Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Denon PMA-1700NE

Klassiske hi-fi-dyder

Denon PMA-1700NE er en klassisk stereoforsterker med en nostalgisk touch – og et par moderne tilføyelser.

Skrevet av / 28.11.23 - 14:00
Denon PMA-1700NE
John Hvidlykke

Da jeg var en ung, rank nerd (nå er jeg bare nerd), var guttedrømmen et lekkert stereoanlegg med en solid forsterker som sentrum. Det er mange år siden, og den klassiske stereoforsterkeren var i mange år en truet art. Men som platespilleren og vinylplatene er stereoforsterkeren i ferd med å få en renessanse.

Denon PMA-1700NE ligner en klassisk stereoforsterker fra før verden hadde hørt om strømming. Frontplaten domineres av en volumknapp på størrelse med en boks skokrem. I tillegg til volumknappen er det bass- og diskantkontroll, balanseknapp og inngangsvelger i fronten. Tre små knapper kan henholdsvis slå av digitalmodusen, hoppe over tonekontrollene og velge mellom MC- og MM-pickup på det innebygde phono-trinnet.

 

Denon PMA-1700NE ligner en klassisk stereoforsterker fra før verden hadde hørt om strømming. (Foto: Denon)

At det er platespillerinngang, er en selvfølge på en så klassisk designet forsterker. Men det er sjelden, selv i litt høyere prisklasser, at man kan koble til moving coil-pickups direkte. Inngangsvalget vises i et klart og lett leselig OLED-display.

Det sier seg selv at hodetelefonutgangen i fronten har den korrekte diameteren: 6,3 mm. Hvis du vil koble til noen moderne ting, må du bruke en adapter. Og nei, det er ikke sender til Bluetooth-hodetelefoner!

Denon PMA-1700NE ligner ikke bare noe fra en svunnen tid; den ligner også sin forgjenger, PMA-1600NE til forveksling. Og som den fås denne både i sølvfinish og sort – alt etter om du foretrekker et blankt 70-talls look eller de mørke frontplatene som har vært normen siden 80-tallet.

 

DENPMA1700HNEBK_L_4 DENPMA1700HNEPS_L_4
<
>
Denon PMA-1700NE fås både i sølvfinish og sort. (Foto: Denon)

PC-inngang – men ikke HDMI

På baksiden finner man to par solide forgylte høyttalerkontakter, samt et fullt sett analoge og digitale innganger, inkludert platespillerinngangen. Man finner også en USB-B-port, så forsterkeren kan bruke datamaskinen som signalkilde. Det er samme konfigurasjon som på forgjengeren, men her virker valget nærmere gammeldags enn nostalgisk. I dag ville en HDMI-inngang være langt mer anvendelig slik at forsterkeren kunne brukes til TV-lyd i stereo. Det kan den fortsatt via de to optiske inngangene, men man kan ikke styre lydstyrken fra TV-ens fjernkontroll.

 

Baksiden har det meste. (Foto: Denon)

Denon skal til gjengjeld ha ros for å ha inkludert en Ext. Pre in-inngang som går utenom PMA-1700NEs egen forforsterker og volumkontroll. På den måten kan forsterkeren brukes som effektforsterker til frontkanalene i et surroundsystem med en hjemmekinoreceiver.

Det er to par høyttalerkontakter som på klassiske stereoforsterkere, men begge parene er alltid koblet til samtidig, så de kan bare brukes til bi-wiring, og ikke til å skifte mellom to par høyttalere. Kontaktene er vanlige skruekontakter med mulighet for også å bruke banankontakter – hvis man fjerner de små plastproppene som skal sikre mot nettopp det. Proppene satt for øvrig fantastisk godt fast, skal vi hilse og si!

Det er to par høyttalerkontakter som på klassiske stereoforsterkere, men begge parene er alltid koblet til samtidig. (Foto: Denon)

Intet nett

Denon PMA-1700NE har digitale innganger, men man leter forgjeves etter selv de mest basale strømmefunksjonene. Ikke AirPlay, Chromecast eller multirom. Og spør ikke om romkorreksjon. Heller ikke Bluetooth-mottak. Du må enten sette på en vinylplate og ta en lur. Eller investere i en separat strømmemottaker, som Denon DNP-2000NE.

Klasse AB

På innsiden er Denon PMA-1700NE et behagelig gjensyn. Både med klassiske dyder og med teknologien fra PMA-1600NE.

Les også Til stereoanlegg eller hjemmekino? Marantz Stereo 70s er like deler stereoforsterker og hjemmekinoreceiver. Er den et columbusegg, eller faller den mellom to stoler?

Denon PMA-1700NE er en klasse AB-forsterker som man lagde dem på 70-tallet. To solide transformatorer, solide ladekondensatorer og to enda mer solide kjøleplater til å avlede varmen fra utgangstransistorene. En klasse AB-forsterker produserer nemlig en hel del spillvarme, noe som ikke ser spesielt bra ut i det grønne regnskapet – men som ofte følger med en varm lyd.

Denon PMA-1700NE er en klasse AB-forsterker som man lagde dem på 70-tallet. To solide transformatorer, solide ladekondensatorer og to enda mer solide kjøleplater til å avlede varmen fra utgangstransistorene. (Foto: Denon)

Det betyr også at PMA-1700NE er tyngre enn de mer moderne klasse D-forsterkere, som vi oftere møter. 17,6 kilo for å være helt presis. At det er krefter i den, vitner også effektopplysningen i 4 Ohms belastning om, som er akkurat dobbelt så stor som i 8 Ohm – altså 140 W. Slik skal det gjøres!

Lyden av Denon PMA-1700NE

Lyden anslår like nostalgiske toner som det ytre. Fra første tone står det klart at vi har å gjøre med en forsterker skapt til hyggelige lyttestunder.

Det må forstås i den mest positive mening. Det er ikke noe mørkt eller dunkelt, men en varme og nærhet som gir en lyst til å slenge benene på sofaen og skjenke et glass rødvin (eller en kopp te hvis man foretrekker det).

Volumknapp på størrelse med en boks skokrem – og motorisert. (Foto: Denon)

Denon PMA-1700NE har en overraskende fylde i bunnen for en forsterker som tross alt bare er oppgitt til en utgangseffekt på 70 watt. Paukeslagene i Banditen Galopp sier ikke ”bum”, men et fyldig og klingende ”boumm!” og synthesizertrommestemmen i Madonnas Dark Ballet fyller stuen med bassdrønn. Det forsterkeren har i engasjement, mangler kanskje litt i disiplin. For jeg har hørt begge låtene gjengitt med bedre kontroll i bunnen.

Les også Fikser rommet I mange rom vil Lyngdorf TDAI-1120 fungere mye bedre enn andre forsterkere. Takket være et viktig triks.

Varmen og hyggen går igen i de øvrige toneområder. Stemmer gengives nært og behageligt, og på indledningen til Disturbeds coverudgave af Sound of Silence får man fornemmelsen af at have David Draiman stående i stuen. Lidt senere i samme nummer går illusionen dog tabt. Orkestercrescendoet i slutningen er en af mine yndlingstests af overskud i forstærkere. Og selv om Denon PMA-1700NE har godt med kræfter, mister den overblikket, og det bliver svært at adskille instrumenterne fra hinanden.

DENDNP2000NEPS_DENPMA1700NEPS_L_3_obs-polk-speaker DENDNP2000NEBK_DENPMA1700NEBK_L_2_obs-polk-speaker
<
>
PMA-1700NE er skapt til hyggelige lyttestunder. (Foto: Denon)

Men stopp en halv. Dette trenger ikke å være et stort problem. Det finnes forsterkere som er bedre enn Denon PMA-1700NE til å trekke de siste detaljene ut av platerillene og bitstrømmene. Hvis rominformasjon og knivskarpt dybdeperspektiv er det viktigste for deg, må du være forberedt på å betale en hel del mer for det. Eller i hvert fall kjøpe ut fra andre egenskaper. Vi snakker faktisk om en komplett klasse AB-forsterker med MM og MC-inngang til en pris de fleste kan ha råd til.

Mange ville nok foretrekke å bytte USB host-inngangen med en HDMI Arc. (Foto: Denon)

Konkurrenter

Da vi har sett en renessanse av stereoforsterkere, er det ganske mange konkurrenter som beiler etter kjøpernes gunst. Skal det være helt klassisk, kan man få enda varmere lyd i den gjenskapte bordgrillen Musical Fidelity A1, og i det motsatte sjiktet av teknologiskalaen finner man Lyngdorf TDAI-1120, som både har romkorreksjon og strømmefunksjoner. Denon PMA-1700NE legger seg lydmessig midt mellom de to. Den er mer engasjert – men også mindre nøyaktig – enn Lyngdorf. Og takket være større effekt kan den brukes med et større utvalg av høyttalere enn Musical Fidelity. Et annet – bokstavelig nærliggende ­– alternativ er Model 50n fra søsterselskapet Marantz.

Les også En helt spesiell opplevelse Den lille forsterkeren var både beundret og beryktet, det er det flere grunner til.

Konklusjon

Denon PMA-1700NE er en forsterker som er lett å like. Den spiller med begeistring og nærhet, og den vil være perfekt til kosekroken eller mannehulen. Gjerne sammen med et par mindre stativhøyttalere hvor den vel fyldige bassen vil bli oppfattet som en styrke. Analogfans vil glede seg over inngang for ikke bare platespiller, men også forsterking for MC-pickups. Digitalinngangene er også stort sett fulltallige, selv om mange nok ville foretrekke å bytte USB host-inngangen med en HDMI Arc. Nettverks- og strømmefunksjoner må man imidlertid kjøpe som ekstrautstyr, så hvis bekvemmelighet er i høysetet, finnes det mer digitale alternativer.

Karakter
Denon PMA-1700NE
Premium

Lyd & Bilde mener

Innebygd platespillerinngang til MM og MC. Varm og energisk spillestil. Ualminnelig tillitvekkende og tung i forhold til prisen. Kreftene er – tross alt – begrensede. Ingen HDMI-inngang eller innebygd strømming. Man kan få mer detaljert lyd til prisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Det enkleste er det beste

Verdensklasse!

dCS Network-DAC 2.0: Har du råd, har du lov!

Boksåpneren

Prisgunstig inngangsbillett

Klassens beste kjøp

Spiller med glødende engasjement

Moderne nostalgi

Musikkstreameren knuser alle fordommer

Sensasjonelt god nettverksspiller

Scroll to Top