Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 07Delta

Nyhet

CES 2021: Samsung-planker med Airplay2 og romkorreksjon

Samsung har fornyet sine flaggskip. Nå endelig med romkorreksjon – og Airplay 2.

Skrevet av / 17.01.21 - 07:00
CES 2021: Samsung-planker med Airplay2 og romkorreksjon

Det er ingen hemmelighet at noen av våre favoritt-lydplanker kommer fra Samsung. Spesielt flaggskipet HW-Q950T med trådløse bakhøyttalere leverer heidundrende opplevelser, med masse trøkk og moro. Og med klar og naturlig lyd, i motsetning til enkelte andre «muskel-planker«.

Ulempen med Samsung-lydplankene fra 2020 er at de ikke har spesielt mye å by på for musikkelskere. De mangler nemlig både Chromecast og Airplay, dermed må du bruke Bluetooth eller Spotify Connect. Hvis du da ikke bruker Samsungs SmartThings-system, da får du flere muligheter for tapsfri digitallyd fra dine musikktjenester.

Les også Med denne lydplanken får du ekte hjemmekino Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!

Airplay 2

Dette er det slutt på med 2021-plankene. Samsung har nemlig utstyrt enkelte av sine kommende lydplanker med AirPlay 2, slik at i det minste iPhone-brukere får en sømløs avspilling uten å tape lydkvalitet. Uansett hvilken  musikktjeneste man har forelsket seg i. Er du Roon-bruker, kan du også sende musikk fra PC-en med Airplay.

Romkorreksjon

Men den viktigste nye funksjonen er noe vi har ønsket oss lenge: nemlig automatisk romkalibrering – eller romkorreksjon. Dette gjør at lydplanken vil tilpasse lyden til rommet, slik som vi kjenner fra blant annet Sonos Arc og Beam.

Toppmodellene til Samsung får romkorreksjon, som de kaller Q Calibration og Space Fit. Vi vil tro Q Calibration har med optimalisering av Q Symphony å gjøre. Samsung kan nemlig bruke de innebygde høyttalerne i enkelte av sine TV-er, til å videreutvide lydbildet fra lydplanken. Vi vil tro at Q Calibration er en finjustering av dette samspillet, med direkte målinger av begge i rommet. Space Fit er derimot Samsungs normale romkorreksjon, hvor man måler lydplankens frekvensrespons i rommet den står i, og justerer lyden til å låte mest mulig riktig i nettopp det miljøet.

HW-Q950A
HW-Q950A blir det nye flaggskipet til Samsung. Her vises forgjengeren HW-950T. Foto: Samsung

HW-Q950A og HW-Q800A – med Dolby Atmos

Det nye flaggskipet heter HW-Q950A, og har både Dolby Atmos og DTS:X. Antall lydkanaler er økt fra 9.1.4 til 11.1.4, så vi forventer et noe utvidet lydbilde. Spesielt nå med romkorreksjon, hvor man forhåpentlig får justert lyden for hvert enkelt høyttalerelement og dermed atskilt lyden – og økt surroundlydopplevelsen – et godt hakk.

Det er forresten ikke i selve lydplanken de ekstra kanalene sitter – de er de samme. Det er bakhøyttalerne som nå har fått høyttalerelementer på sidene i tillegg til forover og oppover.

HW-Q950A har høyttalere både i front og på sidene, og det sitter også høyttalere på toppen rettet opp mot taket, for å gi lytteren inntrykk av lyd fra oven. Dette vet vi funker godt, basert på erfaringer med tidligere årganger. En trådløs 8-tommers subwoofer hører med som tidligere.

HDMI eARC er på plass, slik at lydplanken kan motta høyoppløst lyd ut fra TV-en. Dette inkluderer Dolby Atmos og DTS:X. Stemmestyring med Amazon Alexa er ikke så relevant her hjemme.

samsung hw-q800a
HW-Q800A får Dolby Atmos og Airplay 2, og romkorreksjon. Ingen trådløse bakhøyttalere her. Foto: Samsung

I tillegg til flaggskipet kommer 3.1.2-planken HQ-Q800A, som også har en 8-tommers subwofer og Dolby Atmos og DTS:X, men ingen separate bakhøyttalere. Har du en asymmetrisk stue uten gode muligheter for plassering av bakhøyttalere, er det vår erfaring at det kan være en fordel å droppe. Det er også en billigere lydplanke på vei uten Atmos eller DTS:X, nemlig HW-Q60A. Denne har en mindre subwoofer på 6,5 tommer.

Trådløse surround-høyttalere for flere lydplanker

Det kommer også et separat, trådløst sett med surroundhøyttalere, som støtter Dolby Atmos. Dette kommer i løpet av 2021 og vil støttes av enkelte lydplankemodeller. Vi vet ennå ikke hvilke.

Tilgjengelighet og priser

Vi vet ennå ikke når de ulike lydplankemodellene kommer. Det er heller ikke annonsert noen priser. Men vi vet at samtlige toppmodeller har hatt en startpris på 14.990 kroner da de kom på markedet, så vi blir slettes ikke overrasket om HW-Q950A vil få denne prisen.

HW-Q800A erstatter HW-Q800T, som kostet 8.990 kroner. Vi forventer omtrent samme pris på etterfølgeren.

Når det gjelder HW-Q60A, så tipper vi denne erstatter HW-Q66T, og bør i så måte havne på rundt 6.000 kroner.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

3 hendelser på “CES 2021: Samsung-planker med Airplay2 og romkorreksjon”

 1. Michael Angelo Justiniano

  Håper Samsung kan integrere AirPlay 2 i HW-Q950T også 👍🏼

 2. Hadde vært en drøm om man kunne fått romkalibrering til Hw-q950 også. Burde jo være mulig med med firmware oppdatering og evt mikrofonen tilbehør 🤔

 3. Skulle ønske Samsung vill oppgradere disse lydplankene. Kanskje min N950 endelig ville «snakket» med min dyre og enda nyere Samsung TV hvis den fikk litt ny firmware? Skulle ikke forundre meg om den til og med har maskinvaren som skal til for både eARC og AirPlay2? (Noen elektronikkguruer som vet?)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • Prøv LB+ i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total års abonnement
  Kun 137.50 mnd

  Du sparer 288 ,-

Mindre utgave av testvinneren

Cyber Monday: De beste lydplanke-kjøpene

Normalt ikke en énmannsjobb ...

Magico krymper flaggskipet

Sonos-tempel hos Elkjøp

B&O-høyttaler med 3500 svevende aluminiumsprikker

Innstegsmodell med X-faktor

Sonus faber Duetto lansert

Ny lekkerbisken fra Bowers & Wilkins og McLaren

Slank høyttaler i Formel 1-klassen

Scansonic vil gi deg gåsehud

Hvis du ikke har råd til de store Goldmund

0
Scroll to Top