Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
Vi utfører vedlikehold på våre nettsider fra kl 23:00 22.04.24. Noe nedetid vil forekomme.

Nyhet

CES 2021: Sony Crystal LED er en gigantisk TV til filmproduksjon

Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!

Skrevet av / 14.01.21 - 12:37
CES 2021: Sony Crystal LED er en gigantisk TV til filmproduksjon

Enorme TV-skjermer som fyller hele veggen er en av trendene på årets CES-messe: En av dem er Sonys gigantiske Crystal LED, som kan skaleres opp til hele 400 tommer! Den er basert på den banebrytende MicroLED-teknologien, som også Samsung og LG har presentert egne varianter av. Men der Samsung planlegger å slippe en modell til potensiell hjemmebruk allerede i år, er Sonys Crystal LED i første rekke beregnet på profesjonell bruk: I følge Sony skal de blant annet være ideelle for virtuelle filmsett og studiobakgrunner.

Hva er MicroLED?

MicroLED-teknologien er en såkalt «selvlysende» panelteknologi bestående av mikroskopiske lysdioder som kan avgi både lys og farger samtidig. Kontrasten og lysstyrken er teknisk overlegen det meste annet på markedet, inkludert både OLED, QLED og MiniLED – opptil 1:1000000 i kontrast! På sikt kan det nok tenkes at MicroLED vil utkonkurrere alle disse teknologiene og bli det «neste store» innen TV, men det skjer nok ikke med det første:  Teknologien er ennå for komplisert og plasskrevende (blant annet når det kommer til pikseltetthet) til å la seg realisere i en alminnelig konsument-TV. Derfor vil vi nok først og fremst se den brukt i profesjonelle sammenhenger, i form av enorme videovegger til reklame,  presentasjoner og andre bruksrområder.

Sony Crystal LED: Videovegg til filmproduksjon

Sonys nye Crystal LED modeller i C-serien og B-serien er begge såkalt modulære MicroLED-skjermer. De består av byggesett-moduler som kan settes sammen til enorme skjermer i ulike høyde- og breddeformater. Samtidig er de langt skarpere og mer fargekorrekte enn tradisjonelle videovegger: Dette gir mange spennende bruksrområder – deriblant som digital bakgrunn til filmproduksjon.

Sony er allerede en stor leverandør av kamerautstyr til filmindustrien, og de nye Crystal LED-skjermene kan blant annet brukes til å skape digitale bakgrunner på filmsett: I stedet for å bruke en såkalt green screen der bakgrunn og CGI-effekter legges på i postproduksjon, kan man sette inn og bytte bakgrunner under filming. Dette har mange fordeler da det gir mer troverdige omgivelser rundt skuespillerne, og eliminerer refleksjoner av grønt lys. En slik teknikk brukes allerede i dag på en del høyprofilerte produksjoner – deriblant Star Wars-serien The Mandalorian hvor hele filmsettet består av en gigantisk, buet LED-skjerm drevet av Nvidia grafikkprosessorer. På videoen under kan du se hvordan prinsippet fungerer:

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Opptil 300 tommer på veggen!

Endelig får de romkorreksjon

Dolby Atmos i bilen? Ja takk!

Virtuell fest hos MSi

Chromebooks med Ryzen og Radeon

400 tommer! Noen større?

Asus-gamingbærbar med turbolader

Razer-laptops med RTX 3080-grafikk

Sjekk den Mercedes-skjermen

42" OLED i 2021?

Sonys Airpeak drone snart klar

Kjempeskjermene kommer!

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top