Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Rotel RCX-1500

I pose og sekk?

Rotel RCX-1500 byr på et vell av funksjoner – CD-spiller, forsterker og radio i samme enhet. Den virker også pris-gunstig, men så var det dette med kvalitet og kvantitet.
Lyd & Bilde mener
Masse funksjonalitet i en kompakt enhet
Slank og uinspirerende lyd
Spesifikasjoner
  • CD-receiver
  • FM/DAB og internett-radio
  • 2 x 100 watt (8 Ohm)

Du skal lete lenge etter en mer respektabel hi-fi produsent enn Rotel. Den japanske fabrikken har siden ”tidenes morgen” levert noen av de mest solide forsterkerne i budsjettklassen, så vel som utmerkede CD-spillere og radioer. En av de fremste egenskapene har vært høy ytelse til lav pris, som gjør det mulig å komponere et realt musikkanlegg med separate komponenter til en fornuftig penge.

Det var derfor med en blanding av skepsis og forventning vi mottok den nye CD-receiveren RCX-1500. Den fremstår som et typisk Rotel-produkt, men har alle de ovennevnte funksjonene samlet i en felles enhet, pluss en hel del ekstra…

CD-receiver og musikkserver
Rotel RCX-1500 byr på kombinert DAB/FM-radio, CD-spiller og forsterker. USB-inngangen på fronten henter ut musikkfilene fra iPod digitalt, og de digitale inngangene på baksiden gjør det enkelt å koble til andre digitale musikkspillere som Squeezebox, Sonos eller Airport Express. Rotel-enheten har også et innebygd trådløst nettverk og kan strømme musikk fra PC og harddisk.

RCX-1500 kommer med det samme lekre utseendet som Rotels produkter i 1500-serien, bortsett fra et smalere kabinett med litt enklere utførelse på noen av detaljene. De blankpolerte sidevangene er ikke like fine som på resten av 1500-serien, og på testeksemplaret vårt var vi litt skuffet over å se at de blanke metallføttene fra de offisielle bildene var byttet ut med plastføtter. Men det Rotel har spart på utvendige detaljer får man trolig igjen på innsiden – Rotel hevder selv at CD-delen er basert på den meget gode RCD-1520 til over 7.000 kroner.

I en slik kompakt og fullstappet enhet er det essensielt med en effektiv forsterkerdel. RCX-1500 bruker derfor en strømforsyning av Switch Mode typen (klasse D) og er oppgitt til å yte 2 x 100 watt ved 8 Ohms belastning. Rotel har lang erfaring med denne forsterkertypen fra sine hjemmekinomodeller. Fordelen med klasse D forsterkere er at de utvikler mindre varme og er mer motstandsdyktige mot forstyrrelser og støy enn tradisjonelle A/B forsterkere.

Annonse

Lydkvalitet
At RCX-1500 byr på et vell av funksjoner er det ingen tvil om. Spørsmålet er snarere om de basale hi-fi kvalitetene, som jo er hele vitsen med et slik produkt, er godt ivaretatt.
For finne ut av dette koblet vi først RCX-1500 opp mot Linn Majik 109, en trofast og nøytral stativhøyttaler vi har god erfaring med.

Førsteinntrykket er at lyden via den innebygde CD-spilleren er stram, ren og åpen, men vi føler også umiddelbart et savn: Hvor blir det av den umiskjennelige, varme Rotel-lyden? RCX-1500 mangler dessverre mye av den organiske, åpne og distinkte klangen vi er blitt vant til fra det japanske merket. Her er lyden i stedet litt mer nøytral, men også litt grovere i presentasjonen. Instrumenter og vokaler har en liten hardhet over seg som gjør det lite fristende å spille for fulle mugger.

Annonse

Rotel-receiveren trives åpenbart best med høyttalere som har en litt varmere klang enn Linn-høyttalerne. Dette fikk vi bekreftet da vi byttet til gulvhøyttaleren Bowers & Wilkins CM8 som har en generelt varmere og fyldigere lyd. Dessverre klarer ikke RCX-1500 helt å utnytte disse høyttalernes gode bassegenskaper. Det er bra med fraspark i bassen, men den føles litt slepphendt i gjengivelsen, særlig på opptak med kontrabass hvor det gjelder å ha kontroll på de ulike tonehøydene.

Vi mistenkte i første omgang at dette skyldtes kort innspillingstid, men lytteinntrykket vedvarte også etter lengre tids bruk. Vår teori om at det var det switchmode-drevne utgangstrinnet som var synderen ble også avkreftet, da vi oppleve den samme litt kalde lydsignaturen via forforsterkerutgangen og inn i de aktive Dynaudio Focus 110A. Selv når den er god og varm føles det som forsterkeren legger litt lokk på de musikalske krumspringene, og det hele blir litt for flatt og kjedelig.

Da foretrekker vi mye heller den varme og spenstige lyden fra Rotels separate komponenter, for eksempel separate CD/forsterkersettet RCD-1520 og RA-1520, som etter vår mening er et langt bedre kjøp selv om de koster noen tusenlapper ekstra (totalt 15.000 kroner). RCX-1500 sine radio- og nettverksfunksjoner får du også gjennom den separate radioenheten RDG-1520 (8.495 kr). Om du vil ha det lite og nett og kan klare deg uten CD-spiller er også Naims lille Unitiqute (kr 15.000) eller Wadia PowerDAC m/iPod-dokking verdt å sjekke ut.

Konklusjon
Hele poenget med et alt-i-ett produkt må være å forene alle lydkildene på ett sted og hente ut best mulig lydkvalitet. I så måte skuffer Rotel RCX-1500 litt, for lydkvaliteten er langt fra like imponerende som den lange utstyrslista. Etter vår mening har ikke Rotel klart å klemme nok Rotel-lyd ut av RCX-1500 til at den er verdt å anbefale fremfor deres fremragende separate komponenter. Så med mindre du vil ha alt i ett for enhver pris, er de separate komponentene i 1500-serien en langt bedre basis for et musikkanlegg.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.