TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR
Nyhet

CES 2021: Samsung-planker med Airplay2 og romkorreksjon

Samsung har fornyet sine flaggskip. Nå endelig med romkorreksjon – og Airplay 2.

forfatter
Publisert 17.01.21 - 07:00

Det er ingen hemmelighet at noen av våre favoritt-lydplanker kommer fra Samsung. Spesielt flaggskipet HW-Q950T med trådløse bakhøyttalere leverer heidundrende opplevelser, med masse trøkk og moro. Og med klar og naturlig lyd, i motsetning til enkelte andre «muskel-planker«.

Ulempen med Samsung-lydplankene fra 2020 er at de ikke har spesielt mye å by på for musikkelskere. De mangler nemlig både Chromecast og Airplay, dermed må du bruke Bluetooth eller Spotify Connect. Hvis du da ikke bruker Samsungs SmartThings-system, da får du flere muligheter for tapsfri digitallyd fra dine musikktjenester.

Les også Med denne lydplanken får du ekte hjemmekino Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
Samsung HW-Q950T lifestyle

Airplay 2

Dette er det slutt på med 2021-plankene. Samsung har nemlig utstyrt enkelte av sine kommende lydplanker med AirPlay 2, slik at i det minste iPhone-brukere får en sømløs avspilling uten å tape lydkvalitet. Uansett hvilken  musikktjeneste man har forelsket seg i. Er du Roon-bruker, kan du også sende musikk fra PC-en med Airplay.

Romkorreksjon

Men den viktigste nye funksjonen er noe vi har ønsket oss lenge: nemlig automatisk romkalibrering – eller romkorreksjon. Dette gjør at lydplanken vil tilpasse lyden til rommet, slik som vi kjenner fra blant annet Sonos Arc og Beam.

Toppmodellene til Samsung får romkorreksjon, som de kaller Q Calibration og Space Fit. Vi vil tro Q Calibration har med optimalisering av Q Symphony å gjøre. Samsung kan nemlig bruke de innebygde høyttalerne i enkelte av sine TV-er, til å videreutvide lydbildet fra lydplanken. Vi vil tro at Q Calibration er en finjustering av dette samspillet, med direkte målinger av begge i rommet. Space Fit er derimot Samsungs normale romkorreksjon, hvor man måler lydplankens frekvensrespons i rommet den står i, og justerer lyden til å låte mest mulig riktig i nettopp det miljøet.

HW-Q950A
HW-Q950A blir det nye flaggskipet til Samsung. Her vises forgjengeren HW-950T. Foto: Samsung

HW-Q950A og HW-Q800A – med Dolby Atmos

Det nye flaggskipet heter HW-Q950A, og har både Dolby Atmos og DTS:X. Antall lydkanaler er økt fra 9.1.4 til 11.1.4, så vi forventer et noe utvidet lydbilde. Spesielt nå med romkorreksjon, hvor man forhåpentlig får justert lyden for hvert enkelt høyttalerelement og dermed atskilt lyden – og økt surroundlydopplevelsen – et godt hakk.

Det er forresten ikke i selve lydplanken de ekstra kanalene sitter – de er de samme. Det er bakhøyttalerne som nå har fått høyttalerelementer på sidene i tillegg til forover og oppover.

HW-Q950A har høyttalere både i front og på sidene, og det sitter også høyttalere på toppen rettet opp mot taket, for å gi lytteren inntrykk av lyd fra oven. Dette vet vi funker godt, basert på erfaringer med tidligere årganger. En trådløs 8-tommers subwoofer hører med som tidligere.

HDMI eARC er på plass, slik at lydplanken kan motta høyoppløst lyd ut fra TV-en. Dette inkluderer Dolby Atmos og DTS:X. Stemmestyring med Amazon Alexa er ikke så relevant her hjemme.

samsung hw-q800a
HW-Q800A får Dolby Atmos og Airplay 2, og romkorreksjon. Ingen trådløse bakhøyttalere her. Foto: Samsung

I tillegg til flaggskipet kommer 3.1.2-planken HQ-Q800A, som også har en 8-tommers subwofer og Dolby Atmos og DTS:X, men ingen separate bakhøyttalere. Har du en asymmetrisk stue uten gode muligheter for plassering av bakhøyttalere, er det vår erfaring at det kan være en fordel å droppe. Det er også en billigere lydplanke på vei uten Atmos eller DTS:X, nemlig HW-Q60A. Denne har en mindre subwoofer på 6,5 tommer.

Trådløse surround-høyttalere for flere lydplanker

Det kommer også et separat, trådløst sett med surroundhøyttalere, som støtter Dolby Atmos. Dette kommer i løpet av 2021 og vil støttes av enkelte lydplankemodeller. Vi vet ennå ikke hvilke.

Tilgjengelighet og priser

Vi vet ennå ikke når de ulike lydplankemodellene kommer. Det er heller ikke annonsert noen priser. Men vi vet at samtlige toppmodeller har hatt en startpris på 14.990 kroner da de kom på markedet, så vi blir slettes ikke overrasket om HW-Q950A vil få denne prisen.

HW-Q800A erstatter HW-Q800T, som kostet 8.990 kroner. Vi forventer omtrent samme pris på etterfølgeren.

Når det gjelder HW-Q60A, så tipper vi denne erstatter HW-Q66T, og bør i så måte havne på rundt 6.000 kroner.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!
blank

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
blank
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

3 kommentarer om “CES 2021: Samsung-planker med Airplay2 og romkorreksjon”

 1. Håper Samsung kan integrere AirPlay 2 i HW-Q950T også 👍🏼

  Svar
 2. Hadde vært en drøm om man kunne fått romkalibrering til Hw-q950 også. Burde jo være mulig med med firmware oppdatering og evt mikrofonen tilbehør 🤔

  Svar
 3. Skulle ønske Samsung vill oppgradere disse lydplankene. Kanskje min N950 endelig ville «snakket» med min dyre og enda nyere Samsung TV hvis den fikk litt ny firmware? Skulle ikke forundre meg om den til og med har maskinvaren som skal til for både eARC og AirPlay2? (Noen elektronikkguruer som vet?)

  Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud blank
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
blank
Dansk tordenbrak Vestlyd er et nytt høyttalermerke med høytropende ambisjoner. Vi har testet toppmodellen.
blank
Sonos Sub Mini kan være midt i blinken for mange Endelig en rimeligere Sonos-sub! Og Sub Mini kan være akkurat hva du har ventet på.
Skikkelig hi-fi til småpenger Argon Audio har oppdatert sin allerede vellykkede Forte-serie. Det er den bare blitt bedre av.
blank
Monitor Audio fornyer Platinum-serien Monitor Audio feirer 50 år og lanserer nye flaggskiphøyttalere.
blank
Ny 700-serie med høyttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end høyttalerne i 800-serien.
blank
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Følg Lyd & Bilde