billige ultrabooks

Ikke bare for nybegynnere

En ultrabook må ikke koste det hvite ut av øynene. Her er fem du kan kjøpe uten å ty til ungenes sparebøsse.
forfatter

Normalt forbinder vi ultrabook-betegnelsen med dyre og lekre laptoper med strømlinjet og slank design kombinert med høy ytelse. Men det er faktisk mulig å kjøpe seg adgang til det hellige ultrabook-universet for langt mindre enn de fleste tror.

Vi har sett på markedet for de billigste ultrabookene, og endte opp med fem maskiner fra henholdsvis Acer, Asus, HP, Lenovo og Samsung, til en prislapp på rundt 6.000 kroner. Alle maskinene er basert på Windows 8, flere av dem har touch-skjerm og alle lever opp til Intels formelle krav til hva et produkt må ha for å kunne benytte ultrabook-merket.

Det er nemlig Intel som eier og har oppfunnet ultrabook-konseptet, og skal en bærbar datamaskin kunne skilte med å være en ekte ultrabook må den leve opp til en rekke krav: Ivy Bridge- eller Haswell mikroarkitektur, maksimal høyde på 18 mm for maskiner med skjermstørrelse på 13,3” eller mindre, maksimal høyde på 21 mm for maskiner med skjermstørrelse på 14”, minimum 5 timers batteritid samt USB 3.0 eller Thunderbolt tilkobling, for bare å ha nevnt de viktigste.

Slik testet vi
Ytelsen på alle ultrabookene er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs i en cross plattform-versjon som gir oss resultater som er sammenlignbare på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 utfører en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultater måles etter et poengsystem hvis referanse (score på 2.500) er en Mac mini fra 2011 med en Intel Core i5-2520M, 2,5 GHz prosessor. En score på 5.000 betyr at den gjeldende maskinen er dobbelt så hurtig som referansemodellen.

Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessor-kjerner. Resultatene er derfor delt opp i et single-core og et multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter. Geekbench 3 kan måle både 32-bit og 64-bit applikasjoner, men da alle maskinene i testen kjører 64-bit operativsystem er resultatene i denne testen basert på 64-bit målinger.

Ut over ytelsen har vi sett på skjerm, grafikk, tastatur (inkludert avstand mellom tastene og ”trykkfølsomhet” som beskriver hvor langt tasten må trykkes ned før et tegn dukker opp på skjermen), design, materiale, mål, vekt samt ytterligere spesifikasjoner (lagring, tilkoblingsmuligheter osv.). Da alle deltagerne koster rundt 6.000 kroner kårer vi ikke Beste kjøp i denne testen, men nøyer oss med å finne en testvinner.

Husk at testen er et øyeblikksbilde. For eksempel deltar verken Apple, Dell eller Sony i denne testen da ingen av disse produsentene har en aktuell ultrabook på markedet som tilfredsstiller vårt strenge priskriterium

Geekbench Testresultater

Acer Aspire P3     
1254 (single) / 2622 (multi)

Asus Zenbook UX32A   
2449 (single) / 4890 (multi)

HP Pavilion TouchSmart 14   
2607 (single) / 4998 (multi)

Lenovo IdeaPad U330 Touch 
2064 (single) / 4631 (multi)

Samsung Series 5 Ultra  
1598 (single) / 3314 (multi)

Produkter i testen

Samsung Series 5 Ultra 540U3C

Pen på utsiden, sløv på innsiden

Samsung Series 5 Ultra ser flott ut, og lyden er også god. Men brukeropplevelsen krever tålmodighet.

Pen design God lyd Pen skjerm
Altfor langsom

Lenovo IdeaPad U330 Touch

En flott pakke

Lenovo IdeaPad U330 Touch byr på frekk design kombinert med god kvalitet.

Frekk, men brukervennlig design God lyd Touch-skjerm
Skjermoppløsningen Til dels den blanke skjermen

HP Pavilion TouchSmart 14-n005eo Ultrabook

Den gamle skolen

HP Pavilion TouchSmart 14 har glimrende ytelse – faktisk i toppen av feltet – men virker likevel som gårsdagens produkt.

1 TB harddisk Høy ytelse
Unødvendig DVD-leser øker vekten Dårlig touch-betjening Plastaktig design og kvalitet Dårlig lyd

Asus Zenbook UX32A-R3013H

Gedigent håndverk

Bare fordi det står ”Zenbook” på maskinen betyr det dessverre ikke at UX32A kan leve opp til sine navnebrødre. Men mindre kan også være godt nok.

Lekkert design God byggekvalitet Mange tilkoblingsmuligheter God ytelse
Matt skjerm med dårlig oppløsning Dårlig lyd

Acer Aspire P3-171

Mer nettbrett enn ultrabook

Acer Aspire P3 er en hybrid ultrabook, som vil være datamaskin og nettbrett på samme tid. Det kommer den ikke helt godt unna.

Glimrende lydkvalitet
Dårlig tastatur Tastaturet må lades separat Upraktisk design Dårlig ytelse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.