi.

Nå vet jeg hvordan det er å ha et helt univers presset inn mellom ørene.

anmeldelse
Venom

Fisk på land!

Tom Hardy spleiset med brautende og glefsende aliens blir aldri hverken fugl eller fisk.