Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Denon DNP-2000NE

Har alt man kan drømme om

Denon DNP-2000NE er en av de mest anvendelige blant de beste musikkstreamerne, og den klart enkleste å bruke.

Skrevet av / 13.07.23 - 10:01
Denon DNP-2000NE
Lasse Svendsen

Med DNP-2000NE har Denon et tilbud til alle som ønsker seg bedre lyd med strømming, enn man får fra en Bluesound Node, eller en Wiim Pro. 

Denon-streameren byr også på en DA-omvandler, HDMI-inngang, hodetelefonutgang, og volumkontroll. Slik at den kan brukes som en forforsterker. Dermed er den like anvendelig som mange av de dyrere musikkstrømmerne vi har testet. 

Men, den koster det halve av testvinneren vår i gruppetesten fra 2023, Auralic Altair G1.1 , og gjør den bare enda mer interessant for enda flere.

DNP-2000NE mangler egentlig bare støtte for Qobuz i appen, ellers er alt på plass her. Den støtter både Spotify og Tidal, og har AirPlay 2 og Heos multirom, som sammen med alle inngangene på baksiden, gjør Denon-streameren temmelig komplett. Man kan styre den med fjernkontrollen eller Heos-appen, som finnes både for iOS og Android. 

Streameren støtter også Roon, for de som integrerer strømmetjenestene i en Roon-klient.

Foto: Lasse Svendsen

Den har ingen analoge innganger, men fire digitale for eksterne lydkilder. Den ene er en USB-inngang som støtter opptil 32-bit/384 kHz PCM-strøm, fra laptopen, mens de tre andre er en koaksial og to optiske innganger. Det er ikke alt, den har også en HDMI med ARC, som betyr at TV-en kan kobles til DAC-en i streameren, og da kan man få TV-lyden over anlegget. Det er selvsagt milevis bedre enn noen lydplanke.

På baksiden finner man også to digitale utganger, en koaksial og en optisk, for de som vil koble den til en separat DAC.

Innebygget 32-bits DAC. Foto: Lasse Svendsen

Toveis Bluetooth

Man kan strømme via Bluetooth, over wifi, eller via Ethernet-kontakten på baksiden. Og den støtter avspilling over DLNA, eller fra en minnepinne koblet til USB-inngangen på fronten. Der finner man også en meget fin hodetelefonutgang, med volumkontroll.

Den har også toveis Bluetooth, sånn at man kan strømme musikk fra spilleren til et par Bluetooth hodetelefoner.

Denon-streameren har også to utganger på baksiden, den ene er variabel sånn at man kan styre volumet som på en forforsterker.

Ultra AL32 DAC

Rendyrket streamer med DAC. Foto: Lasse Svendsen

Den innebyggede DAC-en er bygget opp med fire DAC-kretser fra ESS (ES9018K2M), som er konfigurert i hva Denon kaller Double-Differential mode, og DAC-en bruker i tillegg Denons Ultra AL32 Processing Plus-konverteringsprosess med oppsampling, som vi kjenner fra CD-spillerne deres. 

DNP-2000NE veier nesten 10 kilo, og virker veldig tillitvekkende bygget: Den kan leveres i sort, sølv, eller grått. Sistnevnte matcher Denons jubileumsprodukter, som den integrerte PMA-A110, og CD-spilleren DCD-A110. 

DNP-2000NE leveres også i grått, som matcher Denons jubileumsprodukter. Foto: Lasse Svendsen

Lydkvalitet

Som alltid med Heos-produkter, er oppsettet blant de kjappeste og enkleste. Man er tilkoblet og klar for musikk på få minutter. Når man først er koblet opp så er resten av opplevelsen plankekjøring.

Monokrom-skjermen viser bare tre linjer, men er skarp og lesbar fra sofaen, så man ser hva man driver med om man bruker fjernkontrollen. Albumvisning må man til appen for å få, og der har man oversikt over spillelister, radiostasjoner og alt annet. 

Resten er som nevnt, så enkelt så det kan få blitt.

Foto: Lasse Svendsen

Det tok ikke lang tid fra de første tonene strømmet ut av høyttalerne, før det var klart at Denon-streameren har noen spesielle kvaliteter. Lyden kan tidvis minne om lyden fra Denons flaggskip-produkter, som presenterer et åpen og detaljrikt lydbilde med kledelig glød og varme. Det kan høres litt ullent og kjedelig ut, men er det ikke. 

En Naim ND5 XS 2 spiller musikk med litt mer energi spesielt i bassen, mens nevnte Auralic leverer et skarpere fokusert lydbilde. Her snakker jeg om hørbare, men slett ikke store forskjeller. Samtidig skal man huske på at både Naim- og Auralic-streameren, koster det dobbelte av Denon-streameren.

Sånn sett er Denon-streameren et uhyre godt kjøp. Den har en nesten analog tilnærming til presentasjonen av musikk. Tonene flyter uanstrengt og det lyder hele tiden behagelig, men aldri bedagelig. Klaverklang som på Keith Jarretts Køln-konsert, eller Radka Toneffs Fairytales, klinger med overbevisende klangdybde, uten skarpheter i de øverste tonene. Den laveste oktaven gjengis kanskje med større autoritet av Naim-streameren, men Denon-streameren er slett ikke redd for bass. 

Foto: Lasse Svendsen

Dire Straits album Love Over Gold har et klangrikt trommespor, som gjengis med glimrende dynamisk kontrast her, og dette er en kraft bak slagene på trommene som kjennes i rommet. Vokaler er rene paradegrenen for Denon-streameren, som gjengir Billie Eilish følsomhet eller Mark Knopflers nesten hese røst, med samme upåklagelige krystallklare fokus. 

Denon-streameren spiller langt åpnere og dynamisk, med et mye større og dypere lydbilde, enn en Wiim Pro gjør når de begge er koblet analogt til forsterkeren. Fra de digitale utgangene er forskjellene mindre, men stadig i DNP-2000NEs favør. Lydbildet lever mer, med skarpere fokus og bedre dynamisk kontrast, og minner mer om hva man opplever med en Naim- eller Auralic-streamer.

Konklusjon

Utvalget av streamere i samme prisklasse som DNP-2000NE, er ikke ærlig stort. Med noen få unntak er de fleste streamere enten mye billigere eller mye dyrere. Det gir Denon-streameren et ekstra fortrinn siden side-om-side-sammenligning er vanskelig. DNP-2000NE tåler godt å sammenlignes med de beste vi har testet, for forskjellen er mindre enn man skulle tro. Med flere digitale innganger, alle fordelene Heos gir deg, en god hodetelefonutgang og lydkvalitet i den absolutte toppklassen – er Denon-streameren et opplagt valg i prisklassen mellom 15.000 og 25.000 kroner.

Les også De beste musikkstreamerne i high-end-klassen Trådløs musikk kan være en nytelse når man befinner seg i high-end himmelen, særlig når du slipper den ekstreme prislappen.
Karakter
Denon DNP-2000NE
Premium

Lyd & Bilde mener

Tiltalende analog klang fra et åpent lydbilde med glimrende dynamisk kontrast. Strømmer alt fra alle unntatt Qobuz. Meget god innebygget DAC. Hodetelefonutgang og volumkontroll. Heos appstyring. De aller beste streamerne lyder mer fokusert og dynamisk.

2 hendelser på “Denon DNP-2000NE”

  1. Lasse Svendsen

    Hei Tor, C658 er mer fleksibel, den har Dirac Live og modulkort i tillegg har den balanserte utganger. Den vil derfor passe de som trenger mange innganger og har behov for Dirac, men vi holder en knapp på Denon på grunn av lydkvaliteten. Testen av C658 finner i arkivet vårt.

  2. Tor Bristol

    Kan dere si noe om hvordan denne er i forhold til NAD C 658, som jeg synes er et produkt i samme gate. I alle fall med HDMI kortet installert….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top