Nyhet

CES 2021: 4K laserprojektor fra LG

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.

Skrevet av / 18.01.21 - 11:04
CES 2021: 4K laserprojektor fra LG

Utvalget av 4K hjemmekino-projektorer har vært nokså begrenset, men nå vil LG ta opp kampen med Epson, JVC og Sony: CineBeam HU810P er deres nye laserprojektor, som kan skilte med 4K-oppløsning, kraftig lysstyrke og en rekke smarte finesser til en tilsynelatende gunstig pris: Faktisk er det uvanlig å se en laser-basert projektor så lavt som 3000 dollar (ca 30.000 kr inkl moms).

LG CineBeam HU810P

Den nye projektoren er av typen DLP med fargehjul, og bruker den populære DLP XPR bildebrikken fra Texas Instruments. Det dreier seg altså ikke om en native 4K bildebrikke slik vi kjenner fra de større 4K-projektorene fra Sony eller JVC, men baserer seg derimot på såkalt piksel-skifting slik vi kjenner fra blant andre Epson sine modeller.

LG HU810P har dynamisk iris (justerbar lysåpning) som tilpasser lysstyrken til omgivelsene. (Foto: LG)

LG HU810P bruker en dobbel laser (rød og blå) som lyskilde for å oppnå 2700 ANSI lumen, svimlende 2.000.000: 1 i kontrast, og skal i teorien klare å blåse opp et bilde på hele 300 tommer! De doble laserne skal også bidra til et bredt fargespekter (opptil 97% av DCI-P3 fargerommet). Akkurat kontrast-spesifikasjonene må nok tas med en klype salt, men LG hevder i alle fall at HU810P skal gjøre en glimrende jobb i både mørke og lyse rom: Projektorlinsen er utstyrt med en justerbar lysåpning, også kalt dynamisk iris. Denne virker omtrent som blenderåpningen i et kamera, bare i motsatt retning. Ved å overvåke videosignalet og regulere lysåpningen etter behov, kan mørke scener gjøres mørkere, og lyse scener lysere.

LG har også lagt vekt på at projektoren skal være enkel å bruke. Menysystemet er basert på WebOS som vi kjenner godt til fra LGs TV-modeller. Dermed kan vi nok forvente oss et godt utvalg av apper og tjenester innebygd i projektoren. En rekke moderne finesser er på plass, deriblant HDMI 2.1, som gjør at du kan koble til en moderne videokilde som PS5 eller Xbox Series X. Den har også eARC lydutgang, slik at du for eksempel kan koble en lydplanke eller surroundanlegg direkte til projektoren.

LG HU810P har innebygd WebOS menysystem med flere strømme-apper integrert. (Foto: LG)

Videre er LG HU810P kompatibel med HDR-formatene og HDR10 og HLG (Dolby Vision nevnes ikke) – samt spillprotokollen HGiG, slik at både moderne videoinnhold og spill kan vises fra sin beste side. LG har også utstyrt projektoren med avansert bildebehandling, i form av dynamisk tone-mapping og adaptiv kontrast, som skal bidra til en god opplevelse av HDR-innholdet.

LG AU810PB

LG AU810PB. (Foto: LG)

I tillegg til HU810P tilbys LG også storebroren AU810PB,  som later til å være en litt proffere versjon tilpasset kinoentusiastene. Denne modellen kommer i matt svart finish, og kan i tillegg skilte med CalMAN-kalibrering, fjernstyring via RS232 og IP, samt mulighet for trådløs surroundlyd via WiSA 5.1.

Pris og tilgjengelighet

LG HU810P og AU810PB er tilgjengelig nå i USA, til henholdsvis 3000 og 3500 dollar. Det er foreløpig uklart når disse modellene vil slippes på det nordiske markedet. Vi jakter mer info!

Les også Kinoskjerm i stua *TILGJENGELIG NÅ* Samsungs nye kinoprojektorer kan stå klin inntil veggen, og kan gi et bilde opptil 130 tommer!
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Smart og lyssterk 4K-projektor

Denon-receiver gir Atmos hjemmekino i mellomstore rom

8K-hjemmekinolyd til en fornuftig pris

Yamaha lanserer nye lydplanker

Sonys nye høyttalere kan noe helt spesielt

Dali lanserer ny senterhøyttaler i Oberon-serien

Scroll to Top