Nyhet

Klipsch og Panasonic tester bilstereo med Dolby Atmos surroundlyd

Kan dette bli det neste store innen billyd?

Skrevet av / 16.01.21 - 10:00
Klipsch og Panasonic tester bilstereo med Dolby Atmos surroundlyd

Det finnes etter hvert mange bilstereo-systemer på markedet som tilbyr en form for surroundlyd, men da dreier det seg vanligvis om vanlig 5.1 lyd eller en form for oppskalert stereolyd med kunstig surroundeffekt. Nå kan det komme bilstereo med ekte Dolby Atmos 3D-lyd! I hvert fall hvis Klipsch og Panasonic får det som de vil: De to produsentene har samarbeidet med Dolby om å lage en konseptbil med skikkelig Atmos-anlegg ombord, som de viser frem i forbindelse med den digitale CES-messen.

Dolby Atmos til bil?

Dolby Atmos er et 3D-lydformat, hvor informasjonen er objektbasert. Et Atmos lydspor er delt inn i fysiske surroundlydkanaler, men inneholder også metadata som sørger for å plassere de ulike lydene korrekt i et tredimensjonalt landskap. Det betyr at objektene – for eksempel en sanger eller et instrument – blir mer presist plassert i lydbildet.

Konseptbilen fra Panasonic er utstyrt med en bråte Klipsch-høyttalere i dashbord, dører og tak, inkludert dedikerte Atmos høydekanaler. Pluss en real subwoofer i bagasjerommet! (Foto: Panasonic/Klipsch)

Man kan selvfølgelig lure på hvilke fordeler dette kan ha i bilstereoens verden, men umiddelbart kan vi se for oss at lydformatet kan gi langt et større og mer presist lydbilde inne i kupéen. I tillegg kan det nok tenkes at lydbildet kan finjusteres mer nøyaktig til henholdsvis fører og passasjerer. Ikke minst – med en dedikert basskanal lover det bra for dype og mektige basstoner. Men det krever selvfølgelig at man har tilgang på musikk i riktig format.

Vi har allerede god erfaring med Dolby Atmos fra filmlyd, lydplanker og surroundanlegg til hjemmekino, men nå finnes det etter hvert også en del musikk tilgjengelig. Strømmetjenesten Tidal har begynt å tilby en innspillinger i Atmos-format, deriblant fra Universal og det norske plateselskapet 2L, som er en av pionérene innen musikalske 3D-innspillinger.

Les også Tidal har fått Dolby Atmos Dolby Atmos har kommet til Tidal, og verket Magnificat er et bra sted å starte.
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fransk design og stil

20 prosent lengre rekkevidde – kun med programvare

Avlytting på hjul

Zeekr 001 FR: 1265 hestekrefter!

Fremtidens elbiler går lengre og blir smartere

Endelig elektrisk Mini Countryman

Scroll to Top