Klipsch og Panasonic tester bilstereo med Dolby Atmos surroundlyd

Kan dette bli det neste store innen billyd?
Annonse
Annonse
forfatter

Det finnes etter hvert mange bilstereo-systemer på markedet som tilbyr en form for surroundlyd, men da dreier det seg vanligvis om vanlig 5.1 lyd eller en form for oppskalert stereolyd med kunstig surroundeffekt. Nå kan det komme bilstereo med ekte Dolby Atmos 3D-lyd! I hvert fall hvis Klipsch og Panasonic får det som de vil: De to produsentene har samarbeidet med Dolby om å lage en konseptbil med skikkelig Atmos-anlegg ombord, som de viser frem i forbindelse med den digitale CES-messen.

Dolby Atmos til bil?

Dolby Atmos er et 3D-lydformat, hvor informasjonen er objektbasert. Et Atmos lydspor er delt inn i fysiske surroundlydkanaler, men inneholder også metadata som sørger for å plassere de ulike lydene korrekt i et tredimensjonalt landskap. Det betyr at objektene – for eksempel en sanger eller et instrument – blir mer presist plassert i lydbildet.

Konseptbilen fra Panasonic er utstyrt med en bråte Klipsch-høyttalere i dashbord, dører og tak, inkludert dedikerte Atmos høydekanaler. Pluss en real subwoofer i bagasjerommet! (Foto: Panasonic/Klipsch)

Man kan selvfølgelig lure på hvilke fordeler dette kan ha i bilstereoens verden, men umiddelbart kan vi se for oss at lydformatet kan gi langt et større og mer presist lydbilde inne i kupéen. I tillegg kan det nok tenkes at lydbildet kan finjusteres mer nøyaktig til henholdsvis fører og passasjerer. Ikke minst – med en dedikert basskanal lover det bra for dype og mektige basstoner. Men det krever selvfølgelig at man har tilgang på musikk i riktig format.

Vi har allerede god erfaring med Dolby Atmos fra filmlyd, lydplanker og surroundanlegg til hjemmekino, men nå finnes det etter hvert også en del musikk tilgjengelig. Strømmetjenesten Tidal har begynt å tilby en innspillinger i Atmos-format, deriblant fra Universal og det norske plateselskapet 2L, som er en av pionérene innen musikalske 3D-innspillinger.

Annonse
Les også
Tidal har fått Dolby Atmos Dolby Atmos har kommet til Tidal, og verket Magnificat er et bra sted å starte.
2L Magnificat
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde
Over-the-air gjør det enklere å fikse feil på XC40 Pure Electric P8.
I kveld har den etterlengtede andresesongen av Exit premiere.
Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.