: Rotel RCX-1500

I pose og sekk?

Rotel RCX-1500 byr på et vell av funksjoner – CD-spiller, forsterker og radio i samme enhet. Den virker også pris-gunstig, men så var det dette med kvalitet og kvantitet.
Lyd & Bilde mener
Masse funksjonalitet i en kompakt enhet
Slank og uinspirerende lyd
Spesifikasjoner
  • CD-receiver
  • FM/DAB og internett-radio
  • 2 x 100 watt (8 Ohm)
Annonse
Annonse
forfatter

Du skal lete lenge etter en mer respektabel hi-fi produsent enn Rotel. Den japanske fabrikken har siden ”tidenes morgen” levert noen av de mest solide forsterkerne i budsjettklassen, så vel som utmerkede CD-spillere og radioer. En av de fremste egenskapene har vært høy ytelse til lav pris, som gjør det mulig å komponere et realt musikkanlegg med separate komponenter til en fornuftig penge.

Det var derfor med en blanding av skepsis og forventning vi mottok den nye CD-receiveren RCX-1500. Den fremstår som et typisk Rotel-produkt, men har alle de ovennevnte funksjonene samlet i en felles enhet, pluss en hel del ekstra…

CD-receiver og musikkserver
Rotel RCX-1500 byr på kombinert DAB/FM-radio, CD-spiller og forsterker. USB-inngangen på fronten henter ut musikkfilene fra iPod digitalt, og de digitale inngangene på baksiden gjør det enkelt å koble til andre digitale musikkspillere som Squeezebox, Sonos eller Airport Express. Rotel-enheten har også et innebygd trådløst nettverk og kan strømme musikk fra PC og harddisk.

RCX-1500 kommer med det samme lekre utseendet som Rotels produkter i 1500-serien, bortsett fra et smalere kabinett med litt enklere utførelse på noen av detaljene. De blankpolerte sidevangene er ikke like fine som på resten av 1500-serien, og på testeksemplaret vårt var vi litt skuffet over å se at de blanke metallføttene fra de offisielle bildene var byttet ut med plastføtter. Men det Rotel har spart på utvendige detaljer får man trolig igjen på innsiden – Rotel hevder selv at CD-delen er basert på den meget gode RCD-1520 til over 7.000 kroner.

I en slik kompakt og fullstappet enhet er det essensielt med en effektiv forsterkerdel. RCX-1500 bruker derfor en strømforsyning av Switch Mode typen (klasse D) og er oppgitt til å yte 2 x 100 watt ved 8 Ohms belastning. Rotel har lang erfaring med denne forsterkertypen fra sine hjemmekinomodeller. Fordelen med klasse D forsterkere er at de utvikler mindre varme og er mer motstandsdyktige mot forstyrrelser og støy enn tradisjonelle A/B forsterkere.

Lydkvalitet
At RCX-1500 byr på et vell av funksjoner er det ingen tvil om. Spørsmålet er snarere om de basale hi-fi kvalitetene, som jo er hele vitsen med et slik produkt, er godt ivaretatt.
For finne ut av dette koblet vi først RCX-1500 opp mot Linn Majik 109, en trofast og nøytral stativhøyttaler vi har god erfaring med.

Førsteinntrykket er at lyden via den innebygde CD-spilleren er stram, ren og åpen, men vi føler også umiddelbart et savn: Hvor blir det av den umiskjennelige, varme Rotel-lyden? RCX-1500 mangler dessverre mye av den organiske, åpne og distinkte klangen vi er blitt vant til fra det japanske merket. Her er lyden i stedet litt mer nøytral, men også litt grovere i presentasjonen. Instrumenter og vokaler har en liten hardhet over seg som gjør det lite fristende å spille for fulle mugger.

Rotel-receiveren trives åpenbart best med høyttalere som har en litt varmere klang enn Linn-høyttalerne. Dette fikk vi bekreftet da vi byttet til gulvhøyttaleren Bowers & Wilkins CM8 som har en generelt varmere og fyldigere lyd. Dessverre klarer ikke RCX-1500 helt å utnytte disse høyttalernes gode bassegenskaper. Det er bra med fraspark i bassen, men den føles litt slepphendt i gjengivelsen, særlig på opptak med kontrabass hvor det gjelder å ha kontroll på de ulike tonehøydene.

Vi mistenkte i første omgang at dette skyldtes kort innspillingstid, men lytteinntrykket vedvarte også etter lengre tids bruk. Vår teori om at det var det switchmode-drevne utgangstrinnet som var synderen ble også avkreftet, da vi oppleve den samme litt kalde lydsignaturen via forforsterkerutgangen og inn i de aktive Dynaudio Focus 110A. Selv når den er god og varm føles det som forsterkeren legger litt lokk på de musikalske krumspringene, og det hele blir litt for flatt og kjedelig.

Da foretrekker vi mye heller den varme og spenstige lyden fra Rotels separate komponenter, for eksempel separate CD/forsterkersettet RCD-1520 og RA-1520, som etter vår mening er et langt bedre kjøp selv om de koster noen tusenlapper ekstra (totalt 15.000 kroner). RCX-1500 sine radio- og nettverksfunksjoner får du også gjennom den separate radioenheten RDG-1520 (8.495 kr). Om du vil ha det lite og nett og kan klare deg uten CD-spiller er også Naims lille Unitiqute (kr 15.000) eller Wadia PowerDAC m/iPod-dokking verdt å sjekke ut.

Konklusjon
Hele poenget med et alt-i-ett produkt må være å forene alle lydkildene på ett sted og hente ut best mulig lydkvalitet. I så måte skuffer Rotel RCX-1500 litt, for lydkvaliteten er langt fra like imponerende som den lange utstyrslista. Etter vår mening har ikke Rotel klart å klemme nok Rotel-lyd ut av RCX-1500 til at den er verdt å anbefale fremfor deres fremragende separate komponenter. Så med mindre du vil ha alt i ett for enhver pris, er de separate komponentene i 1500-serien en langt bedre basis for et musikkanlegg.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!